poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:13/33)

Negimaki z shiitake 213

używanych składników i sposobów przyrządzania jest ogromna. Negimaki z shiitake przygotowałam używając produktów, w które można się zaopatrzyć w Sklepie Internetowym z azjatycką żywnością i akcesoriami SlodkoKwasny.com . Składniki: - polędwica wołowa (ok. 1 – 1,2 kg) - szparagi (po 1-2 szt. na negimaka) - zielona cebulka - 1 duża marchewka - 1/2 szklanki sosu sojowego Marukin - 4 łyżki sake lub czerwonego wina(...)jeden kęs). Podajemy posypane sezamem, z przygotowanym sosem z marynaty i ugotowanym ryżem. R A D Y: Wołowinę na negimaki wybieramy zawsze dobrej jakości, najlepsza będzie polędwica. Shiitake to japońska nazwa, która wzięła się od drzewa shii, na którym te grzyby są uprawiane (take znaczy grzyby). Grzyby te, a właściwie ich bardziej miękkie kapelusze, używane są głównie w kuchni chińskiej

mojewypiekiinietylko
Menu na tydzień: Sycące sałatki na początek wiosny 133

garach. Oto jakich składników użyliśmy: Lista zakupowa Mięso/wędliny Polędwiczka z indyka 2x 8,5 zł Piersi z kurczaka 2x 4 zł Rostbef 9,5 zł Polędwica wołowa 16,5 zł Chorizo 5 zł Owoce morza Krewetki 250 g 15 zł Makarony/kasze/pieczywo Makaron z ciecierzycy 6 zł Makaron gryczany 7 zł Soczewica 4 zł Ryż

Niedzielny kucharz
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 1 230

naszego pobytu byliśmy rozpieszczani kulinarnie przez  Tomka Leśniaka , który serwował nam całe mnóstwo fantastycznych doznań smakowych! Były grillowane przegrzebki, zupa ze świeżych pomidorów i homara, grillowana polska polędwica wołowa z sosem z miodu i porto, makaron tagliatelle z pomidorami concasse, świeżymi ziołami i turbotem sous vide, burrata z pesto pistacjowym z musem pomidorowym. Były niesamowite desery z sezonowymi(...)początek naszej małej uczty otrzymaliśmy od szefa kuchni poczęstunek - niesamowicie lekka i delikatna terrina z bryndzy z dodatkiem buraka, taki mały i miły dodatek do całości. Następnie zjedliśmy wspaniałą polędwicę z sandacza z sałatką z buraka i tabule pietruszkowo-miętowym, a zakończyliśmy cudownym deserem, absolutnie obłędną roladą z karmelu i mango z lodami o smaku giandui i chrupiącym krokantem - niebo

Plate of Joy
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 142

słodyczą jabłka i kalarepki. Całość dopełniły komosa czerwona i rukola. I jedno i drugie ma delikatny, orzechowy smak co koresponduje z orzechowym pesto do steka. Składniki: 250 g polędwicy wołowej 1 duże deserowe jabłko lub dwa mniejsze 1 kalarepka Pół szklanki komosy Garść rukoli Sok z całej cytryny cytryny Ząbek czosnku 1 łyżka masła 5 łyżek oleju rzepakowego (jedna(...)składniki. Pesto nie powinno być gładkie, tylko mocno grudkowate, z wyczuwalną fakturą składników. Tak ładniej wygląda i dobrze smakuje. Steka kroimy ukośnie w plastry i wykładamy na sałatkę. Na polędwicę kładziemy pesto. Zobacz menu na tydzień – zielono mi, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. Artykuł Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Klasyczny tatar po polsku 129

ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 250 g polędwicy wołowej 2 korniszonki 1 surowe żółtko 1 łyżeczka musztardy 2 szprotki lub 1 sardynka (w oleju) z puszki 1 łyżeczka kaparów lub pokrojonych grzybków marynowanych Pół średniej cebuli 1 łyżka oliwy

Gotujemy i jemy
Stek grillowany na kamieniu z lawy 179

Składniki : Składniki 1 porcja: • 250 g świeżej polędwicy wołowej lub antrykotu wołowego • sól świeżo mielona • czarny pieprz świeżo mielony Przygotowanie : Ustawić piekarnik na najwyższą temperaturę . Mięso wyciągnąć z lodówki na około 45-60 minut przed smażeniem. Posypać solą i pieprzem z dwóch stron, delikatnie wklepać przyprawy. Posmarować kamień odrobiną oliwy , następnie włożyć do piekarnika. Po ok 45 minutach, kamień ostrożnie

KUCHNIA POLSKA
YATAI Sushi & Otsumami Bar – nowe miejsce na mapie Krakowa 187

Gyoza z krewetkami, 5 sztuk na talerzyku podane posypane sezamem z sosem sojowym – pyszne ! Naprawdę !   Gyu Tataki & Tuna Tataki Potem była Gyu Tataki czyli obsmażana polędwica wołowa, dressing miso-wasabi, piklowana rzodkiew daikon i szczypiorek. Przepyszne połączenie. Moje serce podbił Tuna tataki czyli obsmażony tuńczyk z dressingiem sezamowo – pieprzowym, cebulką, piklowanym ogórkiem i prażonym glonem

Kuchnia na wzgórzu
Restauracja N31 | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 129

Jeżeli zamówicie menu degustacyjne, znajdziecie w nim, aż 8 dań, które zjecie z niezwykłą przyjemnością. Mam nadzieję, że poniższe zdjęcia zachęcą Was do odwiedzenia tego smacznego miejsca. Tatar z polędwicy wołowej Orientalny tuńczyk/sos kabayaki/chrzan wasabi/sałatka z rzepy Foie gras/gruszki w miodzie mniszkowym/ciasto marchewkowe/konfitura pomarańczowa z anyżem Aromatyczny krem z grzybów leśnych Ośmiornica/sos rouille/kalmar/sałatka z fenkuła/emulsja

Kuchnia Bazylii
SAŁATKA Z PĘCZAKU, BURAKÓW I ORZECHÓW WŁOSKICH 174

Dzisiaj byłam wyjątkowo dumna z siebie. Wymyśliłam nową sałatkę z kaszy, która na dodatek smakowała Chłopakom - ziemniakożercom, co mnie dodatkowo mile zaskoczyło.  Podałam do niej steki z polędwicy wołowej i gotowaną na parze fasolkę szparagową. Moim zdaniem sałatkę można zjeść również samą na lunch. Składniki: filiżanka pęczaku cebula ząbek czosnku oliwa z oliwek ocet balsamiczny sól, pieprz orzechy włoskie

Cytryna&Co.
Ekspresowy obiad, co tam stek - ziemniaczki wygrały! 157

ząbki czosnku, chilli, dodajemy ugotowane ziemniaczki (przyznaję miałam gotowca), przez chwilę je rumienimy i mieszamy ze szpinakiem. Doprawiamy solą, jeśli jest taka potrzeba. Smacznego! Obok "gwiazdy wieczoru" - stek z polędwicy wołowej, polany masłem ze zredukowanym balsamico, pieprzem i czosnkiem

Cytryna&Co.
Boeuf Stroganow 168

zimowe dni, które mamy za oknem :) Rozgrzeje nawet największych zmarzluchów. Pyszna i pożywna zupka. Uwielbiam! Można również dodać dla zaostrzenia smaku ogórka kiszonego. Składniki: 600 g polędwicy wołowej 3 cebule 1 papryka 50 g grzybów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki kwaśnej śmietany mąka pszenna do obtoczenia mięsa olej rzepakowy do smażenia

Krokusowy Dom
Koreańskie bulgogi 140

Koreańskie Bulgogi 🌶️ 🍚 czyli marynowane mięso w aromatycznych przyprawach, sosie sojowym i oleju sezamowym poleca się na pyszny, orientalny obiad. Składniki :  500 g polędwicy wołowej lub schabu  Marynata:  1 starte jabłko lub gruszka  1/2 opakowania Koreański Grill Knorr  3 łyżki sosu sojowego  2 łyżki oleju sezamowego  Sok z 1/2 limonki lub cytryny

Czarnawisienka
Cud Miód | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 109

kampanii Miejsca ze Smakiem . W ofercie restauracji znajdziemy dania kuchni polskiej – idealne dla obcokrajowców, a także specjały kuchni europejskiej. Restauracja Cud Miód oferuje nam między innymi: tatara z polędwicy wołowej, śledzia w marynatach, pierogi różnego rodzaju, sałaty, golonkę czy żeberka. Co na przystawkę? W chwili, kiedy w karcie zobaczyłam Rydze na maśle z odrobiną czosnku, nie musiałam się długo

Kuchnia Bazylii
Środa: Błyskawiczny strogonoff Jamiego Oliviera 142

strogonoffa. Jak to u Jamiego Oliviera mocno przekręcony. My dodatkowo jeszcze go przekręciliśmy. Czas: 10-15 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 duże Tradycyjnie strogonoff robi się z polędwicy wołowej. Jest to jedna rzecz droga , dlatego w przepisie zastąpiliśmy wołowinę filetem z indyka. Mięso jest równie delikatne i szybkie do przyrządzenia. I jeszcze jedna zmiana: zamiast ciężkawej śmietany, podstawę

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania