białego wytrawnego wina, 100 ml przecieru pomidorowego, 1 -2 pomidory, 1/2 pęczka zielonej pietruszki lub kolendry, oliwa, szczypta cukru Małże dokładnie oczyścić - w yszorować szczoteczką, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane. Szalotkę posiekać, poddusić na oliwie razem z czosnkiem, trawą cytrynową oraz szczyptą cukru. Wlać wino oraz przecier pomidorowy, dusić(...)zgęstnieje. Wrzucić małże, gotować pod przykryciem 6 minut, wyjąć i odstawić w ciepłe miejsce. Zamknięte muszle wyrzucić. Spaghetti ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Do sosu dodać obrane ze skórki i posiekane pomidory oraz spaghetti. Dokładnie wymieszać. Makaron wyjąć na talerz, na wierzchu ułożyć mule. Posypać natką pietruszki lub kolendrą. zastawa
królestwo garówsmaki farszu, który lepszy? Faszerowane makaronowe muszle: czerwoną cebulą duszoną w białym winie z fetą czy szpinakowo-gorgonzolowy SKŁADNIKI: 250g muszli makaronowych 2 czerwone cebule feta białe wino, sól, pieprz czarny, masło szpinak gorgonzola 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, masło Sos pomidorowy, parmezan Muszelki gotować przez 5 minut w osolonym wrzątku. Następnie przełożyć na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym(...)masło, dodać rozmrożony szpinak i mieszać aż do czasu odparowania wody i uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy ser i 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.Wymieszać. Farszami napełnić muszle. Makaron układać na sosie pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut. Oprószyć tartym parmezanem i od razu podawać. Smacznego
MarciochaKucharzyPrzed nowym rokiem trzeba zużyć wszystkie pootwierane paczki makaronowe. Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią SKŁADNIKI: 200-300g muszli makaronowych 500g mięsa mielonego 1 cukinia 1 cebula kilka czarnych oliwek domowy sos pomidorowy sól, pieprz, pasta Bomba, przyprawa włoska, ser żółty Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwie(...)Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 10-20 minut. W połowie tego czasu danie posypać startym
MarciochaKucharzychili (posiekanej) 6 gazłązek lubczyku (+ opcjonalnie kilka do dekoracji) ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 150 ml białego wina 100 ml śmietanki 30% szczypta soli morskiej Świeże małże powinny mieć zamknięte muszle. Jeżeli są otwarte należy postukać skorupką o blat lub lekko je ścisnąć. Te, które się zamkną są żywe, czyli świeże. Czasami trzeba chwilę poczekać lub postukać drugi raz. Jeżeli muszle(...)pomimo stukania się nie zamkną, nie nadają się do jedzenia i mogą wywołać zatrucie. Małże z uszkodzonymi muszlami również należy wyrzucić. Przebrane małże wyszorować, nożem zeskrobać wszystkie narośla, oderwać wiszące nitki ("brody"). Opłukać pod bieżącą zimną wodą i osuszyć. Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. Masło roztopić w szerokim rondlu, dodać szalotkę, czosnek i chili, oprószyć solą. Poddusić, nie rumieniąc. Dodać
Pełny talerzOstatnio coraz częściej nachodzi mnie ochota na makaron. Mąż mój uwielbia taki makaron domowej roboty jak pamiętamy z dzieciństwa, jednak dzisiaj zapraszam Was na conchiglione czyli duże muszle, które nafaszerowałam pysznym nadzieniem i zapiekłam pod kołderką z mozzarelli :) Conchiglione z mięsem pod serową kołderką SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 150-200 g makaronu conchiglioni 1 cebula biała(...)paprykę oraz pomidory i sos chili - wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy razem przez około 7 - 8 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Formę do zapiekania smarujemy masłem, muszle faszerujemy mięsnym farszem i układamy w formie. Na wierzch muszli ścieramy mozzarellę. Zapiekamy przez około 20 - 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiporcini, olive, farina di riso 1 jajko 1 płaska łyżeczka Aglio & Peperoncino- Italian Seasoning for pasta with garlic, chili, onions, basil, oregano, parsley Dodatkowo: Suszone pomidory makaron muszle do faszerowania tarty ser Gran Biragahi Danie zrobiłam w tych dwóch wariantach ponieważ wiem, że moje dziecko będzie miało ochotę na mięsne kuleczki jak i muszelki. jako, że danie jest(...)patelni z dodatkiem jednej łyżki oliwy z suszonych pomidorów. Smażymy ciągle mieszając patelnią, tak aby mięso z wierzchu stało się lekko chrupiące. Drugą porcję dodajemy do makaronu typu muszle, które są przeznaczone do faszerowania. nafaszerowane muszle makaronowe umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. dodajemy na blaszkę kilka suszonych pomidorów. Pieczemy około 30 minut (200 stopni, opcja góra
ClauditteMissCookingkażdej postaci i w każdym rodzaju. Do tej pory nie przedstawiałam Wam przepisu na makaron conchiglioni.... a co takiego kryje się pod tą piękną, dźwięczną nazwą? Są to poprostu muszle, stworzone idealnie do nadziewania. Tym razem muszle zostały przeze mnie nadziane szpinakiem i słonym serem feta. Smak potrawy wzbogacają dwa sosy. Jeden pomidorowy z czosnkiem i odrobiną masła, drugi balsamiczny(...)wart jest jego przygotowania. Gotujemy ok 10 minut - aż zgęstnieje. Na koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 5. W naczynie żaroodporne wylewamy 3/4 naszego sosu pomidorowego. Muszle nadziewamy szpinakiem i układamy na sosie pomidorowym. Następnie polewamy resztą sosu pomidorowego. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 stopni przez 30 minut. 6. Danie wykładamy na talerze, dekorujemy serem feta
Mój Smak na Życiełyżka oleju roślinnego. Sos chili: 4 małe papryczki chili, 3 ząbki czosnku, 1 limonka, 1-2 łyżki sosu rybnego, syrop z agawy lub cukier do smaku, woda. Przygotowanie: Muszle oczyścić, namoczyć w zimnej wodzie. Przygotować sos chili. Drobno posiekany czosnek zalać 1/2 szkl. wody, dodać sos rybny, sok wyciśnięty z limonki i dosłodzić do smaku. Można dodać kilka paseczków(...)kokosowym, doprawić sosem rybnym, sokiem z limonki (też można dodać kila pasków skórki) i sokiem z agawy lub cukrem, gotować na małym ogniu 2-3 minuty, rozcieńczyć wodą. Muszle włożyć do wrzącej wody, gotować 1-2 minuty aż się otworzą. Otwarte muszle przełożyć łyżką cedzakową do sosu kokosowego, posypać dymką i bazylią, gotować minutę. Przełożyć na talerze, polać
SzczyptaSmaQpachnąca świeżością potrawa. Przywołuje wspomnienie cudownego morza i beztroskich wakacji, a najważniejsze, świetnie smakuje w towarzystwie schłodzonego białego wina ;) Składniki:4 świeże przegrzebki w muszlach,4 czubate łyżki śmietany (18% lub 22%), 3 łyżki posiekanej dymki, 1-2 łyżeczki posiekanego estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane(...)wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku,3 łyżki masła do smażenia.Przygotowanie:Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Na patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone solą i pieprzem aż się zrumienią (ok. 1 minuta z każdej strony).Wyjąć przegrzebki na talerz
SzczyptaSmaQostrygi. Czas zabrać się za ich otwieranie, co dla dziewczyny ze szczypiorkami zamiast ramion było nie lada wyzwaniem! Do uporania się z tymi potworami potrzebujemy 2 talerze (na górną muszlę i na dół z mięsem), ręcznik (aby w razie nieszczęścia chronił dłoń) oraz krótki, niezbyt gruby i niekoniecznie ostry nożyk do otwarcia (w tutejszych sklepach jest ich mnóstwo specjalnie dostosowanych(...)ostryg).Ostrygę trzymamy w asekurowanej ręcznikiem lewej ręce. Chwytamy ją lewą stroną (czyli tą bardziej wypukłą muszlą) do dołu i wbijamy nóż w połączenie muszli lub jej brzeg. Wahadłowym ruchem powoli wprowadzamy nożyk, a potem to już z górki, ostryga sama wprowadza nas do swojego świata ;)Co do samych ostryg to moja intuicja podpowiadała mi, iż się nie polubimy
Kitchens AlphabetMuszle makaronowe można nadziać własną ulubioną sałatką. Najlepiej gdy sałatka jest drobno pokrojona, łatwiej będzie nakładać ją do muszelek ;) U mnie jest to sałatka z tuńczykiem, bo już dawno miałam na niego ochotę ;) Polecam na przyjęcia, bardzo efektownie to wygląda ;) PS. Niestety w czerwcu wpisów będzie mniej, dopadła mnie sesja :( Składniki: opakowanie muszli makaronowych ( u mnie 250 g) puszka tuńczyka(...)kukurydzę odsączamy. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos. Mieszamy sos z resztą składników i odstawiamy na godzinę do lodówki. Proponuję faszerować muszle dopiero przed podaniem, żeby makaron nie był zbytnio zeschnięty po długim leżakowaniu w lodówce. Makaron gotujemy al dente, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Nadziewamy muszelki sałatką i gotowe! SMACZNEGO
Czerwona PorzeczkaDziś mam dla Was przepis na makaron muszle z nadzieniem z pieczarek Składniki: 20 szt makaronu muszli dużych 300 g pieczarek 200 g szpinaku 500 g mielonego 1 puszka pomidorów 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego tartego pieprz sól imbir kurkuma Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 2 min. Wyjmujemy je i w tym czasie
Panda i jej światpomidorów suszonych - sól, pieprz, czosnek Składniki na sos pomidorowy: - 6 średnich pomidorów - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka miodu - sól pieprz Dodatkowo makaron Conchiglioni (duże muszle) 20 sztuk i troszkę parmezanu. Składniki na 3 porcje. Najpierw gotujemy makaron w osolonej wodzie do miękkości, hartujemy w zimnej wodzie i odsączamy. Teraz robimy nadzienie. W garnku topimy masło(...)skórki i pokrojone w kostkę. Gdy pomidory nam zmiękną przyprawiamy je solą, pieprzem i miodem. Gdy wszystko mamy gotowe to naczynie żaroodporne wykładamy sosem pomidorowym. Na sosie układamy muszle które wcześniej nadziewamy nadzieniem szpinakowym. Po wierzchu posypujemy lekko startym parmezanem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Smacznego
Kuchenne WariacjeMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika(...)garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się
Kuchnia MagdaLenyMakaronowe muszle nadziewane pastą z czerwonej fasoli kindney oraz suszonych pomidorów, zapieczone z mozzarellą. Pyszne wegetariańskie danie, które dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Dlatego sprawdzi się doskonale jako ciepła kolacja, a także jako przystawka na stół podczas przyjęcia. Dzięki suszonym pomidorom nadzienie stało się aromatyczne i zyskało wyrazistego smaku. Dodatkowo czosnek, natka pietruszki oraz ziarna słonecznika(...)garść ziaren słonecznika 1-2 łyżki oliwy 100 g tartej mozzarelli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz ok. 100 g makaronu muszli Wykonanie: Fasolę kindey przepłukujemy na situ pod bieżącą wodą i przenosimy do garnka. Zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Po tym czasie, fasolę gotujemy w wodzie, której się
Kuchnia MagdaLeny