Czasem trzeba zjeść trochę surowego mięsa. Podobnie, jak czasem mięsem trzeba rzucić 😉 Najczęściej jemy tatara w rożnych odsłonach: po polsku, po francusku, czasem z azjatyckim sznytem
slodkokwasnaplDzisiaj zapraszam na mój Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso
Anioły w kuchniCarpaccio - klasyk kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowane z cieniuteńko pokrojonego surowego mięsa (polędwicy wołowej) lub ryby. Wegeterianie i weganie delektują się natomiast carpaccio z buraka. To bardzo elegancki sposób podania poczciwego, pospolitego buraka. Delikatna słodycz buraka z kwaskowatymi pestkami granatu i wyrazisytm smakiem gorgonzoli to prawdziwe kulinarne zaskoczenie. Gwarantem dobrego smaku buraka jest upieczenie go w folii. Tylko tak przygotowany zachowuje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pianka kminkowa i wódka Palace. Bellarosa należy do grupy kulinarnej B, czyli jest ziemniakiem ogólnoużytkowym, zawierającym więcej skrobi niż ziemniaki typu A. Pod widelcem się rozgniatają. Danie główne: zraz wołowy - polędwica sezonowana, ziemniaki Vineta ze śledziem, boczek sous vide, mus z ogórków z Hajnówki, konfitura z czerwonej cebuli, sos tymiankowy i wódka Młody Ziemniak 2014 (powstaje z ziemniaków odmiany Dukat
królestwo garówSkładniki : około 30-40 dag polędwicy wołowej masło klarowane do smażenia puszka pomidorów lub 4 świeże pomidory 1/3 szklanki wytrawnego, białego wina 2-3 ząbki czosnku oregano, pieprz czarny mielony, sól Przygotowanie: Umyte mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :) Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, czosnek obrać
Proste Potrawymoim marzeniem - i zrobił tam beef bourguignonne po gruzińsku to wiedziałam, że to danie muszę zrobić i ja " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Jednak kupno polędwicy wołowej przekracza moje możliwości " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> więc postanowiłam je przyrządzić z łopatki wołowej która doskonale się sprawdziła. Do tego pół litra czerwonego wytrawnego
sierotka maRysia w kuchnismażeniu). Ważne jest aby nie przegotować produktu, aby stopień "zrobienia / wysmażenia" był stały, identyczny na całym przekroju. Celem tej metody jest także zachowanie maksymalnej soczystości produktu. Poniżej polędwica wołowa przygotowana tradycyjną metodą saute i sous-vide (źródło: cuisinetechnology.com) Najważniejsze zalety tej metody: - lepszy smak - dzięki zamknięciu soków wewnątrz plastikowego opakowania mamy minimalne straty wartościowych soków - np. mięso gotuje
Right Behind The KitchenPyszna i zawsze smakująca gościom przystawka- tatar . Polędwicę wołową zmieliłam. Wymieszałam z oliwą, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch wbiłam żółtko. Dodałam drobno pokrojoną cebulkę, kapary, ogórka kiszonego obranego ze skórki, sól i pieprz. Składniki wymieszałam i podałam na grzance. Polecam również tatar w innej wersji... równie smacznej TATAR Z KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI
potrawyregionalneczasu do czasu kupuję właśnie taki rarytas jak rostbef dojrzewający nie mówiąc już o polędwicy wołowej. Przygotowałam go w suszonym czosnku niedźwiedzim. Nic dodać nic ująć wyszło bardzo smacznie. Składniki: Plastry rostbefu dojrzewającego Czosnek niedźwiedzi suszony olej Sól Pieprz Wykonanie: Rostbef smarujemy z obu stron olejem i przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim ( ja użyłam dodatkowo nacinacza do mięsa aby aromaty przedostały się
Smaki Ewyczekał na nas stół zastawiony przekąskami i deserami. Wszystkie wyglądały mega apetycznie, przepięknie i aż żal było je jeść. Jako danie główne podano trzy rodzaje wołowiny: Ribe Eye, polędwica wołowa i New York. Do tego grillowane warzywa, frytki i sosy, które z tego wszystkiego smakowały mi najbardziej. Na spotkaniu panowała luźna i bardzo miła atmosfera. Najbardziej zadowolona jestem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaSKŁADNIKI: 1 kg mięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE
ClauditteMissCookingostrym sosie. Obecnie istnieje wiele odmian tego dania w zależnosci od rodzaju użytego farszu i formy w jaką są złożone. Składniki: 4 - 6 kukurydzianych tortilli 300g mięsa wołowego (polędwicy lub rostbefu) pokrojonego na cienkie plastry, a następnie w wąziutkie paseczki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka ugotowane na twardo pół puszki kukurydzy żółty ser (cheddar) 1 papryczka chili
Codzienne Gotowanienaszym sprzymierzeńcem - znacznie obniży nam dostępność żelaza! Produkty zwierzęce (żelazo hemowe najlepiej przyswajalne) Zawartość żelaza [mg/100 g] Jaja kurze 2,2 Wątroba 9,4 (drobiowa) 18,7 (wieprzowa) Polędwica wołowa 2,3 Pasztet, wątrobianka, pasztetowa, kiszka krwista 5,0-16,9 Żółtko jaja 7,2 Sardynka 1,4 Produkty roślinne (żelazo w nich zawarte jest gorzej przyswajane, zawierają także
Powiedz dietom nieDania z woka są szybkie, zdrowe i smaczne. Nie inaczej jest w tym przypadku. Doskonałą polędwica wołowa połączona z klasycznymi dodatkami jak: papryka, czerwona cebula i peperoni daje za każdym razem dobry efekt. Smaku dopełnia klasyczny sos hoisin, który dodaje daniu słodkiej i owocowej nuty
Milion Smaków