mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka łyżek wody Przygotowujemy sajgonki: Zupki zalewamy wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy(...)gładką masę ucieramy czosnek z chilli. Dodajemy sos rybny oraz wodę. Dodajemy cukier i mieszamy aż cukier rozpuści się. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Jeżeli sos jest zbyt rybny dodajemy jeszcze odrobinę wody
Kuchnia w oparachTacę znajdziecie tutaj Oczywiście możecie wybrać inny grawer na tacy A wracając do przepisu na domowy napój pomarańczowy… Składniki: 3 pomarańcze 3 plasterki cytryny 1 większa gałązka świeżej mięty (u mnie pieprzowa) woda gazowana płynny miód do smaku (można pominąć) Przygotowanie: Pomarańcze kroimy na pół. Jedną połówkę kroimy na plasterki. Z pozostałych wyciskamy do miseczki cały sok. Wyciągamy(...)dosłodzić nasz sok miodem (jeśli mamy taką potrzebę lub mamy za mało słodkie pomarańcze, ja rzadko dosładzam napój), mieszamy. Sok przelewamy do dzbanka. Dodajemy plasterki cytryny i pomarańczy oraz świeżą miętę. Całość zalewamy gazowaną wodą. Podajemy od razu. Smacznego
Słodkie okruszkiwiórków kokosowych3 łyżeczki cukru1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody100g borówek i 2 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji Wykonanie:- do umytych borówek dodać sok z cytryny, zmiksować blenderem na mus- żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje, krótko podgrzać w kuchence mikrofalowej- żelatynę lekko ostudzić, dodać do musu z borówek, wymieszać i pozostawić do lekkiego zgęstnienia- jogurt rozmieszać, dodać cukier
Smakołyki BerenikiMasa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 2 galaretki niebieskie 1 galaretka cytrynowa ew. cukier sok z cytryny ===== Śmietana: 700 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 10 g żelatyny 70 ml wody orzechy(...)połową szklanki wody. Prażymy kilka minut, nie za długo, aby jabłka zachowały swoją strukturę. W zależności od gatunku jabłek dolewamy jeszcze wody lub nie. Jeśli mamy kwaskowate jabłka można dosypać cukru, do słodkich wyciskamy trochę soku z cytryny. Do masy jablkowej ,dodajemy galaretkę .Prażymy kilka minut. Gotową masę studzimy. Na wystudzony biszkopt wykładamy letnią masę jabłkową, zalewamy galaretka .Gdy zastygnie
w mojej kuchniSKŁADNIKI: 1 kg rabarbaru ( ok 3 gałązek ) 1 litr wody 5 łyżek cukru ( można pominąć ) 2 łyżki soku z cytryny 60 g malin ( mogą być mrożone ) WYKONANIE: 1. Rabarbar umyć ( nie obierać! ), pokroić na mniejsze kawałki. 2. Do garnka wlać zimną wodę, dodać rabarbar. 3. Dosłodzić do smaku cukrem, dodać
Atlas SmakówPrzepis na drip czekoladowy na bazie wody, dostałam od nauczycielki w szkole artystycznego dekorowania tortów. Jest on prosty w przygotowaniu. Pozwala zaoszczędzić nie tylko pieniądze, ale również czas. Bardzo lubię ten przepis, dlatego chciałabym się nim z wami podzielić. Mam nadzieję, że Wy polubicie go tak samo jak ja. Kliknij na zdjęcie, aby zobaczyć jak zrobić taki tort. Przypomnijmy sobie(...)drip. A ile razy otwieramy lodówkę, a tam już nie ma śmietany :(. Użycie wody jest o wiele wygodniejsze, chociażby dlatego, że woda jest zawsze pod ręką. Proporcja białej czekolady do wody wynosi 6:1, a ciemnej 6:1.5 . Wodę można zastąpić innym płynem, np: sokiem z cytryny, alkoholem, kawą itp. Dodatkowo, drip czekoladowy na bazie wody ma przedłużoną datę ważności
SmartBake.plSkładniki 250 g mąki krupczatki 160 g masła starte na tarce 4 żółtka na twardo 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody 80 g cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło(...)szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo
mojej kuchniSkładniki: ćwiartka niedużego arbuza (tak aby po zmiksowaniu 1 litr płynu) 3 łyżki żelatyny 100 ml gorącej wody 4 łyżki cukru pudru sok z 1/2 cytryny Sposób wykonania: Arbuza kroimy na małe części, usuwamy pestki i wrzucamy do dzbana blendera. Dodajemy cukier oraz sok z cytryny i miksujemy. W szklance rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia uważając
Qchnia po prostuSkładniki 250 g mąki krupczatki 160 g masła starte na tarce 4 żółtka na twardo 1 jajko wymieszane z 1 łyżka zimnej wody 80 g cukru pudru starta skórka z cytryny Wykonanie Mąkę przesiać ,jajka ugotowane na twardo,same żółtka przetrzeć przez sito, masło zetrzeć na tarce. Na zimnym blacie ,desce wysypać mąkę ,dodać starte masło(...)szybko połączyć ,dodać skórkę z cytryny ,żółtka przetarte przez sito, oraz jajko wymieszane z woda .Wszystko szybko połączy,gotowe ciasto do woreczka i na 12 godzin do lodówki. Piec w 180 – 200 stopniach C, 20 – 30 minut.(piekarnik wcześniej nagrzany do odpowiedniej temperatury ) można część masła zastąpić smalcem.Blaszka ma śr.20 cm,ale zostalo mi ciasto ,więc smialo
w mojej kuchnimarchewka 1/2 młodej cukinii 5-7 podłużnych rzodkiewek kilka liści sałaty około 7 arkuszy papieru ryżowego 1 łyżeczka ostrego sosu chińskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól Przygotowanie spring rolls: W lekko osolonej wodzie ugotować makaron. Odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić do ostygnięcia. Marchew obrać ze skóry, pokroić w cienkie paseczki "julienne". Cukinię i rzodkiewkę pokroić(...)wrzucić pokrojoną w paski marchew, po minucie dodać cukinię. Odczekać maksymalnie pól minuty i odcedzić warzywa na sicie. Przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia. W miseczce wymieszać zimny makaron z blanszowanymi warzywami i rzodkiewką. Dodać sok z cytryny i pikantny sos chiński. Całość wymieszać i w razie potrzeby, doprawić do smaku solą. Papier ryżowy zwilżyć wodą ( ja smaruję
kolorowotorcikowocytryny świetnie ożywia nieco mdły smak dyni. Do tego ma piękny pomarańczowy kolor. Składniki: 1kg miąższu z dyni 3 pomarańcze (sok i skórka) 3 cytryny (sok i skórka) 500g cukru laska cynamonu woda Sposób przygotowania: Słoiczki dokładnie myjemy i wyparzamy w piekarniku przez 15 minut w 100 stopniach C. Dynię wydrążamy i obieramy ze skórki. Miąższ kroimy w kostkę(...)umieszczamy w garnku. Podlewamy około szklanką wody. Do dyni dodajemy sok wyciśnięty z pomarańczy i cytryn oraz otartą skórkę z owoców a także cukier i cała laskę cynamonu. Całość gotujemy na małym ogniu, raz po raz mieszając aż dżem uzyska pożądana konsystencję. Wyciągamy laskę cynamonu. Dżem przekładamy do wcześniej przygotowanym słoiczków i szczelnie zakręcamy
Pyry na GazMasło z nerkowców można zastąpić również tym z orzeszków ziemnych lub innym ulubionym źródłem tłuszczy – byle wartościowym. Świetnym rozwiązaniem może być dodanie zamiast wody mleka roślinnego bogatego w tłuszcze lub awokado! Cytrynę można również zastąpić innym kwaśnym owocem, takim jak pomarańcza czy kiwi. Cytrus ma za zadanie zwiększyć przyswajalność żelaza (potrzebna jest witamina C) z pietruszki oraz nadać koktajlowi(...)świeżości. Składniki: Banan – 2 sztuki Natka pietruszki – 1 pęczek Cytryna – 1 sztuka Masło z nerkowców – 1 duża łyżka Woda – do uzyskania ulubionej konsystencji Wykonanie: Wszystkie składniki umieść w kielichu blendera i zblenduj na gładki zielony koktajl . Podawaj schłodzony. I voilà. Twój koktajl z pietruszki jest już gotowy. Smacznego! Artykuł Koktajl z pietruszki – żelazny koktajl
Blendmantemperaturze 190 stopni przez 30-35 minut. Studzimy. Składniki na krem cytrynowy: - 6 żółtek - 2 opakowania cukru wanilinowego - 80 gramów cukru - sok z 1 cytryny - 12 gramów żelatyny rozpuszczone w 50 mililitrach wody - 600 mililitrów śmietanki 36% Przygotowanie kremu cytrynowego: Żółtka łączymy z cukrami, a następnie ubijamy je na parze (miska nad gotującą się w garnku wodą). Po rozpuszczeniu cukru
Życie zamknięte w smakupołowy cytrynypłaska łyżka cynamony1 żółtkocukier puderwodawykonanie:Jabłka kroimy na ćwiartki. Pozbawiamy ich gniazd nasiennych, a następnie kroimy w bardzo cienkie plasterki.Około 500 ml wody wlewamy do garnka, dosypujemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy jabłka. Gotujemy je około 2 minuty i odcedzamy. Pozostawiamy do wystudzenia.Ciasto francuskie należy rozwinąć, posypać brązowym cukrem i cynamonem, a następnie
Przysmaki KarolkiWidziałam ostatnio -będąc w Polsce- dynię w sklepie, więc sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Jak wcześniej pisałam u UK dynia piżmowa sprzedawana jest cały rok, więc
UgotujmyTo.pl