CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 240Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały
Ostra na Słodko
Stek (befsztyk) 344stek) mięso, brak różu w przekroju, wypływa bezbarwny sok Przyrządzenie dobrego steku wołowego (albo befsztyku, jak kto woli) jest stosunkowo proste, jednak wymaga nieco praktyki. Potrzebujemy mięso wołowe – tradycyjnie jest to polędwica, ale może także być rostbef, antrykot, łopatka, rozbratel, a nawet łata albo udziec . Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej, oczyszczamy z błon, kroimy
PaleoSMAK
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 186się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć
Kuchnia po mojemu
Klasyczne burgery w wersji mini 228można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art
Steki wołowe 378Spośród mięs czerwonych wołowina zawiera najmniej kwasów tłuszczowych nasyconych i jest najmniej kaloryczna. Największą wartość odżywczą ma mięso chude – polędwica, rostbef. Zjedzenie 100 g chudej gotowanej wołowiny pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej na białko. Mięso wołowe jest cennym źródłem żelaza (odpowiada za odporność), witaminy(...)poprawia pracę mózgu) i B6 (chroni serce). Ale niech Was te walory zdrowotne nie zmylą, bo żywieniowcy nie zalecają nadmiernego spożywania wołowiny. Tymczasem przygotujemy steki wołowe. Składniki (ilość według potrzeb): - wołowina (rostbef, polędwica lub antrykot) podzielona na porcje 200 – 250g - oliwa - sól morska - pieprz grubo mielony - masło (opcjonalnie, jak kto lubi) Dodatkowo: - sos Guinness Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej
mojewypiekiinietylko
Makaron smażony z wołowiną. Pyszne azjatyckie jedzenie szybciej niż myślisz. PRZEPIS 175Jeśli przygotujecie wszystkie składniki, możecie cieszyć się nią już za 10 minut. Przepis na makaron smażony z wołowiną Składniki: 100 gramów makaronu ryżowego, około 150 gramów mięsa wołowego odpowiedniego do szybkiego smażenia (polędwica, rostbef, antrykot), 2 ząbki czosnku, centymetrowy kawałek świeżego imbiru, kilka suszonych grzybów mun, garść zielonego mrożonego groszku, ciemny sos sojowy, świeża papryczka chilli, olej, pół łyżeczki mąki
Kulinarna Polska
Pizza w godzinę. A nawet dwie pizze 195bezpośrednio pod górną grzałkę tak, żeby ser na wierzchu się apetycznie przypiekł. Tym razem zrobiłam dwie różne pizze. Podstawą każdej był sos pomidorowy. Na jednym placku wylądowała polędwica łososiowa, boczek i kabanosy wołowe, oliwki i dwa rodzaje sera mozarella. Druga opcja była bardziej pikantna – położyłam gotowaną szynkę, wędzony boczek, świeżego pomidora, ostre papryczki i znowu dwa rodzaje mozarelli. Zapamiętajcie
Karo in the Kitchen
Tatar wołowy 192niestety nie posiadam, pokusiłam się więc o wypróbowanie mojego noża szefa. Sprawdził się idealnie, a tatar wyszedł... właściwie jak zawsze. ;) Na dwie nieduże porcje: ok. 350g mięsa wołowego (chudego i świeżego, najlepiej polędwicy) sól, pieprz, sos sojowy ogórek kiszony nieduża cebula małe żółtko (najlepiej przepiórcze, ja niestety nie miałam) Do siekania mięsa, jak wiadomo, lepiej nie zabierać się tępym nożem
Kuchenna Kontrrewolucya
Tatar wołowy 169pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki na tatara SKŁADNIKI: 4 porcje po ok. 100g ok. 400g chudego, delikatnego mięsa wołowego, zmielonego lub dokładnie posiekanego ( z polędwicy ) 1 duża biała lub czerwona cebula , drobno posiekana 4 ogórki kiszone, drobno pokrojone (można obrać ze skórki ) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
Moja Książka Kucharska
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 224marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka szt. (200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki
Nerds Kitchen
Tatar wołowy 162pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki na tatara SKŁADNIKI: 4 porcje po ok. 100g ok. 400g chudego, delikatnego mięsa wołowego, zmielonego lub dokładnie posiekanego ( z polędwicy ) 1 duża biała lub czerwona cebula , drobno posiekana 4 ogórki kiszone, drobno pokrojone (można obrać ze skórki ) 2-3 łyżki oliwy 2-3 łyżki przegotowanej, zimnej wody
Moja Książka Kucharska
LITTLE NIGHTMARES – STEK I KARMELIZOWANE MARCHEWKI 284marchewkami LITTLE NIGHTMARES stek wołowy z pieprzem i marchewki w glazurze 25 min – 8,70 zł 1 porcja średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż Składniki Koszt stek wołowy (rostbef, antrykot lub wersji premium – polędwica) [200g] 9 zł małe marchewki – kilka szt. (200g) 1 zł cukier – 1,5 łyżeczki 0,10 zł olej rzepakowy – 3 łyżki
Nerds Kitchen
Befsztyk tatarski, czyli tatar wołowy 342Befsztyk tatarski to dobra przekąska dla smakoszy surowego mięsa wołowego. Odpowiednim mięsem jest jak najświeższa polędwica drobno posiekana lub dla wygody zmielona. Czytaj więcej
Przepisy Kulinarne
Duszone poliki wołowe 244Atelier by Roszak byłam już kolejny raz i jak zwykle nauczyłam się czegoś nowego. Tym razem tematem przewodnim była wołowina. Przygotowaliśmy idealny stek z polędwicy (nauczyłam się flambirować :)), duszone ogony wołowe, a także policzki wołowe na ostro. Te ostatnie okazały się tak pyszne, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem :) Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 8 osób): 3 duże
My Culinary Art
Makaronowa sałatka z bresaola, na upały 311paseczki, wędzony żółty ser i dużą garść rukoli "Fit&Easy". Lekko i zdrowo! Dwa słowa o polędwicy bresaola. Bresaola to rodzaj solonej, dojrzewającej na surowo polędwicy, produkowanej z najwyższej jakości mięsa wołowego ( di manzo) lub koniny (di cavallo). Zdjęcie z netu (click) Bresaola jest lekkostrawna, dlatego można ją dawać bez obawy naszym maluchom, jest również polecana w dietach
Mia Cucina Sofieta