poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:20/33)

Rosół z chili i wołowiną 228

obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu1 łyżka oleju słonecznikowego2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznegokiełkiskórka z limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając

Stare Gary
Stek z kurkami i puree z dyni 186

imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Letni tort na urodziny C. 212

wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Boeuf Strogonow 3100

związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.I my się teraz przeniesiemy właśnie do Rosji w wiek XIX.Składniki na 4 porcjeok. 60 dag polędwicy wołowej,25 - 30 dag pieczarek,2 cebule,2 łyżki oliwy z oliwek u mnie  OLITALIA3 - 4 ogórki konserwowe,mały słoiczek papryki konserwowej,1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf strogonow 231

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 300

podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment

Kulinarny karnet Christophera
Strogonow 268

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka

Salonik smaków
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 212

Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 267

jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami

Mania Gotowania
Kanapki z nori 434

mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu

OstryKęs
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym 235

stuletni przepis. Jeśli chodzi o poszukiwania kaszy krakowskiej – poległem. Znalazłem ją tylko w kilku sklepach internetowych i jak doliczyłem koszty przesyłki to uznałem, że taniej będzie kupić na obiad polędwicę wołową;) Kaszę krakowską zastąpiłem więc kaszą gryczaną nieprażoną. Tylko taką udało mi się znaleźć w tradycyjnym sklepie. Kotlety z kaszki w naleśnikach i tak wyszły wyborne. Szkodnikom też smakowały:) Czytaj

Gotuj z Misiem
Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby 206

Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam! Składniki:1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,1/2 kg polędwicy wołowej,600g kurek,duża cebula,2 duże marchewki,puszka czerwonej fasoli,łyżeczka ostrej papryki,łyżeczka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki bazylii,1/2 łyżeczki oregano,2 ząbki czosnku,sól, pieprz,czubata

Z miłości do słodkości
Pierś z kurczaka z patelni 572

Przygotowałam coś w rodzaju bryzolu .Z reguły jest to płat  polędwicy wołowej, wieprzowej lub końskiej rozbity , usmażony. Ale ostatnio wpadłam na obiad do Restauracji Nowy Chief w Szczecinie Zamówiłam  Razsolnik - ogórkową rosyjską zupę rybną .Po zupie - w karcie wpadł mi w oko Bryzol z indyka z pieczarkami . Zamówiłam .Czemu by więc nie przygotować w podobny sposób plastrów piersi z kurczaka

Buniabaje w kuchni
Polędwiczka po indyjsku 230

Polędwiczka po indyjsku to moja wariacja na temat przygotowania standardowego dania z polędwiczką. Wyjątkowy aromat uzyskamy dzięki dodaniu przyprawy garam masala. Garam masala to wyjątkowe połączenie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania