Takie chipsy z wołowiny sprawdzą się na Waszej imprezie. Szczególnie Panom posmakują, do tego piwo i macie idealne połączenie. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 50 ml sosu Teriyaki 50 ml sosu sojowego 1 łyżka pasty chilli 1 łyżka wasabi Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: polędwicę oczyścić i osuszyć następnie wyłożyć do zamrażarki
Niezły Młyneknatłoku smaków zginęły mi dzikie krewetki. Danie główne ręcznie łowiony okoń morski / brokuły / małże / czosnek niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina z kolejnych roczników) - polędwica i Martin...nic więcej nie potrzeba, mięso idealne
królestwo garówkupić kawałek łopatki i zmielić, można użyć mielonego wołowego ze sklepu, czy też w ostateczności nawet gotowego mięsa nazywanego tatarem, choć wiadomo, że tracimy wtedy na jakości. Bogatsi używają polędwicy wołowej ;)Składniki:- 200 g mięsa wołowego- 1 cebula- 2 ogórki konserwowe- 1 żółtko- 1 łyżka oleju / oliwy- sól, pieprzA przygotowanie? Banalne - wystarczy do drobno zmielonego mięsa dodać olej, przyprawić solą
Kulinarne zapędy Kokosapory rzadko zdarzało nam się, żeby to co zostało tak pięknie podane było pyszne i na odwrót. Pierwszy raz kosztowaliśmy tatara rybnego - bardzo dobry. Zamówiliśmy: Polędwica wołowa, wędzona dynia, grillowany ziemniak z czosnkiem, sos z grzybów Czekoladowa kula, zabajone z tytoniem, suska sechlońska, pomarańcza, winogrona Wszystko było obłędne. Polędwica wysmażona perfekcyjnie. Dodatki idealnie dobrane. Sos z grzybków chińskich
Karola gotujeMiedzy innymi przygotowaliśmy tatar wołowy, z jelenia, śledzia i sandacza, podawane z grzankami lub placuszkami ziemniaczanymi. Smakowaliśmy wędzonej pierś z kaczki podanej z wędzonym sosem czekoladowym i polędwicę wołową z salsą paprykową. Zwieńczeniem warsztatów i wspólnego gotowania była zupa grzybowa z białymi warzywami. Wszystkie te przepisy dostępne są własnie w tej książce, którą możecie już mieć
Niezły Młynekoryginalny tatar!!!!!! Tatar wołowy powinien być z ogórkiem i cebulką Tego "Pana" jakim jest Tatar, pozostawiam w spokoju i tylko stawiam nad zmiana dekoracji. SKŁADNIKI: 0.5 kg. Polędwicy wołowej 2/3 żółtka w zależności od jaj Sól , pieprz I" Królowa" (która powinna zawsze towarzyszyć temu mięsu) MAGGI oryginalna ( nie Maggi z innych firm ) 3 łyżki 3 łyżki oliwy Ciężko
Viola cooks with passionProdukty potrzebne; polędwica wołowa 200Gramów maggi 1Łyżeczka sól szczypta pieprz szczypta olej 1Łyżeczka cebula 1/2 sztuki ogórek kiszony 1/2sztuki żółtko 2Sztuki Sposób przygotowania: 1.Siekamy na bardzo drobno polędwicę, cebulę i ogórka. 2.Polędwicę przyprawiamy,dodajemy maggi,oleju, dziamdziamy dłonią. 3.Podajemy z cebulką i ogórkiem drobno posiekaną
pichcisztowołowa (bavette, skirt steak). Wielu meksykańskich kowbojów (vaqueros) pracowało przy hodowli bydła w Teksasie – przy rozbiórce mięsa dostawali jako część zapłaty krowie wnętrzności, głowy, ogony, skórę i właśnie wołową łatę. Tak narodziły się dania z pogranicza USA – barbacoa de cabeza (grillowana głowizna), menudo (stek z flaków) i fajitas /arracheras (steki z łaty). Biorąc pod uwagę ograniczoną liczbę krów(...)kultywując tradycję steku z łaty wołowej. W 1982 w restauracji hotelu Hyatt Regency, „La Vista” w Austin, szef kuchni George Weidmann zauważył komercyjny potencjał popularnej lokalnej potrawy – „skwierczące fajitas” uczyniły z „La Vista” najbardziej dochodową restaurację w historii sieci Hyatt. Do dzisiaj fajitas Weidmann’a można znaleźć w tamtejszym menu – robione są z wołowej polędwicy. Sporo jest ironii
Karo in the Kitchennigdy nie jadałam, ale uważam to za bardzo trafne połączenie. Bardzo smakowały mi panierowane kawałki cukinii, które z ajwarem i tzatzikami mogłabym jeść bez końca :) Kolejny rarytas to polędwica wołowa z ajwarowym masłem, grillowanymi warzywami, karmelizowanym czosnkiem, sałatką szopską, kolbą kukurydzy, frytki z serem szopskim, ajwarem, tzatzikami i jogurtem bałkańskim. Przestępstwem byłoby nie spróbować ;) Polędwica medium rare, niesamowicie soczysta
Sajkofanka smakuużyłam karku wołowego, który był delikatnie przerośnięty odrobiną tłuszczyku, dzięki czemu mięso stało się delikatne i zatrzymało w sobie dużo smaku i aromatu przypraw. Uważam, że do tego dania polędwicy wołowej raczej szkoda używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy. Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają
Kuchcik gotujeDanie to od dawna krążyło mi po głowie, składałam go w myślach , rozmyślałam co ... jak.... aż poukładałam sobie to w jedną całość. Uwielbiam tworzyć danie tak
Basia w kuchniBeef Wellington to potrawa kuchni brytyjskiej w postaci polędwicy wołowej, otoczonej warstwą pasztetu lub farszu grzybowego, zapiekanej w cieście francuskim. Mięso tak upieczone jest soczyste, pyszne, a farsz nadaje mu wyrazistości. Pyszne danie, polecam. Wołowina Wellington - Beef Welington. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewołowina która króluje na spotkaniach przy piwie, teraz do niej dołączyła dojrzewająca polędwica. Na prawdę taka przekąska skradnie nie tylko męskie podniebienia :) Składniki : 1 kg dobrej jakości polędwicy wołowej szklanka cukru szklanka soli morskiej 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ostrej papryki 2 łyżki ziół prowansalskich łyżka majeranku ½ łyżki świeżo zmielonego pieprzu ½ łyżki czosnku granulowanego pończocha i sznurek
Niezły MłynekWykonanie jest bardzo proste, trzeba tylko uważać przy zakupie mięsa. Mięso musi być obowiązkowo najlepszej jakości, chude, miękkie i świeże. Jajka uprzednio sparzone. Polecam :) Składniki ( na dwie porcje ) - polędwica wołowa na tatara 25 dkg - dwa malutkie ogórki konserwowe z papryczką chili - pół papryczki chili konserwowej - mała cebulka - oliwa z oliwek, sos sojowy - sól, pieprz, papryka mielona - 2 żółtka Wykonanie(...)Polędwice drobno siekamy, polewamy łyżką oliwy z oliwek, kilkoma kroplami sosu sojowego, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy dość długo widelcem do połączenia smaków. Cebulę, ogórki i papryczke kroimy w drobniutka kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok. godzinkę. Po tym czasie mięso formujemy przy pomocy widelca w szersze kopki, w kopkach robimy wgłębienie
Kuchnia z widokiem na ogród