śledzia na grzankach, placki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza (podwędzanego), tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej i opalaną pierś z kaczki. No i na koniec zostawiłam wisienkę na torcie czyli moje pamiątkowe zdjęcie z Karolem Okrasą:) Dziękuję Lidl za możliwość uczestniczenia w tak inspirujących warsztatach
Pieguskowa Kuchniatatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha! Na koniec odbyła się sesja z gwiazdą spotkania
karmelowypodawane są małe bułeczki pieczone na miejscu z oliwą. Do picia otrzymałyśmy świeżo wyciskany sok z pomarańczy oraz kawę do deseru. Tournedos – małe okrągłe befsztyki przyrządzone z cieńszej części polędwicy wołowej. Na początek słowo krytyki, aby za pięknie nie było. Wolałabym polędwicę jednak ciut bardziej krwistą, ale... długą chwilę zajęło mi robienie zdjęcia i …. ale naprawdę była
królestwo garówimprezę, jest tatar wołowy – oczywiście pod warunkiem, że wybierzemy świeże mięso i dobrej jakości dodatki. Świetnie pasuje zwłaszcza do czystej wódki. Białko mięsa pomoże rozłożyć alkohol. Składniki: 1 kilogram polędwicy wołowej surowej, 6 żółtek, 1/2 szklanki oliwy, 3 łyżeczki sosu sojowego, 2 cebule, 5-6 ogórków konserwowych, sól, pieprz, papryka mielona. Przygotowanie: Polędwicę myjemy i suszymy, a następnie mielimy
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniadecydujące znaczenie na smak i wartość przyrządzonej potrawy. Dominik podzielił się przepisami na orientalny szaszłyk z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi, marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami oraz na fantastyczny w smaku burger z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego. Poznaliśmy kolejne gatunki piwa, które zaprezentował pasjonat browarnictwa Rafał Batorowicz
Pieguskowa Kuchniamogliśmy, więc także co nieco poleniuchować na zielonej trawce. W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: orientalnego szaszłyka z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi marynowaną w piwie polędwicę wołową z chrupiącymi sałatami burgera z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego Zapraszam do obejrzenia krótkiej relacji z warsztatów. Bardzo dziękuję organizatorom za zaproszenie. To był
Kulinarne przygody Gatityżałował. Blogerzy oczywiście mu pomagali i wspólnie takie oto dania przygotowali: Orientalne szaszłyki z rostbefu wołowego z sałatką z ogórka i marynowanej białej rzodkwi 🍡; Marynowana w piwie polędwica wołowa z chrupiącymi sałatami 🍴; Burgery z wołowiny sezonowanej na sucho z dodatkiem redukowanego piwa słodowego 🍔. Podczas tego grillowania ♨, z Brofaktura nowych piw 🍻 podawano nam do smakowania
Moniki Smakołykioliwy z oliwek i octu balsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá. Jest to nic innego
W kuchni Karmel-itkiTatar jest wspaniałą przystawką, przez większość z nas lubianą. Najlepszy jest przygotowany samemu w domu. Tatar Składniki: - 250 g polędwicy wołowej - 2 łyżki kaparów - 1 średnia cebula - 6-8 korniszonów - 1 żółtko - sól - pieprz Przygotowanie: Polędwice mielimy w maszynce. Kapary, cebulę i korniszony bardzo drobno siekamy. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tatar formujemy w okrąg i robimy wgłębienie
Kulinarne życiemozzarellę z mleka krowiego "FIOR DI LATTE". Ja użyliśmy wołowinę z udźca wołowego. Składniki 1 opakowanie rukoli 5 łyżek oliwy 1 łyżka kaparów 300 g mozzarelli 400 g polędwicy wołowej 200 g ziemniaków sól pieprz Przygotowanie Rukolę wymieszałem z 2 łyżkami oliwy i łyżką osączonych kaparów. Doprawiłem solą i pieprzem. Mozzarellę i wołowinę pokroiłem w plastry
R'n'G Kitchenszczególności polędwicę. Dziś polędwica w sosie przygotowanym z musztardy i miodu. Moja polędwica jest krwista, ale jeśli ktoś lubi bardziej wysmażoną, musi ją dłużej dusić w sosie. Składniki: polędwica wołowa 4 łyżki musztardy 4 łyżki miodu 120 ml śmietany 18% majeranek tymianek sól pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Polędwicę umyć i osuszyć a następnie natrzeć majerankiem, tymiankiem i pieprzem
Mama GotujeOpcji na tatar z wołowiny jest tyle ile pomysłów w głowie ludzi, którzy zaczną go przyrządzać :) Ja podaję przepis na podstawową wersję. SKŁADNIKI: 300 g polędwicy wołowej 1 średnia cebulka 2 ogórki konserwowe 1 żółtko jajka kapary musztarda Dijon (2-3 łyżki) sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwicę przemielić dwukrotnie w maszynce do mięsa na drobnych okach Cebulkę i górka kiszonego
smacznieinatematktórą w mieszkaniu - sami - świętowaliśmy dziś przygotowałam coś wyjątkowego polędwicę z grzybami w cieście francuskim. Przepis znalazłam w styczniowym wydaniu ,,Kuchni"i od razu mnie urzekł. Puki co polędwica wołowa zostaje w mej głowie w marzeniach (choć nadal wierzę, że jeszcze to się zmieni :-)) więc użyłam do tego przepisu polędwicy wieprzowej - i tak wyszło pysznie. Przepis wymaga sporego nakładu
sierotka maRysia w kuchniStrogonow wołowy z papryką Boeuf Strogonow to pyszny i aromatyczny gulasz jednogarnkowy z wołowiny i warzyw. Oryginalnie to danie przygotowuje się z polędwicy wołowej, jednak z uwagi na jej wysoką cenę często jest ona zamieniana innym kawałkiem mięsa. Można spotkać wiele wersji Strogonowa – od drobiowego po wieprzowego, aż do wołowego i to właśnie ten ostatni jest najbliższy klasycznej wersji
Blog z Apetytemkuchni polskiej, czyli TATAR WOŁOWY koniecznie podawany z surowym jajkiem i grzanką. Pamiętajcie, że dobry tatar to przede wszystkim mięso wysokiej jakości! Składniki: 300 g polędwicy wołowej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 żółtko z jajka przepiórczego lub kurzego sól morska pieprz świeżo mielony Do podania: kapary cebula bagietka Przygotowanie: Wołowinę dokładnie myjemy
Menmagazine