przepisy na muszle - 470 przepisów (strona:14/32)

Sylwestrowe hity – czyli najlepsze przepisy na przyjęcia! 3200

warzywami i pysznym sosem. Idealnie sprawdzi się na każdym domowym przyjęciu, polecam! PIECZONE PIEROŻKI PRZEPIS TUTAJ Złociste, kruche i bardzo smaczne drożdżowe pierożki z naszym ulubionym farszem. SAŁATKI W MUSZLACH MAKARONOWYCH PRZEPIS TUTAJ Sałatki w muszlach to bardzo smaczne i praktyczne przekąski, które w dodatku pięknie prezentują się na imprezowym czy świątecznym stole. MUSZLE NADZIEWANE SERKIEM, ŁOSOSIEM I WARZYWAMI PRZEPIS

Blog z Apetytem
Omułki , mule po belgijsku 163

cienkie plasterki czosnek . Solimy do smaku . Jak zmiękną , wlewamy wino , wrzucamy liście laurowe , ziele , pieprz oraz omułki . Przykrywamy pokrywką i dusimy na dość dużym ogniu do czasu, aż muszle się otworzą . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Trwa to od zagotowania około 5- 7 minut . W trakcie można delikatnie zamieszać . Ważne uwagi : wino ma być na dnie , nie może przykrywać muszli , wszystkie muszle

Ogrodnik w podróży
3 przekąski na imprezę – szybkie i smaczne 2234

świetna okazja na wrzucenie czegoś na ząb i zjedzenie czegoś pysznego i małego. Zobacz moje 3 ulubione przekąski na imprezę – zarówno na ciepło, jak i na zimno. Muszle z nadzieniem Pierwszym przepisem wśród przekąsek na imprezę jest ciekawa wersja makaronu razem z prostym nadzieniem. Muszle dostaniesz właściwie w każdym supermarkecie – ważne, aby były większe, żeby coś się(...)przygotować inne nadzienia, np. z tuńczykiem, cebulą czerwoną, papryką żółtą i serem. Tak naprawdę ogranicza Cię wyobraźnia i… to co masz akurat w lodówce :) Składniki: pół opakowania makaronu muszli, 2 jajka, 20 dag sera żółtego w kostce, 10 plastrów szynki konserwowej, pół cebuli, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu, szczypiorek, sól i pieprz. Przygotowanie: Zacznij od ugotowania makaronu

Rozdomowiona
Mule w białym winie 128

masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy na bok, są dobre. Tymi, gdzie muszle są uchylone należy delikatnie postukać o blat i odstawić na chwilę. Jeżeli małż jest żywy zamknie muszlę. Wszystkie muszle, które pozostaną otwarte należy wyrzucić. Dobre małże płuczemy pod bieżącą wodą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Muszle makaronowe z mięsnym farszem 167

Muszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych.  Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania(...)ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku pieprzem oraz bazylią, tymiankiem i oregano. Następnie przelać ją do naczynia żaroodpornego. Makaronowe muszle ugotować al`dente w osolonej wodzie z odrobiną oleju, osączyć z wody i przestudzić, a następnie nadziać mięsnym farszem i ułożyć w naczynku żaroodpornym na sosie. Naczynko wstawić do piekarnika

Kuchenne aromaty
Mięsne "psiastka" 156

wolnego wybiegu pół szklanki rozpuszczonego masła (lub oleju) ok. 30-50g zmielonych orzechów ziemnych ok. 50g pulpy warzywnej (u nas marchewka) 3 miarki mielonych muszli ostryg i skorupek jajka kurzego (ok. 15 g) szczypta soli himalajskiej (użyjcie jeśli pies jest przyzwyczajony do jej spożywania) Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy lekko zmielone orzechy, zmielone mięso (lub drobno posiekane(...)warzywa oraz zmielone muszle i skorupki. Z braku masła dodałam olej rzepakowy, ale pies powinien spożywać raczej tłuszcze odzwierzęce.  Do smaku, a także odpowiedniego funkcjonowania potrzebna jest sól, dodajemy jedynie jej odrobinę. Jimmy jest z nią zaznajomiony, ale jeśli Twój psiak nie jada solonego mięsa, to lepiej pomiń ten składnik. Wszystko dokładnie mieszamy, by powstało raczej gęste ciasto

Cooking Monster
Makaron muszelki nadziewany serkiem z pomidorami, z sosem z dodatkiem ziół 169

Zapieczone w delikatnym sosie z dodatkiem ziół. To danie jest bardzo uniwersalne, ponieważ możemy podać je zarówno na obiad czy kolację, jak i na przystawkę. Rozpływające się w ustach muszle z kremowym sosem, powinny zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. 200 g makaronu muszle 2 pomidory malinowe 200 g kremowego twarożku sól i pieprz do smaku Jasny Sos Uniwersalny Łowicz(...)Makaron gotujemy al dente. Odsączamy i przelewamy zimną wodą. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Twarożek mieszamy z obranymi i pokrojonymi w kosteczkę pomidorami. Mieszamy i doprawiamy do smaku. Ugotowane muszle nadziewamy twarożkiem. Uniwersalny Sos Jasny Łowicz mieszamy z ziołami i przelewamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy makaron i posypujemy parmezanem. Zapiekamy 10-15 minut. Smacznego :) Artykuł Makaron muszelki nadziewany

Mienta blog
Makaronowe muszle z tuńczykiem 2631

brudzenia talerzyków;) Wystarczą dwa kęsy i zjedzone;) Dodatkowo ładnie się prezentuje i przyciąga wzrok. Smak tuńczyka nie jest mocno wyczuwalny, podobnie jak smak białego sera. 1/2 op. makaronowych muszli conchiglioni czerwona papryka czerwona cebula 1/2 puszki kukurydzy 4 korniszony 4 jajka puszka tuńczyka w sosie własnym 200 g białego sera półtłustego majonez sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym(...)reszty składników. Na końcu całość mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Przygotowany farsz wstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie faszerujemy nim muszle makaronowe. Źródło

Smaki Na Talerzu
Muszle faszerowane fenkułem i ricottą 162

Natchnienie dziś miałam więc na obiad podłam muszle makaronowe nadziewane farszem. Rodzince smakowało jak dla mnie to największa nagroda :) Uśmiech i zadowolenie  to coś najcudowniejszego. Składniki: muszle 35 szt ricotta 500 g szpinak świeży 20listków parmezan 100 g sól i pieprz do smaku czosnek 3 ząbki sprasowany szynka wieprzowa 200 g Dodatkowo: masło 50 g mąka 2 łyżki mleko(...)się "rozpuści mąka" wlewamy mleko 2 szklanki i mieszamy. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy natkę fenkułu.Gotowy beszamel przekładamy do naczynia ceramicznego. Farsz nakładamy łyżeczka w muszlę i układamy na beszamelu na około formy, a potem następna warstwa już od środka. Posypujemy serem startym tyle ile lubicie. Pieczemy jakieś 30 minut w 170 stopniach. Podajemy na gorąco

Różowa kuchnia
Tacos z limonkowo-miodowym kurczakiem 232

Składniki: 12 muszli do Tacos; 3 duże filety z piersi kurczaka; 1/2 łyżki chili w proszku; 1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki kuminu; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; 1 łyżeczka suszonej cebuli (u mnie Prymat ); 1/2 łyżeczki soli; 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu; 1/3 szklanki płynnego miodu (u mnie lipowy); 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki. Dodatkowo(...)limonki, połowę posiekanej kolendry oraz przyprawy tj. chili, wędzoną, słodką paprykę, kumin, czosnek granulowany, cebulę suszoną, sól oraz pieprz i dokładnie wszytko wymieszać. W naczyniu żaroodpornym ułożyć muszle do taco. Każdą z muszli wypełnić równomiernie mięsem z kurczaka z przyprawami, a wierzch posypać startym serem. Tak przygotowane tacos wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa

Gospodyni Miejska
Tacos z ciecierzycą 100

gallo: pomidor 1,5 szt, cebula 1/4 szt, chili pół szt, kolendra świeża posiekana 1 łyżka, sol i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, dodatkowo: muszle do tacos 5 szt, Sposób przygotowania: Ciecierzyce moczymy przez noc, następnie wymieniamy wodę z ciecierzycy na now ą  i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)kroimy w kostkę. Dodajemy posiekan ą  cebulkę, chili, kolendrę i sok z limonki. Przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Muszle do tacos podgrzewamy w piekarniku, aby były ciep ł e. Następnie do muszli nakładamy do po ł owy ciecierzyce, a następnie dopełniamy sals ą . Smacznego

kulinarne odsłony pati
Tacos z wołowiną 198

może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam! Składniki: muszle do tacos 6 szt, wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku(...)Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciep ł e. Następnie nakładamy do po ł owy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy najlepiej z sosem guacamole. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Conchiglioni (muszle) nadziewane ricottą i łososiem 177

głowie pomysł na nadzienie. Łosoś i ricotta z zielonym groszkiem - proste, ale przy tym niezwykle smaczne połączenie bardziej pasowało mi do conchiglioni, więc wybór padł na te duże muszle. Składniki (na 4-5 porcji): 250g sera ricotta 100g fety 120g łososia wędzonego na gorąco 100g zielonego groszku (może być mrożony) kawałek pora (ok 5cm) szczypta tymianku pół łyżeczki startej skórki(...)cytryny pieprz 30szt. conchiglioni (makaron w kształcie dużych muszli) oliwa 2 łyżki tartego parmezanu Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą. Por pokroić w półplasterki, zeszklić na niedużej ilości oliwy, ostudzić. Groszek ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Fetę pokruszyć, wymieszać z ricottą. Łososia podzielić widelcem na mniejsze kawałki, dodać do serka razem z porem

Obiad gotowy
Proste smażone przegrzebki 279

ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: obieramy i siekamy drobno(...)pozostałe dwie łyżki masła (zimnego). Energicznie mieszamy, aby masło stworzyło z winem emulsję. Dodajemy pietruszkę i podajemy z przegrzebkami w towarzystwie cytryny i świeżej bagietki. * Jeśli kupiliśmy małże w muszli, to należy podważyć każdą muszlę nożem, aby ją otworzyć. Wyjmujemy cały środek (np. łyżką) i pozbywamy się wszystkiego, oprócz białej części (czyli małży) – powinna dość łatwo dać się oddzielić

Poezja smaku
Spaghetti z mulami 148

natka pietruszki 1 łyżeczka masła klarowanego sól * PRZYGOTOWANIE Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. W tym czasie przygotuj resztę potrawy. Mule oczyść i sprawdź, czy są świeże (muszle po stuknięciu w blat powinny się zamknąć). Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dodaj posiekaną papryczkę chili oraz pokrojone w kostkę pomidory i smaż jeszcze krótką chwilę(...)Wrzuć mule, wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż muszle się otworzą, potrząsając garnkiem od czasu do czasu. Dodaj ugotowany makaron, wymieszaj z muszlami, wsyp posiekaną natkę pietruszki i natychmiast podawaj

Food Square
Mule na maśle czosnkowym z nutką białego musującego wina 152

ViolaPassion W tym wydaniu muszle jako wspaniały apetizer pobudzający nas do jedzenia. Tak przyrządziłam poraz pierwszy . Składniki : na 3 osoby 12 muszel po 4 na osobę  Masło czosnkowe 5 łyżek ( preferuje własnej  roboty, bardzo łatwy do zrobienia) sól i kolorowy pieprz  2 łyżki oliwy z oliwek 90 ml wina musujacego Sposób: Mule zalewamy zimną  woda(...)min.powinny się otworzyć. Zlewamy i odcedzamy. W garnuszku rozpuszczamy masło czosnkowe dodajemy Oliwę z oliwek . Często mieszając dodajemy  wino i odrobinę wody - redukujemy . Wino musi wyparować. Wkładamy muszle  do środka i staramy się połączyć z naszym sosem czosnkowym w razie konieczności podlać odrobiną wody .  Smacznego

Viola cooks with passion
Przegrzebki z jajkiem na chips-ie z dyni ,oliwą z czarnej trufli i szafranem 134

mięska , możemy podać na super przyjęcia , bankiety czy imprezę urodzinową. Jak dla mnie przystawka PETARDA Możemy pominąć chips z dyni , który tu gra małą rolę ;-) Składniki : 4 osoby 4 muszle Świętego Jakuba jedno jajko rozklepane w  misce kilka łyżek bułki tartej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek z czarnej trufli 1 jajko ugotowane(...)otwieramy , delikatnie za pomocą łyżeczki wybieramy całe mięso. Następnie odrywamy również delikatnie część małży która otacza  dokoła nasze przegrzebki ,myjemy i osuszamy, (część jadalna BIAŁA zobacz zdjęcie) Muszle myjemy solidnie  i osuszamy , posłużą nam za dekorację . Następnie , przegrzebki  oprószamy solą i pieprzem  panierujemy w jajku i bułce tartej . Teraz potrzebujemy troszkę sprytu ponieważ gotujemy jajko

Viola cooks with passion
Muszle makaronowe nadziane szpinakiem i serem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 147

Cześć ! Dzisiejszy zapraszam Was na pyszny obiad ! Niby nic – a jednak smaki świetnie się łączą. Domowy sos pomidorowy ze świeżą bazylią – do tego muszle nadziane ricottą, mozzarellą, grana padano, mascarpone i szpinakiem. Proste w wykonaniu, obłędne w smaku ! Składniki (3 – 4 porcje): 20 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki(...)grana padano i mascarpone. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj szpinak, wymieszaj. Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj sos pomidorowy. Na wierzchu ułóż nadziane muszle. Posyp grana padano i mozzarellą. Zapiekaj przez około 20 – 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C. Smacznego

Moja pasja smaku
Spagetti Fructti Di Mare 142

ViolaPassion Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego na pół 70ml białego wina 500 ml soku z pomidorów(bazylia i oregano) (polecam włoskie pomidory w zalewie z bazylią i oregano w puszce wystarczy tylko potraktować je blenderem) plus zblendowana żółta papryka(...)wedle przepisu na opakowaniu Sposób: W garnuszku rozpuszczamy masło dodajemy czosnek, pietruszkę i cebulę. Podlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym

Viola cooks with passion
Muszle z brokułem i łososiem 182

Makaronowe muszle z delikatnym farszem Składniki 250 g makaronu muszle 1/2 brokuła 3 jajka 20 dkg łososia 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób przygotowania Makaron ugotować w … Czytaj dalej Muszle z brokułem i łososiem

czarrna od kuchni
Makaronowe muszle ze szpinakiem+ film 204

Makaronowe muszle ze szpinakiem owinięte szynką szwarcwaldzką to znakomita przystawka na domowe przyjęcia lub świetny pomysł na pyszną kolację. Podane na zimno stanowią wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.  składniki na około 17-20 sztuk 250 g makaronu muszelki ( typu Conchiglioni ) 300 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 120 g sera camembert 200 g szynki szwarcwaldzkiej(...)mieszamy i zdejmujemy z ognia. Ser typu camembert kroimy na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Szynkę kroimy wzdłuż na długie paski o szerokości około 2 cm. Każdą makaronową muszlę nadziewamy farszem ze szpinaku i sera a następnie owijamy w plaster szynki. Tak przygotowane muszle podajemy jako zimną przekąskę

Smakowite Dania
Mule ze śmiytōnkōm i wyndzōnkōm (Mule w sosie śmietanowym aromatyzowanym boczkiem) 139

trza, [17] bo wyndzōnka je słōnoł [18] ) Wejście [19] sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. [20] Dejcie pozōr: [21] jak ftoro [22] muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, [23] bo ta mula we środku je zdechniynto! Dejcie [24] sie do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie [25] tam ta wyndzōnka i trocha jōm podpiyczcie(...)masowy mord, bo jeszcze Wōłs zawrzōm [34] w hereście. [35] W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. [36] Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji [37] lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy [38] zdechniynto

Chop w kuchni
Mule bez wydziwiania (Mule w sosie dość tradycyjnym ;) ) 114

mule sie całe życie moczōły we słonyj wodzie ) Wejście 11 sie jako szczotka i kołżdo muszelka sie pod bieżōncōm wodōm fajnie opucujcie. 12 Dejcie pozōr: 13 jak ftoro 14 muszla je otwartoł, to trza jōm wyczajś, 15 bo ta mula we środku je zdechniynto! Wczajście 16 do gorka trocha masła klarowanego, wciepcie 17 tam pokrōno 18 cebula, wyciśniynty czosnek(...)powarzōm. 24 W tym gorku mogecie je tyż od czasu do czasu pomiyszać- nojlepi poszelōntejcie 25 tym gorkym, to sie same pomiyszajōm. I jak już bajecie widzieć, że wszyske muszle sōm łotwarte, to mōmy to fertich. 26 Kebyście na talyrzu potyn widzieli, że jako muszla je zawarto, ji 27 lepi niy jydzcie, bo łona mogła tyż być już pryndzy

Chop w kuchni
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 176

odrzucić te otwarte (uwaga, to ważne, bo nieświeżymi małżami można się naprawdę porządnie zatruć!). Wrzucić małże do garnka i zalać 2 litrami wody. Gotować kilk minut aż muszle się otworzą. W międzyczasie zbierać szumowiny. Małże odcedzić, odrzucić muszle, które się nie otworzyły! – wodę po gotowaniu zostawić! Warzywa (marchew, seler, pietruszka, szalotka, cebula, ziemniaki, czosnek) – obrać i pokroić(...)całą zawartość patelni (boczek, cebule, czosnek i ziemniaki) dodać do garnka z warzywami. Zamieszać. Dolać wino i gotować aż warzywa będą miękkie. W tym czasie wyjąć małże z muszli zostawiając kilka do ozdoby. Do bulionu dodać teraz mrożone owoce morza i gotować kilka minut (aż zaczną mięknąć). Dodać śmietanę, zamieszać. Kilka łyżek zupy wymieszać z mąką. Wrzucić do garnka świeże

Pociąg Do Kuchni
Ostrygi zapiekane w sosie śmietanowym z cydrem Somersby 188

był zbyt gorąco. Inaczej dodane żółtka zetną się na jajecznicę. Połączyć sos razem z emulsją śmietanowo-jajeczną. Kawałki folii aluminiowej lekko zgnieść i umieścić na nich równo poziomo muszle z ostrygą. Dziki folii muszle nie będą "stać" stabilnie. Powstałym sosem zalać ostrygi w muszlach i wstawić blaszkę do piekarnika pod grillem. Zapiekać 3-4 minuty do czasu aż sos zgęstnieje

Sztuka gotowania w/g Samiry
Muszle zapiekane z sosem pomidorowo-paprykowym i chorizo 120

okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) po 1/3 papryki czerwonej, żółtej i zielonej 1 mała cebula kawałek kiełbasy chorizo 2 ząbki czosnku 1 łyżka ziół do pizzy sól i pieprz, cukier do smaku słodka papryka w proszku czerwony ocet balsamiczny(...)Wrzucić makaron i ugotować al dente. Makaron odcedzić i zahartować zimną wodą na sitku. Blachę wyłożyć długim kawałkiem folii aluminiowej (boki powinny okryć wierzch) Gęsty sos nakładać łyżeczką, napełniając muszle makaronowe. Układać pod skosem na blasze. Z wierzch muszle polać odłożonym płynem, posypać żółtym serem i zapiec przykryte wystającymi płatami folii - 30 minut

Czerwień i błękit
ZAPIEKANE MULE Z MASŁEM CZOSNKOWYM 136

pieprz. Można dodać również drobno posiekaną szalotkę. Wszystkie składniki wymieszałam.   Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Można też użyć folii aluminiowej-można ją wtedy wyginać i łatwiej jest układać muszle. Puste połówki muszli wyrzuciłam. Ułożyłam na blasze po jednej muszli z mięsem. Nałożyłam na każdą masło czosnkowe.     i posypałam bułką tartą. Tak jak pisałam można też i parmezanem

potrawyregionalne
Ostrygi à la Rockefeller w Tajlandii 126

pasty tamaryndowej, 1/2 łyżeczka skórki z cytryny, szczypta chilli, sól i pieprz. Do podania: cząstki cytryny  Przygotowanie: Ostrygi umyć i otworzyć przy pomocy noża i ściereczki, wyciąć z muszli, sok przelać do rondla a ostrygi przełożyć do miski. Sok zagotować, dodać ostrygi, gotować kilkanaście sekund, wyjąć łyżką cedzakową.  Do płynu dodać śmietanę, trawę cytrynową rozgniecioną trzonkiem noża(...)nożem, dodać do śmietany. Z pieczywa usunąć skórki, zmiksować robotem razem z natką pietruszki, skórką z cytryny i pozostałym parmezanem. Doprawić solą i pieprzem. Ostrygi przełożyć do głębszych części muszli, polać sosem i posypać zmielonym pieczywem.   Do naczynia do zapiekania wysypać grubą warstwę soli żeby ustabilizować muszle, przełożyć ostrygi, zapiec pod rusztem piekarnika w temperaturze 200 stopni

SzczyptaSmaQ
Muszle nadziane kaszą gryczaną 156

Muszle makaronowe w odsłonie z kaszą gryczaną, ciekawe smaki, chrupki seler! wspaniałe danko na letnią kolację, wygląd też znakomity, a o walorach zdrowotnych nie trzeba przekonywać Składniki: 20 muszli makaronu 1 torebka kaszy gryczanej 3 łodygi selera naciowego 2 główki czosnku 2 łyżki ziaren prażonego słonecznika 2 łyżki olej z oliwek 1 pęczek pietruszki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Makaron(...)umyty i pokrojony w drobną kostkę seler naciowy, przeciśnięty czosnek przez praskę, uprażony słonecznik oraz pokrojoną natkę pietruszki.  Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem świeżo mielonym. Wszystko dokładnie mieszamy. Nadziewamy muszle powstałym farszem, układamy na dużym talerzu. Smacznego

kgwjanczewo
Jak Przygotować Małże Nowozelandzkie w Winie 138

wspomniałam na początku małże miałam mrożone, więc wyciągnęłam je z zamrażarki wieczorem. Rozmrażałam je w lodówce, bo małże powinno się rozmrażać powoli.Małże opłukałam pod bieżącą zimną wodą, a muszle porządnie oskrobałam nożykiem, bo paznokci szkoda. Po co? Bo na muszlach były różne narośla i jakieś takie wąsy, nitki, nie ważne, muszle musiałam mieć czyściutkie. Pietruszkę opłukałam i posiekałam. Czosnek

Blondynka Gotuje
Zapiekane muszle makaronowe z farszem. 119

Składniki: 250g makaronu w kształcie dużych muszli, 380g piersi z kurczaka, 300g pieczarek, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 200g świeżego szpinaku (może być również mrożony), 1 łyżka masła, olej, 1 łyżka śmietany 18%, 3-4 ząbki czosnku, 3 ogórki konserwowe, 320g startego sera żółtego, 2 łyżki majonezu, 500g przecieru pomidorowego z kartonu, sól, pieprz. Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić(...)szpinak wrzącą wodą, Posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła i wyciśniętymi ząbkami czosnku do momentu odparowania wody. Zdjąć z ognia i wymieszać z łyżką śmietany. Na dno makaronowych muszli nałożyć wcześniej przygotowany szpinak. Pozostałą część makaronu napełnić wcześniej przygotowanym farszem. Majonez wymieszać z przecierem pomidorowym i zalać muszle z farszem. Postarać się by makaron był dokładnie sosem przykryty - inaczej

W kuchni u Moniki
Małże w pomidorach z makaronem soba 139

gryczanego soba (dostępny w Lidlu) Przygotowanie: Małże umyć w zimnej wodzie, wyczyścić z wszelkich narośli i glonów. Myć i czyścić małże gdy są zamknięte, jeśli są pootwierane to postukać muszlą w blat stołu i się zamkną. Wyrzucić te, które mają pęknięte muszle, gdyż mogą być martwe. Do szerokiego garnka z grubym dnem wlać oliwę, rozgrzać ją, dodać drobno posiekaną cebulę(...)gotować z 5 - 6 minut. Następnie dodać małże, przykryć, gotować nie dłużej niż 6 minut, co pewien czas potrząsając garnkiem, aby małże równo się ugotowały. Małże będą gotowe, gdy muszle się otworzą. Nie otwarte małże wyrzucić, są nieświeże i można takimi się zatruć. Makaron soba przygotować według przepisu na opakowaniu.  Małże podawać z makaronem soba, polanym sosem pomidorowym

Kuchcik gotuje
MUSZLE FASZEROWANE TUNCZYKIEM I KUSKUSEM 205

proponuje taką z kuskusem. Szybko się ją przygotowuje a jest na prawdę smaczna.Bez zbędnych sosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki:   puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż(...)OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu duże muszle Wykonanie:   Kaszę zalewamy wrzącą osoloną wodą, odstawiamy aż pochłonie cały płyn, studzimy, mieszamy.Paprykę oraz cebulę drobno kroimy w  kosteczkę. Oliwki kroimy na mniejsze kawałeczki, ogórki w drobną kostkę. Tuńczyka osączamy. Do salaterki przekładamy pokrojone warzywa, tuńczyka, kaszę, wszystko razem mieszamy, doprawiamy

Z Majeczką w kuchni
Conchiglie z łososiem 140

Muszle w sosie pomidorowym proponuję na kolację Składniki 250 g muszli conchiglie 400 g fileta z łososia 3 pomidory z puszki 1/2 szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g tartego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz 1,5 szklanki sosu pomidorowego z bazylią Przygotowanie Szafran zaparzyłem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory , posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle napełnione nadzieniem z łososia.  Posypałem obficie parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C., aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Muszle z łososiem i sosem pieprzowym 207

polując na promocje wypatrzyłam bardzo ładne brzuszki z łososia. W mojej głowie niemal od razu pojawił się pomysł na pyszne danie, dlatego bez ociągania je kupiłam. Do tego makaron muszle, śmietana, trochę pieprzu i powstało pyszne i bardzo sycące danie. Pewnie większość z Was stwierdzi w tym punkcie, że powinnam kupić po prostu kawałek wędzonego fileta, bo brzuszki śmierdzą tranem(...)Dlatego zapraszam do lektury, a może i Wy się skusicie :) Potrzebne nam: - 500g wędzonych brzuszków łososiowych - duży kubełek śmietany 18% - 5 łyżeczek zielonego pieprzu w ziarnach - trochę soli - makaron muszle (ok. 18 sztuk) - przyprawa do ryb - szczypta mielonego czarnego pieprzu - pieprz cytrynowy - plasterki cytryny do dekoracji Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Sałatka z tuńczykiem, kaparami w muszlach 144

Składniki:   makaron duże muszle   1/2 papryki czerwonej pokrojonej w kostkę   1 słoiczek tuńczyka w sosie własnym, odsączonego   1 jajko ugotowane na twardo drobno posiekane   1 cebula dymka, bardzo drobno pokrojona   1/2 czerwonej papryczki chilli, drobno posiekanej   2 łyżki opłukanych kaparów   1 łyżka poszatkowanych liści pietruszki   sól, pieprz czarny do smaku(...)majonez glassa sojowa do dekoracji Wykonanie: Makaron duże muszle ugotować według przepisu ma opakowaniu. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną sałatką napełniać muszle. Podawać schłodzone, delikatnie polane glassą sojową PONTI

Malinowe Pocałunki
Spaghetti z małżami - mulami 91

białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić(...)zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą.   zastawa

królestwo garów
Faszerowane muszle makaronowe 143

smaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle:  czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym.  Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 202

Przed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym

MarciochaKucharzy
Małże z lubczykiem i chili 137

chili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% szczypta soli morskiej Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle(...)pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać

Pełny talerz
Conchiglione z mięsem pod serową kołderką 197

Ostatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa,  jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :)  Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała(...)paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Włoska uczta- Coperture della pasta ripieni di tacchino. 125

porcini, olive, farina di riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest(...)patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące.  Drugą porcję dodajemy do makaronu typu muszle, które są przeznaczone do faszerowania. nafaszerowane muszle makaronowe umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dodajemy na blaszkę kilka suszonych pomidorów. Pieczemy około 30 minut (200 stopni, opcja góra

ClauditteMissCooking
Conchiglioni szpinakowo serowe ze słodką nutą balsamiczną 125

każdej postaci i w każdym rodzaju. Do tej pory nie przedstawiałam Wam przepisu na makaron conchiglioni.... a co takiego kryje się pod tą piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny(...)wart jest jego przygotowania. Gotujemy ok 10 minut - aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.  5.  W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut.  6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta

Mój Smak na Życie
Mule w tajskim sosie kokosowym z sosem chili 164

łyżka oleju roślinnego. Sos chili: 4 małe papryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1 limonka, 1-2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy lub cukier do smaku, woda.   Przygotowanie: Muszle oczyścić, namoczyć w zimnej wodzie. Przygotować sos chili. Drobno posiekany czosnek zalać 1/2 szkl. wody, dodać sos rybny, sok wyciśnięty z limonki i dosłodzić do smaku. Można dodać kilka paseczków(...)kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć wodą.   Muszle  włożyć do wrzącej wody, gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać

SzczyptaSmaQ
Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu - Chorwacja 192

pachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;)     Składniki:4 świeże przegrzebki w muszlach,4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 3 łyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane(...)wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony).Wyjąć przegrzebki na talerz

SzczyptaSmaQ
O... Ostrygi 116

ostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny ze szczypiorkami zamiast ramion było nie lada wyzwaniem! Do uporania się z tymi potworami potrzebujemy 2 talerze (na górną muszlę i na dół z mięsem), ręcznik (aby w razie nieszczęścia chronił dłoń) oraz krótki, niezbyt gruby i niekoniecznie ostry nożyk do otwarcia (w tutejszych sklepach jest ich mnóstwo specjalnie dostosowanych(...)ostryg).Ostrygę trzymamy w asekurowanej ręcznikiem lewej ręce. Chwytamy ją lewą stroną (czyli tą bardziej wypukłą muszlą) do dołu i wbijamy nóż w połączenie muszli lub jej brzeg. Wahadłowym ruchem powoli wprowadzamy nożyk, a potem to już z górki, ostryga sama wprowadza nas do swojego świata ;)Co do samych ostryg to moja intuicja podpowiadała mi, iż się nie polubimy

Kitchens Alphabet
Tuńczyk w muszelce ;) 10515

Muszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;) PS. Niestety w czerwcu wpisów będzie mniej, dopadła mnie sesja :( Składniki: opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g) puszka tuńczyka(...)kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos. Mieszamy sos z resztą składników i odstawiamy na godzinę do lodówki.  Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Muszle Haloo 197

Dziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie

Panda i jej świat
Conchiglioni nadziewane ricottą, szpinakiem i pomidorami 169

pomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje. Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy. Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło(...)skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem. Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego

Kuchenne Wariacje
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 123

Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika(...)garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się

Kuchnia MagdaLeny
MUSZLE MAKARONOWE Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLI 124

Makaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika(...)garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się

Kuchnia MagdaLeny
Muszle makaronowe z indykiem i Ajvarem 254

Muszle faszerowane mięsem mielonym drobiowym oraz pastą warzywną Ajvar Podravka to super pomysł na pyszny obiad. Takie muszle makaronowe z farszem polecam też jako danie na wyjątkowe okazje i przyjęcia. - pyszny i prosty do zrobienia farsz - super ciekawy obiad na 10 porcji - przed podaniem tylko zapiekasz w piekarniku

AniaGotuje.pl
Tacos z serem i wytrawną konfiturą 92

lubię. Meksykańskie tacos podałam z holenderskimi trzema rodzajami sera oraz polską wytrawną konfiturą zwaną śliwka marokańska ;) Dosyć duży rozstrzał w regionach świata, ale za to jakie pyszne połączenie! 8 muszli do tacos 100 g trzech rodzajów sera (użyłam słodkiego miękkiego sera holenderskiego, sera z jalapeno oraz z burakiem) długi ogórek czerwona papryka 4 łyżki konfitury śliwka marokańska (lub dowolnej wytrawnej(...)konfitury bądź ulubionego chutneya) Sery kroimy w drobną kostkę, paprykę w paseczki, a ogórka w półplasterki. Całość mieszamy z konfiturą. Wypełniamy muszle. Smacznego :) Artykuł Tacos z serem i wytrawną konfiturą pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Spaghettli alle Vongole 91

wodą, a otwarte wyrzucić. Makaron ugotować al dente według przepisu na opakowaniu. Czosnek i natkę drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek. Po chwili wlać wino i wrzucić muszle. Przykryć i po kilku minutach gotowania zdjąć pokrywkę. Muszle wyłowić łyżką cedzakową, odrzucić wszystkie zamknięte. Pozostały wywar lekko zredukować na małym ogniu i doprawić ewentualnie.  Ugotowany makaron odcedzić

wyzwania kuchenne
Pomysły na drugie śniadanie do szkoły 309

być warzywne, owocowe, mięsne makaronowe, ryżowe… ważne aby w sałatce znajdowały się lubiane przez dziecko składniki. Sałatkę możemy zapakować w pudełeczko z widelczykiem, albo nafaszerować nią na przykład muszle makaronowe, co jest dużo łatwiejsze w konsumpcji   Sałatki w muszlach makaronowych PRZEPISY TUTAJ   Zdrowe przekąski – gdy dziecko spędza w szkole wiele godzin, powinno zabierać ze sobą większą

Blog z Apetytem
Wiosenny tuńczykowy lunch 165

koktajlowe na ćwiartki. Sałatę rwiemy na kawałki.  Do tuńczyka dodajemy posiekaną cebulę, wlewamy łyżkę miodowego winegretu doprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Gotowe muszle tacos układamy na blasze otwartymi brzegami w dół (dzięki temu musze pozostaną otwarte) i podgrzewamy przez 2-3 minuty. Podgrzane muszle napełniamy.  Zaczynamy od posiekanej sałaty, następnie nakładamy farsz

Wanilia i Kardamon
Zapiekany makaron conchiglioni 182

temu zapłaciłem ponad 200 zł❗     W tym przypadku było na odwrót, cena nie wielka, za to smak nieziemski💫 i oczywiście praca Agnieszki...😍 Bezcenna❗ Składniki: makaron muszle conchiglioni pesto brokułowe sos beszamelowy Przygotowanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu i odcedzeniu najlepiej rozłożyć na talerze (wtedy nam się nie poskleja). Do muszli - makaronu nakładamy pesto i układamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Rolowane naleśniki 129

dolną częścią naleśnika dociskając do wałeczka z farszu. Górną część naleśnika smarujemy również rozmąconym jajkiem i zawijamy nasze naleśniki do końca.  Teraz rulon z naleśników należy zwinąć jak muszlę ślimaka. Róbcie to delikatnie, aby boki naleśników się nie rozrywały. Końce możecie posmarować rozmąconym jajkiem, aby przylepiły się do reszty utworzonej muszli. Naleśniki układamy w okrągłej blaszce łączeniem do boku

MamaOskarka
Mule w białym winie 125

szalotki 150 g masła Ok. 300-400 ml białego wytrawnego wina Natka pietruszki Świeży tymianek Świeże oregano Sól Przygotowanie: Mule dokładnie umyłam w miseczce z wodą usuwając z muszli resztki glonów i piasku. Szalotkę, kilka gałązek tymianu i oregano drobno posiekałam. W rondelku roztapiłam masło, dodałam posiekaną cebulę, tymianek i oregano i podsmażyłam tak, aby cebula NIE zrumieniła się. Wlałam(...)poddusiłam tak, aby sos trochę zagęścił się. Partiami po ok. 10 sztuk wrzucałam mule do gotującego się sosu. Gotowałam pod przykryciem na mocnym ogniu przez ok. 5 – 7 minut. Muszle, które nie otworzyły się w czasie gotowania należy wyrzucić. Mule przełożyłam do miski, polałam pozostałym sosem, posypałam posiekaną natką pietruszki i świeżym tymiankiem. Podałam z lekko podpieczoną bagietką maczaną

Kate's Kitchen
MULE PO PROWANSLSKU Z MAKARONEM SPAGETTI 133

ognia. Do szerokiego garnka  wlewamy 4 łyżki wody, wkładamy mule i na dużym ogniu podgrzewamy pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 4 minuty.Odsączamy na sitku. Muszle otwarte przekładamy do patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz. Pamiętaj(...)przed gotowaniem muli, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Nie używamy też muli z uszkodzoną skorupką. Po ugotowaniu ponownie przebieramy mule i wyrzucamy te które się nie otworzyły

KuchcikoweLove
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 219

Taco to cudowny wynalazek. Jednocześnie kruche, elastyczne i chrupiące muszle można nadziać i podać na milion sposobów. Każdy może zaserwować w nich swój ulubiony zestaw składników, podkreślić nimi sezonowość w kuchni. Zrobić je ciężkie i syte – podać z mięsem i fasolą, albo lekkie i wiosenne – z białą rybą, świeżą salsą z awokado, mieszanką sałat i bardzo charakternym sosem. SALSA(...)majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 3 łyżki soku z limonek 1 łyżeczka skórki startej z limonki 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej sól DO PODANIA 12 muszli taco Z TEGO PRZEPISU ½ opakowania mieszanki sałat, porwanych i umytych limonka pokrojona w cząstki pomidorki koktajlowe zimne piwo

Karo in the Kitchen
Małże w aksamitnym winnym sosie 155

jest skomplikowany i świetnie wydobywa głębię aromatów. Potrzebne składniki na porcję dla dwóch osób to: Małże, z tych dostępnych u nas ja najbardziej lubię mule, czyli te czarne podłużne muszle. Około 0,5 kg, ale im więcej tym lepiej! :) pół szklanki białego wina 10-15 pomidorków koktajlowych- najlepiej odmiany o podłużnym kształcie, zwykle są mniej wodniste i słodsze(...)oczyszczenia i przebrania owoców morza. Małże trzeba dokładnie umyć, najlepiej ostrą stroną gąbki do mycia naczyń. Odrzucamy wszystkie z uszkodzoną skorupką. Każdą otwartą stukamy lekko o blat- jeśli muszla się zamknie- oznacza to, że śmiało możemy ją gotować. Jeśli nie- takiego muszlowca od razu wyrzucamy- może być mocno nieświeży i doprowadzić do zatrucia. W garnku, najlepiej takim z szerokim dnem

Pichceniomania
Omułki w sosie pomidorowym na ostro, to nie jest wcale takie trudne. 114

spotkanie z przyjaciółmi. Składniki: omułki (kilogram) duża cebula 6 pomidorów 2 ząbki czosnku łyżka masła 50ml wina czerwonego sól, pieprz, papryka chilli łyżeczka cukru Sposób przygotowania: Sprawdź czy muszle są pozamykane. Jeżeli jakaś jest otwarta uderz nią o blat stołu. Istnieje prawdopodobieństwo, że nadal jest świeża i wtedy się zamknie. Jeżeli tak się nie stanie to po prostu ją wyrzuć(...)Wyszoruj omułki szczoteczką oraz usuń włókna, które wystają z muszelki. Staraj się nie zostawiać muszli w wodzie ponieważ wtedy mogą się pootwierać. Wystarczy, że je przepłuczesz pod zimną bieżącą wodą. Na patelni na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy ta się zarumieni dodać czosnek a następnie zalewamy winem. Dodajemy pokrojone pomidory, które wcześniej warto sparzyć i obrać ze skórki

wysmienity
Tacos z wędzoną ciecierzycą i salsą pomidorową 130

spisałam wtedy przepisu i swoją zrobiłam na wyczucie ale jest genialna ! Sprawdzi się także sałatkach oraz jako przekąska do chrupania. Składniki (6 – 8 tacos): 6 – 8 ‚muszli’ tacos 1 puszka czerwonej fasoli (400 g, waga netto 240 g) świeża kolendra Olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia Wędzona ciecierzyca: 1 puszka ciecierzycy (400 g, waga netto(...)śmietanę z liśćmi kolendry, dopraw świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Czerwoną fasolę odsącz na sitku. Masz już wszystkie elementy niezbędne do złożenia dania. Do ‚muszli’ tacos wyłóż wędzoną ciecierzycę, dodaj salsę pomidorową, czerwoną fasolę. Całość polej sosem i udekoruj świeżą kolendrą. Smacznego

Moja pasja smaku
Zapiekane muszle z wędzonym kurczakiem, szparagami, w sosie z kozim serem 103

szparagi z kozim serem <3  Składniki opakowanie makaronu muszle 5 udek wędzonego kurczaka sól białe szparagi w zalewie mielona słodka papryka 2 łyżki masła półtora łyżki mąki gałka muszkatołowa sól cukier pieprz biały 200 ml mleka     Przygotowanie Z udek zdjąłem skórę, mięso podzieliłem na mniejsze kawałki. Makaron ugotowałem w lekko osolonej wodzie. Przygotowałem sos beszamelowy, dodając(...)niego ser kozi. W żaroodpornej formie ułożyłem na dnie wędzone skórki z udek kurczaka, na nich rozłożyłem ugotowane muszle, które wypełniłem kawałkami mięsa i cząstkami pokrojonej marynowanej papryki. Na wierzchu rozłożyłem białe szparagi z zalewy. Zapiekankę zalałem sosem. Całość oprószyłem słodką papryką. Zapiekałem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut

R'n'G Kitchen
Sałatka w makaronowych muszelkach 119

sposób na podanie chociażby każdej ulubionej sałatki. Ja postawiłam na prostotę i sprawdzone połączenia smaków. Wbrew pozorom szybka sprawa, a efekt pysznościowy! :) Składniki to: 500 g makaronu w kształcie muszli (na przykład typu Lumaconi lub Conchiglioni) 400 g szynki konserwowej 250 g żółtego, twardego sera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz(...)łyżkami majonezu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Doprawiamy nieco bardziej niż normalną sałatkę, gdyż musimy dodać smaku także makaronowi. Porcję sałatki nakładamy łyżeczką to każdej muszli i w zasadzie gotowe. Przekąskę dobrze jest lekko schłodzić, ale nie serwujcie jej prosto z lodówki. Smacznego

Pichceniomania
Małże zapiekane w pieczarkach 136

półwytrawnego wina, 5 gałązek natki pietruszki, 1 łyżka posiekanych samych liści pietruszki, sól, cukier, 3-4 łyżki świeżo starego sera (hucuł, oscypek, gazdowski), Wyszorować szczoteczką małże, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie, oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę

królestwo garów
Tajskie curry z małżami 135

całość przez około 5 minut, aż smaki się wymieszają, a mleko nieco się zredukuje. Wrzucić małże (nie zapomnijcie ich oczyścić!) i gotować dalej przez ok. 5 minut, aż wszystkie muszle się otworzą (bezwzględnie wyrzucić muszle, które zostały zamknięte!). Tajskie curry z małżami podawać w miseczkach, posypać natką kolendry i koniecznie pamiętajcie o pieczywie do sosu.     Post Tajskie curry

Pociąg Do Kuchni
Pomidorowe tagiatele w sosie winnym z pastą pindżur i małżami 155

prakę czosnek. Dodajemy słoiczek Pasty warzywnej Pindżur oraz kieliszek białego wina. Mrożone małże rozmrozić. Umyć pod bieżącą, zimną wodą, oderwać bisiory (nitki wystające ze środka małży) oraz szczoteczką oczyścić muszle, jeszcze raz opłukać. Do powstałego sosu dokładamy umyte i oczyszczone surowe małże, przykrywamy  pokrywką i dusimy ok 5 min na dużym ogniu lub do czasu aż wszystkie się otworzą(...)czasu do czasu potrząsnąć garnkiem. Uchylić pokrywę i trochę ostudzić. Muszle małży, które się nie otworzyły wyrzucić  Przygotowany sos podwać z makaronem posypując całość posiekaną natką pietruszki

W kuchennej krainie
Muszle ze szpinakiem 176

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 300g Makaron typu Conchiglioni Rigati – duże muszle 500g Szpinaku może być mrożony- liście 2 małe ząbki czosnku 4 kulki mozzarelli 1 kartonik pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki Sól, pieprz, ulubione zioła do smaku Oliwa Wykonanie: Makaron(...)się nadmiaru wody. Ser mozarella pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Pomidory z kartonika zblendować, powstały sos wlać do naczynia żaroodpornego na nim ułożyć wypełnione masą szpinakową muszle, i zapiec w piekarniku ok 20minut w 180 stopniach

W garach u Gosi
Rigatoni faszerowany szpinakiem z mozzarella i sosem pomidorowym 137

Makaron Rigatoni faszerowany szpinakiem, serem feta, z mozzarella i sosem pomidorowym  Pierwszym pomysłem było aby zrobić faszerowany makaron muszle, ale kiedy poszłam do sklepu okazało się, że takiego makaronu nie ma, poszłam więc do drugiego sklepu a tam dalej nic. :( Tak chodząc szukając w produktach ekologicznych znalazłam makaron Rigatoni i sobie powiedziałam jakoś to będzie.  Zapraszam do zapoznania(...)się z przepisem na pyszny posiłek.  Przepis: Składniki:  250 g makaronu rigatoni lub jak chcecie możecie zrobić z makaronem muszle.  400 g szpinaku 400 g sera feta 2 ząbki czosnku  200 g sera mozzarella 100 g przecier pomidorowy 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 300 ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku granulowanego

Mój pomysł na
Ciastka mussli udające magdalenki 95

zapas mussli na śniadanie. To miła odmiana po tostach, muffinach i kanapkach jakie zwykle jem na śniadanie. W książce „Pożywianie dla zdrowia” autorstwa Charlesa Rachela znalazłam opis składu domowego muszli wraz ze sposobem przygotowania do jedzenia. Trochę tylko pozmieniałam składniki, aby dostosować skład do swojego gustu.  A wracając do pytania tytułowego - szukając alternatywy do jedzenia „paszy” (czyli muszli :)) dzień

Posadzone i zjedzone
Makaronowe muszle z kurkami i kurczakiem 166

Pyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą(...)usmażyć wraz z cebulką na łyżce masła. Pod koniec przyprawić do smaku. Kurczaka, kurki, starty żółty ser i natkę pietruszki wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Muszle napełniać farszem, ułożyć na półmisku i podgrzać ok 1 minutę w mikrofali. Można oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Podawać ciepłe, choć na zimno też dobrze smakują

Smakołyki Asi
ZaMULAMY z białym winem 114

pęczek natki pietruszki (posiekanej) 70 g pora drobno pokrojonego (zamiennie z 1 cebulą, choć ja, jeśli mam wybór preferuję por) 6 łyżek oliwy sól, pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Muszle dokładnie myjemy. Te paczkowane są już całkiem dobrze oczyszczone (co nie zmienia faktu, ze należy je i tak umyć), ale świeże należy po prostu dokładnie przemyć pod bieżącą wodą. Ząbki(...)całości. Dodać białe wino i drobno posiekaną pietruszkę i poddusić wszystko ok. 5 minut. Na koniec dodać mule. Przykryć patelnię/garnek pokrywką i gotować do momentu otwarcia się wszystkich muszli (5-6 minut). Od czasu do czasu potrząsnąć patelnią, albo wymieszać. Podawać z chrupką, świeżą bagietką. Jak najbardziej można dodać na talerz jeszcze świeżej natki pietruszki – to połączenie idealne

gutfut
Muszle nadziewane kurczakiem zapiekane z orzechami i serem 296

Składniki 15 dużych muszli do nadziewania 1 kulka mozzarelli garść orzechów włoskich 1 filet z kurczaka 2 suszone pomidory w oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka pasty z czarnych oliwek … Czytaj dalej Muszle nadziewane kurczakiem zapiekane z orzechami i serem

czarrna od kuchni
MUSZELKI Z ŁOSOSIEM 131

Składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 1 opakowanie łososia wędzonego (ok. 150g) 200g twarogu białego półtłustego 1 mała świeża papryka czerwona kilka zielonych oliwek 3-4 łyżki jogurtu greckiego pieprz kolorowy firmy RAFEX szczypiorek koperek  sól oliwa z oliwek Sposób wykonania: Makaron ugotować w osolonej wodzie z odrobiną oliwy. Odcedzić i wystudzić. Do miski przełożyć ser, pokrojoną w drobną kostkę(...)paprykę, pokrojone oliwki, poszatkowany szczypiorek, jogurt.  Przyprawić pieprzem. Wymieszać. Przygotowaną pastą nadziewamy muszle. Na wierzch kładziemy zrolowanego łososia. Ozdabiamy koperkiem. Do przyrządzenia tej przystawki użyłam pieprzu kolorowego firmy RAFEX .  Mieszanka pieprzu czerwonego, czarnego i zielonego daje wspaniały aromat i intensywność smaku potrawie.  Charakteryzuje się wyrazistym i korzennym smakiem. Polecam do przyrządzenia wszelkiego rodzaju mięs, sosów, ryb, marynat

Prosto i Smacznie z Anetą
Muszle z łososiem 139

Danie z kuchni włoskiej.  Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól   Przygotowanie   Szafran zaparzyłem podgrzanym winem(...)kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie. Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił

R'n'G Kitchen
Imprezowe Tacos z wołowiną 152

smakują rewelacyjnie, chce i chce się jeść. Taka męska przystawka, będzie Wam smakowała. Może trochę Panów się skusi na zorganizowanie imprezy i zaskoczenie gości.  Składniki: 12 kukurydzianych muszli Taco  0,5 kg mielonej wołowiny  puszka czerwonej fasoli  pół pęczka posiekanej kolendry  1 drobno posiekana cebula  łyżeczka słodkiej papryki  2 łyżki pikantnego ajvaru(...)kolendrę. Wszystko doprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko staję się gęste i zredukowany jest nadmiar płynu, nasze nadzienie jest gotowe. Odstawiamy aby lekko ostygło.  Na każdą muszlę Taco nakładamy kilka łyżek farszu tak aby pozostało miejsce na posypanie serem i papryczką chilli. Układamy na blaszce do pieczenia, a gdy już wszystkie będą gotowe posypujemy je serem

Niezły Młynek
Abyss z Krakenem 119

przepięknej oprawie graficznej, która opowiada o zmaganiach o władzę w morskich głębiach a nie o nocnych koszmarach.  Znakiem firmowym Abyssa są perły stanowiące walutę trzymaną w czarnych muszlach.  Ta gra karciana to wyścig do tronu władcy głębin a wygra go ten, kto na koniec gry będzie miał najwięcej punktów wpływu, które otrzymuje się dzięki(...)odsłaniać nowe karty lordów/miejsc? Klimat gry – dodatek Kraken mocno go zagęszcza Nebulisy, przemytnicy i nowe miejsca – ryzyko  Dodatek Kraken zwiększa negatywną interakcję Każdy lubi pokręcić perełkami w muszli ;)                    Na minus: Zakup kart odsłanianych przez innych graczy - nie każdy to lubi Dodatek Kraken wprowadza zmiany, które mogą nie spodobać

O kuchni z uczuciem
MAKARONOWE MUSZLE ZE SZPINAKIEM 131

składniki: 1 opakowanie makaronu muszle 500 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 3 ząbki czosnku ser żółty około 150 gram przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos: 3 łyżki oliwy 1 średnia cebulka 2 ząbki czosnku 1 szklanka gęstego soku pomidorowego 1/2 łyżeczki bazylii sól sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)uzyskania jednolitej masy. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudziłam. Szpinakowym nadzieniem napełniłam makaron. Dno naczynia żaroodpornego posmarowałam masełkiem, wylałam wcześniej przygotowany pomidorowy sos, ułożyłam napełnione szpinakiem muszle.  Całość zalałam sosem beszamelowym. Ser żółty potarkowałam na średnich oczkach, posypałam po wierzchu.  Piekłam pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut

Darcia w kuchni
Małże duszone w winie – moules marinieres 149

cebulę i czosnek. Wlać wino, zamieszać i wrzucić mule. Dusić kilka minut mieszając co jakiś czas. Sos wytwarzający się w trakcie duszenia powinien „dostać się” do wszystkich muszli. Maksymalny czas duszenia to 6-8 minut. Dodać posiekaną natkę pietruszki i zamieszać. Wyrzucić nieotwarte muszle. Małże duszone w winie czyli moules marinieres podawać w nieco głębszym talerzu z sosem

Pociąg Do Kuchni
Muszle ze szpinakiem i trzema serami 110

Składniki: 12 muszli makaronowych, 3 szalotki, łyżka oliwy z oliwek, 25 dag szpinaku, 2 łyżki twarożku ricotta, 10 dag fety, pół, 12 dag mozarelli, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz. Sos: 50 dag przecieru pomidorowego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru. Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojone(...)doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy sos. Podgrzewamy przecier pomidorowy, dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę cukru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy najpierw do połowy szpinakiem, następnie dopełniamy je masą serową. Kładziemy je delikatnie do naczynia z sosem. Połowę mozarelli trzemy na tarce na grubych oczkach. Posypujemy zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika

Pobite gary Barbary
"Dbam o zdrowie" z potrawami z owoców morza! 164

pierwszy miałam w rękach modne przegrzebki, znane mi dotąd tylko z programów kulinarnych z Gordonem Ramsay'em. Odkryłam również jakimi wdzięcznymi obiektami fotograficznymi są frutti di mare , szczególnie czarne muszle muli i wielobarwne muszle sercówek.  Nie miałam dużo czasu, dlatego początkowo mocno się wystraszyłam. Czy zdążę zrobić zdjęcia, przecież mam niemowlę pod opieką? Ale takiej okazji nie mogłam zmarnować

Chilli Czosnek i Oliwa
Mule w białym winie na ostro 181

chilli 300 ml białego słodkiego wina pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku Przydatne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Otwarte muszlę należy delikatnie obstukać, np o blat stołu - jeżeli się nie zamkną należy je wyrzucić, wyrzucić również trzeba muszle uszkodzone.  W garnku należy rozpuścić masło i podsmażyć

Niezły Młynek
MUSZLE NADZIEWANE BUDYNIEM CYTRYNOWYM I OWOCAMI 135

Dziś mam dla Was przepis na przepyszne, letnie danie, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem! Makaronowe muszle nadziewane pysznym, domowym budyniem cytrynowym i owocami – u mnie borówki, kawałki soczystych brzoskwiń , ananasa i bananów . Takie danie jest fantastycznym pomysłem na słodki podwieczorek albo słodki obiad dla dzieciaków. Gwarantuję , że talerze będą opróżnione do zera! SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * muszle

Ostra na Słodko
Makaron z twarogiem i rodzynkami 118

czekać. To smak wolności. U mnie w nieco innej, bardziej eleganckiej odsłonie, choć zamysł jest ten sam - do zjedzenia tego dania nie będziecie potrzebowali widelców! Potrzebne nam: - 12 dużych muszli makaronowych - opakowanie drobno zmielonego twarogu półtłustego - pół małego kubeczka śmietany 12% - 2 łyżki cukru waniliowego - 1,5 garści rodzynek Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po czym hartujemy(...)zimnej wodzie. Wykładamy na talerze. Twaróg mieszamy ze śmietaną, rodzynkami i cukrem. Powstałą masą napełniamy muszle. Najlepiej smakują, gdy przed podaniem wstawi się je na chwilę do lodówki, zwłaszcza w upalne

W poszukiwaniu inspiracji
Wyniki 148

pomidory suszone, pokrojone pomidorki cherry, rukolę, pokrojone oliwki. Dodajemy pesto, szczyptę soli i pieprzu i mieszamy. Układamy na talerzach i posypujemy startym serem kozim. Smacznego Oraz MARTA za Pełnoziarniste muszle makaronowe z orzeszkami pini Składniki: -150g razowych, dużych muszli makaronowych -pół szklanki mrozonego zielonego groszku -50g orzeszków pini -mrożona fasolka szparagowa -szparagi -nać pietruszki -parmezan -olej kokosowy -sól

Z Kuchni Do Kuchni
Kluski z makiem 283

makiem. Składniki: 200 g maku  50 g masła 1/2 szklanki miodu ulubione bakalie (rodzynki, orzechy, skórka cytrynowa- najlepiej kandyzowana, migdały) opcjonalnie ekstrakt cytrynowy, waniliowy lub alkohol makaronowe muszle - conchiglione kropla oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Masło zagotować z miodem dodać rozdrobnione bakalie, ekstrakt/alkohol i  gotować jeszcze na wolnym ogniu ok. 2 minut. Dodać mak i  całość dokładnie wymieszać(...)Makaron conchiglione ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju rzepakowego- przestudzić. Muszle napełniamy farszem i od razu serwujemy. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
„paella” z małżami, chorizo i kurczakiem 140

łyżka oliwy, sól, pieprz, Kurczaka umyć, osuszyć, pociąć na mniejsze kawałki, osolić, oprószyć pieprzem i odstawić na pół godziny. Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Cebulę pokroić

królestwo garów
Zuppa di cozze – zupa z małży 113

sól, pieprz, Cozza – omułek jadalny. Zuppa di cozze – zupa z małży, pochodzi z Neapolu. Tradycyjnie podawana w Wielki Czwartek. Mule wyszorować szczoteczką, wyciągnąć wąsy/brodę. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle, nie zamykające się po postukaniu w blat. Namoczyć w zimnej wodzie, lepiej się wypłuczą. Pora posiekać w półplasterki. Czosnek, chili i kolendrę posiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać masło(...)minuty. Dodać pomidory i wlać 250 ml wody. Gotować pod przykryciem 20 minut. Do garnka wrzucić małże, gotować pod przykryciem 5 minut, potrząsając garnkiem w trakcie gotowania. Zamknięte muszle wyrzucić. 1/2 małży wyjąć i wydobyć z nich mięso. Wrzucić je do zupy. Doprawić zupę sola i pieprzem. Podawać z grzankami z bagietki. * pomidory z puszki, ponieważ już nie sezon

królestwo garów
Małże zapiekane pod ciastem francuskim 121

cytrynowa, 3 listki limonki, 400 ml soku pomidorowego, 200 ml wina białego półwytrawnego, sól, cukier, pietruszka lub kolendra, opakowanie ciasta francuskiego, 1 białko. Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z hodowli, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych. Szalotkę

królestwo garów
Tacos z wołowiny - prosto z Argentyny - przepis od Futrzaka 143

duże mięsiste pomidory albo trzy mniejsze 1 - 2 papryczki chilii natka kolendry sos sojowy do smaku sól i pieprz wg uznania oliwa do smażenia kilka liści sałaty do dekoracji muszle do tacos lub placki do tortilli Wołowinę kroimy na maleńkie kawałki (im cieńsze paski tym lepiej), podsmażamy na patelni, a potem podduszamy do miękkości. Ja czasami dodaje sosu sojowego(...)duszenia, fajny smak potem wychodzi.  Cebulę, pomidora, papryczki chili i cilantro (liście kolendry) siekamy na drobno. Kiedy mięso będzie gotowe, dodajemy cebulę, kolendrę i pomidor zmieszany z chili. Muszle do tacos podgrzewamy na suchej patelni. Ładujemy do tacos w/w składniki w ilości, która nam odpowiada.  Ja dodatkowo skrapiam sobie wszystko jeszcze sokiem z cytryny oraz hot chili sauce

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gulasz w muszelkach z sałatą 119

szynki dowolną mieszanka przypraw 1 cebula tłuszcz do smażenia listek laurowy szklanka wody łyżka mąki łyżkę sosu ostrygowego sól i pieprz do smaku 20 sztuk makaronu - duże muszle Wykonanie: Mięso kroimy w kostkę przyprawiamy i wrzucamy do rondla na rozgrzany tłuszcz smażymy przez 20 minut, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę podlewany wodą wkładamy listek laurowy i dusimy aż mięso będzie(...)łączymy z mięsem przyprawiamy solą i świeżo z mielonym pieprzem.  Gotujemy muszelki według przepisu na opakowaniu wykładamy na ściereczkę. Na talerzu układamy sałatę i przyprawiamy według podanej kolejności muszle makaronu układamy obok sałaty napełniając bardzo gorącym gulaszem Składniki na sałatę: kilka liści sałaty lodowej i kolorowej drobno porwanej 1 cebula czerwona pokrojona w półksiężyce łodygę selera naciowego pokrojonego

kgwjanczewo
Mule w sosie pomidorowym 199

jeść mule raz, czy dwa, ale nigdy nie przygotowywałam ich sama w domu. Ostatnio trafiłam na dobrą ofertę i możliwość zakupu świeżych muli. Oczami wyobraźni widziałam już pięknie otwarte muszle, pomidorowy sos, makaron i kieliszek białego wina... Jednak najwięcej roboty jest z odpowiednim przygotowaniem muli do obróbki termicznej. Należy się do tego przyłożyć, jeśli nie chcemy małych rewolucji żołądkowych(...)białego wina sól, pieprz zioła prowansalskie szczypta chili 2 łyżki oleju Wykonanie: Najważniejsze jest odpowiednie przygotowanie muli. Najpierw należy je opłukać po zimną (nigdy ciepłą!) bieżącą wodą. Uszkodzone muszle należy wyrzucić, otwartymi trzeba lekko uderzyć o blat - jeśli się zamknął to znaczy, że są świeże, jeśli się nie zamykają to trzeba je wyrzucić. Następnie za pomocą nożyka starannie oczyścić mule

Pasja Smaku
Mule w białym winie z szafranem 137

Mule", czyli omułki jadalne, to małże występujące w morzach na półkuli północnej. Długość muszli omułka to mniej więcej 3-5 cm. Jest ona ciemna, prawie czarna, o lekko zaostrzonym końcu. Omułki przygotowuje się żywe, by uniknąć zatrucia. Aby mieć pewność, że przeżyły transport, wszystkie, które są otwarte, należy lekko ścisnąć lub postukać. Żywy małż zamknie muszlę. Jeśli tak się

W SMAK
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1109

najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty został wzór na podobieństwo wzoru na muszlach. Stąd nazwa, bo „concha” [ˈkoᶇ.ʧ̑a] to po hiszpańsku muszla właśnie. W Meksyku conchas można kupić praktycznie na każdym rogu. Można je zjeść w eleganckich rastauracjach, takich jak Restaurante San Ángel

Grahamka, weka i kajzerka
Mule po marynarsku 218

wyśmienite. Zawsze należy kupować mule zamknięte, otwarte nie nadają się do spożycia. Mule gotuję na dużej, głębokiej patelni, na dużym ogniu, pod przykryciem, przez około 5-6 minut, aż muszle się otworzą. Gdy mule się otworzą należy zdjąć patelnię z ognia. Mule, których muszle się nie otworzyły w trakcie gotowania, niestety trzeba wyrzucić. Przepis na Mule po marynarsku jest znany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rybne curry z małżami podane z chlebkiem naan / Fish curry with mussels served with naan breads 140

spore cebulekora cynamonuliść  cynamonu4 łyżki oleju sezamowegoszklanka bulionu warzywnegoszklanka mleka kokosowego1/2 kg filetu z łososia10 małż (muli)sok z połowy limonkiPRZYGOTOWANIE Zaczęłam od starannego oczyszczenia muli. Każdą muszle dokładnie wyszorowałam szczoteczką pod bieżąca wodą. Następnie usunęłam wąsy, którymi muszle były przytwierdzone do podłoża. Łososia umyłam, osuszyłam i pokroiłam na mniej więcej równe kawałki.W głębokiej patelni rozgrzałam olej

Magiczna kuchnia Darii
Magdalenki 101

napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując(...)chwili, w której wypiłem pierwszą łyżeczkę herbaty (…). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(…)”Magdalenki, u mnie pieczone w muszlach po małżach św. Jakuba, ale można też w specjalnych foremkach.Składniki:- 6 jaj                                                             - 30 dag mąki tortowej- 30 dag drobnego cukru do wypieków- 25 dag masła- 2 płaskie łyżeczki proszku

mojewypiekiinietylko
Magdalenki 147

napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując(...)pozostaje Wam nic innego jak je upiec i zaczerpnąć radość z tego przepełnionego melancholią dnia; obiecuję na pewno stanie się lepszy :).Magdalenki zwyczajowo piecze się w formie przypominającej muszlę Świętego Jakuba, jednak możecie z powodzeniem użyć innej.Składniki:3 jajka150 g cukru200 g mąki pszennej100 g rozpuszczonego masła50 ml mleka2 łyżki esencji z kwiatu pomarańczy lub wyciśniętego soku z owocuskórka

Food Square
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3975

różni się od nas diametralnie. Choć smaki mamy zupełnie inne, gdzie każdy całkowicie inaczej jada w rodzinnym domu, na polu kulinarnej bitwy pozostajemy całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie.MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ.4 porcjeok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich450g mrożonego szpinaku150-200g sera typu feta1 mała cebula 2-3 ząbki czosnkupieprz świeżo mielonygałka muszkatołowasłodka mielona

W kuchni Karmel-itki
gulasz z biodrówki z mieszanym makaronem po seczuańsku... 142

dusić do miękkości mięsa mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie wody i wlać do sosu mieszając - do smaku doprawić przyprawą w płynie z mieszanki makaronu po seczuańsku odłożyłam duże muszle i resztę wykorzystałam do obiadu - muszle też wykorzystam jako nadziewane.... makaron ugotować w osolonej wodzie z 15 minut i wylać na sito podać gulasz z makaronem na syty, smaczny obiad...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Makarony 177

Faszerowane muszle Faszerowane muszle kaszą Kokardki z brokułami Lazania z sosem bolońskim i szpinakiem Lazania ze szpinakiem Makaron w sosie pomidorowym Makaron wegetariański Makaron z łososiem Makaron z kurkami Makaron z borowikami Makaron z łososiem i cukinią Makaron z pesto Makaron z rukolą i szpinakiem Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami Makaron z tuńczykiem Pappardelle z brokułami Pappardelle ze szpinakiem

Aga w kuchni
Małże Amandes po francusku 950

gotowane w białym winie, bądź gotowane na parze. Pamiętajmy, że gotowane dłużej niż max. 5 minut staja się gumowe. Sygnałem, że małże są już gotowe są otwarte muszle. Te zamknięte należy wyrzucić, ponieważ są nieświeże, a przecież nie chcemy się nabawić niestrawności żołądka, prawda?. Pamiętajmy jeszcze, że jeżeli małże od razu po kupieniu są w opakowaniu otwarte, a jeszcze(...)zostały nawet umyte, to należy je też wyrzucić bo są martwe i nieświeże. Może się też tak stać, że jak dostaną tlenu  uchylą delikatnie swoje muszle. Wtedy należy delikatnie stuknąć nimi o blat, powinny się zamknąć, ale nie przejmujmy się tym jeśli się tak nie stanie. Najważniejsze jest, aby po kupieniu były wszystkie zamknięte, a po ugotowaniu wszystkie otwarte

Zainspiruj się kuchnią
Mule 178

ponieważ bardzo szybko się psują. Trzeba je najpierw dokładnie oczyścić nożem i umyć. Do gotowania nadają się tylko takie, które są szczelnie zamknięte. Jeśli mule są otwarte, należy stuknąć muszlą kilka razy o stół i zaczekać minutę. Jak się zamknie, to znaczy, że jest ok. Jeśli nie – należy takie mule wyrzucić. Wyrzucamy też takie, które mają popękane muszle. Czytaj dalej

Gotuj z Misiem
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 171

Dischi volanti po włosku a u nas... muszla nr 40. Nie znam włoskiego, ale coś mi nie pasowało z tą muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...  Makaron z klopsikami i warzywami na ostro.Składniki:na klopsiki:mięso mielone ok. 300 g;cebula pokrojona w drobną kostkę;jajko;2 łyżki bułki tartej;sól, pieprz, chili

Miksturownik
To jeszcze nie koniec... 321

woli danie z makaronu i cukinii.Wlasciwie przepis na cukiniowy farsz zamiescilam juz przy okazji wytrawnego crumble, ktore tym razem wykorzystalam w zupelnie inny sposob.Muszle z nadzieniem cukiniowo-smietankowymskladniki:makaron muszle okolo 20 sztukfarsz cukiniowywykonanie:Makaron gotujemy al dente.W miedzy czasie przygotowujemy farsz z cukini i serka. Po odcedzeniu makaronu napelniamy muszle farszem.Muszle najlepiej smakuja na cieplo, ale mozna podac

Przysmaki Karolki
PAELLA MARINARA. 166

odstawiamy,by owoce same doszły pod wpływem temperatury.  fot.: Karmel-itka. PAELLA MARINARA. / danie hiszpańskie; / ok. 400g mieszanki owoców morza (np. blanszowanych i mrożonych) 10 małży w muszlach 10 krewetek w pancerzach z głową 10 dużych obranych krewetek Black Tiger po 1/2 zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 2-3 duże pomidory 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)szklanki wytrawnego białego wina 200 g ryżu do paelli, np. bomba 1 - 1,5 litra bulionu sól, pieprz, nitki szafranu natka pietruszki olej do smażenia Mrożone owoce rozmrażam. Muszle małży czyszczę szorstką gąbką, odrywam bisiory (wypustki ciała małży). Z krewetek w pancerzach i Black Tiger usuwam ciemne jelita ciągnące się wzdłuż tułowia żyjątka. Papryki i cebulę kroję w niewielką kostkę

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania