duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1 kawałek selera 2 średnie cebule 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 3 łyżki oleju 200 g przecieru pomidorowego sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka cukru Sól pieprz Filety rybne osuszyć, oprószyć solą i pieprzem z dwóch stron, a następnie każdy kawałek obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozgrzać(...)pietruszkę, seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do rondla wlać olej i zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, a następnie dodać warzywa. Wlać 1 szklankę wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, posolić , popieprzyć i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dość często mieszając. W razie wyparowania wody podlać lekko wodą. Kiedy warzywa będą już miękkie dodać
O kuchni z uczuciemsody oczyszczonej 2 łyżki białego octu winnego mus owocowy: 250 g rabarbaru 300 g truskawek 4 listki żelatyny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody 100 g cukru 1 łyżka soku z cytryny krem do przełożenia tortu: 500 m śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru krem maślany na bezie: 100 g truskawek(...)następnie każdy placek przekroić na pół. Mus: Rabarbar i truskawki pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku z cukrem i sokiem z cytryny. Gotować na średniej mocy palnika, aż owoce zaczną się rozpadać. Mąkę wymieszać z wodą, dodać do owoców. Gotować jeszcze chwilę. Zdjąć z palnika, dodać namoczoną i dobrze odciśniętą żelatynę, wymieszać. Ostudzić. Krem: Mascarpone i kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowania mrożonej brukselki -pół opakowania mrożonej marchewki mini -biała część dużego pora -olej do podsmażania -szczypta kardamonu, kurkumy, curry -sól, pieprz do smaku -kilka kropel cytryny -łyżka masła -pół szklanki kaszy jaglanej -szklanka gorącej wody -garść posiekanej natki pietruszki Do głębokiej patelni albo rondla wsypujemy brukselkę i marchewkę. Delikatnie podlewamy wodą, dodajemy masło, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu(...)stron kawałki mięsa drobiowego na rumiano. Wykładamy na warzywa, posypujemy przyprawami i dusimy 15 minut. Pod koniec duszenia skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny. Na patelni w której smażyło się mięso, krótko prażymy suchą kaszę. Zalewamy gorącą wodą, solimy wg uznania, przykrywamy i gotujemy 20 minut na bardzo wolnym ogniu. Do ugotowanej kaszy wsypujemy natkę pietruszki i delikatnie mieszamy. Mięso wraz
Kulinarne przemysleniacytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo zielony pieprz Wykonanie: Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą Odstawiamy do przestudzenia. Do kaszy dodajemy oliwę, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy. Groszek cukrowy wkładamy do garnka i blanszujemy go przez 2 minuty, odcedzamy i przelewamy zimna wodą. Rzodkiewki
Kulinarne przygody Gatitywykonać ? Filety rybne rozmrażamy, osączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. Kroimy na kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki obieramy, podgotowujemy w osolonej wodzie na pół miękko-mają pozostać jędrne nie całkiem ugotowane, odcedzamy, kroimy w grubsze plastry. Por i cebulę kroimy w pół krążki podduszamy na patelni
Wanilia i Kardamonselera 1 spora marchewka 1 pęczek pietruszki 1 duża czerwona cebula 1 mała cytryna 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 1 liść laurowy pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku sól, pieprz do smaku Mięso wołowe oraz kości na zupę dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do wysokiego garnka i zalewamy zimną wodą tak, by zostały przykryte(...)dużą, w miarę równą kostkę. Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Korzeń selera oraz ziemniak kroimy w małą kostkę, to samo czynimy z pomidorami. Cytrynę parzymy we wrzątku, bądź szorujemy dokładnie pod bieżącą wodą, przy pomocy szczoteczki, następnie kroimy ją na plasterki. Gdy wywar będzie już gotowy, wrzucamy do niego wszystkie warzywa oraz plasterki cytryny. Ja z mieszanki warzywnej
Kuchenna Kontrrewolucyazmielony czarny pieprz - olej sezamowy (lub oliwa) Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem, szczelnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 20 minut do napęcznienia. Odsączamy z pozostałości wody. Dodajemy startą skórkę z wyparzonej cytryny, sok z ½ cytryny, olej sezamowy, pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną miętę i pietruszkę, pokrojoną w cienkie piórka czerwoną cebulę oraz cebulkę od szczypioru, pokrojony szczypior, pomidorki przekrojone
mojewypiekiinietylkopestki- jeśli są. Cytryny umyjcie i sparzcie jak pomarańcze, obierzcie tak samo grubo ze skórki i pokrójcie, usuwając wszystkie pestki. Skórki z cytryny nie zachowujemy. Wrzućcie owoce razem do garnka, wsypcie drobny cukier i wlejcie 250ml wody. Zagotujcie na małym ogniu, bez przykrycia, dodajcie obrany i pokrojony drobniej kawałek imbiru, kilka zmiażdżonych ziaren kardamonu i 4-5 gwiazdek anyżu(...)pobrania i wydrukowania na samoprzylepnym papierze tutaj - pełnokolorowe. SKŁADNIKI 2,5kg pomarańczy- najlepsze będą hiszpańskie, bardzo soczyste, z cienką skórką 2 średnie cytryny 1 limonka 1,5 szklanki drobnego cukru 250ml wody lub 100% soku pomarańczowego, niesłodzonego kardamon i anyż gwiazdkowy w ziarnach korzeń świeżego imbiru, około 4-5cm rum albo whisky, około 1/4 szklanki
Karo in the Kitchenzapiekałam w 150st. przez 40min. Do maczania podałam sos tzatziki. W miseczce umieściłam jogurt. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, startą połówkę ogórka (odcisnąć z wody) oraz kilka kropel soku z cytryny. Wymieszałam
bastalenakorzenie pietruszki (ok. 250g) mały kawałek selera (ok. 110g) kawałek pora (ok. 75g) 3 szklanki przegotowanej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (słoieczek = 200 g koncentratu – najczęściej używam Pudliszki lub Dawtona) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1-2 cytryny (do smaku) 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki do farszu + trochę do oprószenia ryb sól, pieprz do smaku(...)sól. Wymieszać. Wrzucić całość do garnka i dusić pod przykryciem ok. 15-20 minut (aż warzywa zmiękną). Pod koniec duszenia odkryć pokrywkę, by nadmiar wody nieco odparował. Kolejno dodać słodką paprykę, sok wyciśnięty z cytryny (na początek wycisnąć sok z jednej, a dnia następnego ewentualnie doprawić do smaku jeszcze większą ilością soku z cytryny), 2 łyżki oleju oraz koncentrat pomidorowy
Kulinarne Przebojekosteczkę 1/3 szkl. posiekanego pora (biała i zielona część) 200 g. kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny nieduża garść listków świeżego majeranku czarny pieprz 1 łyżka cukru Fasolę zalej zimną wodą i odstaw na całą noc (co najmniej 8 godz.). Odcedź. Do garnka wlej 1,5 litra wody i zagotuj. Wsyp fasolę, sól(...)minuty przed końcem gotowania warzyw i buraków dodaj do zupy posiekany drobno świeży majeranek. Następnie zmniejsz ogień na bardzo mały, wlej 1 szkl. wrzącej wody, sok z buraków, ocet i sok z cytryny. Zamieszaj i podgrzewaj przez kilka minut, ale nie doprowadzaj barszczu do zagotowania. Do niedużego naczynia przełóż śmietanę, dodaj do niej małą chochelkę gorącego płynu z zupy
Delicious Placemięsem, mlekiem czy też innym produktem. szklanka mleka lub wody 2 łyżki otrębów owsianych 1/3 szklanki kuskus 5 suszonych daktyli łyżka soku z cytryny szklanka pokrojonych owoców szczypta soli Mleko ( czy też wodę jak tam kto woli) gotujemy. Daktyle kroimy na drobno ( 6 - 8 części) i wrzucamy do zagotowanego już mleka. Wcześniej istnieje ryzyko, że nam się skwasi(...)gustu, smaku lub tego co akurat mamy. Ja miałam truskawki, kiwi, pomarańcze i pestki granatu. Te większe kroimy w grubszą kostkę, aby były wyczuwalne. Do kuskus dodajemy sok z cytryny, on nada nam takiej lekkiej ostrości. A następnie wsypujemy owoce, mieszamy i gotowe. Można zjeść zaraz po przygotowaniu, albo zapakować i zabrać ze sobą na wynos. Jeśli chodzi o otręby
Dieta moja pasjaSkładniki: 5 sztuk dużych pomarańczy 1,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Składniki na syrop: 145 g pokrojonej skórki pomarańczowej 400 g cukru 80 ml wody Wykonanie: Pomarańcze wyszorowałam, obrałam skórkę cienko od razu bez białej części albedo. Najlepiej użyć do tego nożyka(...)pomarańczowe, wymieszałam i gotowałam około 15 minut czas od czasu zamieszałam, uważając żeby się nie przypaliło. Po tym czasie, kiedy woda wyparowała dodawałam porcjami pozostałą wodę. Na koniec dodałam 1 łyżkę soku z cytryny. Skórkę przełożyłam do słoika. Doskonale przechowuje ją w lodówce przez około 2 miesiące. Jaką Wy dodajecie? Kupujecie gotową, czy sami robicie w domu? Zachęcam
Kuchnia u Krysiżółtko, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru, sok z cytryny. Wykonanie: Rabarbar umyć i nie obierając pokroić na kawałki i rozgotować w litrze wody. Następnie zmiksować, osłodzić, dodać trochę soku z cytryny. Jeszcze raz zagotować, zaprawić śmietaną z łyżeczką mąki ziemniaczanej i surowym żółtkiem. Podać ze słodkimi grzankami
Tradycyjna Kuchniagalaretek i cytryny jest pyszny – zostaje na długo w pamięci, zalicza się do zimowych przetworów, zaskoczy niejedną osobę:) Z przepisu wyszło mi: 5 słoików o pojemności 180 ml 1 słoik o pojemności 160 ml. SKŁADNIKI: 1850 g cukinii – obieram ją i kroję w kostkę sok i skórka z 1 cytryny 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody mineralnej opcja(...)drobną kostkę. Wrzucam ją do garnka z grubszym dnem, wlewam 1/2 szklanki wody i gotuję na średnim ogniu (bez przykrycia) przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając. Po godzinie czasu wsypuję cukier, cukier żelujący (opcja), obie galaretki (proszek) oraz sok i skórkę startą z 1 dużej cytryny. Mieszam i gotuję jeszcze 30 minut. Po tym czasie dżem miksuję na gładko
Zasmakuj Kuchni