poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:19/33)

Tatar wołowy. 152

mięsa i żółtka. A Wy do której grupy należycie ;) ?  Prawdziwy tatar powinien być siekany jednak według mnie smak z tym mielonym jest identyczny :) Składniki: (na 2 porcje) 300g polędwicy wołowej 2 małe ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1 łyżeczka musztardy kilka kropel ciemnego sosu sojowego 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól, pieprz 2 małe żółtka jajka Przygotowanie:   Cebulę

Symfonia smakowa
Luis Pato i jego Baga 162

Luisa Pato jest Atlantika, firma od lat przybliżająca nam winiarstwo portugalskie. Degustowałem na zaproszenie importera Atlantika. Na zakończenia spotkania Szef Kuchni Jose Costa przygotował dla nas lunch: zupę rybną, polędwicę wołową z serem i krewetkami - popularne w Portugalii połączenie mięsa z owocami morza, Pastel de nata - ciasto francuskie nadziewane masą puddingową z jajek, śmietany i cukru

królestwo garów
Tatar po francusku 153

mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 łyżka kaparów, 2 korniszony, 1 szalotka, 1 duże żółtko, 1 łyżeczka musztardy dijon, szczypta rozgniecionego czosnku, natka pietruszki, 3-4 krople sosu Worcestershire, Tabasco, sok z cytryny lub limonki, sól, pieprz, ketchup Mięso posiekać – nie mielić. Korniszony, kapary i szalotkę posiekać, dodać do mięsa razem z czosnkiem, żółtkiem, musztardą, sosem Worcestershire . Dokładnie wymieszać

królestwo garów
Tatar - befsztyk tatarski 188

Porcja na 1 osobę 150 – 200 g mięsa wołowego (polędwica, ligawa, rostbef, udziec), 1 duże żółtko , 1 łyżeczka musztardy dijon, oliwa lub olej, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny, 1/2 cebuli, sardynka w oleju z puszki, 2 korniszony lub ogórek konserwowy, 1 łyżka grzybków w occie, 1 żółtko jajka przepiórczego, Mięso posiekać – nie mielić. Mięso wymieszać z żółtkiem, musztardą

królestwo garów
Odkrywamy kalifornijskie wina 151

jagnięciny, dziczyzny...   Petite Sirah   Do kurczaka barbecue, kanapki z pieczonej wołowiny z musztardą, łagodnych serów pleśniowych.   Merlot   Do grillowanej kaczki, udźca baraniego, żeberek jagnięcych, sarniny, polędwicy wołowej.   Pinot Noir   Do grillowanego dzikiego łososia, pieczonych nóżek cielęcych, dań z boczku wędzonego, pieczonego lub grillowanego drobiu (kurczak, kaczka, indyk, bażant, przepiórka).   Syrah   Do dań

królestwo garów
Zupa laotańska Khao poun z Pascalem Brodnickim 157

niż 30 minut, były w programie spotkania, które miało na celu przybliżenie nam produktów z azjatyckiej oferty Lidl. Oprócz zupy Khao poun przygotowaliśmy również: Lap neua - tajska sałatka z polędwicą wołową i kolendrą, Nasi goreng - "smażony ryż" - tradycyjne danie kuchni malajskiej i indonezyjskiej. Atmosfera podczas spotkania, jak zawsze była bardzo sympatyczna a Pascal dzielił się z nami wiedzą zdobytą podczas

królestwo garów
Baltazar by Mondovino - wspólne gotowanie 131

drogiego sprzętu można w domu przygotować modne i efektowne dania czy dodatki. Przygotowaliśmy: 1) ceviche z sandacza kompresowane z cytrusami, musem avocado, kawiorem porzeczkowym, pianą morską 2) tatara z polędwicy wołowej podwędzany wiśnią, suszonymi pomidorami, rukolą, siemieniem lnianym i granitą z oliwy truflowej  3) sorbet na ciekłym azocie z grysem owocowym. W spotkaniu uczestniczyli Katarzyna Piecychna z Magazynu Wino

królestwo garów
Domowy tatar wołowy. Urozmaicenie na kolację - niekoniecznie z polędwicy 163

udźca na przykład udało się wykroić piękne kawałki mięsa. I właśnie z nich powstał tatar na naszą kolację. Składniki (na małą miseczkę tatara): ok. 30 dag ładnego, chudego mięsa wołowego (polędwica, fragmenty udźca) 1żółtko 1 łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz świeżo mielony Dodatki: kilka pikantnych korniszonów 1 drobno posiekana cebula  musztarda Dijon 2 kromki pieczywa wieloziarnistego plaster sera

Kuchnia po mojemu
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 180

Mąż był zadowolony. Była ona również ciekawie podana - na stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wołowina w sosie ostrygowym 207

ładnej barwy. Dania są więc kolorowe i apetyczne. W przepisie użyłam zielonej papryki, która jest gorzkawa, więc można ją zastąpić czerwoną, jeśli komuś przeszkadza jej posmak. Składniki 150g polędwicy wołowej marynata 1 ząbek czosnku zmażdżony lub drobno posiekany 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sake 2 łyżki sosu śliwkowego 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej 150g makaronu

W kuchni wieczorem
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 213

czyli stek w grillowanych pomidorach To klasyczne włoskie danie posmakuje praktycznie każdemu. Grillowane steki, podaje się z grillowanymi pomidorami i odpowiednim „ładunkiem” ziół. Składniki: 225 g steka z polędwicy wołowej 4 pomidory śliwkowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki, drobno posiekanego świeżego oregano 2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii 4 wyciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu

naRuszcie
W objęciach czekolady i Akademii Smaku. 219

lada wyczynem - ale dla chcącego nic trudnego! Zanim jednak podano desery, wraz z Konradem Birkiem gotowaliśmy szafranowe risotto z mięsem z uda kaczki, dymką i parmezanem oraz medaliony z polędwicy wołowej w sosie winno-czekoladowym. Och i ach, a zwłaszcza cudowny wprost sos, którego powstawanie miałam przyjemność nadzorować. Wyszedł wspaniale i polecam Wam bardzo ten przepis - wszystkie przepisy ze spotkania

KUCHARNIA
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 208

Składniki na naleśniki: 750 ml mleka 3 jajka 300 g mąki pszennej rukola (2 garści) olej do smażenia Składniki na farsz: 500 g polędwicy wołowej 1,5 szklanki bulionu  4 łyżki masła 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych

Świat Domowej Kuchni
Tatar 131

kupić wołu na tatara! Co, a raczej kto jest podstawą dobrego tatara? Dobry, zaprzyjaźniony rzeźnik!!! I wtedy tatar jest pyszny i nie musi być robiony tylko i wyłącznie z polędwicy wołowej! Nasz był zrobiony z rostbefu i był pysznyskładniki (3 porcje)ok 600 g wołowiny - rostbefparę łyżek oliwy + oliwa do doprawienia 3 żółtka najlepiej z wiejskich jaj2 cebule

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania