poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:5/33)

Tatar wołowy 137

przygotować dobry tatar potrzebujemy dobrej jakościowo i ze sprawdzonego źródła świeżej polędwicy wołowej. Sama fanką jedzenia surowego mięsa nie jestem, jednak aby zadowolić męską część domowników tatar sporadycznie pojawia się na naszym stole. Składniki: 200 g świeżej polędwicy wołowej 1 łyżeczka oliwy z oliwek świeżo zmielony pieprz sól 1/2 łyżeczki sosu sojowego lub sosu worcestershire (opcjonalnie) dodatkowo: świeże żółtko jaja

Kuchcik gotuje
strogonow z piersi kurczaka 3724

dania polędwicy wołowej, ale ja dzisiaj wykonam to danie w wersji drobiowej. Po pierwsze dlatego, że jesienna pogoda zachęca do spożywania treściwych posiłków z pożywnym sosem. Po wtóre, polędwica wołowa nie należy do mięs najtańszych i według mnie, akurat w tym daniu można ją śmiało zastąpić piersią z kurczaka . Zamana taka jeszcze podkreśli delikatną naturę tego dania

Miód i pieprz
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 197

ogóry kiszone … i wspaniały obiad już był gotowy.Wszyscy zajadali aż im się uszy trzęsły , a ku mojej radości nie obyło się bez dokładek. SKŁADNIKI:( 4 porcje )* polędwica wołowa – 400 g* cebula – 2 szt* masło klarowane – 100 ml* mąka pszenna – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* liść laurowy(...)śmietana 18% kwaśna – 2 łyżki* maślaki zasmażane Provitus – 1 sztDODATKOWO :* kasza gryczana biała* ogórki kiszoneSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :Oczyszczone mięso kroimy na niewielkie plasterki ( jeśli mamy grubą , dużą polędwicę – każdy plaster przekrójmy jeszcze na 2 części ).Obtaczamy w mące.W garnku z grubym dnem ( u mnie tzw. ” gęsiarka ” ) rozgrzewamy masło ( lub olej rzepakowy do smażenia ).Wrzucamy pokrojoną

Ostra na Słodko
Filet mignon podany ze szpinakiem 178

Filet mignon to stek z polędwicy wołowej, z jej środkowej części. Najbardziej delikatna i pożądana część wołowa, a zarazem najbardziej kosztowna. Takie podanie jest jednym z moich ulubionych. Jednak nie zapomnijcie o najważniejszym, o dobrej jakości wołowiny i sprawdzony dostawcy.  Składniki :   2 steki z polędwicy wołowej (ok 200 g, grubość 2,5 cm każdy) świeżo

Niezły Młynek
Tatar z mięsa wołowego z dodatkami 158

wędzonymi szprotkami, świeżutkim pieczywem. Niebo w gębie. To był dzień, w którym tatar powrócił do moich łask. Od tego czasu robię go często. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Możemy ją kupić gotową, tj. w wersji mielonej, możemy sami zmielić mięso w domu ale możemy też zamiast mielenia pokroić mięso w bardzo drobną kostkę. Najważniejsze(...)mięso, którego używamy było świeże. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 250 dkg polędwicy wołowej 1 łyżka maggi 3 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli pieprz 2 korniszony pieczarki marynowane (8 sztuk) cebula czerwona 2 żółtka Ja swojego tatara wykonałam z mięsa

mecooks
Stek ze szparagami 171

Szparagów ciąg dalszy :) Tym razem przedstawiam przepis na danie główne - stek z polędwicy wołowej podany na podsmażanych szparagach w delikatnym sosie. Potrawa inspirowana jest przepisem z czerwcowego wydania magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla dwóch osób: odrobina oliwy z oliwek 1/2 pęczka szparagów 2 steki z polędwicy wołowej 1 łyżka masła sól gruboziarnista pieprz świeżo mielony Składniki

My Culinary Art
Steki – zasady smażenia 175

Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
RISOTTO A LA BOEUF STROGANOFF 195

miałam pomysłu. 🤔 Miałam kawałek polędwicy wołowej, podgrzybki (rozmrożone) i nie chciało mi się obierać ziemniaków.  Więc poszłam na łatwiznę :) Pyszną łatwiznę 😋 Wyszło danie totalnie fusion i na pewno warte zanotowania. Do risotto upiekłam papryczki. To też banalnie proste danie, które robię jako dodatek albo tapasik. Przepis jest taki: naczynie żaroodporne + papryczki + gruba sól + chlust oliwy + 30 minut + 180 stopni(...)termoobieg 👌🏻👌🏻👌🏻 Finito.  Składniki dla 2-3 osób (około i „na oko” 👁)  kawałek polędwicy wołowej (ok. 400 g) 300-400 g podgrzybków  duża cebula 2-3 łyżki klarowanwgo masła (lub oliwy z oliwek) 2 łyżki passaty pomodorowej lub przecieru 200 ml migdałowej śmietanki (lub jeśli jecie mleko krowie - zwykłej) 4 garści ryżu do risotto (Arborio) chlust białego wytrawnego

Cytryna&Co.
Boeuf Strogonow 232

francuski kucharz Carême, który był od 1815 nadwornym kucharzem cesarza Aleksandra I.Na samym początku warto zaznaczyć, że klasyczny strogonow jest bardzo ubogim gulaszem, gdzie dominuje tylko i wyłącznie polędwica wołowa.W wielu domach ( u mnie również ) do gulaszu dodaje się(...)grzyby , paprykę , a od czasu do czasu również ogórki kiszone.Danie niesamowicie sycące , rozgrzewające i bardzo smaczne!Podane ze świeżym chlebem lub ziemniaczkami jest wspaniałym pomysłem na jesienny obiad! SKŁADNIKI:* polędwica wołowa – 600 g* cebula – 3 szt* papryka – 1 szt* grzyby ( u mnie rydze ) – 50 g* koncentrat pomidorowy – 2 łyżki* śmietana kwaśna

Ostra na Słodko
Strogonow- Boeuf Stroganow 177

potrawy dodaje wino. W innych rejonach świata, strogonow to czysta wołowina w sosie z dodatkiem musztardy, ale bez pieczarek czy choćby cebuli. I tak strogonowa robiony jest zwykle z wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest(...)u0119 m\u0105ki.\r","Mieszamy i dodajemy do mi\u0119sa.\r","\u015amietan\u0119 i mi\u0119so mieszamy i dusimy 2 min.\r"]} Drukuj Strogonow - Boeuf Stroganow Składniki 500 g polędwicy wołowej 300 g pieczarek 3 łyżki masła klarowanego 1 papryka czerwona 1 duża cebula 3 ogórki kiszone 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego

Mieszam w Garnku
Wołowina z Sezamem 165

Polędwica wołowa to jedna z najsmaczniejszych mięs.  Smażenie czy gotowanie wołowiny trwa albo kilka minut albo bardzo długo. Mięso wołowe bardzo szybko mięknie po czym twardnieje i wtedy potrzebuje dużo czasu żeby znowu zmięknąć. Danie zaprezentowane poniżej(...)ładnie wygląda,  jest proste, można je szybko przygotować a co najważniejsze jest bardzo dobre.  Prażony sezam dopełnia smak tego dania. Składniki: 2 łyżki ziaren sezamu 450 g. polędwicy wołowej 1 zielona papryka 4 ząbki czosnku 4  łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki brandy Przygotowanie: Czosnek miażdżymy, paprykę oczyszczamy i kroimy na cienkie plasterki, wołowinę

Mama Gotuje
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 116

garnek przykryć pokrywką! Ja tego za pierwszym razem nie zrobiłem i cały płyn wyparował. A przecież szkoda byłoby zmarnować tyle dobrego mięsa. ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1 kg polędwicy wołowej 150 g wędzonego boczku 3 marchewki 20 dag szalotek lub małych cebulek 3 ząbki czosnku 50 dag małych pieczarek 2 listki laurowe 6 ziarenek czarnego pieprzu 300 ml czerwonego(...)pieczywo (do podania) * PRZYGOTOWANIE Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na dużej patelni, aż wytopi się znaczna ilość tłuszczu. Boczek przełóż do rondla lub żaroodpornego naczynia, tłuszcz zostaw. Polędwicę wołową pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki

Food Square
RISOTTO Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ, WARZYWAMI I RAZOWYM RYŻEM 149

wiem co napisać, bo jedyne słowo jakie mi się ciśnie na usta to: PYSZNE! :) Składniki: 250 g polędwicy wołowej cebula 2 ząbki czosnku nieduża cukinia nieduży bakłażan czerwona papryka por kilka boczniaków szklanka ryżu do risotto (przy IO ryż brązowy) pół szklanki ryżu czerwonego  kilka łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz około 1 litra bulionu  Warzywa kroimy(...)smażymy na odrobinie oliwy, po chwili dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Gotujemy aż będzie miękki. Pod koniec gotowanie możemy dodać białe wino. Osobno smażymy pokrojoną w kostkę lub paski polędwicę wołową. Dodajemy ją do ryżu i warzyw. Możemy przed podaniem dodać do środka łyżkę masła i starty parmezan

Cytryna&Co.
Stek z pieczonymi warzywami 312

lecz idealną na steki polędwicę. Kawał mięsa i słodkie warzywa – prawdziwa uczta. Do tego cierpki, winny sos – dla koneserów. Stek z pieczonymi warzywami: 2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo(...)łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2-3 steki z polędwicy wołowej (każdy ok. 2,5 cm grubości) 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1 liść laurowy 1 łyżeczka octu balsamicznego 1-2 łyżeczki miodu 2 łyżki zimnego masła sól morska, świeżo

Poezja smaku
Klub Kolacyjny Barilla 171

Italiano , który nie tylko zadbał o fotogeniczne dania do zdjęć, ale i ucztę wieńczącą nasze spotkanie:  bavette z owocami morza, rozpływający się w ustach stek z polędwicy wołowej i włoska  babba nasączona limoncello i podana w zabaglione ; ależ było pysznie!  Dziękuję marce  Barilla  za fantastyczny wieczór, a Was zapraszam na skromną fotorelację(...)oświetleniem na planie. Parmezanowe koszyczki z kremem tuńczykowym i pistacjami. Rewelacyjne włoskie antipasti. Sycylijska caponata z jabłkami. Primo piatto: Bavette Barilla con frutti di mare. Secondo piatto: Stek z polędwicy wołowej w czerwonym winie. Deser: babbamisu alla  zabaglione . * VIVERE Italiano || ul. Ofiar Oświęcimskich 21, Wrocław

Food Square

Proponowane wyszukiwania