polędwiczki wieprzowe Dokonując przeglądu zamrażalnika znaleźliśmy ładną, nieco zapomnianą polędwiczkę wieprzową, jak również woreczek zamrożonych grzybów leśnych z ubiegłorocznych zbiorów. Najwyższa pora była zatem, by coś
Aromatyczne Podróżekilka chwil... Miłośnicy steków to głównie mężczyźni, lecz również nie które kobiety są fankami porządnego kawałka mi ę cha😊 Do przygotowania steka możemy użyć antrykot, rozbef lub polędwicę. Jeśli zdecydujemy się na przygotowanie steków, to należy pamiętać o kilku wskazówkach. Mięso, którego będziemy używać powinno mieć temerature pokojow ą , podczas smażenia mięsa nie wolno nakłuwać, a poza tym mięso(...)wzbogaciłam smak steka, polewając go masłem czosnkowym, a do tego przygotowałam kasze gryczan ą i sałatkę z rukoli, która doskonale współgrała z całością. Smacznego 😊 Składniki: stek : stek wołowy 1 szt, sol i pieprz, olej do smażenia, sos : masło 25g, czosnek 1 ząbek, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sol, sałatka : rukola 1 garść, pomidorki koktajlowe 1 garść, awokado pół szt, oliwa
kulinarne odsłony patioszczędzamy pieniądze, kupując zamiast gotowych półproduktów kulinarnych, jedynie nieprzetworzoną żywność (mięsa, ryby i owoce morza, warzywa i owoce). Możemy także przygotować odpowiedniej wielkości porcje i uniknąć marnotrawienia jedzenia. Stek wołowy sezonowany w workach próżniowych FoodSaver Przyrządzanie potraw metodą sous vide (co w dosłownym tłumaczeniu z języka francuskiego oznacza „w próżni”) polega na powolnym gotowaniu zapakowanych próżniowo produktów w odpowiedniej temperaturze(...)soczyste oraz charakteryzują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem użytych przypraw. Sezonowanie wołowiny (nazywane także dojrzewaniem) ma na celu nadanie kruchości, delikatności i aromatu przeznaczonym na steki porcjom mięsa (najczęściej polędwicy, antrykotowi, rozbefowi). Do przygotowania w domu doskonałych steków najczęściej wykorzystuje się metodę dojrzewania na mokro w warunkach próżni. Dodatkową zaletą sezonowania mięsa w woreczkach próżniowych jest fakt, że wołowina
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPoliczki wołowe to od kilku lat kulinarne odkrycie, przebój najlepszych restauracji i gwiazdkowych kucharzy. Przez wiele lat niezauważane, traktowane po macoszemu ponownie stały się modne w restauracjach, które prześcigają się w pomysłach na ich oryginalne podanie. Mimo to w sklepach trudno je znaleźć w normalnej sprzedaży. D laczego? Może przez to, że nadal ich nie doceniamy i rzeźnie wolą(...)sprzedawać jak pozostałe kawałki mięsa. Może dlatego, że nadal brak detalicznego na nie popytu, że nie doceniamy tego produktu, że kojarzą nam się z czymś mniej estetycznym niż np polędwica czy mięso na rolady. A to błąd, bo przecież policzki zawierają dużo minerałów takich jak żelazo, cynk oraz obfitują w wartościowe dla nas b iałko, więc powinniśmy chętnie
Bernika - moj kulinarny pamietnikGulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem(...)ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem... Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400 ml piwa ciemnego typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe
Kuchnia MagdaLenyGulasz inspirowany kuchnią belgijską, a dokładnie daniem Carbonade flamande, czyli flamandzkim gulaszem wołowym w ciemnym piwie typu porter. Nie jest to dokładnie oryginalny przepis, a jedynie wzorowałam się na nim i dodałam "coś" od siebie. W tradycyjnym flamandzkim daniu nie ma marchewki, a poza tym sos zagęszczony jest piernikiem i ma korzenny aromat. Mój gulasz zagęszczony jest tradycyjnym polskim sposobem(...)ostach. Fantastyczne danie! Podałam je na sposób belgijski, czyli z frytkami, ale równie smaczne będzie z ziemniakami, kaszą czy makaronem... Składniki: ok. 600-700 g wołowiny (łopatka, polędwica, ligawa) 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 szklanka bulionu ok. 400-500 ml piwa ciemnego typu porter 1 czubata łyżka mąki pszennej 1 łyżka musztardy francuskiej 2 listki laurowe
Kuchnia MagdaLenykucharzy barokowych.Wyobraźcie sobie ser, który wygląda jak zwykły ser, a jednak smakuje niczym dżem pigwowy. A może skusilibyście się na pieczoną kuropatwę, która smakuje zupełnie, jak ryba? Polędwica z łososia? Ogon bobra z fasolą? Takie potrawy-iluzje zostały opisane w "Mody bardzo dobrej smażenia różnych konfektów...", rękopiśmiennej książce kucharskiej z dworu Radziwiłłów z ok. 1686 r. Monika Świerczyńska-Krawczyk(...)stołu. Aby w pełni zobrazować ile jedna osoba potrafiła zjeść podczas uczty, należy podać za przykład pewnego biesiadnika, który ofiarnie pożerał na jednym posiedzeniu: gęś, parę kapłonów, pieczeń wołową, ser, 3 bochenki chleba i 2 garnce miodu. Pierogi Pierogi to jedno z nielicznych dań, które stanowią rzeczywistą staropolską kuchnię. W czasach barokowych znane były dziesiątki przepisów na uwielbiane przez
Przepisy Aleksandrymuszą być duże rozłupane ziarenka pieprzu. Po drugie, mięso na steki – najlepsze byłyby fillet mignon, ale sprawdzi się każdy rodzaj wołowiny: rostbef, antrykot. Jeśli nie używacie delikatnych kawałków polędwicy, raczej sięgnijcie po steki niezbyt grube, inaczej trudno je będzie usmażyć, gdyż pieprzowa panierka ogranicza kontakt mięsa z rozgrzaną patelnią. Pamiętajcie o tym, szczególne jeśli lubicie steki dobrze wysmażone. Tu mała(...)lubi mocnych alkoholi (w sosie zostanie tylko smak, ale komuś może przeszkadzać nawet on), niech sięgnie po mocne, czerwone wino. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats . Składniki: 2 steki wołowe Duża garść tłuczonego pieprzu (lub mniej, według uznania) Sól 2 łyżki oleju Sos Kubek śmietany 250 ml (im bardziej procentowa tym lepiej, ale 12 proc. też daje radę) 25 g koniaku
Niedzielny kucharztylko mielone mięso, utoczone w kulki i usmażone. Takie podejście to jednak mocne uproszczenie tematu. Pulpety szwedzkie nie są specjalne wykwintnym daniem, to nie jest przepis w stylu polędwica Wellingtona, ale, trzeba to powiedzieć głośno, nie jest to też potrawa trywialna. Kto robił w życiu pulpety nie raz i nie dwa, ale nigdy nie robił pulpetów szwedzkich to przekona się(...)odległe od tego, co zrobiliśmy w oparciu o oryginalny przepis z serwisu Saveur.com . Trzy rzeczy, jak się wydaje, są kluczowe w szwedzkich pulpetach: trzeba je robić z mieszanki mięsa wołowego i wieprzowego, zamiast bułki tartej dodaje się do nich chleb (bez skórek) namoczony, uwaga, w śmietanie (my użyliśmy śmietany 0 proc.) no i na koniec zawiesisty sos, zrobiony na zasmażce
Niedzielny kucharzZapewne wielu z Was zastanawia się z czego są zrobione wędliny, które możemy kupić w sklepie :) Ile jest w nich mięsa, a ile sztucznych polepszaczy smaku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!powiedzenia Pan właściciel - na stół podano pierwsze kawałki mięsa.Jako pierwsze na stole pojawiły się steki T-Bone, czyli stek z kością. Po jednej stronie kości znajduje się kawałek polędwicy, po drugiej zaś rostbeftu. Mięso podano na drewnianych deskach, bez zbędnego "ukwiecania". I bardzo dobrze !Do steków wybrać można jako dodatki: frytki, krążki cebulowe, grillowane warzywa lub tagiatelle. My zajadałyśmy(...)nadal przy mięsie bardziej wysmażonym... no może nie jak do tej pory na tzw. "podeszwę"... będę celowała w środek skali ;) Jako ostatni podano stek Flank, czyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych.Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło
kolorowotorcikowofocaccia wraz z szynką parmeńską i oliwą z oliwek, którą można wybrać z bogatej oferty. W Parmizaano’s wybór oliw jest naprawdę duży. Na przystawkę otrzymaliśmy tatar wołowy z włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie pasowały, duży plus za użycie produktu sezonowego. Do tatara wino REMOLE Toscana. Niezwykłe wino(...)szczepy taniczne oraz w miarę delikatne – dlatego też, to starzone w beczkach dębowych wino, idealnie pasuje do ciemnego mięsa kaczki, szczególnie w towarzystwie sosu winnego. Drugim daniem mięsnym była polędwica cielęca, orzeszki piniowe, warzywa duszone. Smaczna, delikatna cielęcina, dobrze przyprawiona. Do cielęciny wino najbardziej elitarne – Brunello di Montalcino należy do kategorii win szlachetnych, które doskonale współgrają z mięsami
królestwo garówproblem z kupieniem musztardy Colmans, ekstraktu drożdżowego Vegamite lub Marmite albo oleju ryżowego, to wszystkie te produktu są obecnie dostępne w sklepie Kuchnie Świata Przygotowanie wg oryginalnego przepisu Polędwicę opłukać, obrać z łoju i błon, pokrajać w plastry grubości około 1/2 cm, które następnie pokrajać na paski tejże szerokości. Cebulę pokrajać w talarki. Część tłuszczu rozgrzać na patelni(...)strogonow był przygotowany dokładnie tak jak podaje cytowany powyżej oryginalny przepis, jednak kiedy mięso i cebula zostały już przełożone z patelni do garnka, dodaliśmy do nich 2 szklanki bulionu wołowego, pokrojone w paseczki ogórki, pokrojone w cienkie plasterki i podsmażone na odrobinie oleju pieczarki i dusiliśmy jeszcze około 30-40 minut. Na sam koniec doprawiliśmy Vegamite i musztardą, a Paweł
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiędzyczasie wrzucają zdjęcia na FB, żeby przypadkiem nie wypaść z obiegu towarzyskiego. Wróćmy jednak do mojego pana. Pan słabym głosem zapytał czy są policzki wołowe, jednocześnie wskazywał na ozór wołowy. W sumie geograficznie umieścił dobrze. I tak pomyślałam, czy jeśli taki hipster dopuści się pożycia płciowego to też tak ma? Znaczy geograficznie dobrze, ale nie w punkt? Taki Vasco(...)wszystkiego trzeba mieć odpowiedni dystans, pani sprzedającej widocznie obca była ta sentencja. Ciężkim westchnieniem oznajmiła, że cała krowa jest droga, a jak nie ma miejsca na całą krowę, to polędwica. Pan hipster upewniwszy się, że będzie wyglądała drogo i modnie, wziął kawałek i poszedł knuć do działu nabiałowego. Ja już nie miałam siły uczestniczyć w dramacie szopingowym. Polazłam na ryby
ladykitchen