poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:16/33)

Grillowany stek wołowy z krzyżowej 131

Grillować można nie tylko polędwicę wołową  Składniki 2 plastry wołowiny 3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki wody 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku przeciśniętej przez praskę 1/4 łyżeczki zmielonego kminku pieprz     Przygotowanie   Wszystkie składniki marynaty wymieszałem razem i wlałem do szczelnej foliowej torebki, włożyłem steki, dokładnie obtoczyłem w marynacie i odłożyłem

R'n'G Kitchen
Tatar wołowy 148

miało to być szybkie danie. I tak befsztyk tatarski okazał się 100% trafionym pomysłem, smacznym a przy tym całkiem wykwintnym daniem. Składniki: 300 g zmielonej wołowiny (najlepsza jest polędwica wołowa) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka sosu sojowego papryka ostra mielona sól papryka słodka i ostra pieprz czarny świeżo mielony 1 cebula 2-3 ogórki konserwowe 3 żółtka

Z notatnika
Polędwica wołowa z salsą z korniszona i kaszą gryczaną 151

kasza gryczana 1 szklanka polędwica wołowa 4 sztuka sól i pieprz 1/2 łyżeczka oliwa z oliwek 2 łyżki bazylia świeża 1 doniczka mięta świeża siekana 1 doniczka ogórki konserwowe 6 sztuki musztarda 2 łyżeczki kapary 1 łyżeczka sok z cytryny 1 łyżka olej do smażenia 1 łyżka anchois 4 sztuki Mięso umyć oprószyć solą i pieprzem polać olejem. Zgrillować

AZgotuj!
Kanapki ze stekiem 105

Prosta kanapka, ale takie są właśnie najlepsze. Dobry chleb, doskonałe mięso z polędwicy wołowej i odpowiednia ilość warzyw tworzy świetnią kompozycję smaku. Kanapka smakuje doskonale na ciepło i na zimno - w sam raz na długie popołudnie w domu

Milion Smaków
AMORE MIO 120

przez sklep Lidl . Warsztaty poprowadził Karol Okrasa. Było to niesamowite przeżycie zarówno kulinarne jak i towarzyskie.  W menu znalazło się: Peperonata i caponata, suszone pomidory i medaliony z polędwicy wołowej Saltimbocca z łososia i risotto milanese z mascarpone. Serdecznie zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów!  I pamiętajcie! W sklepach Lidl przez najbliższe 2 tygodnie można kupić oryginalne włoskie

Kuchnia Bon Appetit
Boeuf Strogonow (Stroganow) 167

bardzo daleko od Gdyni. A teraz rozsławiam to danie i ja. Niech idzie fama na cały świat jak pysznie potrafią gotować gosposie na plebaniach!* Boeuf Strogonow (Stroganow) 1 kg polędwicy wołowej (może być też inna część, ja użyłam zrazówkę) 1 spora cebula 330 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy (dałam Sarepską firmy Kamis) 500 g pieczarek

Posadzone i zjedzone
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 174

dlatego należy wyjąć je co najmniej godzinę przed smażeniem, aby było równomiernie wysmażone. Mięso musi być osuszone ręcznikiem papierowym, ponieważ mokre zacznie się dusić, a nie smażyć. Polędwicę wołową kroimy na grubość 4-6 cm, a rostbef na około 3 cm. Steki solimy przed smażeniem, ponieważ w trakcie smażenia sól nie wniknie

Menmagazine
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 173

Polędwica Wellington – potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu (np. foie gras) lub farszu grzybowego (często obiema), zapiekanej w cieście francuskim. W obiegowej opinii potrawa nazwana została na cześć księcia Wellingtona, generała, zwycięzcy bitwy pod Waterloo (1815). W rzeczywistości jednak pochodzenie nazwy nie jest jasne. Nie pojawia się ona bowiem w XIX-wiecznych książkach kucharskich. Najwcześniejsze

mojewypiekiinietylko
PRZEPIS NA IDEALNY STEK 190

dlatego należy wyjąć je co najmniej godzinę przed smażeniem, aby było równomiernie wysmażone. Mięso musi być osuszone ręcznikiem papierowym, ponieważ mokre zacznie się dusić, a nie smażyć. Polędwicę wołową kroimy na grubość 4-6 cm, a rostbef na około 3 cm. Steki solimy przed smażeniem, ponieważ w trakcie smażenia sól nie wniknie

Menmagazine
pierś kaczki z żurawinowym sosem 219

należy się z nim obchodzić z pewną starannością. Generalnie w przyrządzaniu takiego mięsa obowiązuje jedna mówiąca, że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, by tak jak przy wołowej polędwicy dłuższą obróbką termiczną nie zepsuć efektów. ( Jest i oczywiście  sposób  bardzo długi, ale o tym przy innej okazji). składniki dla dwóch osób 500 g piersi kaczki ( dwa filety

Miód i pieprz
Restauracja Abażur | Warszawa 182

mnie wrażenie samym wyglądem. Jadalne kwiaty, owoce, sałaty, komponowały się idealnie z ciepłym kozim serem serwowanym na grzance. Wszystko to, polane musem mango stworzyło smaczną, spójną całość. Polędwica wołowa w sosie truskawkowym z warzywami i ziemniakami – 65zł W tym daniu szczególną uwagę zwróciłam na truskawki połączone z balsamico oraz świeże, smaczne warzywa. Wszystkie te składniki były doskonałe. Mięso

Kuchnia Bazylii
Idealny stek z sosem Ballymaloe 183

Składniki: 4 steki z polędwicy wołowej 1 ząbek czosnku sól i świeżo zmielony czarny pieprz odrobinę oliwy z oliwek Ballymaloe Original Relish Przygotowanie: Na około godzinę przed grillowaniem steków należy je wyjąć z lodówki. Przekroić ząbek czosnku na pół i natrzeć nim po obu stronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą

naRuszcie
SCHAB A'LA STROGONOW 839

Kolejna moja propozycja na wykorzystanie popularnego schabu.  Tym razem małe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe.  Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek.  Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne.  Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g

Walijskie Pichcenie
Kanapka z wołowiną i pikantnym sosem 199

Pyszna propozycja na obiad lub kolację , kanapka z wołowiną i pikantnym sosem. Podstawą kanapki jest dobrze przyrządzona wołowina. Może to być polędwica wołowa ale również i stek. Krucha i soczysta, mocno różowa w środku. Pieczona na ruszcie, w piekarniku lub na patelni. Jeśli się uda ją przyrządzić tak jak potrzeba to kanapka z wołowiną będzie najsmaczniejszym kulinarnym doznaniem. Kanapka

codojedzenia
Zapiekanka – przepis miesiąca 175

łyżeczki soli 200 ml śmietanki lub mleka 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ½ łyżeczki białego pieprzu 1 czubata łyżka masła Do podania 250 g usmażonych pieczarek 1 ugotowany brokuł polędwica wołowa Obierz ziemniaki i szalotki. Pokrój ziemniaki i cebulę w cienkie talarki. Utrzyj mozzarellę. Ułóż ziemniaki na przemian z cebulą w wysmarowanej formie. Posól i oprósz białym pieprzem. Posyp pietruszką

codojedzenia

Proponowane wyszukiwania