poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:21/33)

Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej 195

marynacie cebulowej możecie wykorzystać dostępne u nas kawałki wołowiny: łatę (najlepiej, choć czasem trudno dostępna), karkówkę wołową, a nawet górną lub dolną zrazową; oczywiście zawsze można także wykorzystać polędwicę. Stek wołowy krojony w marynacie cebulowej z dodatkiem grillowanego bakłażana i brokułów, to uczta i dla kubków smakowych i dla wzroku. Delikatnie różowe mięso (z zasady stek, który ma być krojony

Pociąg Do Kuchni
Stroganow – syty i rozgrzewający 257

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowy sznycel z frytkami 200

Domowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ligawa w sosie śliwkowym 332

innymi kawałkami mamy problem. Może dlatego, że nie zawsze wiemy jak je przyrządzić? Dziś na tapecie ligawa w sosie śliwkowym. Ligawa to mięso zdradliwe. Wygląda pięknie, jest chuda, przypomina polędwicę, jednak jest trudna w obróbce. Wystarczy za to wiedzieć kilka rzeczy, aby ten stosunkowo tani kawałek wołowiny przekształcić w coś absolutnie pysznego. Przede wszystkim jej nie solimy – inaczej stwardnieje(...)przygotowanie jest bajecznie proste. Musimy tylko uzbroić się w czas. I nie bójcie się alkoholu w tym daniu – całkowicie wyparowuje. Ligawa w sosie śliwkowym: 1 kg ligawy wołowej (tzw. polędwicy cygańskiej) 1 duża cebula 1 czubata łyżka masła (najlepiej klarowanego) 1 łyżka oleju 4 liście laurowe 200 ml czerwonego, pół-/wytrawnego wina 300-400 ml bulionu drobiowego lub wołowego

Poezja smaku
Grillowane Filety Mignon – idealne na romantyczną kolację w Walentynki 177

Czy może być coś lepszego niż delikatny i smaczny Filet Mignon. Filet Mignon jej wycinany z tylnej części polędwicy. To mięso jest bardzo delikatne i najlepsze

naRuszcie
VADEMECUM Burgery wołowe – jakie mięso wybrać, jak je zmielić i jak uformować burgery? 350

tylko dla mnie) powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu . To tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Głupio modne burgery ‘fit’ – z czystej łaty wołowej czy polędwicy, dla mnie nie mają racji bytu – szkoda świetnego mięsa, które idealnie nada się do innych potraw. Na burgery dobre będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie

Karo in the Kitchen
Burger z serem pleśniowym i konfiturą z czerwonej cebuli 169

Idealny kotlet powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu, bo to tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Dlatego nie przygotowujemy burgerów z czystej łaty wołowej czy polędwicy- to mięso idealnie nada się do innych potraw. Na burgery najlepsze będą mocno używane, dobrze ukrwione i lekko poprzerastane tłuszczem mięśnie (np antrykot, łopatka, rostbef, albo ich połączenie, czyli(...)nieco się skurczą. Po uformowaniu kotletów, przed samym smażeniem przyprawiamy solą i pieprzem. Burgery smażymy na bardzo, bardzo gorącej patelni (np grillowej) posmarowanej tłuszczem (olejem rzepakowym, smalcem lub łojem wołowym). Czas smażenia to około 2,5-3,5 minuty na stronę i zależy od stopnia wysmażenia mięsa jaki lubimy (medium, medium well-done). Warto obracać burgery w trakcie smażenia

Smakowity Blog Kulinarny
Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 152

Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 269

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bitki wołowe w sosie własnym 344

Z pewną taką nieśmiałością dałam się ostatnio namówić w mięsnym, w którym stale robię zakupy, na wołowinę a dokładniej ligawę. Wołowina już dawno nie gościła na

Mama z miasta
ETLİ FASÜLYE YEMEĞİ, czyli fasola szparagowa z mięsem 165

mięsem, polecam na przykład z cacık . Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonej fasoli 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 250 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę

Tureckie Przepisy
ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca 179

smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (marynata) 1 duża cebula 1 szklanka mleka 5 łyżek oliwy czarny pieprz czerwony pieprz sól Składniki (pozostałe) 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy tymianek Przygotowanie Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć i schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia

Tureckie Przepisy
Wołowina a la Stroganow 150

Pyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru

Kuchnia Pokoleń
Wołowe roladki z ogórkiem i kalarepą 192

cierpliwość i przeznaczenie odrobiny czasu na duszenie mięsa, a na pewno jeszcze nie raz zagości na Waszych stołach! :) Wołowe roladki z ogórkiem i kalarepą Składniki: 500 g mięsa wołowego  (najlepiej polędwica) 3 ogórki kiszone mała kalarepa 2 cebule olej kokosowy  2-3 szklanki wody przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka Mięso kroimy na niewielkie kawałki

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Phở bò 227

bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania