poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:22/33)

Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 179

wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż mięso jest

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stroganow 286

boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym(...)ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej

Kulinarna Pokusa
Befsztyk tatarski 212

chcę. Befsztyk tatarski to mięso wołowe jadane na surowo i dlatego powinno być bardzo świeże. Pamiętajcie także aby mięso na befsztyk było pierwszej klasy czyli albo polędwica albo ligawa wołowa. Do tego dodatki i świeże jajo i przystawka gotowa. Befsztyk tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wołowina z grilla 188

poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni. Nie wymagają marynowania, wystarczy obficie posypać je świeżym, grubo zmielonym pieprzem(...)która pomimo, iż uznawana jest za nieco gorszy rodzaj wołowiny także doskonale sprawdza się na grillu i na patelni, a przy tym jest znacznie tańsza niż polędwica. Z mielonego mięsa z łaty wołowej "Sokołów" przygotował doskonałe, już przyprawione i gotowe do grillowania burgery wołowe. Przygotowanie wołowiny na grilla Wołowina, którą zamierzamy grillować lub smażyć powinna mieć temperaturę otoczenia. Dlatego należy

Cztery Fajery
Wołowina z grilla 199

poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni. Nie wymagają marynowania, wystarczy obficie posypać je świeżym, grubo zmielonym pieprzem(...)która pomimo, iż uznawana jest za nieco gorszy rodzaj wołowiny także doskonale sprawdza się na grillu i na patelni, a przy tym jest znacznie tańsza niż polędwica. Z mielonego mięsa z łaty wołowej "Sokołów" przygotował doskonałe, już przyprawione i gotowe do grillowania burgery wołowe. Przygotowanie wołowiny na grilla Wołowina, którą zamierzamy grillować lub smażyć powinna mieć temperaturę otoczenia. Dlatego należy

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina wg przepisu Brasileiro 215

chęć na coś mięsnego przez duże M i Ę zwyciężyła. Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO.  I o to poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść(...)Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę". Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso.  Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso

Smaki Brazylii
Strogonow 185

mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 ml wytrawnego(...)podsmażoną wołowinę, liście laurowe, ziele angielski, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plastry ogórki.  Dusić pod przykryciem 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej.  Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze około 10 minut, aby sos się zagęścił. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut

Gotuj w domu
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 135

Jeśli lubicie takie smaczki, bardzo polecam zrobić! Wołowina po azjatycku Składniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie) 10 g skrobi ziemniaczanej (jeśli

Czynniki pierwsze
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 195

steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy- 250 g (polędwica, rostbef, antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy

Kraina Miodem Płynąca
SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami 174

Delikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki

Tureckie Przepisy
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 183

Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki wrzącej wody Składniki (sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody sól Składniki (dekoracje) 12 pomidorów

Tureckie Przepisy
Polędwica wieprzowa smażona 236

przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona!  To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie, że nie lubi jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 247

Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie uda Wam się nigdzie zamówić tak przyrządzonych i podanych steków wołowych. Ale zawsze możecie je zrobić sami! Steki Diany były modne w połowie ubiegłego stulecia – większość z Was na pewno datą urodzenia nie zahacza nawet lekko o ten termin. Przepis vintage, z głębokiej przykurzonej szuflady, ale czy fantastyczny smak też jest przestarzały? Przekonajcie się sami(...)przypadku użycia trufli całą potrawę posypujemy drobno pociętą truflą w rozsądnych ilościach (czyli ilością taką, która nie zabije smaku całości, tylko go podbije). SKŁADNIKI 2 steki wołowe (u mnie z polędwicy, mogą być też z rostbefu lub antrykotu) 50g masła 82% tłuszczu 2 szalotki albo czerwona cebula (70-80g) 120ml płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 4 łyżki brandy

Karo in the Kitchen
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 195

KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja) Olej rzepakowy – 15 g (1.5 x Łyżka) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Brokuł (mrożony

Powiedz dietom nie

Proponowane wyszukiwania