pączki - 10682 przepisów (strona:78/713)

Pączki bezglutenowe (paleo, bez cukru) 119

przepisy! To tylko przed tłustym czwartkiem taka mobilizacja w drużynie paleolife Wczoraj opublikowaliśmy wpis o bezglutenowych pączkach, jeśli jeszcze nie widzieliście tego przepisu to teraz, przestań czytać i kliknij TUTAJ koniecznie. Potem tu wrócisz Dzisiaj kolejny prosty przepis na kolejne “ pączki bezglutenowe ” , tym razem z mąki kokosowej. Więc będzie do wyboru do koloru Jest to też alternatywa dla tych, którzy(...)osobnej misce mieszamy jajka, mleko, masło i dolewamy do miski z mąkami. Mieszamy ponownie. Foremkę smarujemy masłem i wylewamy ciasto. Pieczemy około 15-20 minut aż będą złociste. Pączki bezglutenowe przechowujemy w lodówce w pojemniku do 3 tyg. Smacznego! Artykuł Pączki bezglutenowe (paleo, bez cukru) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
ZBIÓR PRZEPISÓW NA TŁUSTY CZWARTEK 874

Tłusty Czwartek tuż tuż. To dzień, kiedy można zajadać się pączkami bez liczenia kalorii i wyrzutów sumienia. Jest to ostatni czwartek karnawału, święto wszystkich łasuchów ;) Pączki, faworki, oponki.. to właśnie te słodkości królują tego dnia.  Z tej okazji przygotowałam Wam zestawienie wszystkich smakołyków, które można przygotować  właśnie na ten dzień :) 1.  PYSZNE FAWORKI/ CHRUŚCIKI http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-faworki-chrusciki.html 2.  PĄCZKI HISZPAŃSKIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/02/paczki-hiszpanskie.html 3.  SZYBKIE PĄCZKI Z SERKA HOMOGENIZOWANEGO http://www.zrobtosmacznie.pl/2016/10/szybkie-paczki-z-serka-homogenizowanego.html 4.  OPONKI SEROWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/oponki-serowe.html 5.  PĄCZKI Z MARMOLADĄ http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/02/paczki-z-marmolada.html 6.  PYSZNE MINI PĄCZUSIE http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/pyszne-mini-paczusie.html 7.  CHURROS- IDEALNY PRZYSMAK NA TŁUSTY CZWARTEK http://www.zrobtosmacznie.pl/2018/01/churros-idealny-przysmak-na-tusty.html 8.  CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE http://www.zrobtosmacznie.pl/2017/01/chrusciki-drozdzowe.html Życzę

Zrób to smacznie
Ziemniaczane pączki z posypką cynamonowo-pomarańczową 125

Pierwszy raz smażyłam pączki z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Wcześniej miałam już okazję piec ziemniaczane drożdżówki, więc domyślałam się, że wszystko powinno się udać. Ziemniaczane pączki wychodzą bardzo delikatne i nieco bardziej wilgotne w środku, niż tradycyjne. Ich zaletą jest szybkie przygotowanie, ponieważ ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia. Za sprawą ciepłych ziemmiaków, krążki ciasta wyrastają już w czasie rozgrzewania oleju(...)przepadam za nadziewanymi pączkami, więc postanowiłam podać je z cukrową posypką o smaku cynamonu i pomarańczy. Mieliśmy gości na degustację i każdemu bardzo smakowały. A Wy jakie słodkości wybieracie na tłusty czwartek? :) pączki 16-18 sztuk: ok. 300 g ziemniaków 330 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego 1 jajko 1 żółtko 80 g masła łyżka

Mienta blog
Pączki piwne, oponki czyli poWeekendowe Łakocie odc.170 165

Tłusty Czwartek w tym roku zapowiada się pracowicie.  I nie będę piekła ani smażyła pączków tego dnia! o nie! będę warsztatować :)  Dlatego też weekend upłynął mi pod znakiem pączkowania.  Powstała dwie miski piwnych pączków w kształcie oponek i małych kuleczek. Przepis znalazłam na stronie  Moje Wypieki .  Nie jest skomplikowany a pączki są wyjątkowe! smaczne także(...)miejsce by podwoiło objętość. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na omączony blat i odgazowujemy krótko wyrabiając. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Dwiema szklankami, lub szklanką i kieliszkiem, wykrawamy pączki. Pozostałe ciasto raz jeszcze zagniatamy i wykrawamy lub smazymy małe okrągłe pączusie. Pączki przykrywamy i pozostawić do podwojenia objętości czyli na ok. 25 minu. Powinny być dobrze napuszone. Wyrosnięte ciastka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki bananowe 111

Pączki bananowe podbiły nasze serca. Klasyczne pączki z marmoladą trochę już nam się przejadły, dlatego trochę inna wersja i zupełnie nowy smak są super pomysłem na tłusty czwartek, który zbliża się wielkimi krokami. Składniki: 3 dojrzałe banany 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki cukru brązowego 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, sodę, rum. Wymieszać wszystko i dodać mąkę. Następnie wszystko miksujemy. Ciasto powinno być zbite, aby się nie lało. Za pomocą 2 łyżek zsuwamy ciasto do rozgrzanego oleju. Pączki smażymy na głębokim oleju ok. 2 minuty na każdą stronę. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby wchłoną nadmiar oleju. Kiedy nasze pączki już ostygną możemy je posypać cukrem pudrem Nasze pączki

Dominacja smaku
,, PĄCZKI Z KREMEM BUDYNIOWYM’’ 241

Karnawał w pełni – czas na karnawałowe pączki z kremem budyniowym z nutką ananasa i marakui. Zapraszam na delikatne, leciutkie, puszyste i z chrupiącą skórką pączki ,które powstały dzięki życzliwości marki, Helio oraz marki Stovit . Składniki: 1 kg mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru 500 ml mleka 6 żółtek 1 całe jajko 2 łyżki jogurtu greckiego(...)dżemem. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość. Po wyrośnięciu smażymy pączki w rozgrzanym oleju. Gotowy krem budyniowy umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego kremem. Gotowe pączki oblewamy rozstopioną czekoladą w kąpieli wodnej i dekorujemy. Smacznego

Podróż w kulinaria
PĄCZKI MARMURKOWE 141

Przy robieniu pączków wpadłam na pomysł żeby do ciasta dodać kakao. Mimo że nie rozprowadziło się ono dobrze w cieście, plan wypalił. Wyszły urocze pączki marmurkowe. Wyglądają zjawiskowo, na pewno zaskoczycie nimi swoich domowników :) Polecam wypróbować ;) SKŁADNIKI NA OK. 50 SZTUK 1 kg mąki  10 dag cukru 15 dag masła lub margaryny 3 całe jajka ok. 2 szklanki ciepłego(...)Wykładamy na podsypaną mąką deseczkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W płaskim naczyniu rozgrzewamy dobrze tłuszcz.Przekładamy na średni palnik i powoli smażymy pod przykryciem do zarumienienia pączka. Obracamy na drugą stronę i smażymy już bez przykrycia. Wykładamy do odsączenia na papierowy ręcznik, nadziewamy konfiturą różaną za pomocą szprycy cukierniczej.Polewamy lukrem i posypujemy zmiażdżonymi ciasteczkami oreo. LUKIER

Pani na deser
OPONKI SEROWE 152

Oponki znają już chyba wszyscy, dla mnie to taki słodki powrót do dzieciństwa :) Teraz  przygotowuje je moim pociechom :) Nie są skomplikowane, ani też strasznie pracochłonne, wspaniały zamiennik pączków, które jednak wymagają sporego nakładu czasu i pracy. Polecam :) SKŁADNIKI: 25 dag mąki i twarogu (ja dałam po 28 dag, bo miałam taką kostkę sera) 2 całe jaja 1/3 szklanki cukru(...)wypłynie na wierzch możemy smażyć  na złoty kolor z obu stron.   Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy cukrem pudrem.  Jeśli jednak macie ochotę na pączki polecam:   PĄCZKI NA PIWIE , PĄCZKI OSZCZĘDNE   lub   PĄCZKI   tradycyjne

Pani na deser
Pączki z marmoladą 93

przed wielkim postem, zwany również zapustami. Według tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Jest nawet taki przesąd, że jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka, to w dalszej części roku nie będzie mu się wiodło . A więc rozpoczynamy smażenie pączków, pączusiów oraz faworków. I nie zapominamy, aby objeść się nimi do syta :) Rozczyn: 1 szklanka(...)czym wykładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę, przyciskamy delikatnie dłońmi na grubość ok. 2 cm i wycinamy szklanką krążki. Na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i następnie dokładnie zlepiamy brzegi. Pączki układamy na oprószonej mąką stolnicy zlepieniem w dół. Odczekujemy chwilę aż zaczną rosnąć i wrzucamy je partiami do rozgrzanego głębokiego oleju. Pączki smażymy na średnim ogniu, z obu stron

Krokusowy Dom
pieczone pączki 140

wczoraj, ale to piątek i nadchodzący weekend tak naprawdę pozwala na dłuższą zabawę w kuchni. Zwłaszcza, że ciasto drożdżowe lubi rosnąć bez pośpiechu. Jeśli ktoś mi zarzuci, że pieczone pączki, to nie pączki, to od razu mówię, że spełniają moje wszelkie kryteria idealnego pączka, ale przede wszystkim nie czuć od niego tłuszczem, w którym są zwykle smażone. pieczone pączki(...)Tradycyjną szklanką (średnica ok. 8 cm) wycinaj krążki, na środku których układaj czubatą łyżeczkę marmolady. Zbierz brzegi i sklej w jednym miejscu. Papilotki rozprostuj i na każdej układaj pączek sklejeniem do dołu. Resztki ciasta ponownie zagniataj i z nich wycinaj następne krążki. Odstaw je na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wierzchy i boki posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz

Eksperyment sobotni
Pomarańczowe pączki 157

Pączki podwójnie pomarańczowe za sprawą ciasta i nadzienia. Są aromatyczne bajecznie pomarańczowe. Do zrobienia ich wystarczą cztery pomarańcza które o tej porze roku są najlepsze. Znikają bardzo szybko, bo nie można się od nich oderwać. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 4 żółtka 2 dkg drożdży 40 g masła 1/3 szklanki jogurtu greckiego 1/4 szklanki mleka sól szczypta 1 łyżka cukru(...)grubości 1 cm. Za pomocą szklanki  wycinam koła i układam na desce lekko podsypanej mąką. Odstawiam do podwojenia objętości na około godzinę. Ciasto im lepiej wyroście tym pączki są lepsze. W głębokim garnku roztapiam smalec. Powinien mieć temp 175 stopni. Nie mam termometru dlatego wrzucam zawsze kawałek obranego ziemniaka. Temperatura jest dobra jak zrumieni się on po minucie. Wrzucam

wesoła kuchnia
Pączki z masą toffi i prażonymi migdałami 188

Proponuję Wam pączki 🍩, które z ciasta mało słodkiego przygotowałam  i do którego masła 😃 nie dodałam.  Pączki dzięki temu zostały „odchudzone” 🏃, ale   masą toffi dosłodzone 🍭🍬🍯.  Migdały zanim drobno pokroiłam, wcześniej uprażyłam, na masę  dodałam i za jedzenie się zabrałam 🍴. Raz w roku mam dzień pączkowy 🍩,  czyli wszystkie dania  🍞🍝🍗🍊  z głowy(...)grubość ok. 1 cm. Wycinamy krążki za pomocą np. literatki i układamy na podsypanej mąką bawełnianą ściereczką. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia. Olej rozgrzewamy (tłuszczu powinno być tyle, żeby pączki swobodnie mogły w nim pływać), odpowiednią temp. Rada: temp. sprawdzamy za pomocą długiej drewnianej wykałaczki. Wkładając ją pionowo do dna garnka, powinny pojawić się bąbelki wokół wykałaczki, wówczas temp

Moniki Smakołyki
Pączki na jogurcie 147

kilku lat robiłam na Tłusty Czwartek pączki z tego przepisu klik . W tym roku zdecydowałam się na zmianę i zrobiłam pączki z innego przepisu klik . Między innymi powodem było to, że w końcu kupiłam sobie szprycę do nadziewania i chciałam ją wypróbować. Pączki smaczne, puszyste i delikatne ale jednak wolę te moje "stare" wypróbowane.  Składniki: 4 szkl mąki pszennej(...)minut by ciasto wyrosło.  Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy. Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką. W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Żeby był "pierścień" pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem. * Jeśli ciasto będzie

Ala piecze i gotuje
Pieczone pączki z białą czekoladą 156

Pieczone pączki to doskonała alternatywa dla osób, które nie mogą jeść potraw przygotowywanych w głębokim tłuszczu lub po prostu nie przepadają za ich smażeniem. Nie są tak dobre jak domowy oryginał, lecz z kupnymi mogą śmiało konkurować, a nawet je zdecydowanie przebić. Ciasto ma dużo drożdży, więc jest wyjątkowo puszyste! Ja przygotowałam je w wersji z dziurką, ale bez problemu(...)można podzielić gotowe ciasto na 16 części i nadziewać konfiturą lub piec bez nadzienia. Powiem Wam, że takie pączusie pochłaniałam na śniadanie po dwa – raz się żyje. Pieczone pączki (donuty): 3,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki do rozczynu 50 g świeżych drożdży (pół standardowej kostki) 125 ml mleka (pół szklanki) 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do rozczynu

Poezja smaku
Pączki z ziemniakami 145

Obłędne pączki, nawet na drugi dzień są mięciutkie, delikatne i przepyszne :) Są bardzo lekkie, do ich przygotowania najlepiej użyć ziemniaków z poprzedniego dnia. Moje z konfiturą różaną (ulubione!), ale możecie nadziać je dowolnie :) Polecam! Ps. Zainteresowane osoby zachęcam do poznania tematu system crm  :) To system informatyczny i postawa marketingowo-sprzedażowa. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę(...)podwojenia objętości, około 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, chwilę wyrbiać. Formować ręcznie - odrywać kawałki ciasta, odważyć około 50 g na każdy pączek, uformować kulki, następnie odłożyć je na ręczniczek. Pączki przykryć i pozostawić w cieple do podwojenia objętości, na około 20 minut, pączki powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte. Wyrośnięte pączki smażyć

Domowa cukiernia Ewy