poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:8/33)

WARSZTATY Z LIDLEM I KAROLEM OKRASĄ „KUCHNIA POLSKA” 135

śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę na torcie czyli moje pamiątkowe zdjęcie z Karolem Okrasą:) Dziękuję Lidl za możliwość uczestniczenia w tak inspirujących warsztatach

Pieguskowa Kuchnia
Kuchnia polska z Lidlem i Karolem Okrasą 202

tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania

karmelowy
Navona 150

podawane są małe bułeczki pieczone na miejscu z oliwą. Do picia otrzymałyśmy świeżo wyciskany sok z pomarańczy oraz kawę do deseru. Tournedos – małe okrągłe befsztyki przyrządzone z cieńszej części polędwicy wołowej.    Na początek słowo krytyki, aby za pięknie nie było.  Wolałabym polędwicę jednak ciut bardziej krwistą, ale... długą chwilę zajęło mi robienie zdjęcia i …. ale naprawdę była

królestwo garów
Pomysły na przystawki na imprezę – tradycyjne polskie przepisy! 233

imprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy świeże mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Akademia Smaków Sokołów – wołowina i piwo 127

decydujące znaczenie na smak i wartość przyrządzonej potrawy. Dominik podzielił się przepisami na orientalny szaszłyk z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami oraz na fantastyczny w smaku burger z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Poznaliśmy kolejne gatunki piwa, które zaprezentował pasjonat browarnictwa Rafał Batorowicz

Pieguskowa Kuchnia
Warsztaty Akademii Smaku Sokołów i siedleckiej Brofaktury 148

mogliśmy, więc także co nieco poleniuchować na zielonej trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera  z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. To był

Kulinarne przygody Gatity
Warsztaty w ramach Akademii Smaku Sokołów 161

żałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania  przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania ♨, z  Brofaktura  nowych piw 🍻 podawano nam do smakowania

Moniki Smakołyki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 220

oliwy z oliwek  i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem  i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej  w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá.  Jest to nic innego

W kuchni Karmel-itki
Tatar 141

Tatar jest wspaniałą przystawką, przez większość z nas lubianą. Najlepszy jest przygotowany samemu w domu. Tatar Składniki: - 250 g polędwicy wołowej - 2 łyżki kaparów - 1 średnia cebula - 6-8 korniszonów - 1 żółtko - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tatar formujemy w okrąg i robimy wgłębienie

Kulinarne życie
Wołowina z mozzarellą 130

mozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyliśmy wołowinę z udźca wołowego.  Składniki 1 opakowanie rukoli 5 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów 300 g mozzarelli 400 g polędwicy wołowej 200 g ziemniaków sól pieprz     Przygotowanie   Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry

R'n'G Kitchen
Polędwica wołowa w sosie miodowo-musztardowym 214

szczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie. Składniki: polędwica wołowa 4 łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem

Mama Gotuje
Tatar wołowy 183

Opcji na tatar z wołowiny jest tyle ile pomysłów w głowie ludzi, którzy zaczną go przyrządzać :) Ja podaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego

smacznieinatemat
Polędwica w cieście francuskim. Bo on mnie kocha zażarcie :-) 217

którą w mieszkaniu - sami - świętowaliśmy dziś przygotowałam coś wyjątkowego polędwicę z grzybami w cieście francuskim. Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu ,,Kuchni"i od razu mnie urzekł. Puki co polędwica wołowa zostaje w mej głowie w marzeniach (choć nadal wierzę, że jeszcze to się zmieni :-)) więc użyłam do tego przepisu polędwicy wieprzowej - i tak wyszło pysznie. Przepis wymaga sporego nakładu

sierotka maRysia w kuchni
Strogonow wołowy z papryką 255

Strogonow wołowy z papryką Boeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz jednogarnkowy z wołowiny i warzyw. Oryginalnie to danie przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak z uwagi na jej wysoką cenę często jest ona zamieniana innym kawałkiem mięsa. Można spotkać wiele wersji Strogonowa – od drobiowego po wieprzowego, aż do wołowego i to właśnie ten ostatni jest najbliższy klasycznej wersji

Blog z Apetytem
Tatar wołowy 165

kuchni polskiej, czyli TATAR WOŁOWY koniecznie podawany z surowym jajkiem i grzanką. Pamiętajcie, że dobry tatar to przede wszystkim mięso wysokiej jakości! Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie: Wołowinę dokładnie myjemy

Menmagazine

Proponowane wyszukiwania