poledwica wołowa - 488 przepisów (strona:25/33)

Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 166

Wyśmienite danie z wołowiną w roli głównej- Boeuf Stroganow- czyli gulasz wołowy z pieczarkami w delikatnym sosie pomidorowym.Oryginalnie Stroganowa robi się z polędwicy, jednak jej cena jest przerażająco droga, albo ciężko ją dostać wówczas można użyć innej części (ja wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się

Kraina Miodem Płynąca
Stek wołowy New York z rozmarynem 181

Męska część domowników bardzo lubi steki wołowe, więc co pewien czas goszczą one na naszym stole. Ostatnio przygotowałam New York stek, który jest z rostbefu i jest odrobinę twardszy od polędwicy, ale ma za to więcej smaku. Tego typu stek zawiera niezbyt duży pasek tłuszczyku, który podczas smażenia świetnie rozprowadza smak i nadaje miękkości mięsu. Stek wołowy wspaniale smakuje

Kuchcik gotuje
Jemy w Łodzi Food Fest - Stekówka - Steki i Burgery 145

kuchni, wie, co robi i robi to dobrze! Propozycje w ramach tras kulinarnych Street Food oraz Francja Elegancja to kolejno: 👉 Panini z wątrobą wołową w asyście chutneya gruszkowo-jabłkowego i sałaty roszponki (38 zł)  oraz 👉 Polędwica z jelenia podana z puree z kasztanów w towarzystwie żółtego buraka (56 zł) Kocham to ,że te propozycje są takie nieoczywiste i naprawdę

Cooking Monster
Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym 102

pokrojeniu w baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna do tego dania. Nie ma co przepłacać za polędwice jak ze znacznie tańszej łaty można wyczarować takie cudo. Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym ½ kg chudej łaty wołowej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 brokuł 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny

Smaczny zeszyt
Tatar wołowy. 313

Tatar to rewelacyjna przystawka przygotowana z mielonego lub siekanego mięsa, najlepiej z polędwicy. Przede wszystkim mięso powinno być świeże i to samo dotyczy jajek. Dlatego

Smaki Edyty
Zrazy mielone w sosie cebulowym 242

uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany  1 łyżka mąki pszennej sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy bazę na sos.  Cebulę(...)jajko, dodajemy przyprawę, sól pieprz i odciśniętą bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Stek wołowy- jak przyrządzić dobry stek 183

Stek wołowy dobrze przygotowany, to na pewno danie wielu smakoszy tego mięsa. Przyrządzając takie danie , najlepiej wybrać polędwicę, rostbef  lub antrykot. Cała sztuka smaku zawarta jest w odpowiednim smażeniu mięsa. Najważniejsze, by cały smak i  aromat zamknąć w środku. Do przygotowania steku potrzebujemy: kawałek wybranej sztuki mięsa dobrą oliwę, sól pieprz dobrą patelnię 1 łyżeczka masła Zanim zaczniemy

W kuchennym oknie Ewy
Steak wołowy z sosem z zielonego pieprzu 275

śmietany 30%,oliwy,czarnego świeżo mielonego pieprzu,soli.Jak zawsze powtarzam najważniejsze do przygotowania pysznego steaka jest dobrej jakości mięso wołowe. Ja dzisiaj użyłem antrykotu, ale dobry steak może być równie dobrze przygotowany z rostbefu lun polędwicy. Najważniejsze jest, aby zwrócić uwagę na tzw. marmurkowatość mięsa, to jest drobne żyłki tłuszczu przerastające czerwone mięso nadając mu strukturę przypominającą marmur. Mięso

Wyprawy kulinarne
Chilli con carne z dynią i kalafiorem 115

tacos ze stekiem – przepis na guacamole – tacos z wieprzowiną – burrito z burczakiem – quesadilla z kurczakiem – fajitas z kurczaka – tacos z polędwicą – nachos supreme czyli nachos z chilli con carne Przygotowanie : ok 30 minut Składniki: – 400 g mięsa mielonego wołowego – 400 g dyni – pół kalafiora – 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 mała cebula

nietylkopasta.pl
Polędwica lub comber z jelenia w grzybach 282

polędwica lub comber z jelenia, 1 – 2 cebule, 2 garście grzybów suszonych, sól, 3 owoce jałowca, 6 ziaren pieprzu, 3 ziarna ziela angielskiego, 150 ml bulionu wołowego lub wody, cukier, tłuszcz do smażenia, 100 ml śmietany 12% Cebule pokroić w półplasterki. Podsmażyć na tłuszczu, dodać pokruszone grzyby i razem przesmażyć. Dodać jałowiec, ziele, pieprz, listek laurowy, wlać wodę lub bulion(...)przykryciem, aż cebula będzie miękka. Polędwiczkę oczyścić, wykrawając wszystkie ścięgna i błony, osuszyć. Podsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Połowę cebuli przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć na niej polędwicę. Przykryć pozostałą cebulą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 -20 minut – zależy od grubości mięsa i tego czy mamy polędwiczkę, czy schab. Ja wbijam w mięso

królestwo garów
Bitki wołowe z kaszą 229

kucharka oświeciła mnie  i wytłumaczyła, jakie mięso jest najlepsze, pojęłam, gdzie tkwił błąd :) Z jakiego mięsa wołowego najlepiej przygotować bitki? Najważniejsze, żeby było jasne, chude, bez błon i ścięgien. Może to być na przykład udziec, polędwica, karkówka czy rozbratel. W każdym dobrym sklepie mięsnym na pewno znajdzie się odpowiedni kawałek. Wiem, że w wielu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tatar wołowy (befsztyk tatarski) 232

szkoda bo wg mnie jest doskonały, pod warunkiem, że przygotowujemy go sami ze świeżego mięsa wołowego, a nie a’la tatara z paczki typu tatar z Sokołowa, czy też innego gotowca. Bo smak befsztyka zależy od wołowiny, powinna to być polędwica lub inna chuda część przedniej wołowiny,  oraz od dodatków, mogą to być ogórki kiszone lub konserwowe, szalotka(...)okrągłej,  uformowanej kuli, po środku której robi się  wgłębienie, w które wbija się żółtko i posypuje solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obkłada się też posiekanymi ogórkami i cebulką. Tatar wołowy (befsztyk tatarski) dla 4 osób: Składniki: 500 g wołowiny, 4 żółtka sól i pieprz do smaku 1 łyżka oliwy 1 mała  cebula 1 duży ogórek kiszony Schłodzone mięso wołowe bardzo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kuchnia Polska według Karola Okrasy. Wspomnienia z warsztatów kulinarnych Lidl'a 129

książki!. Na ruszt wzięliśmy zatem tatar z sandacza z marynowanymi grzybkami tatar ze śledzia na grzankach tatar wołowy w omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w trzech wersjach- z grzybami, suszonymi pomidorami

Z Kuchni Do Kuchni
Warsztaty Kuchni Lidla: kuchnia polska z Karolem Okrasą 174

stole pojawiły się następujące dania: tatar ze śledzia na grzankach tatar z sandacza  z marynowanymi buraczkami tatar wołowy z omlecie tatar z jelenia tatar z łososia aromatyczna zupa grzybowa na zakwasie z pieczonym dorszem i grochem carpaccio z podwędzanej polędwicy z salsą z orzeszkami piniowymi opalana sianem pierś z kaczki kotleciki ziemniaczane w 2 wersjach: z grzybami i suszonymi

Kulinarne przygody Gatity
Kołduny litewskie i ciasto pierogowe na maślance 318

zeszklenia , a do mięsa dodaje koniecznie słoninę i bulion, która odpowiadają za soczystość i kruchość nadzienia. Kołduny w oryginalnym przepisie robi się z mieszanego mięsa wołowo-baraniego z dodatkiem wołowego tuku , który rozpuszcza się podczas gotowania i zwilża mięso. Tuk jednak jest trudno dostępny, w warunkach domowej kuchni warto zamienić go na dobrą, klasyczną słoninę.   NADZIENIE DO KOŁDUNÓW Kostkę(...)400ml maślanki 1 niepełna łyżeczka soli NADZIENIE NA KOŁDUNY /50-60 sztuk/ 230g łopatki lub szynki wieprzowej 230g wołowiny (polędwica, antrykot, rostbef) 100g surowej słoniny, bez skóry 200g cebuli 50g masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku 0,5 kostki bulionowej wołowej + 8 łyżek wrzącej wody świeżo mielony pieprz rosół drobiowy do gotowania i podania natka pietruszki do posypania

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania