woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:305/1096)

Szpinakowe tagliatelle z kurczakiem i tuńczykiem w brokułowym beszamelu 247

kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki pszennej Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy

VioletoweKucharzenie
Quinoa, comber z królika w sosie migdałowym i surówka z marchewki 234

migdałów 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 3 ząbki czosnku pół szklanki białego wytrawnego wina 2 marchewki klarowane masło 2 łyżki soku z cytryny szczypta szafranu szczypta cynamonu szczypta gałki muszkatołowej kumin pieprz sól woda Wykonanie: Migdały blanszujemy, obieramy ze skórek i można zostawić je na noc w wodzie, żeby się namoczyły. Królika najlepiej przyprawić i obłożyć(...)cynamonem, gałką muszkatołową solą i pieprzem i dusimy królika pod przykryciem do miękkości, w razie gdyby sos za bardzo odparował, dolewamy stopniowo trochę wody.   Marchewkę trzemy na tarce, doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kuminem.  Gotowego królika podajemy z quinoą i surówką z marchewki

Quinoa Raz!
Sałatka z awokado, fety i ciecierzycy 160

posiekanej natki pietruszki 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 2 łyżki prażonego słonecznika Przygotowanie: Ciecierzycę odcedzamy z wody. Obrane awokado kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, fetę w kostkę. Mieszamy cieciorkę z cebulą, dodajemy pietruszkę, awokado, fetę, oliwę, sól, pieprz. Sałatkę posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego! Autor

Moja Mama Gotuje
MIZERIA 140

godzin ,aby puściły wode i skruszaly.Po tym czasie odlewamy wodę .W kubeczku mieszamy śmietane ,dodajemy pieprz ,cukier i sok z cytryny do smaku.Wszystko dokładnie mieszamy i zalewamy odcedzone z nadmiaru wody ogórki

w mojej kuchni
Rolady w modrej kapuście 218

cebula -ogórki kiszone -musztarda -5 dkg masła -sól, pieprz, słodka papryka -cytryna    Kapustę kroimy na spore kawałki i sparzamy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Odsączamy i skrapiamy sokiem z cytryny.    Paprykę, marchew i ogórki kroimy w słupki a cebulę w piórka.    Plastry karkówki delikatnie rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką

Maminek kulinarny
Sernik z brzoskwiniowym musem 173

dać 150 g) - 3 jajka - kilka kropel olejku waniliowego - 2 duże płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Mus brzoskwiniowy : - puszka brzoskwiń 820g ( po odsączeniu 480 g ) - 50 ml wody - 2 galaretki brzoskwiniowe - sok z połowy cytryny spód ciasta : - 230 g herbatników maślanych - 60 g roztopionego masła Sposób wykonania : Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni , Herbatniki rozkruszyć w malakserze/blenderze i wymieszać z roztopionym(...)wody. Robimy mus ,odsączamy brzoskwinie z soku, którego powinno być 400 ml ,dolewamy 50 ml wody i doprowadzamy do wrzenia po czym rozrabiamy obie galaretki ,odstawiamy do ostygnięcia , brzoskwinie miksujemy na mus , jak galaretka ostygnie mieszamy z musem i dodajemy sok z cytryny, Jak sernik ostygnie wylewamy na wierzch mus brzoskwiniowy , wstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej

Wypieki Rene
Sylwester 2016 - smaczne menu na domową imprezę 369

miski, oprószamy solą ziołową i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy. Dymkę kroimy w piórka, a szczypior siekamy - dwie łyżki odkładamy, aby posypać danie przed podaniem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego dymkę i szczypior. Kiedy dymka będzie miękka, dodajemy pieczarki i smażymy, aż odparuje z nich woda. Następnie dodajemy kaszę gryczaną. Całość mieszamy i stopniowo dolewamy bulion(...)puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego jasnego sok z połowy cytryny sól himalajska grubo mielony pieprz Buraki gotujemy do miękkości w wodzie z 1 łyżką octu balsamicznego. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Buraki obieramy i kroimy na małe

My Chcemy Jeść
Świeży makaron z pesto bazyliowym i fasolką szparagową 249

250g świeżego makaronu 300g fasolki szparagowej (świeża lub mrożona) garść świeżej bazylii garść orzeszków piniowych oliwa z oliwek ząbek czosnku łyżka soku z cytryny kilka pomidorków cherry do ozdoby opcjonalnie starty parmezan Do osolonej wrzącej wody wrzucamy fasolkę szparagową i gotujemy do miękkości. W między czasie robimy pesto: do blendera wrzucamy dużą garść liści świeżej bazylii, orzeszki oraz przeciśnięty przez(...)praskę ząbek czosnku. Całość miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i ok. 2 łyżekoliwy z oliwek, w razie konieczności rozrzedzenia pesto dodajemy wodę z gotującej się fasolki.Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Do ugotowanej fasolki dorzucamy makaron i gotujemy 2-3min. Całość odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy pesto i dokładnie mieszamy. Pomidorki kroimy na ćwiartki i dokładamy do dania. Możemy również

Pudełko rozmaitości
napój rozgrzewający na chlodne dni- Zbiten domowej roboty 136

Składniki    1 l wody filtrowanej 125 ml miodu pół cytryny opcjonalnie kilka ziaren kardamonu 6-8,lub jego odpowiednik w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3-4 liście laurowe 8-10 ziaren pieprzu czarnego 1 duży ,lub 2 mniejsze anyż gwieździsty kawałek imbiru,lub 1 łyżeczka w proszku 5-6 goździków Wykonanie   Wodę zagotować na malutkim ogniu

mojej kuchni
napój rozgrzewający na chlodne dni- Zbiten domowej roboty 142

Składniki    1 l wody filtrowanej 125 ml miodu pół cytryny opcjonalnie kilka ziaren kardamonu 6-8,lub jego odpowiednik w proszku 1 łyżeczka cynamonu 3-4 liście laurowe 8-10 ziaren pieprzu czarnego 1 duży ,lub 2 mniejsze anyż gwieździsty kawałek imbiru,lub 1 łyżeczka w proszku 5-6 goździków Wykonanie   Wodę zagotować na malutkim ogniu

w mojej kuchni
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 137

pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto

kulinarnyJa
Sałatka na gorąco ze szparagami i grillowanymi warzywami 171

pomidorków koktajlowych 1 cytryna sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE sałatki ze szparagami i grillowanymi warzywami Szparagi obłamujemy z łykowatej części, myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Paprykę i cebulę grillujemy z dodatkiem soli i świeżo mielonego pieprzu. Ugotowane szparagi (aldente) układamy na talerzu i wykładamy na nie grillowane warzywa. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Prosto

kulinarnyJa
Róże z jabłkowych płatków 132

cytryny    Jabłka kroimy na połówki,  wydrążamy gniazda nasienne i miąższ. Przekrojone jabłka kroimy na cieniutkie plasterki. W rondelku doprowadzamy do wrzenia wodę  z kwaskiem cytrynowym lub sokiem z cytryny.  Wkładamy na chwilę jabłka, aby zmiękły. Odcedzamy, przekładamy na talerz, odstawiamy do ostygnięcia. Rozmrożone ciasto kroimy na paski  o szerokości 4 cm.  Każdy pasek

Pyszności Słodkości
Rolada biszkoptowa bananowa 159

puder do posypki Składniki na krem: 1 serek homogenizowany 2 dojrzałe banany 1/3 szklanki mleka 1 łyżka żelatyny 2 żółtka jaja 3 łyżki cukru pudru 1 cytryna Wykonanie kremu: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w gorącym mleku. W międzyczasie utrzeć żółtka z cukrem, serkiem i bananami na gładką masę. Skropić sokiem z cytryny do smaku, połączyć z żelatyną

Tradycyjna Kuchnia
Makaron w sosie śmietanowym z łososiem 458

100g łososia wędzonego200 ml śmietany 30%½ pęczku koperku250 g makaronu np. kokardkiSólPieprzŁyżka soku z cytrynyOlejPrzygotowanie:Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Łososia pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju, dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec dodać posiekany koperek. Ugotowany makaron wymieszać z tak przygotowanym sosem.SmacznegoAnulla

Fabryka pomysłów