Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc warto sięgnąć po sprawdzony, babciny przepis na jedne z najbardziej popularnych, słodkich przekąsek. Oczywiście mowa tutaj o pączkach. Kto jeszcze nie próbował własnych sił, tego gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu, chociażby po to by docenić kunszt cukierniczy. Wtedy doceni się smak prawdziwych pączków. Przepis jest pracochłonny i czasochłonny, ale rezultat wynagrodzi(...)ciepłego mleka 4 żółtka jaj 40 g cukru 25 g świeżych drożdży 50 g masła szczypta soli Dodatkowo: 1,5 litra oleju rzepakowego dżem lub marmolada do pączków Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, dodajemy łyżkę mąki oraz 3 łyżki mleka. Składniki łączymy, miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
R'n'G KitchenKolejny przetestowany przepis na pączki na moim blogu. Przypominają mi te z mojego dzieciństwa... Pyszne, treściwe, ale nie za ciężkie ani zbite. Z przepisu wychodzą po prostu porządne pączki. Tym razem nadziewałam przed smażeniem konfiturą różaną. Bardzo smakowały mojej rodzince :) Przepis do powtórzenia i to nie raz ;) SKŁADNIKI NA OK. 15 SZTUK 600 g mąki 4 żółtka(...)wsypujemy mąkę, cukier, sól, żółtka. Wlewamy rozczyn. Dobrze wyrabiamy. Wlewamy masło i spirytus. Porządnie zarabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki . Zlepiamy i układamy na deseczkę podsypaną mąką (zlepieniem do dołu). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu, na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Pączki odsączamy
Pani na deserTakie pączki to moje zeszłoroczne odkrycie. Sezon na dynie trwa, więc jeśli nie macie na nie pomysłu, to zróbcie sobie właśnie takie słodkości! Składniki: ok 600 g mąki pszennej lub orkiszowej 200 ml mleka 80 g cukru 150 g pure z dyni 40 g świeżych drożdży 60 g masła - miękkiego 2 żółtka + 1 jajko szczypta soli + 1 łyżka spirytusu tłuszcz(...)lekko oprószyć mąką. Odstawić na 1h do podwojenia objętości. 4. Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Wycinać kółka lub na wzór oponki. robiłam pół na pół. Część pączków z dziurką i część z nadzieniem. 5. Powycinane pączki przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut. 6. Pączki usmażyć na tłuszczu (175*C) z obu stron
Kuchnia domowa Anilegendą świętowano w Krakowie śmierć lokalnego kacyka, który dał się we znaki mieszkańcom. Kuuma koira, pochodzi z fińskiego miasta Nokia i oznacza hot-doga, jednak zamiast bułki używa się pączka. Historia z tym związana jest bardzo kryzysowa. Niejaki Teodor Leppänen miał budkę, w której serwował pączki, gotowane parówki i kawę. Żeby nic nie marnować, z tego co zostawało, postanowił(...)stworzyć taki zestaw. Składniki: - pączek - jakaś parówka - musztarda - ketchup - cebula - ogórek konserwowy Wykonanie: Parówkę gotujemy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ogórka kroimy w jeszcze mniejszą kostkę. Parówkę wkładamy w przekrojonego pączka, dodajemy trochę ketchupu, musztardy, cebuli i ogórka
Kryzysowa Książka Kucharskahomogenizowanego wyglądają jak hiszpańskie churross , ale nie są zrobione z ciasta parzonego tylko z ciasta jak na Oponki serowe , przy okazji przygotowania tych paluszków z połowy ciasta usmażyłam też pączki serowe, robiłam je z podwójnej porcji, czyli z 500 g serka homogenizowanego. Te słodkości z serka homogenizowanego są delikatne, lekkie i bardzo smaczne, a z cukrową posypką z dodatkiem cynamonu(...)pięknie pachną. W czasie karnawału polecam je też przygotować na Tłusty Czwartek , gdyż są bardzo szybkie do zrobienia, nie wymagają dużo zachodu co np. pączki drożdżowe, wystarczy ciasto rozwałkować, pokroić w paski i usmażyć! Polecam też inne słodkie przepisy na Tłusty Czwartek Pączki z różnych stron świata Oponki serowe z twarogu, Oponki z ciasta francuskiego pączki angielskie , z sera risotta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoje pączkowe plany na Tłusty Czwartek zmieniły się w nieco lżejsze i mniej tłuste słodkości, jednak wciąż pysznie rozpieszczające podniebienia :) Jako pierwsze prezentuję Wam muffinki a'la pączki! Złociste, bardzo aromatyczne i wypełnione domowym dżemem (sprawdzi się tu na przykład dżem, który stał zapomniany na piwnicznym regale 3 lata ;P). Mięciutkie ciasto z cynamonem i gałką muszkatołową trzyma w objęciach(...)smaki swoim owocowym obliczem. Do tego korona z chrzęszczącego pod zębami cukru, który przy okazji dodaje odrobinę pączkowego klimatu. Muffinki bardziej teksurą przypiminają bardziej amerykańskie donuty, niż nasze klasyczne pączki ale zaręczam, że znikają z patery tak samo szybko i naprawdę trudno im się oprzeć. Idealne do filizanki kawy, herbaty lub kubka gorącej czekolady na daktylowym karmelu , którą możecie zobaczyć
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPączki wiedeńskie (zwane również pączkami hiszpańskimi czy gniazdkami) to pyszna słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Artykuł Pączki wiedeńskie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaPączki wiedeńskie (zwane również pączkami hiszpańskimi czy gniazdkami) to pyszna słodka przekąska, która posmakuje każdemu. Artykuł Pączki wiedeńskie pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda
Kulinarne CudaDzisiaj zapraszam Was na przepis na pyszne pączki, który już może wydać Wam się nieco znajomy. Nie są to klasyczne pączki, a pączki przygotowane z dokładnie tego samego przepisu co ostatnie donuty, dzięki czemu z jednego ciasta możecie przygotować aż dwa rodzaje słodkości. Przepis postanowiłem dodać jako osobny, ponieważ dosyć znacznie różni się proces ich ... Artykuł Pączki z dżemem pochodzi
Pogotujmy.plWszelkie diety dziś na boku, Tłusty Czwartek jest raz w roku! Zapraszam na przepyszne, leciutkie, puszyste z chrupiącą skórką pączki z tiramisu. To świetna propozycja dla wielbicieli słynnego włoskiego deseru. Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka(...)czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Przygotowujemy lukier. Cukier miksujemy z kawą do uzyskania jednolitej masy. Gotowe pączki oblewamy
Podróż w kulinariaGarnek nakrywamy pokrywką i smażymy oponki przez 2 minuty. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez dwie minuty (już bez przykrycia). Jeśli pączki będą miały zbyt brązowy kolor zmniejszamy jeszcze moc palnika, jeśli natomiast będą zbyt jasne smażymy je po 3 minuty z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kiedy(...)przestygną, oprószamy je cukrem pudrem. Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość Zobacz inne przepisy na Tłusty Czwartek: Kruche faworki na śmietanie – sprawdzony przepis na chrusty Pączki mięciutkie i puszyste – tradycyjny przepis ze starego zeszytu Szybkie oponki z serków homogenizowanych Pączki w 15 minut – pyszne mini pączusie z ricottą Racuchy drożdżowe jak pączki Artykuł Oponki drożdżowe zaparzane – długo zachowują świeżość pochodzi
e-PrzepisyKulinarneZbliża się tłusty czwartek, ale ja na tą okazję nie robię żadnych domowych pączków, a zdaje się na takie kupione w cukierni. W tym roku postanowiłam jednak jeszcze przed tłustym czwartkiem poeksperymentować i przygotować muffinki z nadzieniem, które miały troszkę przypominać pączki. Wyszło całkiem nieźle, chociaż smakiem może nie do końca przypominają tradycyjne pączki to jednak z wyglądu nie jest(...)źle i można uznać, że to takie "oszukane pączki", również pyszne, a do tego mniej kaloryczne i bardzo szybko się je robi :) Jako nadzienie użyłam dżemu o smaku wiśniowym, a do kilku dodałam nutelli, ale można użyć dowolnego ulubionego dżemu, marmolady czy kremu. Składniki (ok. 12 sztuk): 2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki ksylitol/erytrytolu/cukru szczypta soli 1 jajko 2 płaskie
Healthy food explorerDonaty, czyli pączki z dziurką to pomysł na słodką przekąskę, którą w prosty sposób przygotujesz w swoim domu. Różnią się one od klasycznych pączków kształtem oraz brakiem nadzienia w środku. Donaty są lekkie, puszyste i długo zachowują świeżość. Udekorowane czekoladą oraz kolorową posypką zachwycą każdego wielbiciela słodkości. Zobacz, jak prosto można wyczarować pyszne pączki z dziurką! DONATY PRZEPIS Składniki
Alle Dobre!