pączki - 10939 przepisów (strona:70/730)

Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 208

bale (wymalowana Córcia sztuk raz). Miłe uczucie pobyć choć chwile samą i móc skupić się tylko na tym co istotne w tej chwili. Już marzę o kawie i pączku, ostatnim jaki się ostał z Tłustego Czwartku! Dzisiejszy post będzie takim właśnie tłustoczwartkowym wspomnieniem. Co roku staram się smażyć/piec pączki z innych przepisów by potem po wielu próbach wybrać(...)jedyny. Po ubiegłorocznym hicie jakim były pączki ziemniaczane przyszła pora na Yum Yumsy.  Przepis znalazłam w Moich Wypiekach . Z ciasta wykonałam i świderki, jak w oryginale, i kilka pączków tradycyjnych z marmoladą.  Ciasto jest świetne w formowaniu, nie klei się do rąk, jest delikatne i niezbyt słodkie. Dzieciaki jadły pospane cukrem pudrem ja wolałam te lukrowane. Wg mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. 163

Worek i końcówka do nadziewania. Pączki nadziewane marmoladą różaną na Tłusty Czwartek i nie tylko. Domowe pączusie, mniam, mniam ! Składniki : 0,25 ml mleka  ( 1 szklanka ) 13 dkg cukru 13 dkg margaryny 4 całe jajka 7 dkg drożdży 1 szt. cukru waniliowego Pięknie wyrosły :-) sól szczypta kurkumy otarta skórka z cytryny mąka pszenna   ( ile zabierze, przygotujmy sobie(...)zależności jakie chcemy mieć nasze ciasto rzadsze lub twardsze. gdy ciasto jest wolniejsze szybciej nam będzie później wyrastało. Gdy nasze ciasto jest już gotowe zabieramy się do formowania naszych pączków. Dzielimy ciasto na kawałki o wadze około 6 dkg jeden. Przygniatamy dłonią kawałek ciasta, dociskamy lekko do stolnicy i kulistymi ruchami kręcimy kulki, aby były jednolite i gładkie. Układamy

Przepisy i porady kulinarne
Co zrobić, aby podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał. 123

podczas smażenia pączków tłuszcz nie pryskał nam po kuchni trzeba dodać do tłuszczu odrobinę octu. Pamiętajmy również o tym, aby tłuszcz nie miał za wysokiej temperatury. Optymalna temperatura podczas smażenia pączków to około 140 C. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że pączki mogą być surowe w środku, mają ciemną skórkę , a z tłuszczu do pączków dostają się szkodliwe, rakotwórcze substancje(...)Pączki powinny być smażone na smalcu, nie zaleca się stosowania do smażenia pączków olejów roślinnych, ponieważ są mniej wytrzymałe na wysoką temperaturę.  Uważajmy także, aby do gorącego tłuszczu nie dostała się ani jedna kropla wody, gdy tak się stanie, tłuszcz natychmiast zacznie bardzo mocno pryskać ! Wtedy najlepiej jest na chwilę przykryć naczynie pokrywką lub zasłonić ścierką czy papierem

Przepisy i porady kulinarne
Pączki z wątróbką 261

Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej! Składniki: Ciasto: 4 szklanki mąki 400 ml mleka 6 żółtek 60 g drożdży 60 g masła 4 łyżki cukru smalec do smażenia Nadzienie: 40 dkg wątróbki(...)każdego z nich umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia. Porządnie sklejamy, formujemy kulki i odkładamy na posypaną mąką stolnicę. Uformowane kulki przygniatamy lekko deską do krojenia, by uzyskać lekko spłaszczony kształt pączka. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W dużym rondlu roztapiamy 3 kostki smalcu. Pączki smażymy na bardzo mocno rozgrzanym tłuszczu, zrumieniając z obu stron. Gotowe pączki posypujemy parmezanem

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Pączki z dziurką 182

okazji Tłustego Czwartku, zrobiłam pączki z dziurką. Są miękkie, puszyste i nie wchłaniają tłuszczu. Polecam :) Składniki: -5 szklanek mąki pszennej -2 opak. drożdży instant -2 jajka -1,5 szklanki letniego mleka -1/4 szklanki letniej wody -0,5 szklanki cukru (ja wykorzystałam cukier z wanilią) -0,5 łyżeczki soli -1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła -2 łyżki rumu Wykonanie(...)ciepłym miejscu na ok. godzinę do podwojenia objętości. Po tym czasie, wykładamy ciasto na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Wycinamy szklanką i kieliszkiem pączki. Z wykrojonych małych kółeczek można usmażyć mini-pączki. Wycięte pączki kładziemy na tacy (oprószonej mąką) na ok. 30 minut. Wówczas smażymy je na głębokim tłuszczu z obydwu stron. Pączki nie wymagają

KasiekGotuje
Szybkie pączuszki dla wiecznie zabieganych 446

dzień czekam zdecydowanie bardziej niż na walentynki. Zwykle nie żałuję sobie wtedy słodkości i chyba nie ja jedna. Wśród wielu smakołyków, które królują wtedy na stołach, to pączki kojarzą się z tym dniem najbardziej i mają najdłuższą tradycję. Początkowo jednak wcale nie były one słodkie i raczej daleko było im do tych, znanych nam obecnie. Dawniej przygotowywano je z ciasta(...)chlebowego, smażono w głębokim tłuszczu i okraszano słoniną. Miało być przede wszystkim tłusto. W końcu trzeba się było dobrze najeść przed nadchodzącym długim czasem postu. W XVI wieku pączki zaczęto przygotowywać na słodko, jednak nawet wtedy nie przypominały jeszcze dzisiejszych. Nadziewane były wówczas orzechami lub migdałami, ale nigdy wszystkie. Tylko do niektórych wkładano bakalie, a dla osoby, która na takie

Ratunku obiad
Pączki tradycyjne 154

Pączki robię raz do roku. Nie lubię pączków ze sklepu, natomiast moje bardzo mi  smakują. Może dlatego ,że robię tak rzadko. Zapewniam jednak ,że przepis jest bardzo dobry i nic nie może się nie udać. Pączki są leciutkie, puszyste i pyszne. Nadzienie dowolne, ja robię z marmoladą z róży, i z powidłami śliwkowymi. Polecam   SKŁADNIKI(...)Wykrawamy  z niego krążki o średnicy. (Używam  szklanki). Na połowę krążków nakładamy  nadzienie i przykrywamy pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepiamy. Następnie szklanką odcinamy zlepione brzegi. Pączki pozostawiamy do wyrośnięcia, na lekko posypanym mąką blacie. Przykrywamy  ściereczką Pączki powinny być leciutkie i puszyste. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu w dużym naczyniu z obu stron.  Pączki powinny

W kuchennym oknie Ewy
Pączki z nadzieniem kajmakowym. 191

wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 1,5 godziny. Kiedy ciasto już jest wyrośnięte to delikatnie odpowietrzamy je dłonią, poklepując go. Są dwa sposoby formowania pączków. Wałkujemy placek o grubości 1 cm i wycinamy kółka lub odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki. Pączki układamy na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką, nakrywamy je i czekamy aż wyrosną(...)minutach lekko spłaszczam je dłonią i czekam do ponownego wyrośnięcia. Trwa to około 20 minut. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz do temp max 180 stopni C. Wkładamy pączki i smażymy najpierw z jednej strony, a następnie z drugiej. Uważać przy przewracaniu pączka, aby go nie nakłuć. Osączyć na ręczniku papierowym. Ciepłe pączki nadziewać kajmakiem lub marmoladą. Posypać cukrem pudrem lub polukrować

O kuchni z uczuciem
Przepisy na Tłusty Czwartek 284

Zebrałam podstawowe przepisy na pączki duże i małe, smażone i pieczone, czekoladowe, z nadzieniem różanym, bitą śmietaną a nawet z ajerkoniakiem. Ale Tłusty Czwartek to nie tylko pączki więc jest też przepis na faworki i obwarzanki.     Pączki dla początkujących(...)super pączuszki     pączki z ajerkoniakiem Pączki z różą Pączki z bitą śmietaną     faworki   pączusie w polewie czekoladowej obwarzanki

prawdziwe jedzenie
Pączki z ciasta parzonego 168

Mimo, że do tłustego czwartku jeszcze daleko, wczoraj miałam wielką ochotę na przygotowanie moich ulubionych pączków z ciasta parzonego. A w związku z tym, że karnawał w pełni pomyślałam sobie, że może i Wam przepis przypadnie do gustu? Lubicie pączki wiedeńskie? A może znacie je jako Gniazdka, albo pączki hiszpańskie? Wszystkie te nazwy określają pączki z ciasta parzonego smażone(...)jajka i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Z ciasta wyciskamy małe gniazdka na wycięte kawałeczki papieru do pieczenia. Następnie na rozgrzany olej (około 175`C) wkładamy ostrożnie każdy pączek - papierem od góry. Smażymy chwilę do momentu aż papier łatwo odejdzie od ciasta, następnie chwilę czekamy i odwracamy. Smażymy do momentu uzyskania złotego koloru (ok. 3 minuty). Pączki odsączamy

Słodkie Przyjemności
Potargane pączki 47

Proste, smaczne i ekspresowe w przygotowaniu potargane pączki, które przygotujecie w mniej niż 30 minut. Idealnie sprawdzą się kiedy najdzie was ochotę na coś słodkiego lub gdy za chwilę będziecie mieć niespodziewanych gości. Przepis na potargane pączki jest bardzo prosty i szybki. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w swojej kuchni, dlatego nie ma co dłużej zwlekać, tylko brać(...)się do roboty! POTARGANE PĄCZKI PRZEPIS Składniki 200 g mąki pszennej 2 jajka 200 g jogurtu naturalnego gęstego 2 jabłka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu szczypta soli Przygotowanie Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy jogurt, starte jabłka, cukier i spirytus

Alle Dobre!
Mini pączki z jabłkami i jogurtem 57

doskonały czas na przygotowanie domowych wypieków, które rozgrzeją nasze podniebienie i sprawią, że zimowa aura stanie się mniej przygnębiająca. W tym roku proponuję zaskoczyć swoją rodzinę i przyjaciół mini pączkami z jabłkami i jogurtem naturalnym. To połączenie tradycji i nowoczesności z pewnością przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Składniki: 1 jabłko, pokrojone w kostkę 1 jajko(...)pieczenia Dodatkowo szklanka cukru pudru 2 łyżki cynamonu w proszku olej do smażenia Olej wlać do rondla, postawić na ogniu niech się dobrze rozgrzeje, ma być tyle aby mini pączki pływały swobodnie. Będą wielkości jajka. Składniki na ciasto włożyć do misy miksera i ze sobą połączyć. Następnie wrzucić pokrojone jabłka i wymieszać. Ciasto ma być jak gęsta śmietana, jeżeli będzie

gotuj ze mną
Puszyste oponki z piekarnika, czyli pieczone donuty cynamonowe 59

domowe pączusie ale: a) nie masz czasu/siły przygotowywać klasycznej wersji? b) chcesz zaoszczędzić nieco kalorii? Odpowiedź jest prosta – przygotuj te szybkie, puszyste oponki z piekarnika . Zrobienie tradycyjnych pączków wymaga pewnego poziomu cukierniczych umiejętności. W przypadku tych donutów z piekarnika wystarczy, że masz w domu składniki i formę do pieczenia. Przepis jest tak prosty i szybki, że te pieczone(...)ciasta, pilnowania temperatury oleju. Nie musimy się też martwić, że oponki z zewnątrz się spalą, a w środku pozostaną surowe, jak może się to zdarzyć w przypadku tradycyjnych, smażonych pączków. Żeby te puszyste oponki z piekarnika wyszły idealnie, pamiętaj przede wszystkim o wyjęciu wcześniej składników z lodówki (powinny być w temperaturze pokojowej) i o nasmarowaniu formy na donuty tłuszczem. Pieczone

Na-talerzu.pl
Pączki pieczone 63

Pokażę Wam dziś przepis na pyszne pączki pieczone. Pączki to tradycyjny polski wypiek, który zyskał popularność na całym świecie, szczególnie podczas obchodów Tłustego Czwartku. Tradycyjnie pączki są smażone w głębokim tłuszczu, co nadaje im charakterystyczny smak i teksturę. Jednakże w ostatnich latach coraz większą popularność zdobywają pączki pieczone, które uznawane są za zdrowszą alternatywę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pączki pieczone a’la babeczki 58

Pyszne, delikatne i pulchniutkie pączki pieczone a’la muffinki. To nieco zdrowsza alternatywa tradycyjnych pączków, pieczonych na głębokim tłuszczu. Artykuł Pączki pieczone a’la babeczki pochodzi z serwisu Kulinarne Cuda

Kulinarne Cuda