prawdziwkami, tartą cukinią, wymieszane z serkiem ricotta. Zapiekłam je w sosie pomidorowym. Danie najlepiej podać z lekką surówką lub sałatą z winegretem. Składniki: ok. 1/2 opakowanie makaronu muszle 250 g mielonej wołowiny 200 g mrożonych borowików (w sezonie najlepiej użyć świeżych) 250 g ricotty 1 młoda cukinia 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka włoskich ziół 2 łyżki(...)dente w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Odcedzić, delikatnie zahartować zimną wodą i odcedzić. Nadziewać farszem mięsnym. Sos wylać na blachę lub naczynie do zapiekania. Na sosie ułożyć nadziane muszle makaronowe i zapiekać 30 minut w temperaturze 180 o C Wierzch można przykryć folią aluminiową by makaron nie wysechł
Czerwień i błękitjuż minęło 6 lat. Teraz żegna się z koleżankami, umówiły się na pizzę. A ja dzisiaj z braku czasu i obfitości wrażeń proponuję szybki obiadek. SKŁADNIKI: 10 dużych muszli (Conchiglioni) 3 plastry szynki Szwarcwaldzkiej 1/2 strąka papryki żółtej 1/2 strąka papryki czerwonej 1/2 cukinii kilka małych różyczek kalafiora 2 garści świeżego szpinaku 5 pomidorków koktajlowych 5 suszonych pomidorów 2 ząbki(...)pokrojone w kostkę warzywa (papryki, cukinię, kalafior), delikatnie poddusić. Dodać pozostałe składniki, doprawić pieprzem i sola oraz czosnkiem przeciśniętym przez prasę. Dusić, aż szpinak odparuje. Tak przygotowanym farszem, wypełnić muszle i posypać grana padano. Podawać na ciepło
Kuchnia w opałachkomponują. Makarony dzieci moje uwielbiają i swoje smaki mają. Ja staram się łączyć je z warzywami, z delikatnym mięsem i lekkimi sosami.Składniki:na 4 porcje20 szt. makaronu Czaniecki Muszla z pomidorem, szpinakiem i kurkumą,1/2 polędwiczki wieprzowej,30 g serka śmietankowego,3 garści listków świeżej bazylii, ziarenka kapary,10 pomidorów suszonych,1 ząbek czosnku,sok z ½ cytryny(...)Między kulkami skręcamy folię. Mięso gotujemy na parze ok. 15-20 min. Makaron gotujemy w lekko osolonej widzie na al dente i odcedzamy.Makaron układamy na pesto, do środka każdej muszli wkładamy kuleczki przekrojone na połowę lub w całości. Dodajemy pomidory suszone pokrojone na paski, kapary, a całość ozdabiamy jak najmniejszymi listkami świeżej bazylii i posypujemy czarnym sezamem. Smacznego :)Czanieckie
Moniki Smakołykiprzepis lata temu znaleziony w książce 'Lust auf..,Pasta Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobieniaskładniki:(3 osoby)21 muszli z makaronu250 g świeżego szpinaku250 g ricotty40 g tartej bułki100 ml mlekagałka muszkatołowa1-2 ząbki czosnkuorzeszki piniowe lub włoskieparmezansól pieprzsos pomidorowy:puszka krojonych pomidorównatka pietruszkioliwa z oliwek3 zabki czosnkusól , pieprzprzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z instrukcją(...)więc mieszam widelcem.Pomidory wymieszać z 2-3 ząbkami posiekanego czosnku, polać oliwą , doprawić solą i pieprzem. Dodałam też natkę pietruszki. Wymieszać i wylać na dno naczynia do zapiekania. Muszle napełnić nadzieniem ( przy pomocy szprycy cukierniczej lub łyżki) ułożyć na pomidorowym sosie. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok 40 min. Pierwsze pół godziny
Stare GaryDługi weekend sprawia ,że intensywniej działam w kuchni, dlatego powstają nowe i sprawdzone przepisy. Dzisiaj proponuję muszle zapiekane ze szpinakiem. Przystawka w sam raz na dobrą kolację. Na razie wersja przed włożeniem do piekarnika. SKŁADNIKI Opakowanie makaronowych muszelek 1 łyżka oleju 1 cebula, posiekana w kosteczkę 500 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego pieprz, sól 5 ząbków czosnku przeciśnięty przez(...)cebulę,smażyć na małym ogniu , aż będzie złocista, mieszając od czasu do czasu.Do cebulki dodać odciśnięty szpinak doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszone sery, czosnek. Chwilę smażyć.Ugotowane muszle nadziać przygotowanym farszem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni piec 15 minut. SMACZNEGO
W kuchennym oknie EwyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem kukurydzy i sosem pomidorowym. Zrobiłam również drugą wersję z nadzieniem szpinakowym (przepis niebawem). Danie doskonałe na elegancki obiad lub przyjęcie. Jest efektowne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Post(...)Makaronowe muszle z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKolejne danie z obiadu rocznicowego rodziców. Muszle dość długo czekały na swoją chwilę, ale na szczęście doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować(...)patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym serem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20 minut
Pasja SmakuConchiglioni czyli makaron w kształcie muszli który daje możliwość faszerowania nieskończoną ilością farszy i sosów. Wspaniała przekąska i w dodatku łatwa do zrobienia, świetnie sprawdza się jak i na przyjęciach tak i na spotkaniach ze znajomymi przy lampce wina. Farsz który ja Wam proponuję jest treściwy, smaczny i wyrazisty.Składniki : 12 muszki makaronu conchiglioni 250 dag twarogu półtłustego(...)kosteczkę i dodaję do misy z twarogiem i mieszam. Jeśli masa jest zbyt gęsta można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Doprawiam solą i pieprzem. Muszelki nadziewam przy pomocy łyżeczki.Nadziewane muszle można również podać z sosem czosnkowym - jak na jednym ze zdjęć poniżej.Smacznego
Mechanik w kuchniszybki, piątkowy obiad polecam muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie. To kolejne, banalnie proste danie którym moje dzieci się zajadają a ja cenię dodatkowo za ekonomiczność czasową:) Muszle z tuńczykiem w pomidorowo-czosnkowym sosie Do przygotowania potrzebować będziesz: 400 g makaronu typu małe muszelki 2 puszki tuńczyka w oleju roślinnym 1 szklankę soku pomidorowego 2 ząbki czosnku zieleninkę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym i kiełbasą chorizo, a wszystko to włożyłam do makaronowych muszli i zapiekłam pod pleśniowym serkiem i beszamelem. Skusicie się na porcję? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDuże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę
Smaczna Pyzacebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą i każdą muszlę oddzielnie ułożyć na talerzu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory z puszki
Fabryka pomysłówDziś tak po prostu, zwykły obiad.Muszle, tuńczyk, suszone pomidory, czarne oliwki, marynowany czosnek, sos pomidorowy i trochę żółtego sera. Sprzątanie lodówki :)Czy przepis jest w ogóle
bistro mamaU nas dzisiaj niezwykła uczta :) Pyszne sycące danie . Ręka do góry kto lubi takie jedzonka ? :) Składniki: dla 4 osób 500 g mięsa mielonego wieprzowego cebula marchew
Słodkości i nie tylko