pączki - 10682 przepisów (strona:74/713)

Pączki z budyniem 152

Karnawał czas zacząć. Zawsze w karnawale piekę pączki, czasami twarogowe, zwykłe drożdżowe z dżemem lub jak dzisiaj z budyniem. Przepis na thermomix jest na dole. Ugotować budyń, według instrukcji na opakowaniu, dodając tylko trochę mniej mleka. Budyń musi być gęsty. Do dużego kubka skruszyć drożdże, wlać letnie mleko, dodać łyżkę mąki, łyżeczkę cukru, szczyptę soli. Wymieszać, przykryć i odstawić(...)równe kulki. Zlepioną częścią układać na obsypanej mąką stolnicy. Przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i tak zostawić, aż znowu urosną. Olej lub smalec rozgrzewamy w dużym garnku i porcjami wrzucać pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażyć je z dwóch stron, jak nabiorą złotego koloru za pomocą drewnianego patyczka przewrócić na drugą stronę. Smażyć ponownie , aż nabiorą złotego koloru. Upieczone pączki rozłożyć

Kuchnia Pokoleń
Pączki serduszka 117

Wariacje kulinarne trwają . Na dziś chcę wam pokazać szybkie pączki w kształcie serduszka .   Składniki pączki serduszka: 500 g mąki pszennej 1/2  łyżeczki soli 30 g drożdży świeżych  30 g cukru waniliowego  100 g schłodzonego masła 1 szklanka wody  1 jajko Lukier: cukier puder 200 g sok z cytryny 2 łyżki  Dodatkowo(...)pokrojone drobno masło. Teraz już tylko zagniatamy rękoma. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na 1 cm i wykrawamy foremką w kształcie  serca  pączki ,zostawiamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w głębokiej patelni na oleju. Przekładamy pączki na talerz do stygnięcia . Ostudzone pączki polewamy lukrem z cukru pudru i soku

Różowa kuchnia
Pączki z różą 152

Dzisiaj zapraszamy na tradycyjne pączki z różą. Przepis pochodzi od naszej babci Składniki: - 350 g mąki - 35 g drożdży - 50 g cukru - 1/2 szklanki mleka - 4 żółtka - 50 g masła - szczypta soli - 1 łyżka spirytusu - konfitura z róży - cukier puder do posypania - olej do smażenia Do szklanki wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy aż drożdże nam się rozpuszczą(...)wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę i przykrywamy ściereczką. Gotowe ciasto lekko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką kółeczka i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy na rumiano z obu stron. Jak pączki lekko ostygną to nadziewamy je konfiturą z róży i posypujemy cukrem pudrem. Z tej ilości składników wychodzi ok 12 pączków Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pączki! 198

wprowadzać się na tego bloga jakimś patetycznym wstępem.. to tylko miejsce stworzone dla poszerzenia kulinarnej uciechy. :3 Mam to szczęście, że mogę pochwalić się rodzinnym, niezawodnym przepisem na pączki. Dziś wyjątkowo zamierzam się nim podzielić. Jako, że jestem mistrzem ciasta drożdżowego, nie miałam żadnego problemu i z pączkami; mogę więc być z siebie dumna. Od dziecka miałam wyobrażenie(...)jeśli w ogóle, uda mi się uczynić. Oczywiście byłam w błędzie. Nie jest to twór najprostszy, ale bez przesady. Trochę wprawy i będą puszyste i okrągłe, jak spod maszyny. :) PĄCZKI (około 40 sztuk) 1kg mąki (500) 2 szklanki mleka 8 jajek cukier waniliowy 5 dag drożdży 2 łyżki stołowe spirytusu 4 łyżki stołowe cukru pół kostki masła (około 100g) łyżeczka

Kuchenna Kontrrewolucya
Trochę historycznie o Tłustym Czwartku i pączkach :) 150

internet Ks. Jędrzej Kitowicz, z właściwym sobie humorem pisał o pączkach: "Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko, mógłby je podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu rozciąga się i pęcznieje, jak gąbka do swej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska". Wszędzie, i w miastach, i na wsi, najweselej i najhuczniej obchodzono ostatni tydzień(...)upływał na jedzeniu i piciu, a stoły uginały się pod ciężarem mis i półmisków, z tradycyjnymi, zapustnymi potrawami. Już w XVII i XVIII w. chlubili się umiejętnością wyrobu doskonałych pączków cukiernicy warszawscy i tradycyjnie dostarczali je w karnawale, a zwłaszcza w tłusty czwartek na dwór i stół królewski Stanisława Augusta Poniatowskiego i na jego słynne 'obiady czwartkowe'. Pączki bowiem

Kuchenna Kontrrewolucya
ekspresowe pączki 188

Jeśli ktoś chce zrobić pączki w 30 min, to ten przepis jest idealny dla niego. Angielskie małe pączki, które kładzie się łyżką bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz. Prosty przepis, nie wymaga wyrastania, czekania i skomplikowanych sprzętów. Pamiętajcie, że tylko w jeden dzień w roku pączki nie idą w boczki TŁUSTY CZWARTEK! SKŁADNIKI 300 g serka homogenizowanego waniliowego 1,5 szkl. mąki(...)Przygotować dwie małe łyżeczki. Zamoczyć je w oleju, by ciasto nie przywierało. Nabierać masę i wrzucać na olej, w razie potrzeby pomagać sobie drugą łyżeczką zgarniając ciasto. Kontrolować kolor pączków, odwracać na drugą stronę. Jeśli zbyt szybko ciasto stanie się brązowe, tzn., że temperatura oleju jest za wysoka, należy wówczas zmniejszyć moc grzania palnika. Gotowe pączki wyjmować na papierowy ręcznik

zabawa smakiem
Pączki z marmoladą 189

długim i ciężkim tygodniu pracy, czas na odrobinę słodyczy. Już niedługo "Tłusty Czwartek" więc chciał bym zaprezentować Wam prosty i smaczny przepis na tradycyjne pączki z marmoladą (przepis zaczerpnięty z książki "KUCHNIA POLSKA" z 1960r.)  Składniki: 1 kg mąki tortowej 10 dag drożdży 10-15 dag cukru ok. 1/2 l mleka 7 żółtek 1 jajko sól 10 dag masła(...)ciasta (ok 4 dag), kształtować małe krążki. Na środek nakładać 1/2 łyżeczki marmolady. Zlepiać dokładnie. Formować kule. Zlepień kłaść na spód na posypaną mąką stolnicę (deseczkę). Po skończeniu ostatniego pączka można już smażyć pierwsze. Zalecana temperatura ok 170 st. C.  Pączki omieść z mąki, kłaść na gorący tłuszcz górną stroną na dół. Pączki powinny swobodnie pływać. Przykryć pokrywą

Konrad Gotuje
Łatwe pączki z serkiem nadziewane konfiturą 633

Ekspresowe i proste, domowe pączki z serkiem homogenizowanym, nadziewane konfiturą lub ulubionym kremem. Przypominają popularne oponki.  W moim domu zawsze przygotowywane z dodatkiem mocnych domowych nalewek.  Używając naturalnie aromatyzowanego cukru pudru dodatkowo można im nadać nuty wanilii, róży (przepis) , pomarańczy, lawendy itd. Po usmażeniu, jeszcze ciepłe pączki szprycuje się domową konfiturą lub kremem (np. budyniowym) przy(...)smażenia. Przygotowanie: Jaja utrzeć z cukrem i serkiem. Do gładkiej masy dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i alkohol, dokładnie wymieszać. W głębokim rondlu rozgrzać olej. Usmażyć jeden pączek na próbę . Przy zbyt wysokiej temperaturze oleju pączki szybko się zrumienią ale mogą być surowe w środku, przy zbyt niskiej ciasto nasiąknie olejem. Ciasto nakładać na olej przy pomocy dwóch

SzczyptaSmaQ
PĄCZKI 168

Mięciutkie puszyste rozpływające się w ustach pączki , karnawał w pełni, podczas jego trwania nie może ich zabraknąć. Przepis na te pączki pochodzi z książki "Domowe Ciasta i Ciasteczka" SKŁADNIKI 50 dag mąki 8-10 dag cukru, 2 łyżki oleju, 4-5 żółtek, 1 szklanka mleka, 5 dag drożdży, 1/2 słoika powideł lub dżemu, 1 łyżka spirytusu lub octu, szczypta soli(...)brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej mąką. Pozostawić do podrośnięcia. Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego

RAROSSA
Błyskawiczne pączki pomarańczowe bez drożdży 1038

Pyszne, delikatne, puszyste i lekkie jak obłoczek pączki, które udadzą się każdemu i są bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na 20 mini pączków: 250 g trzykrotnie zmielonego twarogu lub sera wiaderkowego (niesłodzonego) 1 szklanka z czubkiem jasnej mąki orkiszowej lub tortowej 2 małe jajka S/M otarta skórka z jednej małej pomarańczy lub łyżeczka olejku pomarańczowego 1 łyżka ksylitolu lub cukru(...)Wszystkie składniki na ciasto umieść w misce i wyrób ciasto ręcznie lub w robocie kuchennym. W razie potrzeby dodaj odrobinę więcej mąki. Ciasto będzie bardzo klejące, ale dzięki temu pączki będą puszyste i miękkie. Formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego wilgotnymi lub oprószonymi mąką rękami lub nakładaj ciasto łyżką zamoczoną w oleju na rozgrzany olej. Smaż pączki na średnim ogniu

Ze smakiem i z pasją
Pączki pieczone 127

Takie pączki. Jak nie pączki, a z drugiej strony całkiem jak pączki przecież. Na pierwszy rzut oka - pączki najprawdziwsze, popatrzcie na zdjęcia. Zdradza je jednak skórka, Wypieczona, nie wysmażona. Można się kłócić i debatować, które lepsze, mniej kaloryczne czy bardziej puszyste. Jedne i drugie mają zalety, tak samo jak mają i wady. Te smażone mają coś w sobie, aromat skórki(...)chrupkość, charakterystyczny smak.... pieczone tego nie mają. Choć odmówić im zapachu nie można, ale to ciągle bardziej zapach drożdżówki niż nawet średniej jakości pączka. Czytaj więcej

bistro mama
A jednak smażyłam... 183

jakoś zawędrowałam na blog  Daktyle w czekoladzie . I, proszę Państwa, przepadłam, kiedy ujrzałam te słodkie maleństwa. Zakochałam się od razu, bez pamięci. Nagle pomysł z kupowaniem pączka wydał mi się całkowicie niedorzeczny - no bo jak to tak...? To przecież pierwszy Tłusty Czwartek C., biedak nie może kojarzyć go ze sklepowym gniotkiem , który z pączkiem niewiele ma wspólnego. Zachęcona stwierdzeniem(...)pączusie robi się szybko i bezproblemowo, pobiegłam do sklepu po olej. I faktycznie - dwie godziny po zabraniu się za zagniatanie ciasta miałam całą pokaźną górkę domowej robot pączków. Zmieniłam w przepisie parę drobiazgów - nadzienie z Nutelli wydawało mi się dobrym pomysłem, i zdecydowanie miałam rację. Pączusie są słodziutkie i pyszne! A posypka z mleka w proszku faktycznie zachwycająca - nadaje zwykłemu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyśmienite spaghetti bolognese. 220

stronie Kuchni Lidla, a więc w całości przeklejam przepis. Jedyne co mogę powiedzieć to, to że dobrze wysmażone mięso okazało się podstawą!!! Warzywa, które wykorzystałam pochodzą od firmy Paczka Warzyw . O firmie pisała tutaj, użyłam również produktów od Paczki Warzyw opowiadając o jajku . W firmie się zakochałam i baaaardzo polecam szczególnie teraz gdy ziemia zaczyna obradzać!!! Co więcej aby stworzyć(...)wołowego 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego 7-8 ząbków czosnku 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę z Paczki Warzyw 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części z Paczki Warzyw 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części z Paczki Warzyw 80-90 ml oliwy z oliwek

Brzuszki Łakomczuszki
CHRUŚCIKI, FAWORKI DROŻDŻOWE, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 339

się jakoś złożyło, że odeszłam ostatnio troszkę od tradycji, tzn. zawsze, gdy robiliśmy pączki z końcówki ciasta wykrawaliśmy chruściki, które moja rodzinka uwielbia, a ostatnio bywały same pączki. By tradycji stało się zadość, choć na koniec karnawału, szybciutko zarobiłam ciasto i w oka mgnieniu powstały pyszne, pulchniutkie faworki, bez grama zwykłego cukru, na samym ksylitolu. Ten eksperyment chodził mi cały(...)stosunku do ciasta, bo placki drożdżowe, w których tych drożdży jest dość dużo nie wyrastają tak jak powinny. Przeanalizowałam zamieszczone u mnie przepisy i otóż jest, przepis na pączki pychotki. Pączki z niego były cudownie delikatne, chruściki też takie wyszły, mimo, że robione w błyskawicznym tempie (już bez napuszania, z braku czasu). Robiłam z połowy przepisu na pączki. Porcja

Smaczne Zdrowe
Skrzynka transportowa – 5 rodzajów skrzynek i ich prawidłowe zastosowanie. Sprawdź! 35

Artykuł sponsorowany Którymi skrzynkami najlepiej jest transportować owoce i warzywa? Jakie akcesoria tego typu sprawdzają się podczas przewozu pączków, bagietek? Co z logistyką mięsa lub mleka? W tym artykule przeczytasz o pięciu podstawowych skrzynkach transportowych używanych przez firmy cateringowe, piekarnie, masarnie i wiele innych firm gastronomicznych do bezpiecznego transportu określonych produktów spożywczych. Sprawdź! 1. Skrzynka transportowa pełna piekarnicza na pączki(...)Skrzynka transportowa pełna zaprojektowana do przewozu pączków jest niezastąpionym akcesorium dla piekarni i cukierni. Jej szczelna konstrukcja (te i inne skrzynki wraz z pokrywką znajdziesz w  Polmarkus !) zapobiega wysychaniu pączków i pozwala zachować ich świeżość na dłużej. Dzięki gładkim wewnętrznym powierzchniom łatwo utrzymać ją w czystości, co jest kluczowe dla zachowania wysokiej jakości wypieków. Takie skrzynki są wytrzymałe

Via Gusto