pączki - 10682 przepisów (strona:97/713)

Pączki domowe 102

Pączki znane były już wśród starożytnych Rzymian. Jadano je chętnie w ostatnich dniach karnawału. Na początku były tłuste i bez cukru. Prawdopodobnie pomysł na dodanie cukru do pączków przywędrował z północnej Afryki. Pączki osłodzono wzorując się na recepturze egipskiej, a jak powszechnie wiadomo, Arabowie znani są z bardzo słodkich łakoci. (więcej o historii pączków znajdziesz na stronie poradnikzdrowie.pl) Składniki

Tradycyjna Kuchnia
Pączki cynamonowe 81

oparciu o przepis na pyszne pączki serowe  postanowiłam przygotować pączki na bazie twarogu z cynamonem i wanilią. Sama nie wiem które lepsze....jak myślisz? Wiem już, że obie wersje przygotuję dla swoich dzieci na Tłusty Czwartek ( mąż też się ucieszy). Ich przygotowanie nie wymaga zbyt wielkich umiejętności, wystarczą dobrej jakości składniki i chęci a efekt przerośnie twoje oczekiwania. Gorąco(...)jest gorący kapnij do niego kropelką wody. Jeśli jest zimny dopiero po chwili zacznie skwierczeć) Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta. Staraj się by były one jak najbardziej kuliste. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż je na ręczniku papierowym, który wchłonie nadmiar oleju. Posyp je cukrem

Wielki apetyt
Domowe donuty 375

Amerykańskie pączki z dziurką czyli donuts lub nieco bardziej po polsku – donuty były na mojej liście już od dłuższego czasu i choć przejrzałam dużo przepisów zdecydowałam się zrobić je z babciowego ciasta na pączki ( w oryginale można zobaczyć je tu ). Zamiast nadzienia z dżemu domuty mają słodki lukier i są udekorowane cukiereczkami. Do ich przygotowania będziecie potrzebować dwóch okrągłych(...)foremek w różnych rozmiarach – można zrobić je np. ze szklanki i kieliszka. Z podanych proporcji wyszło mi 20 pączków. Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) Oddzielamy żółtka od białek. Drożdże wkruszamy do ciepłego

Ciastkozercy
Pączki pieczone 122

domu zapachu no i chyba mają mniej kalorii niż te robione tradycyjną metodą. Wprawdzie na drugi dzień smakują trochę bardziej jak drożdżówki z dżemem, ale na ciepło - idealne pączki! Swoje pączki zrobiłam według przepisu z Kwestii Smaku , Składniki: 100 ml ciepłego mleka 3 jajka 370 g mąki tortowej 50 g świeżych drożdży  50 g cukru 170 g masła szczypta(...)ułożyć na dwóch blachach z piekarnika. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.  Kiedy pączki lekko przestygną trzeba je posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów. Ja robię lukier z cukru pudru, soku i skórki otartej z cytryny. 4 łyżki cukru pudru mieszam ze skórką cytrynową

Kulinarne Inspiracje
made by Blondynka Gotuje 128

Wielki Piątek, szał przedświątecznych przygotowań, Blondynka upaprana po łokcie w mące i gorzkim kakao otwiera drzwi, a tam kurier i paczka. Szara zwykła paczka. Wcale nie! Bo paczka niezwykła!  Ja wiem, że tylko niezwykli ludzie mają odwagę zapakować coś w ot taki zwykły szary papier. Produkt wyjątkowy nie straci przez to na swojej wyjątkowości. Pomysł pakowania sprawił(...)wielką ilość paczek jakie dostaje w mojej głowie utkwiło tylko kilka firm, całe trzy :) Kiedy ściągnęłam papier dalej nadal było szaro, ale tak naturalnie. I moje wałki! Jakieś tam ptaszki i ten mój, mój osobisty wałek. Podpisany "made by Blondynka Gotuje", widzicie? Piękne wykonanie. Mimo iż na rynku prosperuje kilka firm, które mają podobne wałki, z najróżniejszymi wzorami, ja wolę

Blondynka Gotuje
Pączki z marmoladą – łatwy przepis 125

Tłusty Czwartek, więc nie mogło obyć się bez pączków z przepyszną marmoladą z różą. Jeszcze czas, by zdążyć je usmażyć! Przepis bardzo łatwy – polecam nawet dla początkujących pączkarzy Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży 50 g cukru cukier wanilinowy 1 szklanka ciepłego mleka 3 żółtka 1 całe jajko szczypta soli 2.5 łyżki oleju kieliszek wódki(...)grubość 1 – 2 centymetrów. Szklanką wycinać krążki ciasta, na środek krążka nałożyć pół łyżeczki marmolady i zakleić jak sakiewkę. Położyć na desce podsypanej mąką łączeniem do dołu. Pozostawić pączki do wyrośnięcia, aż mniej więcej podwoją swoją objętość. W tym czasie rozgrzać olej w garnku. Pączki smażyć aż będą rumiane (lekko poruszone patyczkiem powinny same przeskakiwać na drugą stronę). Usmażone

Za drzwiami kuchni
Mini pączki z ricottą 119

Tłusty czwartek już w tym tygodniu, więc czas na pączki. Tym razem w wersji mini i z dodatkiem ricotty. Pyszne. Takie na "jeden ząb". I do tego obtoczone w cynamonie lub w cukrze pudrze. Polecam. 'mini pączki z ricottą' Składniki: - 1 jajko - 1 łyżka cukru - 1-1,5 szklanki mąki pszennej - 3 łyżki mleka - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)sobą jajko, cukier, mąkę, mleko, ricottę i skórkę z cytryny. Olej podgrzej do 170C. Z ciasta formować kuleczki i wrzucać je na rozgrzany olej. Przewrócić dopiero, gdy brzegi mini pączków się zarumienią na złoty kolor. Po usmażeniu, układać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar oleju. W miseczce zmieszać cynamon z cukrem pudrem. Ciepłe pączki obtoczyć w mieszance cynamonowo-cukrowej

CookYourself
Chrupiący rarytas od GOOD FOOD 248

najpierw moje oczy spoglądają na jedzenie, później odzywają się moje kubki smakowe, a dopiero potem rozum. Inaczej rzecz ujmując, kiedy tylko otworzyłam karton bezkarnie zabrałam się za pałaszowanie pierwszej paczki! Wybór padł na tego oto bohatera: 1. WAFLE EXTRA CIENKIE - SOLONE KUKURYDZIANE  Bardzo spodobała mi się paczka w formie małego trójpaku. Super rzecz. Odcinam jedną paczkę i wrzucam(...)torebki. Pozostałe nie mają dostępu powietrza, dzięki czemu zachowują swoją świeżość, chrupkość i czekają na swoją kolej. Mała paczka idealnie sprawdzi się, gdy zacznę odczuwać mały głód, albo najdzie mnie ochota na "coś" do pochrupania. Sprawdziłam je również jako zamiennik kalorycznego popcornu, który serwowany jest w kinach. Smak podobny, ale wafle dużo korzystniej wpłyną na moją urodę, w końcu jeden

Sajkofanka smaku
Pączki z dulce de leche (z kajmakiem) 126

Składniki: (na około 20 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki whisky 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: puszka kajmaku dekoracja: odrobina kajmaku cukier waniliowy śmietana 36% świeże truskawki Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu aż rozczyn powiększy dwukrotnie swoją objętość(...)kółka szklanką bądź okrągłą foremką. Odstawiamy w ciepłe miejsce by jeszcze urosły. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe.  Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki kajmakiem

KreatywnePiny
Pączki serduszka z likierem jajecznym 93

Składniki: (na około 20-25 pączków) 500 g mąki 250 ml mleka 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżki likieru jajecznego 2 jajka 60 g roztopionego masła 60 g cukru nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru dekoracja: serek mascarpone świeże truskawki pokrojone w kosteczkę Przygotowanie: Drożdże zmieszać z połową mleka łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić do momentu(...)blacie na grubość 1,5 cm. Wykrawać serduszka odpowiednią foremką do ciasteczek. Smażyć na rozgrzanym oleju, kilka minut po obu stronach. Temperatura oleju nie może być zbyt wysoka, ponieważ pączki spalą się z zewnątrz a w środku będą surowe.  Rozgrzej olej a następnie zmniejsz ogień i powoli piecz pączki. To wolna ale bardzo smaczna praca :) Nadziewaj ochłodzone pączki nadzieniem

KreatywnePiny
Tradycyjne pączki 104

Niedługo tłusty czwartek dlatego już dzisiaj chciałbym się podzielić z wami przepisem na tradycyjne pączki. Domowe pączuszki wymagają nieco pracy ale takie wykonane własnoręcznie smakują najlepiej. W ogóle uważam że domowe dania, desery itp. przygotowywane z miłością dla domowników są szczególne, bo mają w sobie to "coś" czego nigdy nie dostaniemy w żadnej restauracji. Tak więc dziś zapraszam na PĄCZKI(...)Dodaj napis Pączki Składniki na około 40 sztuk: 1 kg mąki pszennej 100 g świeżych drożdży 150 g cukru Pól litra mleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła małe opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu  sok i skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli smalec do smażenia konfitura do nadzienia lukier (1 szklankę cukru pudru

W kuchennej krainie
Pączki z ajerkoniakiem 109

Pączek - król Tłustoczwartkowych wypieków :) Te tutaj są pyszne! Mięciutkie, bardzo delikatne. Jedne z najsmaczniejszych jakie robiłam :) Nadziane kremem ajerkoniakowym, oblane polewą czekoladową. Ciasto jest dosyć luźne, ale takie powinno być ;) Mimo tego dobrze się z nim współpracuję. Polecam Wam bardzo ten przepis, może ktoś dzisiaj usmaży jeszcze pączki? ;) Składniki: 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1/3 łyżeczka soli(...)odstawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat. Rozwałkować je na grubość około 1,3 cm i szklanką o średnicy 8 cm wykrawać pączki. Odkładać je na stolnicę, oprószoną mąką, przykryć i odłożyć do napuszenia na około 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie - mleko wymieszać z ajerkoniakiem. Do rondelka przelać 3/4 płynu, pozostały odstawić

Domowa cukiernia Ewy
Pączusie z serka homogenizowanego 635

Zbliża się Tłusty Czwartek. Na blogach kulinarnych trwa pączkowo-faworkowe szaleństwo. Chciaż na codzień raczej nie jadam pączków, w ten jeden dzień w roku naprawdę mi smakują i potrafię zjeść ich kilka na raz. Muszę się przyznać, że nigdy jeszcze nie smażyłam sama pączków, ani faworków. Zawsze robiła to moja Mama, a po przeprowadzce do Warszawy zaczęłam kupować gotowe tłustoczwartkowe(...)smakołyki. Czas to zmienić! W Wyzwaniu Kulinarnym na 2015 rok jest punkt "Pączki domowej roboty", więc kiedy podjąć to wyzwanie, jak nie teraz? :) Moje pączusie nie są tradycyjnymi dużymi pączkami nadzianymi marmoladą i oblanymi lukrem. Są małe i bez nadzienia, ale za to bardzo puszyste, z wyczuwalnym smakiem wanilii. Najlepsze zaraz po usmażeniu, obsypane cukrem pudrem. Znikają w tempie ekspresowym

Zawsze głodna!
Pączki pieczone 295

Karnawał dobiega końca, a więc warto uprzyjemnić sobie ostatnie chwile Pieczone pączki wprawdzie nie smakują jak te smażone, ale na pewno są lżejsze i mniej kaloryczne. A do tego w słodkiej posypce z cukru i cynamonu nikt się im nie oprze. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, a na drugi dzień po podgrzaniu np. w mikrofali. function load(url, callback(...)versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://coolinarnie.pl/2015/02/16086/paczki-pieczone&blog=http://coolinarnie.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('a69391130b3fd32d61283fd21dfda2f5').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Pączki pieczone Drukuj przepis Składniki 5 szklanek mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mleka 14 g drożdży świeżych 2 łyżki masła szczpta soli posypka kilka łyżek masła cukier

CoolinarniePL
Jaka jest optymalna temperatura tłuszczu podczas smażenia pączków. 95

Temperatura tłuszczu do smażenia pączków powinna wynosić 150-160 C nie więcej i nie mniej. Temperaturę tłuszczu możemy zmierzyć termometrem elektronicznym, który możemy kupić np. w internecie. Gdy temperatura jest zbyt niska, pączki będą wsiąkać dużo tłuszczu, będą ciężkie i nie zdrowe. natomiast smażone w zbyt wysokiej temperaturze tłuszczu, mogą być surowe w środku, oraz ich skórka będzie zbyt ciemna(...)Pamiętajmy o tym podczas smażenia pączków, a nasze pączki będą ładnie wyglądać i będą zdrowe. Inne sposoby na sprawdzenie temperatury tłuszczu do smażenia :   Możemy do tłuszczu wrzucić kawałek surowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze

Przepisy i porady kulinarne