Muszle ze szpinakiem, kurczakiem i fetą w sosie pomidorowym Pyszna zapiekanka makaronowa z kremowym farszem z sera fety, kurczaka i szpinaku, a wszystko to zatopione w aromatycznym sosie pomidorowym. To danie nie tylko wyśmienicie smakuje ale także pięknie się prezentuje. Idealny pomysł na niecodzienny obiad kolację albo pyszną potrawę na przyjęcie. Składniki: ok 13-15 muszli makaronowych conchiglioni(...)oraz przyprawy i przez chwile całość razem dusimy *** *** Pomidory miksujemy na gładką masę, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i tak uzyskany sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Muszle makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Każdą muszlę nadziewamy kurczakowo-szpinakowym farszem i układamy na sosie pomidorowym *** *** Na wierzchu każdej muszli układamy pokrojony na kawałki ser mozzarella *** *** Zapiekamy w piekarniku
Blog z ApetytemPasta z wędzonego łososia w muszlach Pyszna przekąska, która uświetni niejedno domowe przyjęcie. Muszle ładnie prezentują się na talerzu i wspaniale smakują, stanowią ciekawą przystawkę. polecam! Inne pomysły na pyszne i efektowne wykorzystanie muszli makaronowych znajdziecie TUTAJ Składniki: 15 muszli makaronowych 100g wędzonego łososia 100g serka śmietankowego 3 jajka ugotowane na twardo 5 rzodkiewek 3 płaty papryki marynowanej 1 łyżka(...)pokrojonym łososiem, jajkami, majonezem, musztardą, szczypiorkiem oraz papryką *** *** Rzodkiewkę drobno kroimy i dodajemy do reszty składników. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, według przepisu na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i wypełniamy farszem. Układamy na talerzu *** *** Muszle wypełnione farszem przechowujemy w lodówce, przykryte
Blog z ApetytemMuszle taco to nic innego, jak chrupiące placki kukurydziane uformowane na kształt muszli. Może nawet nie muszli tylko łódeczki. Tacos jest bardzo popularnym daniem meksykańskim, aczkolwiek z innym „wkładem” niż prezentowane. Muszle taco z łososiem wędzonym. Składniki: - muszle taco – opakowanie 12 szt. ( 135g) - łosoś wędzony - liście sałat rzymskiej - 250g serka maskarpone - skórka starta z pomarańczy - świeży koper - szczypior - po kawałku(...)trzeba dobrać średnie). Na sałatę dodajemy trochę serka mascarpone. Na serku układamy paski łososia. Na łososia dajemy paski papryki i koperek. Całość delikatnie „dopełniamy” glazurą o smaku białej trufli. Muszle taco z łososiem wędzonym to nie tylko sylwestrowa, czy karnawałowa przystawka. Chrupiące taco, w zależności od farszu, mogą być podane na ciepłu lub na zimno. To ogólnie lekkie, bardzo aromatyczne
mojewypiekiinietylkoMuszle nadziewane serkiem, łososiem i warzywami Smaczna, zdrowa i elegancka przekąska, która pięknie zaprezentuje się zarówno na świątecznym jak i imprezowym stole. Polecam! Składniki: ok. 15 muszli makaronowych 1 nieduży zielony ogórek 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 2 garści rukoli 100g wędzonego łososia 1/2 słoiczka suszonych pomidorów ok 200g serka śmietankowego (typu Almette, Turek(...)kroimy na drobne kawałki *** *** Cebulę kroimy w kosteczkę *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy *** *** Dodajemy serek śmietankowy oraz jogurt (lub śmietanę), mieszamy i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem *** *** Muszlę makaronowe wkładamy do osolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą, osuszamy i wypełniamy serkiem z warzywami i łososiem *** *** Faszerowane
Blog z ApetytemZapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty i po prostu rozpływa się w ustach. I jeszcze ten kremowy beszamel… Musicie spróbować! Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem Składniki: 16 makaronowych muszli 1 łyżka masła klarowanego 200 g szpinaku mrożonego(...)kostki fety 100 g sera pleśniowego camembert 1 łyżeczka czosnku granulowanego pieprz sól Sos beszamel: 400 ml zimnego mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki czosnek granulowany pieprz sól Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie (czas taki jak podany na opakowaniu). Odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła klarowanego i wrzucamy szpinak. Doprawiamy go solą, pieprzem i czosnkiem. Smażymy około
PatiGotujeszpinak w takiej postaci posmakuje wszystkim. Idealna potrawa na kolację przy świecach. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 2-3 Składniki: 18 szt. makaronu w kształcie muszli 150 g sera feta 40 g sera żółtego 40 g sera mozzarella kulka 250 g szpinaku mrożonego 5 ząbków czosnku ½ cebuli 1 łyżeczka masła 2 łyżki oleju lub oliwy(...)gałką muszkatołową. Ser feta pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie połączyć za pomocą widelca ze szpinakiem. Makaron przepłukać zimną wodą i nafaszerować. Muszle ułożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego 1 łyżką oleju. Pokroić mozzarellę na 18 części i ułożyć na każdą muszlę. Na koniec posypać wszystko startym na małych oczkach serem
KuchniaWeDwoje.plUwielbiam je! Pozwalają na wyczarowanie z "niczego" czegoś pysznego! Tym razem przygotowałam zapiekankę z jarmużem i mięsem mielonym pieczoną w sosie moooocno pomidorowym! Skusicie się? :) Zapiekane w sosie pomidorowym muszle z jarmużem i mięsem mielonym Składniki na farsz: 500 g mielonej łopatki wieprzowej 250 g świeżego jarmużu 1 cebula 4 ząbki czosnku przyprawy: sól himalajska, pieprz, kurkuma oraz: 32 muszle(...)malakser ;)) Dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy kilka minut. Następnie do warzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!temu, aż w końcu z różnych źródeł, stworzyłam własną recepturę ;) Składniki: – ok. 800-1000 g dużych muli (jeśli macie możliwość, można kupić od razu w połówkach muszli) – 100 ml białego wina – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 5 łyżek masła – 3-4 ząbki czosnku – sok z 1/2 cytryny – 1 papryczka pepperoni(...)tartego parmezanu – 1 szalotka – kilka łyżek bułki tartej – natka pietruszki Wykonanie: Jeśli macie świeże, niemrożone mule, trzeba je porządnie oczyścić (wyszorować, wyrzucić niezamknięte lub z uszkodzonymi muszlami). Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy małże, dolewamy wino, wrzucamy 1 pokrojony ząbek czosnku i 1/3 poszatkowanej papryczki. Dusimy kilka minut od czasu do czasu energicznie potrząsając patelnią, aż wszystkie mule
Pociąg Do KuchniConchiglioni czyli makaron w kształcie dużych muszli jest wręczo stworzony do wariacji w kuchni :) Można z niego wyczarować pyszne i efektowne dania. Uwielbiam nadziewać go przeróżnymi pysznościami ( kurczak, dynia, sery, mięso mielone, bakłażan, kurki i wiele wiele innych), a później zapiekać w jeszcze pyszniejszych sosach. Dziś przedstawiam wersję z kurczakiem, szuszonymi pomidorami i mozarellą z aromatycznym pomidorowym sosem. Śmiało możecie(...)zaserwować takie danie gościom, będą zachwyceni zarówno smakiem jak i wyglądem potrawy :) SKŁADNIKI ( 20 muszli) 20 dużych makaronowych muszli ( conchiglioni) 1 podwójna pierś z kurczaka 10 suszonych pomidorów + dwie łyżki oliwy z pomidorów 1 duża kula mozarelli ( najlepiej bez zalewy) 250 passaty pomidorowej oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazyli 1 łyżeczka cukru
DefinicjaSmakuPrzyznaje, że muszle makaronowe są dla mnie bardzo niewdzięczne do sfotografowania i stanowią problematyczne danie w tym zakresie. Gdy podaje je w sosie wyglądają nieapetycznie i trudno wyróżnić ich kształt, a gdy same wyglądają na zeschnięte. Mimo wszystko przedstawiam Wam ten przepis bo jest godny uwagi. Danie jest proste, smaczne, w sam raz na obiad, nie tylko piątkowy. Ja urozmaiciłam(...)dziś danie dodając dwa rodzaje sera: fetę i mozarellę, ale jeśli akurat nie macie w domu mozarelli to można ja pominąć i muszle też będą smakowały dobrze. Muszle makaronowe ze szpinakiem i serami SKŁADNIKI: 16 dużych muszli makaronowych sól, pieprz 400 g świeżego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy 270 g sera feta opcjonalnie 100 g sera
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSpaghetti z mulami.. Od zawsze chciałam spróbować przyrządzić mule razem z muszlami. Wydawało mi się takie ekscytujące jak w garnku muszle obijają się o ścianki i pod wpływem ciepła otwierają się niczym rozkwitające kwiaty. Więc kiedy wpadłam na świeże mule w sklepie nie było opcji, że ich nie kupię. Nie powstrzymał mnie mój przyjaciel Leń. Bo kiedy wdrapałam(...)Zgadnij co dziś na obiad? ALEX: Co? JA: Spaghetti z mulami ALEX: Z czym? JA: Z mulami! ALEX: A co to? JA: No te małże w czarnych muszlach. ALEX: Ostrygi? JA: Nie! Małże! ALEX: Aha JA: Będziesz jadł? ALEX: Nie wiem. Ha! I co? I dosłownie ożarliśmy się strasznie! Zjedliśmy 1 kg muli w winie z makaronem spaghetti. Masakra
Blondynka Gotujeczuje niepokój, związany głównie z przygotowaniem. Jak się okazuje, te owoce morza to bardzo przyjazne stworzonka, trzeba tylko znać kilka podstawowych zasad. Mule są zdatne do jedzenia, gdy ich muszle są zamknięte. Gdy są otwarte, oznacza to, że mule zdechły, a tym samym zaczęły produkować bardzo niebezpieczne toksyny, które powodują silne zatrucia. Jeśli muszle są otwarte, można sprawdzić, czy czasem(...)żyje. Wystarczy energicznie i odważnie uderzyć muszlą o blat stołu. Zamykanie się muszli daje nam sygnał, że mul wciąż żyje, więc jest zdatny do spożycia. To samo w przypadku, gdy muszle zamykają się i otwierają naprzemiennie. Gotowanie - zaledwie 5-7 minut, po wrzuceniu do bulgoczącej potrawy. Dłuższa obróbka termiczna powoduje, że mięso, które normalnie jest delikatne, stwardnieje i stanie się
W kuchni Karmel-itkiMakaronowe muszle Giuseppe Pyszne makaronowe muszle Giuseppe to danie wyróżniające się smakiem . Do ich przyrządzenia używamy sera z niebieską pleśnią , który ma bardzo intensywny smak i świetnie współgra ze szpinakiem . Doskonała propozycja na zimowy obiad lub kolację . Do tego danie spokojnie można zaserwować wegetarianom . Rozgrzewający ser , zielony szpinak , sporo czosnku , pieprzu , a wszystko zapieczone pod pierzynką z beszamelu . Czego więcej(...)chcieć Składniki : 1/2 opakowania dużych muszli makaronowych 1 opakowanie mrożonego szpinaku 3-4 ząbki czosnku 1 trójkąt sera z niebieską pleśnią 1 solidna ,łyżka masła 1 łyżka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , sporo pieprzu do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 1 szklanka mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej
Ogrodnik w podróżySałatka z tuńczyka w muszlach makaronowych Nadziewane muszle makaronowe to pyszna i efektowna przystawka. Idealnie sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach, imprezach i spotkaniach. Sałatka podana w takiej formie to tak zwana „przekąska na raz”, zjemy ją bez konieczności używania sztućców i brudzenia talerzyków Polecam! Zachęcam Was serdecznie do spróbowania także innej, ale również bardzo smacznej, sałatki podanej(...)muszlach makaronowych: PRZEPIS TUTAJ Składniki: 20 muszli makaronowych 1 puszka tuńczyka w oleju 10 dkg żółtego sera 4 jajka 2 ogórki kiszone 1 czerwona papryka 4 łyżki kukurydzy konserwowej 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka (mała) musztardy 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy i ścieramy na tarce o drobnych
Blog z ApetytemDziś pozostaje w klimacie muszli makaronowych. Jednak tym razem podałam je na słodko, nadziewane białym serem i powidłem śliwkowym. Nadaje się na podwieczorek a także danie obiadowe. Składniki; ok. 15 muszli makaronowych 25 dag białego sera (twarogu) mały słoik powideł śliwkowych 3 łyżki cukru waniliowego Skworcu 2 łyżki rodzynków Skworcu 1 łyżka śmietany(...)łyżki pistacji Skworcu 1 jajko Sos; 200 ml śmietanki kremówki 1 jajko 1 łyżka cukru waniliowego Skworcu z prawdziwą wanilią 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie; Muszle gotujemy al. dente. W misce dokładnie mieszamy ser z jajkiem, śmietaną, cukrem i rodzynkami. Do każdej muszli na dno wkładamy łyżeczkę powideł a całość wypełniamy białym serem. Układamy w naczyniu żaroodpornym
Radość kipiąca uśmiechem.