wszystkich wielbicieli pączków ich niedrożdżowa alternatywa. Dla małych łasuchów, lubiących pączki, ale najlepiej by były one bez nadzienia... te będą idealne. Błyskawicznie się je przygotowuje, są bardzo wilgotne, długo pozostają świeże, choć trudno im się utrzymać do drugiego dnia, gdyż znikają błyskawicznie z talerza... Dodatkowo nie wymagają umiejętności formowania, ja swoje nakładałam łyżką do lodów, same się formowały(...)zamieszałam. W rondelku rozpuścić olej kokosowy, rozgrzać go temp.ok.175*C. Nabierać ciasto, najlepiej łyżką do lodów maczaną w tłuszczu (1/2 łyżki), zsuwać do garnka, nabierać następną... itd. Pączki powinny swobodnie pływać, wówczas same będą się obracały na drugą stronę. Smażymy po kilka minut na niezbyt dużym palniku, aż się przyrumienią. Kontrolujemy obracanie, gdy nie odwracają się same
Smaczne ZdroweTłusty czwartek i obowiązkowo muszą być pączki...sporo przepisów już wypróbowałam , sporo czeka w kolejce do wypróbowania..i nie mogłam zdecydować się jakie pączki zrobić..aż w końcu wybór padł na pączki, które już upatrzyłam daaawno temu tutaj .. moje nie wyglądają tak pięknie, są posypane tylko cukrem pudrem, ale są bardzo pyszne...polecam..Ja zrobiłam z połowy porcji
Moje domowe kucharzenieskładniki: 190 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody
Domowy Smak JedzeniaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pączki to ciastka jednoznacznie kojarzące się z Tłustym Czwartkiem, nieuchronnym końcem karnawału. Jak często pieczecie i jecie pączki? W moim … Przeczytaj cały artykuł Post Pączki ultra lekkie pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerCynamonowe pączki z karmelem i posypane orzeszkami – tego nie może zabraknąć na ostatkach. Z przepisu wychodzi konkretna liczba, więc od razu ostrzegam na jednym nie poprzestaniecie. Po pierwszym kęsie znika opcja „zjem tylko jeden”. Ciepłe, lekko chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Do tego zapach cynamonu – warto się skusić. Składniki (na 20 sztuk) 5 szklanek mąki(...)Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut. D gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki. Sos karmelowy – W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło
Pink EnvelopeDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś druga wersja przepisu na pączki idealne! Tym razem z moją ulubioną marmoladą r óż aną , lukrem i skórką pomarańczową ! Domowe, pyszne, wyglądają jak z cukierni, a są o niebo lepsze! Pyszności! Zapraszam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldTłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, a my już przebieramy nogami na sama myśl o mięciutkich, gorących pączkach, chrupiących faworkach czy też smakowitych oponkach. Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pączków – serowe. Niesamowicie delikatne, miękkie i błyskawicznie do zrobienia. Robi się je tak samo szybko, jak szybko znikają! Najlepsze jeszcze gorące – gwarantuję, że każdy(...)mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą – wyrabiamy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej ( do głębokiego smażenia ), a z ciasta urywamy po kawałku i formujemy małe pączki. Smażymy na mocny rumiany kolor, odsączamy na papierowym ręczniku. Zajadamy posypane cukrem pudrem! Smacznego
Ostra na SłodkoKarnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach , bez jajek i wiele innych pączków ..a dziś na śmietanie. 4 szkl.mąki 5 żółtek 1 szkl.gęstej śmietany 1 saszetka drożdży instant [ dałam 32 g świeżych] 1 łyżka cukru [ dałam(...)wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki wykrawać pączki. Odłożyć do wyrośnięcia ..Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzenieprzekąski – takie bez wątpienia są mini donuty :) W prawdzie ich przygotowanie wymaga cierpliwości, ale efekt jest fantastyczny! Donuty w standardowym rozmiarze można zobaczyć tutaj , ciasto to przepis na pączki mojej babci . Składniki: 250 g mąki 40 g drożdży 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki mleka 1/2 kieliszka wódki + cukier puder i mleko na lukier(...)poukładanie ich na blaszce i wstawienie do pieca na najmniejszą możliwą temperaturę (ok. 40 stopni). W garnku gotujemy olej. Wrzucamy kawałek obranego ziemniaka i kiedy zacznie się rumienić układamy pączki na oleju. Smażymy obydwu stron na małym ogniu aż zrobią się rumiane. Wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć część tłuszczu. Z cukru pudru i niewielkiej ilości mleka robimy lukier. Lukrujemy
Ciastkozercyskładniki: 140 g mąki 1 jajko 60 ml mleka 1 jabłko 1-2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub otarta skórka z wyparzonej
Domowy Smak Jedzeniakarnawał, to karnawał....trza smażyć ile się da..w sumie miałam chęć pączki, ale po pierwsze miałam sporą kostkę twarogu i termin przydatności zbliżał się ku końcowi..i trza było działać..a po drugie za mało wolnego czasu na pączki.. .znalazłam przepis na małe pączki serowe i takie właśnie zrobiłam..Z twarogu robiłam kiedyś oponki
Moje domowe kucharzenieKarnawał , karnawał , karnawał ... Czas zabawy , rozpusty i szaleństwa .... Także tego kulinarnego . No to ja też dziś zaszalałam i zamiast tradycyjnych pączków .... słodkich , lepkich , nadzianych marmoladą , pieczonych w głębokim tłuszczu zrobiłam takie pieczone w piekarniku z soczystymi jabłkami. Ktoś powie ,że to podróbka ,że profanacja ... ale czasami warto skusić się na nieco zdrowszą wersję , szczególnie gdy jest(...)cukru) pół szklanki mleka pół szklanki soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) 3 żółtka 1 jajko 100 g roztopionego masła 3-4 jabłka cukier puder i cynamon do obsypania upieczonych pączków Wykonanie: Mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać jedna szklankę mąki , połowę cukru , wkruszyć drożdże , wlać mleko i całość wymieszać i odstawić na 10-15 min ,żeby drożdże zaczęły pracować
Malinowa KawiarenkaPączki Pączki zazwyczaj jemy w tłusty czwartek i wtedy też je robimy. Myślę, że czasami nie zaszkodzi zrobić na niedzielę. Możemy je zrobić z czym tylko lubimy, z marmoladą, budyniem, nutellą czy innymi kremami. Składniki: 600 g mąki 3 jajka 100 g roztopionego masła 70 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki octu, spirytusu bądź wódki 250 ml letniego(...)Rozkładamy ciasto na oprószonym mąką blacie, rozwałkowujemy na około 1 cm grubości i wycinamy krążki przy pomocy szklanki. Odkładamy na ściereczkę lub blat i pozostawiamy do podwojenia objętości. Pączki smażymy w oleju rozgrzanym do temperatury 175 st. C. po kilka minut z każdej strony. Pozostawić do odsączenia. Nadziewać wedle uznania :) Oprószyć cukrem pudrem
Pelusiowa Kuchniaracuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe jak pączki. Składniki: - 410g mąki luksusowej (typ 550) - 2 jajka - 1 żółtko - 60g świeżych drożdży - 1,5 szklanki ciepłego mleka * - 2 łyżki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru waniliowego(...)racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu
mojewypiekiinietylko