przepisy na muszle - 470 przepisów (strona:6/32)

Muszle makaronowe ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 521

Dzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pyszne muszle faszerowane szpinakiem i fetą, zapieczone w sosie pomidorowym. Pyszne i szybkie danie, które powinno posmakować każdemu. U mnie nawet syn był zachwycony i zjadł solidną porcję :-) Polecam i udanej środy wszystkim życzę :-) Składniki: muszle makaronowe u mnie 25 sztuk 250 g świeżego szpinaku 270 g sera feta 2 ząbki czosnku pieprz 1 łyżka(...)passaty pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 cebula szalotka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii szczypta cukru trzcinowego sól Dodatkowo: mini kulki mozzarelli oliwa do wysmarowania naczynia 1. Muszle gotujemy al'dente. Szpinak myjemy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty  przez praskę czosnek i szpinak, który ja pokroiłam w paski. Blanszujemy chwilkę. Jak tylko szpinak stanie się miękki

kruche babeczki
Muszle makaronowe nadziane kurkami i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 114

Cześć! Jakiś czas temu na moim blogu pojawił się przepis na muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem zapieczone w domowym sosie pomidorowym z ziołami prowansalskimi . Przepis cieszył się ogromną popularnością więc postanowiłam zrobić dla Was kolejne nadziane muszle. Tym razem – kurkami i kurczakiem. Tradycyjnie zapieczone w domowym sosie pomidorowym. Danie smakuje obłędnie! Korzystajcie z sezonu na kurki i koniecznie(...)wypróbujcie ten przepis! Składniki (3-4 porcje): 20 – 24 muszli makaronowych – conchiglioni Sos pomidorowy: 1 duża żółta cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 200 g kurek 200 g kremowego serka twarogowego

Moja pasja smaku
Zapiekane muszle z kurczakiem i brokułem 143

Magda Soczysty, delikatny kurczak z kawałkami zielonego brokuła to idealna para do kremowego, czosnkowego sosu z dużą dozą parmezanu. To wszystko podane w makaronowych muszlach i zapieczone pod warstwą mozzarelli tworzą przepyszny, prosty obiad. Jako danie łatwo podzielne, można je podać także na przyjęcie – makaronowe muszle zawsze efektownie się prezentują. Składniki (na 3-4 porcje): 2 filety z kurczaka(...)około 35 makaronowych muszli – u mnie tyle się mieściło w naczyniu 1 średni brokuł kulka mozzarelli łyżka oleju sól i pieprz do smaku Na sos: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku 1/2 szklanki parmezanu sól i pieprz do smaku   Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki – ułatwi

Smaczna Strona
Mule z winem i tymiankiem 112

frytkami lub dobrym pieczywem, bagietką. Mogą też stanowić świetną przystawkę. Im świeższe mule, tym lepsze. Pamiętaj o tym by kupić produkt jak najlepszej jakości. Zwróć uwagę na to czy muszle są zamknięte. Ciesz się pysznymi mulami w domu! Składniki: 1 kg muli 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 2 szalotki – pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku(...)drobno posiekane 1 cubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz kilka gałązek świeżego tymianku (można użyć natki pietruszki) Wykonanie: Na początku przejrzyj mule, wybierz te z zamkniętymi muszlami. Jeśli skorupka jest lekko otwarta, postukaj delikatnie muszlą o krawędź blatu lub zlewu. Jeśli się zamknie – jest dobra. Jeśli nie – należy ją wyrzucić. Mule z uszkodzonymi muszlami także wyrzucamy. Mule

Moja pasja smaku
Jedzenie do pracy na zimno - Proste obiady na 7 dni # 5 (PDF do pobrania) 182

pracy jedzone na zimno. Są to głównie sałatki, a także warzywne kotleciki i placuszki. Z kolei na weekend zaplanowałam potrawy na ciepło, które wymagają nieco więcej zachodu. Aromatyczne makaronowe muszle nadziewane serem, cukinią i brokułami dodałam do menu spontanicznie. Gdy je zrobiłam to uznałam, że wyszły tak dobre, że koniecznie muszę podzielić się z Wami przepisem ;) W sierpniu wyjeżdżam(...)aromatyczne, dzięki dodatkowi cebuli, cynamonu i mnóstwa ziół. Można je podać z dodatkiem jogurtu naturalnego lub sosu tzatziki .  ➤  Kliknij - Placki z pomidorami z wyspy Santorini Sobota - Makaronowe muszle z cukinią i brokułem Tak, to nie jest posiłek na zimno, ale w końcu mamy weekend i wreszcie możemy pozwolić sobie na coś porządnego ;) Nadziewane wielkie makaronowe muszle i domowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Muszle z makiem 137

Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat są już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienię amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print muszle(...)makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) skórka pomarańczy do dekoracji Przygotowanie Makaron gotujemy

zjem to blog kulinarny
Makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie 293

Makarony głównie kocham za to, że można je łączyć chyba ze wszystkim. Smakują rewelacyjnie i na słodko i wytrawnie. Przepis na makaronowe muszle nadziane kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie z pewnością przypadnie Wam do gustu. Mam bzika na punkcie szpinaku, dobrze doprawionego z dodatkiem czosnku. Zestawiając szpinak i makaron nie mam potrzeby dodawać mięsa, ale mój mąż potrzebę taką(...)popularnym dyskoncie na literkę L ;) Z podanych proporcji otrzymacie 2-3 porcje obiadowe.  Przygotowanie nadzianych makaronowych muszelek nie jest trudne, nie sprawi Wam kłopotu.  Makaronowe muszle z kurczakiem i szpinakiem w pomidorowym sosie Drukuj Składniki 20 sztuk makaronowych dużych muszli 200 g piersi kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 100 g śmietankowego serka topionego 5 łyżek śmietanki

Rusty Fork
Muszle makaronowe z serami i pesto 139

Muszle makaronowe z serami i pesto Podobno zbliżają się arktyczne mrozy. Przyda się więc coś gorącego. Co powiecie na zapiekankę makaronową? Proponuję muszle wypełnione mozzarellą, ricottą i aromatycznym pesto zapiekane na pikantnym sosie pomidorowym. Mówię Wam. Bierzcie pełny talerz, bo to niebo w... ustach :) Składniki: 16 muszli makaronowych 150 g mini mozzarelli całe pesto z bazylii (przepis poniżej(...)ricotty 3 łyżki startego sera pecorino 5 pomidorków koktajlowych sos pomidorowy (przepis poniżej) Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Ostrożnie odcedzić, żeby nie uszkodzić muszli. Mozzarellę pokroić na połówki, wymieszać z pesto i ricottą. Masą napełnić muszle. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Na dnie naczynia rozprowadzić 3/4 sosu pomidorowego. Na sosie ułożyć makaron (nadzieniem do góry). Resztę sosu

Pełny talerz
Muszle z makiem 236

Przepis na Wigilijne muszle z makiem od dwóch lat jest już stałym punktem na wigilijnym stole. Jak ktoś jest większym wielbicielem bakalii może spokojnie dodać ich więcej niż w przepisie, dla mnie najlepszą robotę tu robią grubo posiekane orzechy laskowe. W tym roku na pewno przepis też zmodyfikuje zamienie amaretto na jakieś ciemne piwo. Wam też polecam eksperymentować Save Print(...)muszle z makiem Czas przygotowania:  15 minuty Czas gotowania:  15 minuty Całkowity czas:  30 minuty   Składniki 400g makaronu typu duże muszle 300 g zmielonego maku 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g migdałów w płatkach 50 g rodzynek 30 g kandyzowanej skórki pomarańczy 8 łyżek miodu 4 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie) zest z jednej pomarańczy

zjem to blog kulinarny
Nadziewane muszle makaronowe 162

został mi w lodówce ugotowany brokuł, otwarta puszka kukurydzy, pół czerwonej papryki i pół fety. Aż się prosiło żeby zrobić sałatkę. Ale żeby nie była jak zwykle podałam w muszlach… Pycha. Składniki: 1 ugotowany brokuł pół świeżej papryki mała puszka kukurydzy (lub pół dużej) pół fety łyżka majonezu łyżka śmietany dwa ząbki czosnku odrobina soli ziołowej 14 dużych muszli(...)dodać kukurydzę i posolić. Rozmieszać w kubeczku śmietanę, majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dodać do sałatki i wymieszać. W lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju ugotować muszle do miękkości (u mnie było to zdecydowanie dłużej niż napisano na opakowaniu – ciasto jest dość grube więc trzeba pogotować). Odcedzić delikatnie muszle. Wystudzić. Nadziewać. Podawać. Degustować. Smacznego

Mama z miasta
Muszle makaronowe z wołowiną 133

Pomysł na takie muszle nie pojawił się ot tak, z przypadku ;) Zalążkiem do ich zrobienia był konkurs na portalu Przyślij Przepis, gdzie można wygrać garnki, które ja chcąc nie chcąc ostatnio lekko spaliłam... Ale o tym innym razem ;) Konkurs polega na przygotowaniu np dania z wykorzystaniem 3 składników głównych i jednego dodatkowego. Wbrew pozorom nie jest to łatwe, ale daje(...)szansę na sprężenie szarych komórek i stworzenie czegoś innego, ciekawego, a zarazem naprawdę smacznego! Bo takie są właśnie te muszle :)  Składniki: 150g mielonej wołowiny 1/3 puszki kukurydzy konserwowej 5 pieczarek 10 muszli makaronowych 1 płaska łyżka przecieru pomidorowego 1 jajko 1/3 łyżeczki soli + 1 łyżeczka do gotowania makaronu 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta ostrej papryki mielonej

Kuchnia w czekoladzie
Conchiglioni z dynią w sosie kurkowym. 192

Kolejna propozycja podania makaronowych muszli, tym razem już nieco jesienna, bo z dodatkiem dyni i grzybów. Nadzienie dzięki dodatkowi ricotty jest kremowe i delikatne, a śmietanowo- winny sos kurkowy ma w sobie dużo pieprzu, dzięki czemu smaki się równoważą i idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki(...)Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić.  3. Dodać ricottę, oraz doprawić całość do smaku solą, gałką muszkatałową i białym pieprzem. Powinniśmy uzyskać zwarte nadzienie do naszych muszli. 4. Muszle obgotować w osolonej wodzie ok. 8-10 minut, aby były al dente. 5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki

DefinicjaSmaku
Małże - mule 108

mięso bogate jest w sole mineralne, żelazo, witaminy A, B, C, D i białko. Spożywać można jedynie świeże małże. Po czym poznać, że są świeże? Najważniejszym wskaźnikiem jest zamknięta muszla małży. Może się jednak zdarzyć, że muszla lekko się otworzy (stan taki nazywa się potocznie „omdleniem”). Aby sprawdzić czy małża żyje należy delikatnie rzucić nią, np. o blat kuchenny. Jeśli(...)muszla zamknie się, oznacza to, że żyje i można ją bez obawy przyrządzić. Po otwarciu opakowania z małżami powinien unosić się przyjemny zapach morza. Pod wpływem wysokiej temperatury podczas gotowania, małże powinny się otworzyć. Jeśli któraś małża nie otworzyła się należy ją wyrzucić. ”* Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz

królestwo garów
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 156

dużą ilością natki pietruszki razem z łodyżkami i grubo mielony świeży pieprz.Zachowując podstawowe zasady gotowania muli, potrawa zawsze się uda. Po pierwsze świeże mule! Jeśli przed gotowaniem jakieś muszle są otwarte i mimo postukania nimi o blat lub deskę nie chcą się zamknąć - wyrzucić, są zepsute. Jeśli po ugotowaniu jakieś muszlę się nie otworzyły - wyrzucić, są zepsute(...)Przygotowanie:Mule odsączyć w cedzaku z wody morskiej, włożyć do zlewu, zalać wodą, namoczyć na 5-10 minut. Usunąć ewentualne zabrudzenia, wypłukać, przełożyć do cedzaka. Wyrzucić wszystkie otwarte muszle (postukaj otwartą muszlą o deskę, jeśli się nie zamknie wyrzuć).Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plastry, natkę pietruszki posiekać razem z łodyżkami, z cytryny wycisnąć sok.W szerokim garnku

SzczyptaSmaQ
Muszle faszerowane kurczakiem i cukinią 588

Muszle makaronowe nadziewane cukinią i filetem z kurczaka zapiekane w sosie pomidorowym, całość posypana serem żółtym. Te dane na pewno zachwyci Waszych gości. Składniki na 3 porcje: przepis zmodyfikowany z Kwestii Smaku 18 sztuk muszli makaronowych 1 cukinia 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki, plus do posypania(...)upieczeniu 100 g żółtego sera, startego 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Cukinię, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. 3. Dodać cebulę i cukinię. Smażyć przez 5 minut. Dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z połową sera żółtego

Moja Galeria Smaku