Sukiyaki z klasycznym japońskim makaronem OYAKATA 190Klasyczny makaron Zupy Ramen w kubkach i w torebkach Kurczak Miso Soy Sauce. Sukiyaki z daniem OYAKATA Japoński Klasyczny - składniki proporcje dla 4 osób 350-400 g steku wołowego (z polędwicy, antrykotu lub rostbefu) lub dobrej jakości poprzerastanej żyłkami tłuszczu wołowiny 2 opakowania dania OYAKATA Japoński Klasyczny 2 pory (tylko biała i jasno zielona część) 1 marchewka 1 duża cebula
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 295Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bitki wołowe w sosie własnym 400Z pewną taką nieśmiałością dałam się ostatnio namówić w mięsnym, w którym stale robię zakupy, na wołowinę a dokładniej ligawę. Wołowina już dawno nie gościła na
Mama z miasta
ETLİ FASÜLYE YEMEĞİ, czyli fasola szparagowa z mięsem 191mięsem, polecam na przykład z cacık . Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 paczka mrożonej fasoli 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku ½ czerwonej papryki 250 g mięsa wołowego (najlepiej polędwicy) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie Rozgrzać oliwę na patelni. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w kostkę
Tureckie Przepisy
ÇÖP ŞİŞ, czyli turecki szaszłyk z pieca 201smaczna potrawa. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (marynata) 1 duża cebula 1 szklanka mleka 5 łyżek oliwy czarny pieprz czerwony pieprz sól Składniki (pozostałe) 500 g mięsa wołowego, najlepiej polędwicy tymianek Przygotowanie Obrać i zetrzeć cebulę. Wymieszać wszystkie składniki marynaty. Pokroić mięso w drobną kostkę. Wymieszać dokładnie z marynatą. Przykryć i schować do lodówki na całą noc. Następnego dnia
Tureckie Przepisy
Wołowina a la Stroganow 174Pyszny obiad, idealny na niedzielny obiad. Rodzina będzie zachwycona. Wlać olej na rozgrzaną patelnię, wrzucić obrane cebulki i smażyć mieszając, aż cebulki lekko nabiorą złotego koloru
Kuchnia Pokoleń
Wołowe roladki z ogórkiem i kalarepą 221cierpliwość i przeznaczenie odrobiny czasu na duszenie mięsa, a na pewno jeszcze nie raz zagości na Waszych stołach! :) Wołowe roladki z ogórkiem i kalarepą Składniki: 500 g mięsa wołowego (najlepiej polędwica) 3 ogórki kiszone mała kalarepa 2 cebule olej kokosowy 2-3 szklanki wody przyprawy: sól himalajska, pieprz ziołowy, papryka słodka Mięso kroimy na niewielkie kawałki
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Phở bò 276bloga , oraz strony wietnamskiej . Składniki: (na ok. 3,5 litra wywaru) 3 wołowe kości ogonowe ( kliknij ! ) 2-3 wołowe kości żebrowe lub inne 500 g ładnego chudego mięsa wołowego (szynka, polędwica, łopatka) 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu 2-3 ziarna kardamonu 4 gwiazdki anyżu 5 dużych ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 5 goździków 1 suszona papryczka chili (krótka
Kuchnia Prezydentowej
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 202wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast polędwicy). Natomiast niezaprzeczalną zaletą tego sprzętu jest fakt, że.... nie da się w nim przypalić mięsa. Misa ceramiczna, która jest w zestawie skutecznie taką ewentualność niweluje, chociaż mięso jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stroganow 337boeuf Stroganow. O ile bowiem nie posuwam się do ekscesów w rodzaju przygotowywania tej potrawy na bazie filetu z kurczaka, to jednak robię ją zwykle z polędwicy wieprzowej, nie zaś cielęcej lub wołowej. Dodatkowo przepis poniżej zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co też nie jest do końca klasyką. Jeśli jednak użyjecie wołowiny (niekoniecznie nawet polędwicy), słodkie porto zastąpicie wytrawnym(...)ryżem lub makaronem. Przepis ten zakłada połączenie smaków kwaśnych i słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej
Kulinarna Pokusa
Befsztyk tatarski 268chcę. Befsztyk tatarski to mięso wołowe jadane na surowo i dlatego powinno być bardzo świeże. Pamiętajcie także aby mięso na befsztyk było pierwszej klasy czyli albo polędwica albo ligawa wołowa. Do tego dodatki i świeże jajo i przystawka gotowa. Befsztyk tatarski. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Wołowina z grilla 216poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni. Nie wymagają marynowania, wystarczy obficie posypać je świeżym, grubo zmielonym pieprzem(...)która pomimo, iż uznawana jest za nieco gorszy rodzaj wołowiny także doskonale sprawdza się na grillu i na patelni, a przy tym jest znacznie tańsza niż polędwica. Z mielonego mięsa z łaty wołowej "Sokołów" przygotował doskonałe, już przyprawione i gotowe do grillowania burgery wołowe. Przygotowanie wołowiny na grilla Wołowina, którą zamierzamy grillować lub smażyć powinna mieć temperaturę otoczenia. Dlatego należy
Cztery Fajery
Wołowina z grilla 220poście omówić cały asortyment, nie jest to zresztą moim celem, przybliżę więc tylko kilka wyrobów, które najbardziej lubimy. Steki z polędwicy (Główka i Filet Mignon) to najwspanialsza uczta dla miłośników grillowania. Wykrawane z najsmaczniejszej część tuszy wołowej są delikatne, kruche i soczyste. Wspaniale smakują z grilla i z patelni. Nie wymagają marynowania, wystarczy obficie posypać je świeżym, grubo zmielonym pieprzem(...)która pomimo, iż uznawana jest za nieco gorszy rodzaj wołowiny także doskonale sprawdza się na grillu i na patelni, a przy tym jest znacznie tańsza niż polędwica. Z mielonego mięsa z łaty wołowej "Sokołów" przygotował doskonałe, już przyprawione i gotowe do grillowania burgery wołowe. Przygotowanie wołowiny na grilla Wołowina, którą zamierzamy grillować lub smażyć powinna mieć temperaturę otoczenia. Dlatego należy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wołowina wg przepisu Brasileiro 246chęć na coś mięsnego przez duże M i Ę zwyciężyła. Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO. I o to poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść(...)Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę". Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną w kostkę cebulę i 2 kostki wołowe (knorr). Gdy cebula się zarumieni wkładamy mięso. Dodajemy 3 łyżki przecieru pomidorowego, posiekaną kolendrę, pokrojoną w kostkę paprykę. Obsmażamy mięso. Następnie zalewamy garnek gorącą wodą aż woda przykryje mięso
Smaki Brazylii
Strogonow 218mięciutkie i smaczne. Wypróbujcie koniecznie moją recepturę, a na pewno nie będziecie zawiedzeni tym, co powstanie. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na Strogonowa: 1000 g polędwicy lub udźca wołowego 3 cebule 4 ząbki czosnku 500 g pieczarek 3 ogórki kiszone 4 łyżki musztardy 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 ml wytrawnego(...)podsmażoną wołowinę, liście laurowe, ziele angielski, wino, musztardę, koncentrat i pokrojone w cienkie plastry ogórki. Dusić pod przykryciem 45 - 50 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli robimy z polędwicy to gotować na pewno krócej. Następnie dodać śmietanę, pieprz, sól i gotować jeszcze około 10 minut, aby sos się zagęścił. Po ugotowaniu przykryć i odczekać około 7 minut
Gotuj w domu
Wołowina po azjatycku – przepis na obiad do pracy 165Jeśli lubicie takie smaczki, bardzo polecam zrobić! Wołowina po azjatycku Składniki: 2 torebki ryżu basmati 1 większa marchew 200g zielonej lub żółtej fasolki (świeżej lub mrożonej) 250g polędwicy lub steka wołowego 1 kawałek imbiru 1 ząbek czosnku 50 ml sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka sezamu 1 łyżeczka oleju sezamowego (inny też ujdzie) 10 g skrobi ziemniaczanej (jeśli
Czynniki pierwsze
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 225steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy- 250 g (polędwica, rostbef, antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane- do smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy
Kraina Miodem Płynąca
SEBZELİ BİFTEK, czyli befsztyk z warzywami 198Delikatny stek wołowy z warzywami duszony w pomidorowym sosie. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 4 befsztyki wołowe, najlepiej z polędwicy 1 duża cukinia 2 duże marchewki 5 ząbków czosnku 10 szt. cebuli dymki 1 średnia czerwona papryka 1½ łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki wody kilka gałązek natki Przygotowanie Podsmażyć befsztyki z obu stron na suchej patelni. Cukinię i marchewki
Tureckie Przepisy
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 211Przyprawione mięso owinięte bakłażanem. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki (farsz) ½ zielonej papryki ½ czerwonej papryki 1 średnia cebula 350 g mięsa wołowego, najlepiej z polędwicy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 pomidor 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz tymianek 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki wrzącej wody Składniki (sos) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 szklanka wody sól Składniki (dekoracje) 12 pomidorów
Tureckie Przepisy
Polędwica wieprzowa smażona 266przez portal „Polska Gotuje. Polędwica wieprzowa smażona! To jest naprawdę smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie, że nie lubi jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 283Istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że nie uda Wam się nigdzie zamówić tak przyrządzonych i podanych steków wołowych. Ale zawsze możecie je zrobić sami! Steki Diany były modne w połowie ubiegłego stulecia – większość z Was na pewno datą urodzenia nie zahacza nawet lekko o ten termin. Przepis vintage, z głębokiej przykurzonej szuflady, ale czy fantastyczny smak też jest przestarzały? Przekonajcie się sami(...)przypadku użycia trufli całą potrawę posypujemy drobno pociętą truflą w rozsądnych ilościach (czyli ilością taką, która nie zabije smaku całości, tylko go podbije). SKŁADNIKI 2 steki wołowe (u mnie z polędwicy, mogą być też z rostbefu lub antrykotu) 50g masła 82% tłuszczu 2 szalotki albo czerwona cebula (70-80g) 120ml płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 4 łyżki brandy
Karo in the Kitchen
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal 220KREM Z ZIELONYCH WARZYW Z BAZYLIOWYMI PULPETAMI (PRZEPIS NA 2 PORCJE) Zjedz 1 z 2 porcji Wywar z warzyw (gotowy) – 800 g (3.2 x Szklanka) Mięso wołowe (świeżo mielone z polędwicy) – 200 g (2 x Porcja) Olej rzepakowy – 15 g (1.5 x Łyżka) Pieprz czarny mielony – 2 g (2 x Szczypta) Brokuł (mrożony
Powiedz dietom nie
CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEM GRUSZKOWYM NA OSTRO, WOŁOWINĄ I GRZYBAMI SHIITAKE 240Asia – 1 łyżka * sos sojowy jasny House of Asia – 2 łyżki * woda – ok. 1 szkl do moczenia grzybów WOŁOWINA: * dobrej jakości ulubione mięso wołowe – może to być polędwica, ligawa, befsztyk lub antrykot – 2 szt * świeżo mielony pieprz – do smaku * sos chili House of Asia * masło in. 82% * oliwa z oliwek DODATKOWO: * świeży szczypiorek * biały
Ostra na Słodko
Stek (befsztyk) 344stek) mięso, brak różu w przekroju, wypływa bezbarwny sok Przyrządzenie dobrego steku wołowego (albo befsztyku, jak kto woli) jest stosunkowo proste, jednak wymaga nieco praktyki. Potrzebujemy mięso wołowe – tradycyjnie jest to polędwica, ale może także być rostbef, antrykot, łopatka, rozbratel, a nawet łata albo udziec . Mięso wyciągamy z lodówki co najmniej 30 minut wcześniej, oczyszczamy z błon, kroimy
PaleoSMAK
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 186się przywitać nowy rok tylko we dwoje - romantycznie, przy świecach i winie. Oto propozycja pysznej, sycącej, ale nieobciążającej kolacji na upojny wieczór we dwoje: Składniki: 2 steki wołowe z rostbefu lub polędwicy (o grubości ok 1,5 - 2 cm) sól, pieprz masło czosnkowe ulubiona sałatka ziemniaczki pieczone Przygotowanie: Steki (pakowane próżniowo) rozpakować by odzyskały barwę. Rozgrzać patelnię grillową. Smażyć
Kuchnia po mojemu
Klasyczne burgery w wersji mini 228można przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Art