karnawał, to trza szaleć i smażyć pączki haha.. Tutaj podpatrzyłam przepis na pączki z dziurką..u mnie pączki z dziurką i małe pączuszki. 60 dkg mąki szczypta soli 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży 1 jajko 3 żółtka 2 łyżki waniliowego ajerkoniaku 7 dkg masła 1 szkl. mleka Masło roztopić i wystudzić. Mleko(...)ciepłe miejsce.Gotowe ciasto wyjąć na wysypaną mąką stolnicę i wałkować na grubość około 1,5 cm. Z ciasta wycinać np.szklanką koła ,a w środku np.kieliszkiem każdego dziurki. Uformowane pączki pozostawić po podrośnięcia.Wyrośnięte krążki wrzucać na rozgrzany olej stroną wyrośnięta do dołu.Smażyć z obu stron do zrumienienia. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniekilkudniowej przerwie zapraszam na pączki.przepis znaleziony tutaj ..tylko nie wiem , czemu są to pączki po niemiecku..ponoć różnią się tylko nadzieniem i sposobem zlepiania.Ja zlepiam podobnie od dawna, tylko nie robię dołków i nie smaruję kółek wodą..a nadzienie to każdy i ta daje wg własnego gustu..Tak więc moje pączki nie są do końca po niemiecku(...)czasie rozgrzewamy tłuszcz do temperatury 180 stopni. Połowę kółek smarować wodą, w pozostałych robić dołki, do których wkładać konfiturę. Przykryć kółkami posmarowanymi wodą, mocno skleić brzegi i formować pączki. [ ja na połowie krążków układam malutką łyżeczką nadzienie , przykrywam drugim krążkiem i zlepiam brzegi ,nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką]. Smażyć w gorącym oleju z każdej strony na złoty kolor. Osączyć
Moje domowe kucharzeniePączki z serka homogenizowanego to smak mojego dzieciństwa. Pamiętam jak moja mama co weekend robiła coś słodkiego. Bardzo często robiła takie właśnie pączki- specjalnie na nasze życzenie. Jedliśmy i jedliśmy i najeść się nimi nie mogliśmy. Tak też było tym razem. ...Dla łakomczuchów proponuję zrobić pączki z podwójnej porcji: Składniki: 3 szklanki mąki 2 serki homogenizowane waniliowe 5 jajek(...)ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Do żółtek stopniowo dodajemy ubitą pianę, serki i mąkę. Łyżką wykładamy ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Wystudzone pączki posypujemy cukrem pudrem. Ilość porcji: ok 5 Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryJuż jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie smażone a pieczone w piekarniku. Jako, że mamy lato choć deszczowe postanowiłam zrobić lżejszą wersję czyli bez smażenia na oleju. Miałam w lodówce jeszcze świeże jagody i borówki, nadziałam więc nimi pączki. W lodówce zawsze mamy jajka, mleko i masło, w szafkach mąki i inne dodatki(...)więc takie pączki można śmiało zrobić bez wychodzenia do sklepu. I to własnie w sierpniu u mnie królują jagody i borówki, bo o dziwo w lasach jagody jeszcze są. A połączenie leśnych i ogrodowych owoców jest rewelacyjne. Jeśli nie piekliście jeszcze pączków to zapraszam i jedzcie jeszcze ciepłe bo wtedy są najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniDzisiaj przepis na pączki w kształcie serduszek polane polewą i udekorowane kolorowymi posypkami. Idealne na walentynki dla ukochanych osób. SKŁADNIKI : 200 ml ciepłego mleka(...)mąki pszennej Szymanowskiej 40 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 50 g roztopionego masła 1 łyżka octu 2 jajka olej Polski do smażenia pączków
Kulinarne Fantazje Marioliczasie ciasto powinno być dwukrotnie grubsze. Na rozgrzany smalec wkładać koła i smażyć je z dwóch stron. Olej nie może mieć zbyt wysokiej temperatury, bo pączki nie będą dosmażone w środku, a na wierzchu będą zbyt ciemne. Odpowiednia temperatura jest wtedy, gdy podczas smażenia widoczny będzie jasny pierścień wokół pączków. Po usmażeniu odłożyć pączki na ręcznik(...)papierowy, żeby ociekły z tłuszczu i jeszcze ciepłe nadziewać dżemem, przy pomocy szprycy lub strzykawki jednorazowej o pojemności 100-200 ml. Pączki polać lukrem zrobionym z cukru wymieszanego z wodą
Przepisy KulinarnePączki w 15 minut" obiegły internet i stały się hitem grup kulinarnych. Zdjęcia wyglądały kusząco, a perspektywa ekspresowej akcji kuchennej podziałała na nas jak wabik. Olejowi jednak podziękowałyśmy i przywitałyśmy się z piekarnikiem. Jako homo sapiens zaczęłyśmy eksperymentować i waniliowy serek homogenizowany zastąpiłyśmy serem z wiaderka. Ser konsystencją nie powalał, ale o tej godzinie trudno było dorwać inny, więc(...)kształcie zapomnieć musiałyśmy. Tym bardziej... że postanowiłyśmy, że nasze 'bliżej nieokreślone COŚ" będzie nadziane. W zasadzie nie wiem jak to nazwać, więc przyjmijmy, że są to placuszki. Przypominają odrobinę pączka, troszkę oponki ale i pancakes. Jedno jest pewne - to jest bardzo dobre. Eksperyment uznaję za udany. SKŁADNIKI: - ser w wiaderku (polecam Piątnicę!) - 300g - jajka, 3 - cukier puder, 4 łyżki, - cukier
Wypisz WymalujDzisiaj przepis na zupełnie inne pączki, przeznaczone dla osób którym znudziły się te tradycyjne z cukierni. Zamiast smażenia mamy pieczenie, zamiast drożdży jest proszek, a jako bonus dodałam pestki granatu, które nadają pączkom miękkości i wilgotności. Ciasto po upieczeniu trochę przypomina murzynka i nie jest tak pulchne jak tradycyjne, ale mimo to jest bardzo delikatne i wręcz rozpływa się(...)mikserem, a następnie dodać całe pestki granatu. Co do polewy - piękny, intensywny kolor to zasługa soku z buraka. Ale nie martwcie się, w ogóle go nie czuć. Składniki (8 pączków): 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej (lub innej jasnej) 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki oleju (np. kokosowego) 1 szklanka
Powiedz dietom niePączki to królowe tłustego czwartku, te są proste do zrobienia, przełożone lekko kwaśnym kremem z musem malinowym na bazie mascarpone-słodka kaloryczna rozpusta. Składniki: Ciasto na 12 dużych pączków 60 dag mąki pszennej 10 g drożdży suchych 1 szklanka ciepłego mleka 3 duże łyżki roztopionego masła 3 żółtka 70 g cukru ½ laski wanilii Kieliszek rumu Szczypta soli Olej do smażenia(...)odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę i wałkuję na grubość ok. 2 cm, dużą szklanką wycinam krążki, znów odstawiam do wyrośnięcia. Olej rozgrzewam, smażę pączki z każdej strony na złocisto, osączam z tłuszczu na ręczniku papierowym. Krem: Dobrze schłodzoną kremówkę miksuję na sztywny krem razem z mascarpone i cukrem pudrem, na koniec wlewam malinowy
Wanilia i KardamonZapierałam się rękami i nogami, że żadnych pączków w domu nie będzie. Żadnego smażenia i hurtowych ilości. Ale w lodówce miałam 0,5 kg sera, bo ostatnio napisałam mężowi na liście zakupów: ser ricotta, dzięki czemu stałam się szczęśliwą posiadaczką hurtowej ilości zarówno ricotty, jak i zwykłego twarogu :) Kiedy wypowiedziałam głośno własną myśl, która w głowie siedziała od rana(...)kawałki ciasta, toczyć z nich kulki i wrzucać na rozgrzany olej. Najlepsze są jeszcze takie ciepłe, od razu obtoczone w cukrze pudrze. Składniki : na około 40-50 szt. małych pączków 500 g półtłustego twarogu 450 g mąki 3 żółtka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
bistro mamaMuffiny z różą – czyli pączki inaczej ;) Muffiny z różą to przepis, który ostatnio wypróbowałam i bardzo nam smakowało, więc się nim z Wami szybko dzielę. W sobotni poranek z kubkiem pysznej zielonej herbaty przeglądałam różne kulinarne gazetki i tak wpadł w moje ręce ten przepis. Przepis banalnie prosty znajdował się w jednym z wydań Good Food ( polska edycja(...)babeczkach się zakochali :) Przepis naprawdę jest super prosty i sądzę, że spokojnie można dodać zamiast róży inną konfiturę czy owoce, byle nie bardzo mokre. A.. dlaczego inne pączki ? bo dzięki róży i kolorze uzyskanym z mieszanki mąk wyglądają troszkę jak pączki, ciasto zresztą w środku też wygląda podobnie. Muffiny z różą ( 12 sztuk ) suche składniki 140 gram
Kuchnia na wzgórzuokresie karnawału , a już szczególnie w tłusty czwartek na naszych stołach pojawiają się pączki. Te tradycyjne , drożdżowe z marmoladą wymagają nieco więcej czasu i zachodu. Dlatego tez może skusicie się na te , które dziś proponuję - szybkie do zrobienia , ale też szybko znikają :) Małe , okrąglutkie kule , z ciasta twarogowego. Chrupiące na wierzchu , puszyste i delikatne wewnątrz. Dotąd piekłam mini(...)szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu lub octu olej do smażenia ew. cukier puder do obsypania pączków. Wykonanie: Ser rozdrobnić widelcem ,lub przecisnąć przez praskę, dodać jajka , śmietanę i cukier. Połączyć całość np mikserem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto ręką.Nie musimy przejmować się jeśli w cieście będą widoczne drobne
Malinowa KawiarenkaKażdy choć raz w życiu powinien spróbować domowych pączków. Ich smaku i aromatu nie da się porównać do tych z cukierni. Gdyby się komuś wydawało, że smażenie pączków to zadanie przerastające jego możliwości, to się myli. Przecież nie musi od razu piec luksusowych czy wybornych , może zacząć od zwykłych pączków na niedzielę. Prostych i łatwych do zrobienia, a karnawał(...)najlepszy czas do podjęcia takich prób. Ja już zaczęłam i chociaż moim pączkom daleko do tych jakie robi moja mama nie zniechęcam się, bo czyż nie trening czyni mistrza". Czytaj więcej
Wiem co jemPowiedział Bartek, że dziś Tłusty Czwartek, A Bartkowa uwierzyła, słodkich pączków nawarzyła" Tak samo ja nie mogłam oprzeć się pokusie i nawarzyłam pączków, tyle że z dziurką, tzw. dougnats (donaty). Są mniej słodkie niż tradycyjne i niezwykle smaczne :) Składniki: 100 gram drożdży 2 1/2 szklanki mleka 6 łyżek cukru 100 gram masła 4 żółtka 1 kieliszek spirytusu(...)jeśli nie mamy termometru, należny na gorący olej wrzucić kawałek ciasta, jeśli wypłynie a dookoła zaczną tworzyć się pęcherzyki, to znaczy, że temperatura jest idealna) i wkładam pączki smażąc po 2 minuty z każdej strony. Usmażone wyjmuję, układam na ręcznikach papierowych by osączyć nadmiar tłuszczu i lekko studzę. Wszystkie składniki polewy czekoladowej wkładam do garnuszka i podgrzewam do rozpuszczenia
Ciasteczkowy Potwórinnych smażonych słodkości. Nie robię ich zbyt często z uwagi na kaloryczność, ale dzień taki jak dziś do czegoś zobowiązuje. Zapraszam zatem na pączusie. Składniki na około 20 pączków 3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 żółtek 2 łyżki cukru 50 g masła 50 g drożdży 175 ml letniego mleka 80 ml jogurtu naturalnego 1/4 łyżeczki(...)blat oprószony mąką. Rozwałkować na grubość ok. 1 cm i szklanką wykrawać krążki. Zostawić do wyrośnięcia, aż zrobią się puchate. W garnku rozgrzać olej i smażyć pączki porcjami, po 2-3 minuty z każdej strony. Usmażone wykładać na papierowy ręcznik. W garnuszku zagotowac mleko z łyżeczką cukru. Sypki budyń, adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać
Gosia gotuje