pączki - 10682 przepisów (strona:95/713)

Chipsy – pokusa tak wielu 164

Osobiście nie znam takiej osoby, która nie dojadłaby już rozpoczętej paczki chipsów (i to bez względu na ich rozmiar). Powiedzmy sobie szczerze – jedna paczka nikogo jeszcze nie zabiła, ale co będzie, jeżeli chipsy będziemy spożywać regularnie? Chipsy – skład Głównym składnikiem chipsów jest ziemniak i w sumie na tym produkcie kończy się zdrowotny aspekt tej przekąski. Ziemniaki cieszą się(...)przy WHO wyliczył, że jednym z największych żywieniowych dostawców akrylamidu do organizmu człowieka są właśnie chipsy ziemniaczane i frytki. Chipsy to także około 35% tłuszczu (średnia zawartość tłuszczu w paczce chipsów). Większość chipsów powstaje przez smażenie w oleju. Olej używany przez większość producentów to przeważnie najtańszy olej smażalniczy, który często bywa utwardzony. Proces utwardzenia powoduje, że zmieniają się właściwości tłuszczu

Ciasna Kuchnia
Paczka ambasadorki słodyczy dr Gerard od Streetcom 92

Tydzień temu dzięki współpracy ze Streetcom otrzymałam obłędną paczkę wypełnioną słodyczami firmy dr Gerard . Przez taką oszałamiającą różnorodność smaków, muszę chować paczki z ciasteczkami, żeby nie były zjedzone od razu :) Kampania genialna.  Jeśli również masz ochotę być jedną z ambasadorek Streetcom wystarczy, że zalogujesz się i wypełnisz ankiety. Mam dla Ciebie link polecający - dołącz do Streetcom(...)razem przewodnik ambasadorki jest dostępny w strefie eksperta, nie dołączono wersji papierowej. Również przy tej kampanii zrezygnowano z ulotek. W paczce znalazłam list powitalny i mnóstwo słodyczy. W paczce znalazłam znane już mi Kremisie - ciastka idealne dla mnie :) Herbatnik i czekoladowy miś z kremowym środkiem. Pryncypałki czekoladowe, wafelki z białą czekoladą i wiórkami. Jedyne na rynku podwójne markizy - Mafijne - oraz

Gotowanie i blogowanie
Staropolskie faworki 137

Tłusty Czwartek to dzień, w którym bezkarnie pochłaniamy duże ilości pączków, faworków i racuchów. Taki nasz cudowny, polski zwyczaj i co najważniejsze mimo wysokiej kaloryczności przysmaków chodzą słuchy, że w ten dzień nie tuczą. Na blogu czekają już na ciebie pączki serowe , c ynamonowe , oponki , donaty , klasyczne pączki , pieczone wersje faworów i pączków , oraz hiszpańskie churros . Takie faworki przygotowywała moja

Wielki apetyt
Pączki (racuchy) z twarogu. Pączki serowe. 393

Najlepsze pączki (jeśli można je nazwać pączki, bo to bardziej racuchy:)) jakie kiedykolwiek jadłam. Jak dla mnie dużo lepsze od zwykłych pączków. Mój mąż przygarnął sobie ich miseczkę i powiedział, że jak też będę je jadła to mam sobie iść usmażyć ;) Chrupiące z zewnątrz, a mięciutkie w środku- pychota :D Składniki: 250 g twarogu półtłustego, 1 łyżka cukru waniliowego(...)pieczenia i sodę. Ciasto zagniatamy ręcznie. Olej rozgrzewamy w garnku lub wysokiej patelni na ok. 5 cm wysokości. Na rozgrzany olej wkładamy kuleczki z ciasta - wielkości orzecha włoskiego. Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia czy olej jest już wystarczająco rozgrzany należy wrzucamy

Aga w kuchni
PĄCZKI Z KREMEM WANILIOWYM 105

pączki: 1/2 szklanki (125 ml) mleka 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suszonych) 2 łyżki cukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem:  1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około(...)wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia. Na około 10 minut przed końcem wyrastania pączków zaczynamy rozgrzewać smalec (najlepiej dłużej, w większym i szerokim garnku ) do temperatury 180 stopni. Połowę wyrośniętych pączków wkładamy na nagrzany olej i smażymy przez około 1 - 2 minuty z każdej strony

KuchcikoweLove
Tłustoczwartkowe pączki z marmoladą 154

Rewelacyjne, delikatne i mięciutkie w środku karnawałowe paczki z wieloowocowym nadzieniem. Swoją delikatność zawdzięczają dobrze wyrobionemu ciastu oraz pilnowaniu podczas smażenia. Swoje pączki przygotowałam dzięki robotowi, który ładnie wyrobił ciasto, jednakże te wyrobione ręcznie są równie pyszne. Składniki na 38 pączków: 0,8 kg mąki pszennej luksusowej typ T-550  MŁYNOMAG 100 g mąki pszennej luksusowej w/w do podsypywania(...)termometru czy temperatura jest właściwa wystarczy włożyć do smalcu drewnianą rączkę od łyżki. Jeżeli wokół niej pojawią się bąbelki wtedy możemy zaczynać smażyć.  Do garnka kładziemy po 4 paczki, aby mogły swobodnie pływać. Smażymy po kilka minut z każdej ze stron. Paczki muszą być złociste i musimy pilnować aby zbytnio się nie spiekły. Jeszcze ciepłe nadziewamy marmoladą wieloowocową

VioletoweKucharzenie
Pączki (racuchy) z bananów 170

Martwicie się, że nie zdążycie usmażyć pączków na jutro? Mam dla Was alternatywną wersję- pączki z bananów. Wiadomo nie smakują tak jak prawdziwe pączki, ale robi je się bardzo błyskawicznie, bez wyrastania i są bardzo bananowe :) Składniki: 2 dojrzałe banany, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżka cukru. 1 szklanka mąki, 1 jajko,  1 łyżka spirytusu lub wódki, 1/2 łyżeczki(...)wkładamy łyżką ciasto (łyżkę przed nałożeniem ciasta maczamy w rozgrzanym oleju, by ciasto łatwiej się odklejało- podczas smażenia 3 razy zmieniałam łyżki na czyste, by łatwiej ciasto się odklejało :)) Pączki powinny same się obracać. Po usmażeniu wyciągamy metalową łyżką cedzakową (nie plastikową!) na papier ręcznikowy. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. W celu sprawdzenia cz olej jest już wystarczająco rozgrzany należy

Aga w kuchni
Pączki na piwie 94

Jutro Tłusty Czwartek. Nie może więc zabraknąć pączków ;) Ten przepis na pączki z dodatkiem piwa znalazłam na stronie "Sprawdzona kuchnia". Bardzo mnie zaintrygował i po prostu musiałam go wypróbować. I powiem Wam, że pączusie wyszły bardzo delikatne i mięciutkie z chrupiącą skórką. Piwo jest absolutnie niewyczuwalne i pamiętajcie, że pod wpływem wysokiej temperatury alkohol się ulatnia więc pączki mogą jeść(...)minut. Smażyć w głębokim oleju na złotobrązowy kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Nadziewać konfiturą i posypać cukrem pudrem. Olej jest odpowiednio nagrzany jeśli wrzucony pączek od razu wypłynie na powierzchnię

Smakołyki Asi
Mini pączki ze śliwką + film 102

Miniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska.   składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta(...)miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku a następnie dość

Smakowite Dania
Pieczone pączki cynamonowe z jogurtowo buraczanym lukrem 119

Przepyszny pomysł na nieco zdrowszą wersję pączków na tłusty czwartek, jeśli nie chcecie lub nie możecie rezygnować z diety, również możecie cieszyć się tym świętem, spróbujcie zamiast cukru dodać jakiś inny zdrowszy zamiennik (ksylitol, erytrol) zamieńcie połowę mąki pszennej na pełnoziarnistej (albo jakiś inny wypróbowany miks mąk, ostatnio słyszałam, że hitem stała się mąka teff z miłki abisyńskiej, która jest(...)bezglutenowa i ma niski indeks glikemiczny) zamiast sztucznych, syntetycznych barwników użyjcie buraka, a lukier można zrobić z jogurtu greckiego :) muszę przyznać, że pączki wychodzą świetne (może trochę za mało urosły) ale smakują naprawdę dobrze jak ciepłe, puszyste i kruchutkie bułeczki albo oponki po prostu super :) koniecznie wypróbujcie.  Składniki : 2,5 szklanki mąki (ja użyłam pół na pół pszenną

zdrowa vege kuchnia
Pączki 218

Przepis na idealne pączki. Pięknie wyrastają, są lekkie i delikatne. W końcu wyszła mi złota „obwódka” 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru szczypta soli 4 żółtka + 1 całe jajko (w temperaturze pokojowej) 50 g masłą 1 łyżka wódki Dodatkowo: lukier lub cukier puder marmolada (do nadziewania) kandyzowana skórka pomarańczowa(...)rozpuszczone masło i wódkę. Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. godzinę, czasem krócej). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Pączki wykrajać szklanką. Z przepisu wychodzi 16 dość dużych pączków. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Olej rozgrzać w garnku lub frytownicy. Temperatura smażenia powinna wynosić 180°C (w garnku

Bullio
Pączki - najlepsze 153

Kolejny świetny przepis na pączki.  Tym razem podejrzany u Kasi .  Robiłam je w ubiegłym roku na ostatki, ale dopiero teraz pokazuję na blogu.  Z tej porcji wychodzi kilkanaście sporych pączków, lub nawet ponad dwadzieścia mniejszych.  Bardzo dobrze pracuje się z ciastem, a jego kolor wprost urzeka.       Składniki: 600 g mąki pszennej(...)rozwałkowujemy na około 1,5 - 2 cm  Wycinamy koła i przykrywamy je ściereczką.  Zostawiamy na około 30 minut.  W międzyczasie rozgrzewamy tłuszcz do 175 stopni.  Pączki smażymy partiami przez kilka minut z jednej, a następnie przewracamy na drugą stronę.  Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy przy użyciu szprycy.  Następnie posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem

Sto kolorów kuchni
Szybkie trójkątne pączki kokosowe 139

tego mleczko kokosowe dodane, na 4 krążki rozwałkowane i jak pizza porcjowane. Trójkąciki wysmażone, na papierze osuszone, w lukrze maczane i wiórkami kokosowymi obsypane. Szybkie, łatwe, bez wyczekiwania, małe pączki kokosowe gotowe są do zjadania.  Chwilę tylko czekamy i z tej porcji 32 pączki mamy. Składniki: 350 g mąki, 25 g drożdży, 100 m mleczka kokosowego, 50 g cukru(...)ściereczka na ok. 15 min. W tym czasie rozgrzewamy olej. Wykonujemy próbę smażenia, czyli wrzucamy na rozgrzany olej 1 trójkącik i sprawdzamy czy się rumieni, jednocześnie zwiększając swoją objętość. Pączki smażymy z dwóch stron, powoli żeby miały czas na wyrośnięcie. Przekładamy na papierowy ręcznik do odsączenia z nadmiaru oleju i układamy na kratce z piekarnika. Lukier: Cukier puder mieszamy

Moniki Smakołyki
SZASZŁYKI Z CYTRUSAMI 145

patelni.Usmażone kawałki mięsa wbić na szpatułki do szaszłyków wraz z cząstkami pomarańczy i mandarynek.Posypać lekko posiekaną drobno papryczką chili.Smacznego.   PRZEPISY KTÓRE MOGĄ SIĘ PRZYDAĆ : ********************************************* 1. PĄCZKI BABCI   2 .PĄCZKI PANI REJENT 3. SERKOWE PĄCZUSIE 4 .RÓŻE KARNAWAŁOWE 5. WYKWINTNE CHRUSTY PANNY ZUZY 6. RYŻOWE KULE A LA PĄCZKI 7. SMAŻONE CHRUSTY DROŻDŻOWE 8 .PĄCZKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pączki ptysiowe 605

Czas karnawału, zaraz tłusty czwartek i ostatki to i zwiększona ilość pączków i chrustu albo faworków w naszym domu. Dziś proponuję pączusie według przepisu Ani Starmach z książki "Pyszne na słodko". Są to pączki z ciasta parzanego takiego jak na karpatkę. Pączki są bardzo smakowite i fajnie się je robi, polecam zrobić na tłusty czwartek albo(...)czekać tak długo? już można usmażyć, polecam. Pączki ptysiowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie