poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:20/33)

W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 204

lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo ten przepis - wszystkie przepisy ze spotkania

KUCHARNIA
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 193

Składniki na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej rukola (2 garści) olej do smażenia Składniki na farsz: 500 g polędwicy wołowej 1,5 szklanki bulionu  4 łyżki masła 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych

Świat Domowej Kuchni
Tatar 109

kupić wołu na tatara! Co, a raczej kto jest podstawą dobrego tatara? Dobry, zaprzyjaźniony rzeźnik!!! I wtedy tatar jest pyszny i nie musi być robiony tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z rostbefu i był pysznyskładniki (3 porcje)ok 600 g wołowiny - rostbefparę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia 3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj2 cebule

Stare Gary
Rosół z chili i wołowiną 207

obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki, drobno pokrojony2 steki po 200 g  polędwicy  wołowej, lub dobrego rostbefu1 łyżka oleju słonecznikowego2 kapusty pak choi, 200 g cienkiego makaronu jajecznegokiełkiskórka z limonkiprzygotowaniePrzygotować Pak choi. Można każdą kapustkę przekroić na cztery, lub porozdzielać liście , obcinając

Stare Gary
Stek z kurkami i puree z dyni 170

imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony, następnie przekładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni

Smakowity Blog Kulinarny
Letni tort na urodziny C. 202

wrażeń. Rewelacyjna zabawa!Później razem z naszymi gośćmi, sztuk sześć, wróciliśmy do domu na obiad. Krem z kasztanów z porto, bekonem, chipsami z karczochów i natką pietruszki, następnie polędwica wołowa pieczona prawie dziesięć godzin w bardzo niskiej temperaturze - obłędna! - podana z puree z marchewki, gotowanymi ziemniakami i sosem z czerwonego wina. Jakie to było dobre... Na szczęście wszystkim starczyło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Boeuf Strogonow 3080

związana jest z nazwiskiem Stroganow – hrabiowskiej rodziny żyjącej w Rosji w XIX wieku.I my się teraz przeniesiemy właśnie do Rosji w wiek XIX.Składniki na 4 porcjeok. 60 dag polędwicy wołowej,25 - 30 dag pieczarek,2 cebule,2 łyżki oliwy z oliwek u mnie  OLITALIA3 - 4 ogórki konserwowe,mały słoiczek papryki konserwowej,1 łyżka koncentratu pomidorowego u mnie

Z Kuchni Do Kuchni
Boeuf strogonow 203

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 280

podać np. dzika z jałowcem, prosiaka faszerowanego, udziec pieczony z fanfarami i płonącymi racami.  Możemy też skromniej, co wcale nie znaczy dużo taniej, podać dobrego oryginalnego, zrobionego z polędwicy wołowej boeuf  Stroganowa. Możemy podać jeszcze taniej, podając np. płonące szaszłyki z drobiu. Co również przy odpowiedniej oprawie muzycznej zostanie zauważone przez gości. Podanie tortu to zawsze najsłodszy moment

Kulinarny karnet Christophera
Strogonow 255

Strogonow - pyszne danie - coś między zupą a gulaszem. Idealny na rodzinny obiad lub większą imprezę. Polecam. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 1/2 kg pieczarek  szklanka drobno posiekanej cebuli 4 łyżki masła 2 i 3/4 szklanki wody z kostką rosołową 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka soli 5 łyżeczek mąki 1 szklanka gęstej śmietany posiekana zielenina czerwona i żółta papryka

Salonik smaków
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 190

Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Raclette czyli sposób na udaną imprezę lub pyszny obiad 243

jest najlepszy. Świetnie sprawdzi się również camembert, brie, ser pleśniowy czy nawet dobrej jakości ser żółty. Zamiast szynek dojrzewających można użyć również pokrojonego w cienkie plasterki bekonu, kurczaka czy polędwicy wołowej. Przygotowanie: Ser pokroić na porcje pasujące do specjalnych patelenek na raclette. Pomidorki na połówki, paprykę w słupki a resztę warzyw w plastry. Warzywa wyłożyć na półmisek i przyprawić ziołami

Mania Gotowania
Kanapki z nori 396

mnie smaku. No ale to jest kwestia smaku i gustu. Ja bardzo lubię przesadzać z ulubionymi przyprawami i dodatkami. Oczywiście tak by nie zabić smaku delikatnego mięsa (jak polędwica wołowa) i nie w kuchni włoskiej, gdzie umiar jest konieczny. SKŁADNIKI filet z łososia 330 gram 4 płaty nori Marynata do łososia: sok z 1/3 cytryny 3 gałązki rozmarynu

OstryKęs
Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym 216

stuletni przepis. Jeśli chodzi o poszukiwania kaszy krakowskiej – poległem. Znalazłem ją tylko w kilku sklepach internetowych i jak doliczyłem koszty przesyłki to uznałem, że taniej będzie kupić na obiad polędwicę wołową;) Kaszę krakowską zastąpiłem więc kaszą gryczaną nieprażoną. Tylko taką udało mi się znaleźć w tradycyjnym sklepie. Kotlety z kaszki w naleśnikach i tak wyszły wyborne. Szkodnikom też smakowały:) Czytaj

Gotuj z Misiem

Proponowane wyszukiwania