Cześć :D Jutro mamy Tłusty Czwartek i nie może być inaczej jak wszyscy biegniemy po coś tłuściutkiego i słodkiego. Faworki, pączki będą królowały jutro u nas na stołach i w brzuchach :D Wróciłam dziś z pracy i wzięłam się za robotę. Gniotłam, ciasto rosło, gniotłam, pączki rosły. Tak mi zeszło do troszkę późnego wieczoru :D Jednak czego(...)robi się dla własnego podniebienia :D Do zrobienia pączków potrzebowałam: *1/2 kg mąki * 3/4 szklanki mleka * 4 łyżki cukru * 5 dkg drożdży * 1/3 kostki masła * 4 żółtka * 3-4 ziemniaki * powidła - miałam truskawkowe Ugotowałam ziemniaki i zgniotłam tłuczkiem. Jak wystygły to przepuściłam przez praskę. Wsypałam mąkę, dodałam 4 żółtka. Zrobiłam zaczyn z drożdży. Do podgrzanego mleka wkruszyłam drożdże i wsypałam
Pieprzyć z FantazjąTłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)grubość 1 – 2 centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone
Za drzwiami kuchnipali, ale ciasto będzie :) W niedziele zawsze mam gości, dlatego każde popołudnie musi być słodkie :) Ciasto robiłam w blaszce 24 cm. na 34 cm. W przepisie wpisałam 3 paczki herbatników, ale z trzeciej paczki wykorzystałam nie całą połowę. Herbatniki które kupiłam były w paczkach po 200 g. Składniki: 3 paczki herbatników 1 puszka masy krówkowej (400 g.) 1 tabliczka czekolady
Agusiowe smakołykiZbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków
Kawa z mlekiemJeszcze jeden przepis na pączki tym razem z moim ulubionym likierem Amarula. 1 kg mąki 10 dkg drożdży 10 żółtek 20 dkg cukru 25 dkg masła ok. 1,5 szklanki mleka kieliszek spirytusu konfitura z róży laska wanilii tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania likier Amarula budyń śmietankowy Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru(...)odstawić, żeby wystygło.Wyrośnięte podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek i ostrym nożem podzielić go na placuszki. Rozłożyć na nie podgrzany dżem lub konfiturę. Uformować pączki układać je luźno na desce posypanej mąką. Gdy wyrosną, otrzepując je z mąki kłaść do rozgrzanego tłuszczu. Gdy pączki zrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę i smażyć
noteskulinarnyfigapączków macie już dzisiaj na sumieniu? ;) Tłusty Czwartek, czyli symbol zbliżających się Ostatków i dzień obżarstwa bez wyrzutów sumienia . Pączki, chrusty (faworki), róże karnawałowe i znowu pączki. Każda cukiernia pęka od samego rana w szwach. I dobrze, bo to jedyny taki dzień w roku. Zazwyczaj piekę pączki i chrust lub, co bardziej mi odpowiada, pochłaniam
W kuchni Karmel-itkiSkusiłam się i ja;) na publikację pączków na Tłusty Czwartku. Mamy dziś wtorek, a pączków już nie ma;) 0,5 kg mąki pszennej 7 żółtek 30 gram masła 5 łyżek cukru 1/2 opakowania cukru waniliowego opakowanie drożdży ( wskazówka: kupuję małą kostkę drożdży, na której napisane jest na 500 gram mąki) 3/4 szklanki mleka łyżka rumu do obtaczania(...)mniej więcej równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj ładną kulkę. Ułóż na deseczce posypaną mąką w sporej odległości jeden od drugiego, aby po wyrośnięciu paczki nie zlepiły się. Pączki wyrosną po około 15 do 20 minut. Rozgrzej 1 litr tłuszczu.Włóż jednocześnie tyle pączków, by swobodnie pływały i równomiernie się rumienimy na złoty kolor. Zrumienione z jednej strony
AZgotuj!Zbliża się Tłusty Czwartek - święto pączków, więc i na moim blogu też nie może ich zabraknąć, ale z małą odmianą - przedstawiam przepis na - krążki francuskie , takie pączki jak donuty amerykańskie, ale jednak bardzo polskie. To jest przepis ze starych zapisków kulinarnych mojej mamy czyli przepis z PRL'u i jest doskonały, ogromnie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 20 pączków-krążków
Kawa z mlekiemTłusty czwartek już za kilka dni dlatego dzisiaj przepis na pyszne pączki z konfiturą różaną. Przeglądałam wiele przepisów, ale ostatecznie skorzystałam z tego który znalazłam w starym zeszycie mojej babci. Zachęcam do wypróbowania, pączki są na prawdę pyszne ! 1 kg mąki 10 dkg drożdży 10 żółtek 20 dkg cukru 25 dkg masła ok. 1,5 szklanki mleka kieliszek(...)odstawić, żeby wystygło.Wyrośnięte podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek i ostrym nożem podzielić go na placuszki. Rozłożyć na nie podgrzany dżem lub konfiturę. Uformować pączki i układać je luźno na desce posypanej mąką. Gdy wyrosną, otrzepując je z mąki kłaść do rozgrzanego tłuszczu. Gdy pączki zrumienią się od spodu, odwrócić je na drugą stronę
noteskulinarnyfigaPrzepis na pyszne pączki bez nadzienia Moje pączki mają mało cukru, w środku są bez nadzienia, posypane cukrem pudrem smakują wyśmienicie. Składniki 1 szklanka mleka /250 ml 50 g świeżych drożdży 8 łyżek cukru 500 g mąki pszennej 1 łyżka cukru wanilinowego 1 jajko 4 żółtka 100 g roztopionego i ostudzonego masła Podgrzej mleko i dodaj pokruszone drożdże(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W garnku rozgrzej olej, w temperaturze 180 stopni, smaż po 2 minuty z każdej strony, wyjmuj je na papier ręcznikowy. Jeśli masz ochotę na pączki z nadzieniem, włóż marmoladę do rękawa cukierniczego, ostrą i długą końcówką dodawaj po usmażeniu pączków. Do dekoracji użyj lukru lub posyp cukrem pudrem. Smacznego
KurnikowoWspaniałe malutkie pączki na bazie serka homogenizowanego. Mało składników, bardzo łatwe do zrobienia. W smaku przypominają pączki hiszpańskie. Kto się skusi na małe co nieco. Więcej przepisów na pączki, faworki i inne słodkości karnawałowe znajdziecie na blogu w zakładce CIASTKA. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Źródło mojewypieki.com Składniki: 300 g serka homogenizowanego(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W rondlu rozgrzać olej i nakładać łyżeczką ciasto. Smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Po usmażeniu wyciągnąć na papierowy ręcznik. Oprószyć cukrem pudrem. pączki na serku homogenizowanym
O kuchni z uczuciemZamiast dużych pączków możecie się trochę pobawić i usmażyć mini pączki. Potrzeba na ich przygotowanie trochę więcej czasu ale myślę, że warto. Takie maleństwa to na raz do buzi no i muszę powiedzieć, że jakoś szybko u mnie znikały z talerza. Nie zapomnijcie do ciasta dodać spirytusu co sprawi, że ciasto nie będzie tak wchłaniać oleju w trakcie smażenia(...)zagnieść, rozwałkować i ponownie wykrawać kółka. Wykrojone kółka przykryć ściereczką i pozostawić na około pół godziny do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzewamy olej do temperatury 175 stopni i smażymy pączki z dwóch stron na złoto. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Zimne pączki oprószyć cukrem pudrem. * *Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypywać stopniowo mąki
Ala piecze i gotujekilka dni tłusty czwartek szukałam idealnego przepisu. Znalazłam bardzo dużo ciekawych wartych wypróbowania receptur na pączki. Wybór był trudny zdecydowałam się zrobić pączki Pani Hanny Szymanderskiej to był strzał w dziesiątkę. Jakość ciasta na pączki zależy od ilości dodanych żółtek i rodzaju mąki która powinna zawierać dużo glutenu typ 500, 550 i krupczatka. Pączki wyszły bardzo miękkie
Kulinarne pyszności Molkizrobić idealne pączki według Pani Hanny Szymanderskiej. Idealne ciasto drożdżowe na pączki. Wszystkie produkty powinny być dobrej jakości o temperaturze pokojowej. Pączki robimy z ciasta drożdżowego, którego jakość zależy od ilości dodanych żółtek, tłuszczu i rodzaju mąki która zawiera dużo glutenu. Najlepsza to typ 500, 550 i krupczatka. Nadzienie do pączków powinno mieć temperaturę
Kulinarne pyszności MolkiKochani, mam dla Was sprawdzony przepis na pączki, które uwaga, uwaga! Nie wyrastają w ciepłym miejscu tylko wręcz odwrotnie w lodówce! Przepis jest naprawdę zaskakujący i pochodzi ze starych zapisków mojej mamy. Początkowo myślałam, że pączki się nie udadzą, ale się myliłam, bo są naprawdę smaczne :-) Składniki: ciasto: mąka Szymanowska uniwersalna 1 kg, drożdże świeże 10 dag, mleko(...)pianę i wklepujemy w ciasto. Początkowo ciasto będzie luźne, ale nie przejmujcie się tym. W razie potrzeby możecie ciasto trochę podsypać mąką, ale nie za dużo, ponieważ ciasto na pączki nie może być ciężkie. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy szklanką kółka. Na krążek
kulinarne odsłony pati