Makaron nadziany makaronem? Dlaczego nie! Nietypowy sposób podania sałatki. Wykorzystanie makaronowych muszli jest wg mnie bardzo trafione, a taka sałatka świetnie sprawdza się do zjedzenia „na-raz”. Z podanej poniżej ilości wyszły mi dwa takie talerze, jak widać na zdjęciu i jeszcze trochę samej sałatki zostało mi luzem. Do wyboru pozostawiam sposób przygotowania kurczaka – czy gotowany(...)oraz słodką i ostrą papryką, a następnie obsmażamy na patelni i dopiekamy chwilę w piekarniku. Oba makarony gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji podanych na opakowaniu (gotujemy osobno). Odcedzamy. Muszle makaronowe rozkładamy na talerzu, lub desce, by nie posklejały się ze sobą. Paprykę konserwową oraz ogórki kroimy w kostkę. Wystudzone mięso kroimy w drobną kostkę. Majonez mieszamy z przeciśniętym przez
Smaki Na TalerzuDziś zapraszam Was na pyszną makaronową zapiekankę. Tym razem nadziałam muszle.. Wyszło naprawdę smacznie! Składniki; ok 15 muszli makaronowych 40 dag leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku 1 kulka sera mozzarella Przygotowanie; Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Grzyby oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę. Na patelni , na łyżce masła podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i por. Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola
Radość kipiąca uśmiechem.Świetny przepis w ramach sprzątania lodówki ... muszle makaronowe od jakiegoś czasu zalegały w mojej szafce. Szukałam przepisu w którym bym je wykorzystala i ten jest idealny. Znaleziony na blogu Bistro mama Składniki na dwie duże porcje : 15-20 muszli makaronowych (dość dużych) 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) 7 sztuk pomidorów suszonych(...)ząbek świeżego) 300 g przecieru pomidorowego (passaty) 100 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka - do smaku Wykonanie : Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie o 1-2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy na bok. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na łyżce masła
cucinareSKŁADNIKI 300 g makaronu typu muszle 300 g tuńczyka w oleju 200 g ricotty 50 g czarnych oliwek 40 g startego parmezanu 400 ml passaty pomidorowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 gałązki tymianku oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di conchiglioni 300 g di tonno sott'olio 200 g di ricotta(...)nere 40 g di parmigiano grattugiato 400 ml di passata di pomodoro 1 cipolla 2 spicchi d'aglio 3 rametti di timo olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w osolonej, wrzącej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Na patelni z 2-3 łyżkami oliwy podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę razem
La grande e la piccola cuocaspróbować warto, ale nie zdziwi mnie brak miłości do tych części. No… to smacznego! Ostrygi Tutaj większej filozofii nie ma. Jemy je za pomocą specjalnego widelczyka. Odcinamy je od muszli, usuwamy ciemne części, skrapiamy sokiem z cytryny i po prostu wypijamy zawartość. Można też nabić na widelczyk i zjeść popijając sokiem z muszli. Jest niezwykle aromatyczny i bosko smakuje(...)prostu… morzem. W restauracjach ostrygi najczęściej podawane są już w postaci „odciętej” od muszli. Możemy więc skropić sokiem z cytryny i wyssać. Pamiętajcie, żeby ostrygi po prostu połykać. Do dziś dostaję absolutnie niekontrolowanego ataku śmiechu na wspomnienie mojej koleżanki, która nie dość, że solidnie namocowała się z zamkniętą ostrygą (do ich otwierania służą specjalne szczypce), to jeszcze ten nieszczęsny stwór
Kate's Kitchenspróbować warto, ale nie zdziwi mnie brak miłości do tych części. No… to smacznego! Ostrygi Tutaj większej filozofii nie ma. Jemy je za pomocą specjalnego widelczyka. Odcinamy je od muszli, usuwamy ciemne części, skrapiamy sokiem z cytryny i po prostu wypijamy zawartość. Można też nabić na widelczyk i zjeść popijając sokiem z muszli. Jest niezwykle aromatyczny i bosko smakuje(...)prostu… morzem. W restauracjach ostrygi najczęściej podawane są już w postaci „odciętej” od muszli. Możemy więc skropić sokiem z cytryny i wyssać. Pamiętajcie, żeby ostrygi po prostu połykać. Do dziś dostaję absolutnie niekontrolowanego ataku śmiechu na wspomnienie mojej koleżanki, która nie dość, że solidnie namocowała się z zamkniętą ostrygą (do ich otwierania służą specjalne szczypce), to jeszcze ten nieszczęsny stwór
Kate's Kitchensztuk makaronu typu conchiglioni opakowanie mozzarelli mini Galbani 25 śliwek węgierek ok. 1 cm świeżego imbiru 2 listki szałwii sól W osolonym wrzątku ugotować al dente makaronowe muszle. Nie rozgotować, bo makaron będzie jeszcze zapiekany. Makaron odcedzić, rozłożyć na talerzu, by się nie sklejały i odstawić do lekkiego ostudzenia. W czasie gotowania makaronu wypestkować 15 śliwek i rozgotować(...)uzyskania żądanej konsystencji. Sos śliwkowy wymieszać z szałwią pokrojoną w paseczki. Włączyć piekarnik na 220 stopni C. Sos wyłożyć na dno ceramicznej formy do zapiekania. Do formy wykładać muszle makaronowe nafaszerowane połówką śliwki i kulką mozzarelli. Formę przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika i od razu zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C. Zapiekać muszle 10 minut pod przykryciem, a potem
Weekendy w domu i ogrodziespróbować warto, ale nie zdziwi mnie brak miłości do tych części. No… to smacznego! Ostrygi Tutaj większej filozofii nie ma. Jemy je za pomocą specjalnego widelczyka. Odcinamy je od muszli, usuwamy ciemne części, skrapiamy sokiem z cytryny i po prostu wypijamy zawartość. Można też nabić na widelczyk i zjeść popijając sokiem z muszli. Jest niezwykle aromatyczny i bosko smakuje(...)prostu… morzem. W restauracjach ostrygi najczęściej podawane są już w postaci „odciętej” od muszli. Możemy więc skropić sokiem z cytryny i wyssać. Pamiętajcie, żeby ostrygi po prostu połykać. Do dziś dostaję absolutnie niekontrolowanego ataku śmiechu na wspomnienie mojej koleżanki, która nie dość, że solidnie namocowała się z zamkniętą ostrygą (do ich otwierania służą specjalne szczypce), to jeszcze ten nieszczęsny stwór
Kate's Kitchenspróbować warto, ale nie zdziwi mnie brak miłości do tych części. No… to smacznego! Ostrygi Tutaj większej filozofii nie ma. Jemy je za pomocą specjalnego widelczyka. Odcinamy je od muszli, usuwamy ciemne części, skrapiamy sokiem z cytryny i po prostu wypijamy zawartość. Można też nabić na widelczyk i zjeść popijając sokiem z muszli. Jest niezwykle aromatyczny i bosko smakuje(...)prostu… morzem. W restauracjach ostrygi najczęściej podawane są już w postaci „odciętej” od muszli. Możemy więc skropić sokiem z cytryny i wyssać. Pamiętajcie, żeby ostrygi po prostu połykać. Do dziś dostaję absolutnie niekontrolowanego ataku śmiechu na wspomnienie mojej koleżanki, która nie dość, że solidnie namocowała się z zamkniętą ostrygą (do ich otwierania służą specjalne szczypce), to jeszcze ten nieszczęsny stwór
Kate's KitchenMagda Trzeba poświęcić trochę czasu na przygotowanie faszerowanych muszli, należy też wykazać się wyczuciem czasu, bo przegotowanie makaronu może skończyć się kulinarną katastrofą. Ale gdy tylko się je próbuję, zapominam o kulinarnym mozole i w duchu sobie obiecuje ,,muszę zrobić je jeszcze raz”. Są wyśmienite, efektowne i jak już się je robi to najlepiej całą paczkę. Składniki(...)porcje): około 20 muszli makaronowych oliwa z oliwek Farsz: 400g surowego chudego boczku 2 cukinie, pokrojone w drobną kostkę 2 łyżki serka śmietankowego sól i pieprz do smaku Sos: 1 średnia cebula, poszatkowana po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano puszka krojonych pomidorów bez skórki 1 łyżka cukru 300ml bulionu warzywnego sól i pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek Boczek
Smaczna Stronachili musi być. pesto: 1 doniczka bazylii 2 łyżki orzechów włoskich 3 ząbki czosnku 2 łyżki sera twardego startego 1/3 szklanki oleju rzepakowego sól, pieprz 250 g makaronu muszle 1 pierś z kurczaka 1 papryczka chili 1 kulka mozzarelli Sos: 1 łyżka mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła klarowanego 1/3 pesto sól, pieprz Pesto: Składniki(...)przekładam do rondelka i miksuje blenderem. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka mielę maszynką. Mięso przekładam do miski, dodaję, 2/3 pesto, sól, pieprz i mieszam. Zimne muszle nadziewam farszem z kurczaka. Sos: Na patelni rozpuszczam masło i wsypuję mąkę. Przesmażam na wolnym ogniu uważając żeby mąka się nie zrumieniła. Patelnie zdejmuję z ognia i wlewam zimne mleko
wesoła kuchniaboczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo – spaghetti bolognese – spaghetti carbonara – spaghetti z krewetkami Makaronowe muszle z sosem jogurtowym i zielonym groszkiem Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 15-20 minut Składniki: – 500 g makaronu muszle – 500 g greckiego jogurtu – 150 ml oliwy z oliwek(...)garści grubo porwanych świeżych liści bazylii – sól, pieprz Do misy miksera wlej jogurt grecki, 90 ml oliwy, 100 g groszku. Zmiksuj na jednolity sos. Ugotuj makaronowe muszle według przepisu na opakowaniu. W czasie gotowania makaronu przygotuj także patelnię. W;ej na nią pozostałą oliwę, dodaj na patelnię orzeszki piniowe i płatki chilli i smaż aż oliwa zrobi się dość
nietylkopasta.plSałatka w muszlach to efektowna przystawka na wszelkie imprezy. Prosta,banalna sałatka podana w ten sposób stanie się niebanalną przekąską. U mnie sałatka szybka i lekka,z kurczakiem i mnóstwem warzyw na bazie oliwy z oliwek. Składniki: 1/2 opakowania makaronu muszle 2-3 liście sałaty lodowej 1 pojedyncza pierś kurczaka kawałek papryki 1/2 ogórka zielonego kilka pomidorków(...)oraz oliwa z oliwek Pierś z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki,przyprawić przyprawą do gyrosa,odstawić na parę godzin do lodówki.Podsmażyć parę minut na patelni. Makaronowe muszle ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pomidorki,paprykę,ogórka pokroić w kosteczkę,sałatę porwać na mniejsze kawałki. Ser feta również pokroić na mniejsze kawałki. wszystkie składniki na sałatkę
Niespełnione zdolności kulinarnewina - 2 ząbki czosnku - średnia cebula - dwie łyżki oliwy - pęczek natki pietruszki - sól morska, grubo mielony pieprz - bagietka do podania Małże płuczemy pod wodą, ostrym nożem zeskrobujemy nalot z muszli. Jeżeli któraś z muszli jest otwarta, wystarczy postukać nią o blat, a powinna się zamknąć. Jeżeli pozostanie otwarta - podobnie jak w przypadku pęknietych lub uszkodzinych muszli - wyrzucamy. Pamiętajmy(...)dodajemy pomidory, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 10 minut na średnim ogniu, aby sos się zredukował. Dodajemy małże, przykrywamy patelnię i dusimy ok 6-8 minut, aż wszytskie muszle się otworzą, od czasu do czasu potrząsając patelnią. Jeżeli któraś z małży się nie otworzy - nie jemy jej. Posypujemy obficie natką pietruszki, podajemy z chrapiącą bagietką i obowiązkowo
Cook&LoveOstatnio zasmakowaliśmy w zapiekankach i coraz częściej pojawiają się na naszym stole. Dawno nie było makaronowej a że akurat miałam dużą paczkę muszli to akurat padło na nie. Nadziałam je mięsem i szpinakiem, zalałam sosem pomidorowym, na górze beszamel, z serem i jajka. Bardzo smaczny misz masz, w którym każdy znajdzie coś dla siebie. Składniki: opakowanie makaronu duże(...)muszle paczka mrożonego szpinaku (350 g) 500 g mięsa mielonego 4 jajka puszka pomidorów krojonych 100 g masła 100 g mąki 375 ml mleka 125 g mozzarelli sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku łyżka oleju koperek Szpinak rozmrozić i odcedzić. Muszle ugotować w osolonym wrzątku al dente (nie rozgotować, bo połamią się przy nadziewaniu). W rondelku roztopić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia