smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia
Smaczna PyzaSkładniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 mały filet z kurczaka 10 dkg sera żółtego 1 cebula 30 dkg kurek sól, pieprz przyprawa do kurczaka masło Przygotowanie: Kurczaka pokroić w … Czytaj dalej Quessadilla z kurkami
czarrna od kuchnidrobny makaron jak dla mnie rewelacja do tej potrawy Lubella Składniki: 1 szklanka makaronu Muszelki 26 Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone 50 ml białego wina 200 ml wody Sposób: Roztapiamy masło i podsmażamy Pancettę. Dodajemy kurki i szczypiorek
Viola cooks with passionowsiana to moje niedawne odkrycie. Gotuje się długo, ale za to jak smakuje! Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g świeżych kurek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę smażyć, dodać sparzone i przepłukane kurki (większe sztuki pokroiłam). Smażyć chwilę, a kiedy cebula i grzyby zaczną się rumienić, dodać posiekany czosnek. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Gorące wyłożyć na gorącą kaszę
Czerwień i błękitpstrąga. Ale jak na seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami(...)Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogDrwala ;-), no i sami powiedźcie patrząc na to danie i na fotografie, czy oddaje ten klimat? Makaron Drwala, to przede wszystkim cudowne połączenie i kompozycja smaków i aromatów, świeże kurki prosto z lasu, nasz polski tymianek drobnolistny, świeża natka pietruszki, dobrej jakości masło, oliwa z oliwek, szczypta aromatycznych przypraw i bardzo dobrej jakości makaron. Całość tak pachnie intensywnie(...)masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 6 gałązek tymianku - 2 gałązki natki pietruszki - 3 szczypty kurkumy - 2 szczypty gałki muszkatołowej - sól - pieprz biały - chlust białego wina - 3 garście świeżych kurek WYKONANIE: Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i oliwę, roztapiamy i dokładnie mieszamy. Dodajemy czosnek, tymianek, obrane i opłukane grzyby. Całość podsmażamy mieszając przez 8 do 10 minut, podlewamy winem
SMYKWKUCHNIborowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów (użyłam borowiki i kurki) 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 3-4 łyżki oleju 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% sól i pieprz łyżeczka ziół prowansalskich, dalmatyńskich lub do pizzy pół łyżeczki
Czerwień i błękitsię przepisami z moją Ciocią, ja przygotowałam kotlety włoskie i szaszłyki, a ciocia pyszne mięsko, zupy i niesamowicie pyszny sos rydzowy. Nie jestem fanką grzybów, toleruję jedynie pieczarki i kurki, ale za rydze dałabym się pokroić! Smakują po prostu niesamowicie! A po przepysznym sosie mojej Cioci postanowiłam trochę poeksperymentować. Przyznam, że nie przepadałam za sosami śmietanowymi, gdyż dla mnie(...)makaronem zajadał się daniem. Wiem, że nie ze względu na makaron, a sos, ale i tak się cieszę. :) W tym sosie śmiało możecie wykorzystać inne grzyby - prawdziwki czy kurki, myślę, że będzie smakowało równie wyśmienicie. Możecie także nie dodawać kurczaka i ugotować pyszny sos grzybowy jako dodatek do innego dania. Smacznego
Cooking MonsterDodać sól i pieprz do smaku. Podawać z ziemniakami puree lub makaronem. W taki sam sposób możemy przygotować grzyby do zupy grzybowej . Jeśli natomiast uda Wam się jeszcze zdobyć kurki, polecam świetną kostkę rosołową z kurek . Bazę do zup i sosów. Grzyby pasteryzowane na zimę grzyby leśne sól do smaku woda Grzyby dokładnie oczyścić i przepłukać wodą. Pokroić
Posadzone i zjedzonełąką na jego obrzeżach, gdzie pasą się krowy i słychać pianie kogutów. Tu dominuje ciemny piach na ścieżkach, tu mamy swój „wąwóz kurkowy”, gdzie zawsze w sezonie znajdujemy kurki, tu też przychodzimy na jagody i grzyby. Tu widziałam sarny, dzięcioły i sowę. Grzybów w Trójmiejskich lasów jest zatrzęsienie. Jeszcze się dobrze nie wejdzie do lasu, a już mamy pełen(...)mniejsze zostawić w całości. Przełożyć je do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier
Posadzone i zjedzonejagodzianka" Pierogi z kurkami to wyśmienite pierogi wegetariańskie (można z nich zrobić pierogi wegańskie zamieniając masło na olej – niestety ze … Przeczytaj cały artykuł Post Pierogi z kurkami pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSkładniki: 30-40 dkg fileta z pstrąga łososiowego 25 dkg kurek 1 cebula 1/2 szklanki białego wina 4 łyżki tłustej śmietany 2 łyżki masła sól i pieprz kilka listków szałwii Przygotowanie: … Czytaj dalej Pstrąg łososiowy z kurkami
czarrna od kuchniSkładniki 30 dkg kurek 30 dkg filetów z udka kurczaka 1 cebula 10 dkg masła 1 śmietana 18 % (200 ml) 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 1 łyżka mąki 2 … Czytaj dalej Kurczak w kurkach
czarrna od kuchnimielonego 1 ząbek czosnku kiełki buraka 2 plastry cebuli białej garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej, żółtej, zielonej, białej, fioletowej, pomarańczowej kilka kurek Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona tymianek majeranek Salsa : 1/2 mango kilka pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone 2 łyżki oliwy extra(...)Przygotowanie mięsa i innych składników Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy łyżkę lnu mielonego oraz drobno posiekany czosnek. Przyprawiamy pieprzem czarnym, papryką wędzoną oraz tymiankiem i majerankiem. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręczniczkiem i dodajemy do mięsa. Papryki myjemy i kroimy z każdej po 2 plastry, które oczyszczamy z ewentualnych pestek. Z mięsa wyrabiamy
Parowar Facetasoli Mąkę wymieszaj z solą i zalej ją wrzącą wodą. Wymieszaj drewnianą łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu(...)Cebulę podsmażamy z liściem laurowym, dodajemy kurki, gdy woda odparuje solimy i pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy
Pasje Jolkikostkami lodu ;) Okazuje się, że obiad bez glutenu, bez laktozy, bez cukru i bez składników pochodzenia zwierzęcego może być bardzo smaczny :) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 250 gram kurek 1 cebula 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka oleju kokosowego pieprz różowa sól himalajska garść listków mięty tajskiej (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podduszamy na oleju(...)kokosowym na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i dusimy, aż grzyby zaczną się robić miękkie, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze chwilę, aby zredukować sos. Gdy zacznie gęstnieć, podajemy go z gorącą quinoą i posypujemy listkami mięty
Quinoa Raz!Zupa kurkowa to nowość w moim domu. Jakoś wcześniej nie wpadłam na to, by z kurek, które zajadamy w sezonie dość często, przygotować zupę. A szkoda, bo zupka wyszła meeega, bardzo delikatna, aromatyczna i przepyszna. Można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej (wówczas(...)pomijamy boczek), ale można tak jak ja z dodatkiem wędzonego boczku, który podkręcił smak zupki. Polecam bardzo gorąco, u nas wchodzi na stałe do letniego menu... :-) Składniki: - 250g oczyszczonych* kurek - 1,5 litra wywaru jarzynowego (lub dowolnego innego bulionu) - ok.500-600g obranych ziemniaków - 2 łyżki masła klarowanego lub oleju - 1 marchewka - 1 mała pietruszka (można pominąć) - 2 plastry wędzonego boczku
Smaczne Zdrowefareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Potrzebne składniki: 6 średniej wielkości młodych ziemniaków 1 00 g kurek 4 duże pieczarki 1 cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka rozma rynu 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 5 łyżek oleju kokosowego 1 łyżeczka wędzone pap ryki(...)przez ok. 40 min – aż ziemniaczki będą miękkie. W międzyczasie kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni na oleju kokosowym. Jak cebulka się zeszkli dodajemy umyte kurki i pieczarki pokrojone w niedużą kostkę. Całość przyprawiamy pieprzem, solą rozmarynem i tymiankiem. Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i jak lekko wystygną wydrążamy środek (najlepiej łyżeczką). Miąższ kroimy
Łycha smakówSkładniki: ciasto: 150 g mąki 80 g masła 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany dodatki: 15 dkg kurek 1 cebula olej, 1 łyżka masła 20 dkg fileta z indyka sól, pieprz, … Czytaj dalej Tartinki z kurkami
czarrna od kuchniosób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego(...)wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej
Pora na poraosób, na niedzielną kolację idealna. Moja wygłodzona rodzina, zwabiona zapachem tak szybko się na to rzuciła, ze nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia :) 4 średnie ziemniaki 15 kurek połowa brokuła pół puszki groszku 2-3 jaja łyżka masła 300 ml śmietany 30% starty żółty ser sól pieprz Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem za pomocą kawałka ręcznika papierowego(...)wszystko do niego wkładamy: umyte i pokrojone kurki (ewentualnie pieczarki), ziemniaki w ok 1 cm talarki, brokuł podzielony na małe różyczki oraz groszek. Zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkami solą i pieprzem. Na wierzch posypujemy startym serem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy śmietanowo - jajecznej
Pora na poraBędzie sos kurkowy, który można przygotować w pół godziny a i podać np do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem bądź do kolacji z makaronem. Smacznego! Składniki : * 200g świeżych kurek * 1 cebula * łyżka masła * łyżka śmietany 18% * łyżeczka mąki pszennej * sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na rozgrzanym maśle. Dodać umyte i osuszone kurki. Dolać pół szklanki wody i dusić około 15 minut. Przyprawić do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do sosu i zagotować. Podawać z ziemniakami albo makaronem
Magiczne Życie MartyKurki – nic dodać, nic ująć Składniki: naleśniki 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz 200 g kurek 1 pojedynczy filet z kurczaka … Czytaj dalej Krokiety kurkowe
czarrna od kuchnifiltra Fitaqua firmy Amii . Wiecie co? niebywałym komfortem dla mnie jest móc co jakiś czas polecać Wam to właśnie rozwiązanie. Dlaczego? Dlatego, że naprawdę jest idealne. Wygoda - odkręcam kurek i nalewam wodę do szklanki. Mam nawet wybór: woda mineralna lub demineralizowana. Nie noszę ciężkich butelek, nie denerwuje mnie dzbanek filtrujący (którego jeszcze niedawno używałam), który muszę umyć(...)mineralnej, którą kupuje się do przeciętnego domu. Warto zainwestować w dobry filtr do wody. Oszczędność miejsca - filtr zainstalowany jest pod zlewem, a nad zlewem ma specjalny kranik z dwoma kurkami (woda mineralna z jednego i demineralizowana z drugiego). Smak - niezaprzeczalnie jest to woda o wspaniałym smaku. UWAGA: woda demineralizowana jest idealna dla chorujących na kamicę nerkową. Zakup filtra
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie) 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 żółte świeże pomidory 2 szklanki świeżych kurek sól, pieprz, kardamon, majeranek łyżka cukru masło klarowane Wykonanie: Filety dokładnie umyj, przypraw (tylko nie cukrem). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki pokrojone w większe kawałki, chwilę duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodajac także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę
Zasmakuj Kuchnimałej piersi z kurczaka ok 6-7 plasterków sera żółtego pieprz, odrobinka soli, posiekana natka pietruszki na sos: połówka pora ( biała część) 30 dag kurek 20 dag pokrojonego w bardzo drobną kostkę boczku wędzonego 2 łyżki oleju do smażenia 1/3 szklanki śmietanki 30% 1 białko Sposób przyrządzenia: Ciasto francuskie rozwinąć(...)ciasto. Piec ok. 25 min w nagrzanym do 180 stopni piekarniku aż się porządnie zarumieni. W międzyczasie przygotować sos. Por pokroić w cienkie piórka, zeszklić na oleju, dodać kurki również bardzo drobno pokrojone i boczek. Smażyć pod przykryciem ok. 15- 20 min raz na jakiś czas mieszając. Na koniec dodać sól, pieprz oraz śmietankę. Dusić ponowne
pieprzny smaczekłyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej 1 suszony pomidor masło klarowane 2 marynowane papryki 250 g kurek listki bazylii do smacznej dekoracji przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek, papryka ostra i słodka Wykonanie: Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie pokrojonego w kostkę suszonego(...)pomidora, fasolkę, pokrojoną w cienkie paski paprykę marynowaną, cebulkę w piórka i kurki przekrojone na pół. Duście kilka minut do połączenia składników. Kiełbasę pokrójcie w talarki, przesmażcie na maśle, doprawcie: Do patelni z mięsem dodajcie warzywa i passatę wymieszaną z fetą i parmezanem. Duście do połączenia składników, przyprawcie w razie czego jeszcze do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchnipokrzywy, którą używam praktycznie do wszystkiego, a o jej leczniczych właściwościach napisałam tutaj . A że teraz jest sezon na szparagi to i te zielone patyczki wykorzystałam. Jajka mam od kurek najszczęśliwszych na świecie, które to codziennie buszują za moim płotem po polu pełnym przeróżnych dzikich ziół, świeżych robali :) i innych żyjątek. Ogólnie takie zdrowe, piękne i pełne natury poranki(...)SADZONE ZE SZPARAGAMI I POKRZYWĄ Składniki: duża garść szparagów zielonych duża garść świeżej zielonej pokrzywy kilkanaście pomidorków koktajlowych lub 2 duże malinowe pomidory 2 ząbki czosnku 2 jajka od kurek szczęśliwych garść ulubionych ziół (ja dałam świeżą bazylię, świeże oregano oraz świeżą szałwię) sól morska i świeżo mielony czarny pieprz masło klarowane do smażenia (lub dobrej jakości olej) Przygotowanie
Naturalna Kuchniastronią od półproduktów i produktów gotowych, ale….Może Wam się przyda jako potrawa last minute na nadchodzący zabiegany świątecznie czas? Składniki: • 1 podwójna pierś kurczaka • 1 cebulka • garść mrożonych kurek • 2 zupy kurkowe ze szczypiorkiem Knorr’a • olej • pieprz, sól – do smaku Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić na dość małe kawałki. 2. Obsmażyć na złoty kolor(...)łyżce oleju. 3. Dodać cebulkę posiekaną w drobniutką kosteczkę, zaszklić. 4. Dodać kurki drobno posiekane. Podsmażyć. 5. Rozmieszać 2 zupy w ¾ ilości wody podanej na opakowaniu. 6. Mieszaninę wlać na patelnię. 7. Gotować sos, aż zgęstnieje i osiągnie pożądaną konsystencję. 8. Podawać jako samodzielne danie lub dodatek do mięs. Smacznego
W mojej kuchnisłono - dlatego zapewne bliny z buraka nie było solone aby zrównoważyć smak słony. No właśnie - takie bliny - pulchne, leciutkie mógłbym jeść na okrągło! Danie główne - comber z królika faszerowany kurkami i orzechami, puree z groszku i zielona sałatka Rzadko można spotkać w restauracjach królika, a co dopiero comber - to był też jeden z powodów, dlaczego zdecydowałem się na wybór(...)restauracji. Mięso było zwarte, dobrze doprawione i porządnie nadziane farszem z kurek i orzechów - myślę, że to udane połączenie. Sos był mocno zredukowany i wyrazisty co przełamało leśno-orzechowy smak farszu jak i samego królika. Puree z groszku było smaczne - wydaje mi się, że można byłoby tu tylko popracować na gładkością samego puree albo zaserwować to warzywo w formie
Right Behind The Kitchenkontroli jakości na każdym etapie produkcji. Posiadają atest PZH. W skład zestawu wchodzi delikatny i gustowny kranik, który można zainstalować bezpośrednio na zlewie lub na blacie szafki. Odkręcając jeden kurek możemy napić się oczyszczonej i mineralizowanej wody. Odkręcając drugi mamy do dyspozycji oczyszczoną wodę demineralizowaną, która idealnie nadaje się do żelazek, spryskiwaczy czy też przygotowania kostek lodu. Na czym(...)szkód potrafią zrobić podczas prostych czynności. W tym przypadku pełen profesjonalizm: czysto, sprawnie i sympatycznie. Bez cienia irytacji, co uważnie obserwowałam ;) Po zainstalowaniu urządzenia panowie poinstruowali mnie który kurek do czego służy oraz na czym polega sposób oczyszczania i mineralizowania wody. Otrzymałam kartę gwarancyjną wraz z wizytówką jednego z panów i bezpośrednim numerem telefonu "na wszelki wypadek". Panowie
Codzienna kuchnia niecodziennanajsmaczniejsza i najtańsza. Danie jest bardzo lekkie, więc super się sprawdza na obiad czy kolację:) Potrzebne składniki: 4 średnie okrągłe cukinie 100 g ryżu 20 g kurek 1 papryka 2 pomidory 15 suszonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka oleju kokosowego majeranek, tymianek, bazylia pieprz, sól Przygotowanie: Cukinie dokładnie myjemy, obcinamy czubki i wydrążamy(...)delikatnie zmiękły. Ryż gotujemy jak zwykle. Na patelni z łyżką oleju kokosowego podsmażamy pokrojone w kostkę cebulę, jak się zeszkli dodajemy paprykę i umyte kurki. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pomidory świeże (sparzone i obrane ze skórki), suszone, cukinię (która nam pozostała z wydrążenie) oraz przyprawy: majeranek, tymianek, bazylia, pieprz i sól. całość mieszamy
Łycha smakówDzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSkładniki kurki 1 kg papryka 1 szt cebula 1 szt ocet winny 6% szklanka cukier 1/2 szklanki liść laurowy 2 szt pieprz w ziarenkach 6 szt papryka słodka 1 łyżka suszony estragon 1,5 łyżki sól 1 łyżka kwasek(...)cytrynowy szczypta Sposób przygotowania Grzyby oczyścić umyć i osączyć. Paprykę umyć, pokroić w paski, a cebulkę w plasterki. Zagotować 2 szklanki lekko osolonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego. Wrzucić kurki i gotować aż opadną na dno. Dołożyć paprykę i cebulę. Gotować 5 minut. Grzyby i warzywa wyjąć, wywar zagotować z przyprawami i ostudzić. Dodać cukier i sól. Zagotować
Darcia w kuchnimiałam je opublikować, ale zapomniałam. Dzisiaj przeglądając zdjęcia natknęłam się na nie. Fakt, to nie jest sezon na kurki, ale można je zastąpić pieczarkami składniki : 0,5 kg kurki , 1 szt cebula , 1 szt jajko , do smaku Sól , do smaku pieprz , CIASTO , 3 szklanki mąka , 3/4 szklanki woda , 1 łyżka masło , szczypta Sól , do smarowania jajko
Darcia w kuchnijest przereklamowany a próbowałam go po raz pierwszy. I nie ostatni. :-) Jaj ka w tej formie , zamiast tych z majonezem ucieszą naszyc h gości. 4 jajka 100g marynowanych kurek 4 ogórki konserwowe 1 cebula 5 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, pieprz 1. Jajka gotujemy(...)twardo. Obieramy i przekrawamy na pół. 2. Ogórki i cebulę drobno kroimy. Dodajemy kurki, majonez, jogurt, musztardę, chrzan. Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy do połączenia składników. 3. Jajka układamy na talerzu, polewamy wcześniej przygotowanym sosem. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem
Szefowa kuchniDzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim .To pomysł na urozmaicenie śniadania, a także na sycący obiad bądź aromatyczną kolację, a nawet lekką przekąskę. 40 dag kurek 1 cebula 8 jajek 2 łyżki kukurydzy 4 plasterki szynki Pół czerwonej papryki 4 łyżki śmietany 18 proc. łyżka kaszy manny 4 łyżki posiekanego szczypiorku łyżka masła masło i bułka tarta(...)formy sól, pieprz, słodka papryka Sposób wykonania: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy na niej cebulę. Dodajemy oczyszczone, opłukane, osączone na sicie kurki, pokrojone w kostkę paprykę i wędlinę oraz kukurydzę. Doprawiamy całość według uznania. Smażymy na ogniu około 10 minut, aż cały płyn z grzybów odparuje. Przestudzamy. Jajka ubijamy ze śmietaną, wymieszaną z kaszką
Podróż w kulinariaNadchodzą Święta i bigos jest daniem obowiązkowym. Zresztą nie tylko na święta, danie to jest podstawą kuchni polskiej. Składniki: 2 kg.kwaśnej kiszonej kapusty garść suszonych grzybów i zmielonych kurek ok.10-15 suszonych śliwek około 2 szklanek czerwonego wytrawnego wina gotowane mięso np.z rosołu kiełbasa/chudy wędzony boczek kminek,pieprz,majeranek,sól ziele angielskie,liście laurowe 1 cebula łyżka koncentratu(...)pomidorowego Kiszoną kapustę najlepiej kwaśną,pokroiłam na mniejsze części. Podlałam ją wodą, dodałam kurki, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam. Namoczyłam suszone grzyby. Na patelni podsmażyłam kiełbasę,cebulę i wędzony boczek. Dodałam wszystko do kapusty. Wsypałam przyprawy. Podsmażyłam pokrojone i ugotowane mięso. Może to być łopatka,szynka lub inne. Pokroiłam grzyby i śliwki. Dodałam suszone śliwki i grzyby
potrawyregionalnemakaron ugotowany (najlepiej domowy) ok 300 g 100 g kurek pół cebuli 150 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła sól pieprz ziołowy staropolski 1 ząbek czosnku natka pietruszki świeża bazylia Na patelnię włożyć masło, dodać posiekaną cebulę i czosnek, chwilę przysmażyć po czym dodać umyte i pokrojone kurki. Smażyć kilka minut aż zaczną się miejscami przyrumieniać. Dodać
Gotowanie jest łatwemakaronu 150 g kurek pół bakłażana sól pieprz pieprz ziołowy pół cebuli 200 ml śmietany 22% szczypta kurkumy 1 łyżka masła bazylia natka pietruszki Makaron (penne) ugotować. Bakłażana wcześniej posolić, po upływie ok pół godziny przepłukać zimną wodą i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło, ułożyć najpierw bakłażan i pozwolić by się przyrumienił. Następnie dodać opłukane kurki, posiekaną cebulę
Gotowanie jest łatwenaleśnikami pokrojonymi w grube paski, dzięki czemu zupa u moich synów zyskała dwa dodatkowe punkty. Naleśnikowy makaron proponuję także do rosołu lub niezabielanej pomidorowej. Składniki: 250 g świeżych kurek 2-3 skrzydełka z kurczaka 1 mały seler 1 gałązka naci selera 1 pietruszka 2 gałązki natki pietruszki 2 marchewki 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku(...)łyżka masła 1/2-2/3 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżka majeranku (świeży lub suszony) 1 łyżeczka suszonego rozmarynu posiekana natka pietruszki sól i pieprz Skrzydełka umyć. Kurki dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa, także nać selera i pietruszki, skrzydełka oraz grzyby umieścić w garnku, zalać zimną wodą i gotować
Czerwień i błękitfarszu, zwijamy. Smacznego. II miejsce - zestaw produktów folwark Leśne przekąski - zgłoszenie nadesłane przez Panią Izę C. Składniki : Wędlina 30 dkg cebula czerwona 1 szt pieczarki 20 dkg grzyby kurki 10 dkg papryka czerwona 1/4 szt ciasto francuskie jajko ser żółty starty olej sos folwark Madziarski Przygotowanie : Z ciasta francuskiego wycinamy krążki(...)rozkłóconym jajkiem, nakładamy ciasto z otworkiem. Układamy na blaszce, "czapeczki" osobno i pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut. Wędlinę rozdrabniamy blenderem. Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, pieczarki, kurki, paprykę czerwoną, dokładamy wędlinę i 3 łyżki sosu Folwark Madziarski, chwilę podsmażamy. podpieczone ciasto wyjmujemy i napełniamy farszem, przykrywamy serem i nakładamy małe kółeczko ciasta. Wkładamy do piekarnika
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinieco kształtem przypomina żółte kurki. Pod kapeluszem grzyba zamiast poprzecznych blaszek znajdują się kolce. Kolce to może dużo powiedziane, bo grzyb wcale nie koli. Podobnie jak kurki również kolczak obłączasty rośnie w dużych grupach. No więc grzyby nazbierane, więc musiałam je jakoś wykorzystać. Kolczaki usmażyłam i dodałam do ziemniaczanej zapiekanki. Ziemniaczana zapiekanka to bardzo popularne szwedzkie danie , które
codojedzeniaSosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko
Milion Smakówzrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad. 6 jaj słoiczek karczochów w oliwie opakowanie sera ricotta 100 gram pecorino 2 szalotki pokrojone w piórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy nie wyrzucajmy(...)patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem lub tymiankiem i kurki. Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odwróć ją za pomocą talerza i smaż z drugiej strony kilka
AZgotuj!Dzień Bloga zapraszam na pyszne danie - makaron penne z indykiem w sosie śmietanowym z kurkami (na winie) polecam :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldSezon kurkowy trwa, więc trzeba go w pełni wykorzystać. Niestety w lasach sucho, więc musieliśmy kupić od zawodowych grzybiarzy. Składniki 250 g kurek 1/2 łyżki masła 150 g makaronu cavaletti 250 ml śmietany 18% 1 duża cebula 1 duża marchewka 1 l bulionu warzywnego 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kurki czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i razem z posiekaną cebulą i pokrojoną w paski marchewką dusimy na maśle. Do grzybów wlewamy gorący bulion, gotujemy kilka minut, wrzucamy makaron i gotujemy do jego miękkości. Całość zabielamy śmietaną, dodajemy posiekany szczypiorek, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenpowstaje inne danie. Dzisiaj propozycja na makaron pełnoziarnisty z kolejnym sosem śmietanowym. Chyba ten rodzaj sosu najbardziej lubię :) Moja rodzina zresztą też. SKŁADNIKI: 150 g makaronu pełnozarnistego 150 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 garści swieżego szpinaku 30g sera z niebieska pleśnią 200 ml śmietanki 30 % świeżle listki oregano sól pieprz masło parmezan(...)zrobić: Makaron ugotować al dente. Na patelni roztopić masło i dodać drobno posiekaną szalotkę. Gdy cebulka lekko się zeszkli, wsypać drono pokrojone kurki, całość podsmażyć,aż grzyby puszczą wodę i odparują. Szpinak pokroić w paski i przełożyc na patelnię, dodać przeciśniety przez praskę czosnek, pokrojony w kostkę ser i całość dusić 3-4 minuty. Wlać śmietankę, wymeszać, doprawić solą
Kuchnia w opałachdanie idealne. Połączenie mięsa z grzybami nigdy nie zawodzi. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 250 g kurek 1 duża cebula 1 łyżka masła klarowanego 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 18% 1 pęczek natki pietruszki 5 łyżek mąki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Karkówkę kroimy w dużą kostkę, oprószamy solą, pieprzem(...)obtaczamy w mące. Razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle klarowanym. Do całości dodajemy pokrojone kurki, chwilę razem podsmażamy i zalewamy winem. Dusimy pod przykryciem ok 10 min. dodajemy śmietanę, podgrzewamy. Posiekaną natkę dodajemy do potrawy, mieszamy. Podajemy z surówką i kopytkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchenstanie zastąpić. Postaraj się znaleźć małe cebulki i dodać je w całości – danie będzie wyglądać bardzo interesująco! Składniki: 150 g makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny 3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki(...)podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki przekrój na połówki. Kurki opłucz, oczyść gąbeczką, osusz i przekrój na mniejsze kawałki. Tofu pokrój w 1 cm kostkę. Imbir i czosnek obierz i posiekaj w drobną kosteczkę. W woku lub na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć kostki tofu i podsmażaj je przez
Roślinna - blog wegańskisię już zdecyduję je zrobić to zawsze wychodzi mi pełny kociołek. Gołąbki z młodej kapusty są najlepsze, a do nich sos grzybowy, który przyrządziłam z pierwszych przeze mnie uzbieranych kurek. Farsz do gołąbków najczęściej robię z ryżu, ale zdarza się, że używam bulgur , kaszę lub couscous . Dzisiaj zrobiłam mięsne gołąbki z dodatkiem surowej salsiccia, coś nowego, coś pysznego! Gołąbki(...)natki pietruszki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Sos kurkowy 1 szalotka 300 g kurek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu lub ½ łyżeczki suszonego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 łyżka 300 ml śmietany sól i pieprz do smaku
codojedzeniawłasny, domowy. 2 szklanki mąki graham 2 jajka 1 łyżeczka soli woda Zagnieść ciasto. Rozwałkować. Wysuszyć. Pokroić na 1 cm paski. Ugotować w osolonej wodzie. 300 gram kurek biała cebula ząbek czosnku sól pieprz 0,5 szklanki wytrawnego białego wina i śmietanki kremówki 1 łyżka masła koperek Cebulę pokrojoną w kostkę zeszklij na maśle, dodaj czosnek(...)kurki. Smaż. Dolej wino. Odparuj kilka minut. Dodaj sól i pieprz. Duś. Na koniec dodaj śmietankę. Na koniec koperek. Zmieszaj z ugotowanym w tym samym czasie makaronem tagliatelle
AZgotuj!Moje ulubione grzyby! Sobotni wypad do lasu zaowocował :D Składniki 250 g makaronu spaghetti 400 g kurek łyżka masła cebula szklanka mleka 1/2 szklanki śmietany 18% sól ,pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki parmezan mąka ziemniaczana (1 łyżeczka) Przygotowanie Grzyby płuczemy ,osączamy ,większe kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w kostkę i razem z kurkami dusimy na maśle
R'n'G KitchenSkładniki 150 g sera wędzonego gouda 100 g wędzonego kurczaka ( u mnie udka ) 100 g sera koziego wędzonego 150 g marynowanej papryki szparagi zielone z zalewy 100 g marynowanych kurek listki bazylii Przygotowanie Plastry sera wędzonego przekroiłem na pół. Ułożyłem na nim pokrojone w paski : ser kozi wędzony, paprykę konserwową, szparagi zielone obrane ze słoiczka, kurczaka wędzonego. Zwinąłem(...)rulon, spiąłem wykałaczką z cząstkami papryki, listkami bazylii i marynowanymi kurkami. Podałem z grzankami. Można użyć ogórka konserwowego, cebulek
R'n'G Kitchendużo pisać ??? Mam dziś dla Was pyszne i szybkie danie z makaronem. Kurczak, kurki to świetny duet. Spróbujcie a nie zawiedziecie się, no chyba że to nie Wasze klimaty. Ja użyłam kurek blanszowanych ale jeśli macie świeże bo to już sezon ale zważywszy na ostatnie upały to raczej będzie ciężko, to śmiało możecie użyć świeżych ( będzie smaczniej ). Rozwiń
Ewa w kuchnitego powodu ogromnie. Pociesza mnie nieco fakt, że niedużo ostatnio padało więc prawdopodobnie w lasach sucho i niewiele rośnie. Ale być może gdzieś tam czekają na mnie już złote kurki czy dorodne koźlaczki ? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają. Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone(...)uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret. A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzatego zadania. Składniki: ok 1 kg łopatki wieprzowej ok 10 dkg wędzonej słoninki 3 cebule 2-3 ząbki czosnku 2 marchewki 1/2 czerwonej papryki 1 biała papryka garść kurek 1 litr bulionu 2 łyżki oleju rzepakowego sól pieprz 5-6 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 1/2 łyżeczki cukru czerwona papryka w proszku(...)podlać delikatnie bulionem. Marchewkę pokroić w plasterki, cebulę w piórka, paprykę w duże kawałki, czosnek w plasterki. W garnku, na oleju poddusić marchew. Jak zmięknie dodać cebulę, paprykę i kurki. Dusić wszystko, aż delikatnie zmięknie i dodać usmażone mięso. Dodać przyprawy i czosnek. Wszystko razem dusić około godziny, od czasu do czasu mieszając i podlewając bulionem, do momentu
Jemy PijemyKurki to moje ulubione grzyby. Nie dość, że są bardzo smaczne to jeszcze szybko się je przyrządza. Można z nich wyczarować naprawdę wiele(...)pyszności. Trzeba je tylko najpierw znaleźć, co czasem nie jest takie proste. A, że ja należę do zapalonych grzybiarzy to mi się udaje. Ponadto mam własny skrawek lasu i kurki na nim dość chętnie rosną. Tym razem przygotowałam z nich spaghetti. Dodałam pierś z kurczaka i zrobiłam sos śmietanowy z dodatkiem białego wina i czosnku. Wyszło pysznie.” Czytaj więcej
Wiem co jemjajecznica z kurkami i szczypiorkiem ; tosty(...)graham~ Pierwszy raz jadłam te grzyby...Posmakowały mi i teraz na pewno zawsze będę je kupować w sezonie :) Jak to tato określił "królowe grzybów" :) I taki wege suchar - jedynie kurki jakie jem ;) Ktoś zrozumiał
breakfast of dreamsburaków W przecierze pomidorowym Dynia Marynowana Na słodko z anyżem Słodzik dyniowy z alkoholem Z żurawiną na słodko Fasolka szparagowa Marynowana Gruszka W occie Grzyby Grzyby z papryką Kurki z papryką Puree grzybowe W przecierze pomidorowym Jabłka Na szarlotkę Nutella z jabłkiem Tarte Jajka W marynacie Kalarepa Marynowana Kalafior Z marchewką Kapusta(...)Kapusta czerwona kwaszona z borówkami Koper Z solą Morela Dżem Nasturcje A’la kapary Ogórki Konserwowe – przepis babci Kiszone / kwaszone Mizeria Mizeria z octem na winie Papryka Ketchup paprykowy Kurki z papryką Kwaszona Papryka z grzybami Paprykowa marmolada Puree paprykowe Smażona papryka marynowana W miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym
Tradycyjna Kuchniaziemniaczanym puree. Pieczona perliczka z grzybami leśnymi 2014-12-22 12:14:05 Mięso perliczki jest delikatne, chude i aromatyczne. Upieczone doskonale komponuje się z leśnymi grzybami, np. kurkami, i maślano-śmietankowym puree z ziemniaków. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 średnia perliczka (1,2 kg) 150g ulubionych leśnych grzybów – świeżych lub mrożonych, w tym drugim wypadku(...)oraz puree – udekorowane posiekanym świeżym rozmarynem, a także z sosem z pieczenia w sosjerce dla chętnych. Uwagi Jeśli grzyby są mrożone i nie są to grzyby „twarde”, takie jak kurki (na zdjęciu) lub rydze, ale np. podgrzybki lub maślaki, które robią się po rozmrożeniu dosyć miękkie – można pominąć etap ich podsmażania i od razu włożyć odmrożone grzyby do brytfanny
Kulinarna PokusaPierwsze kurki w końcu pojawiły się w lasach i sklepach. A kurki świetnie komponują się ze słonym smakiem oscypka. Do tego pełnoziarniste pieczywo, trochę cebuli i mamy kanapkę, która smakuje idealnie na gorąco i na zimno
Milion SmakówKorzystając z tego, że sezon na kurki już się rozpoczął warto zrobić pyszne pierogi z kurkami. Oprócz grzybów oczywiście młoda cebulka a dla urozmaicenia smaku - świeży szczypiorek
Milion Smakówciepło, ale na zimno jest równie pyszna. Sadzę, że zagości na moim świątecznym stole. Jest rewelacyjna i pięknie się prezentuje. 1 filet z kurczaka 100 g pieczarek 50 g kurek 1 cebula 60 g ziołowego sera camembert Suszone pomidory Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Olej do smażenia Kurki czyścimy. Pieczarki i cebulę kroimy w kosteczkę. Wszystko smażymy
VioletoweKucharzenieSkładniki: 200g makaronu casarecce 1/2 czerwonej papryki 100 g kurek garść roszponki kiełki brokuł garść czarnych oliwek mozzarella odrobina smalcu sól pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 6 minut (al dente). Kurki obsmażamy na smalcu,dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę.Następnie dodajemy pokrojone oliwki i doprawiamy do smaku.Podajemy z roszponką, kiełkami i kawałkami mozzarelli. Smacznego
Wielki apetytSKŁADNIKI: ciasto na pizzę: 30 g drożdży 400 g mąki (typ 650) 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 1/2 szklanka ciepłej wody łyżeczka cukru przyprawa do pizzy 250g kurek czerwona cebula sól, czarny pieprz, pietruszka do posypania świeży szpinak ser gorgonzola 2-3 ząbki czosnku 400 ml sosu śmietanowego , ser mozzarella Drożdże rozpuścić w 60 ml ciepłej(...)wyrośnięte drożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. W międzyczasie oczyszczone kurki podsmażyć na patelni z cebulką, po czym doprawić solą, pieprzem. Natomiast szpinak delikatnie dusić na masełku z dodatkiem 2-3 ząbków czosnku. Na uformowany spód pizzy nałożyć kurkowy
MarciochaKucharzymoje drugie podejście do polędwiczek wieprzowych. Za pierwszym razem podałem je w sosie ze świeżych kurek . W listopadzie o kurki trudno, więc tym razem zdecydowałem się na zrobienie delikatnego sosu z kaparów na bazie śmietany. Składniki (dla 3-4 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 800 g) 2 łyżki klarowanego masła na sos kaparowy: 300 ml śmietany 30 proc
W SMAKfarsz i sos robimy następująco.Składniki:farsz250g ricotty3 garście świeżego szpinaku1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkępieprz i sólsos200g małych pieczarek (jeśli są większe - pokroić w ćwiartki)2 łyżki kurek w zalewie1/2 małej cebuli pokrojonej w drobną kostkę4 plasterki szynki pokrojonej w kostkę200g śmietany 18%pół kieliszka białego wina2 łyżki sera pecorinoSposób przygotowania:FarszWszystkie składniki włożyć do malaksera(...)Doprawić solą i pieprzem wg uznania.SosNa średniej patelni podsmażyć na oliwie z oliwy pieczarki w całości. Obficie posolić i popieprzyć. Kiedy się zrumienią dodać szynką i cebulę. Zrumienić. Dodać kurki. Zalać winem i poczekać aż prawie całe odparuje. Dolać śmietanę i wsypać ser. Dokładnie wymieszać i chwilkę podgotować. Zdjąć z ognia.RavioliCiasto na makaron pokroić w kwadraty o boku
W kuchni wieczoremktóre nie były chowane w przemocy , nie były zamykane w klatkach tudzież tuczone na eksport. To normalna kura , która żyła na wolności i robiła co chciała. Jednym słowem wiejska kurka. Kilka kurek. Moje nogi z kurczaka podzieliłam na dwie części. Zostały zamarynowane w brytfannie Toscana od Florina. Składniki-nogi z kurczaka-ugotowane na parze ziemniaki -groszek zielony mrożony
Z Kuchni Do Kuchniświeże.. pod każdą postacią. Najczęściej goszczą u mnie popularne pieczarki, natomiast dziś lekka odmiana.Wchodząc do "Biedronki" po lewej stronie stoi lodówka.. sałaty, soki, kiełki.. i kurki. Patrzyły na mnie od dłuższego czasu, aż dostałam olśnienia co z nich wyczarować. Pomysł na obiad wpadł mi do głowy w jednym momencie i idąc do kasy uśmiechałam się(...)łyżeczka masła z obniżoną zawartością tluszczu2 łyżki jogurtu greckiego150 g kurek60 g sera feta pół tłustegoSól, pieprz, rozmaryn, koperekPrzygotowanie:Makaron ugotować zgodnie z tym co pisze na opakowaniu. Kurki smażyć na maśle, przyprawić solą, pieprzem, rozmarynem i koperkiem suszonym lub świeżym. Gdy zmiękną dodać pokruszony ser feta i jogurt. Chwilę dusić. Podawać z makaronem. Makaron z sosem kurkowo
CzarnawisienkaSkładniki: 1,5 l wywaru warzywnego lub bulionu 0,5 kg świeżych kurek 1 cebula 2 łyżki oliwy 2 łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą
Kulinarny karnet Christopheraweekend pojechaliśmy do lasu z zamiarem nazbierania kurek... Jednak zamiast kurek przywieźliśmy do domu koszyk wypełniony pięknymi jagodami i borówkami :) A było to tak...patrzymy, że stoi pod lasem jakiś samochód, więc zatrzymaliśmy się w pobliżu. Zawsze jest ta nadzieja- jest samochód, to znaczy, że są grzyby :) a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód
Aga w kuchnirucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki z kurkami Placki ziemniaczane z sosem grzybowym Placuszki dyniowe Pyzy Pyzy z kurkami Tortille Tortille z kurczakiem i warzywami
Aga w kuchniporcini, czyli prawdziwki, ale sprzedawali też pioruńsko drogie kurki. Stoisko z grzybami zrobiło na mnie duże wrażenie. Przyznam się, że nie wiedziałam, że Włosi też mają u siebie kurki. Na jednym ze stoisk sprzedawali śliczne okrągłe cukinie, idealne do faszerowania. Nie brakowało też pomidorów we wszystkich odmianach i kolorach. Po lewej stoisko z rybami. W wielkiej puszce małe
Chilli Czosnek i OliwaJesteśmy w środku sezonu grzybowego, więc wieczór z pizzą nie obejdzie się bez tej propozycji. Wykorzystujemy grzyby leśne – najlepiej prawdziwki, a jeśli nie mamy to podgrzybki, kurki. To jest biała pizza, bez sosu pomidorowego. Zamiast sosu jest oliwa z oliwek z czosnkiem i rozmarynem. I jest pysznie. SKŁADNIKI Ciasto: (na 1 cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej(...)gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Dodatki: 5-10 grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, kurki) mozzarella kilka gałązek świeżego rozmarynu 3 duże ząbki czosnku oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz WYKONANIE Do miski przesiewamy mąkę. W innym naczyniu, w ciepłej wodzie rozpuszczamy
OstryKęspierś kurczaka, choć z powodzeniem można zamienić ją na inne delikatne mięso. Ja takie mięsko jem z makaronem lub ziemniakami. Składniki na 3/4 osoby 2 piersi kurczaka 200 g kurek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1,5 szklanka śmietany 30% 1 szklanka rosołu sól pieprz przyprawa do kurczaka lub słodka papryka masło do smażenia opcjonalnie odrobina szczypiorku Przygotowanie(...)wystygła. 2. Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na tym samym maśle co pierś, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minute. Umyte i wyczyszczone kurki dodajemy na patelnie i podsmażamy razem 4 min. Następnie dodajemy śmietanę oraz rosół i gotujemy razem do zredukowania się płynów i powstania sosu. Im dłużej będziemy gotować
zjem to blog kulinarnyPierwszy raz od kilku lat mam kurki ! Sezon grzybowy w tym roku obfity :) Kurki zawędrowały do tarty. A wraz z grzybami powędrowały jeszcze orzechy włoskie. Miękkie grzyby i chrupiące orzechy - cudowne. Składniki: ( na blachę do tarty średnicy około 25 m ) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 120 g masła 4 jajka 3 łyżki tartego sera żółtego dojrzewającego 150 g kurek 1 cebula 70 g orzechów włoskich 150 g serka jogurtowego lub śmietankowego, typu Almette 100 g śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Wykonanie
kolorowotorcikowotylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą(...)brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw. Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy
prawdziwe jedzeniebardzo smaczna. Do tego rozgrzewa, a zimą chętnie raczymy się rozgrzewającymi zupami. Polecam również Kremowa zupa czosnkowa z grzankami. Jeśli macie kurki to polecam Wam przygotować Kartoflankę z kurkami (zupa ziemniaczana) 1 kiełbasa chorizo 1 cebula 1 ząbek czosnku szczypta imbiru 4 ziemniaki 500 ml rosołu, bulionu z kurczaka lub warzywnego sól i pierz do smaku w młynku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKurki dokładnie oczyścić i przesmażyć na patelni na maśle. Wrzucić do gotującej wody. Na tej samej patelni przesmażyć polędwiczki, krótko aby tylko zmieniły kolor. Dodać do garnka z kurkami. Wszystko dusić ok 15 minut, doprawić do smaku solą i pieprzem. Następnie dodać słodką śmietankę. Mąkę ryżową wymieszać z odrobiną wywaru i zagęścic sos. Gotowe polędwiczki podawać z kasza
Monia miesza i gotujeBardzo lubię taką soczystą, grillowaną pierś kurczaka. Szczególnie jeśli marynata jest lekka a pierś trochę dłużej w niej poleży niż zwykle. Jako, że to obiad postanowiłam zrobić sos z kurek, których teraz nie brakuje. Do tego prosta sałatka z pomidora, ogórka i oliwek, ugotowany kalafior i pyszny obiad gotowy. Kto się pisze na takie wspaniałości? Składniki(...)porcje): 300 gram piersi z kurczaka + marynata: 4 łyżki jogurtu naturalnego, pieprz cytrynowy, szczypta soli, szczypta papryki suszonej i kurkumy. Kurczaka marynujemy minimum 30 minut 200 gram kurek 50 ml whiskey 200 ml bulionu łyżka jogurtu naturalnego/śmietany jedna szalotka jeden ząbek czosnku świeży tymianek sól pieprz łyżka oliwy z oliwek dodatkowo
Mango PapajaTaki nadziane udka je się wygodniej kiedy nie mają kości więc warto poświęcić kilka minut więcej na przygotowania i wytrybować ja. Mięso kurczaka z chrupiącą skórką, w połączeniu z kurkami , to pyszności a do tego rumiane(...)warzywa - prawie cały obiad na blasze. Wystarczy jeszcze jakaś surówka lub micha sałaty i nakarmimy kilka osób. Zobacz przepis na Obiad z jednego garnka i inną wersję Udek nadziewanych kurkami ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapowstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast był takim typowym ziemniaczanym blinem. Ogólne wrażenia? Hm, było bardzo miło, ale bez wielkiego szału. Jedzenie
W kuchni Karmel-itkiMENU: Sałatka Najsztuba z młodych ziemniaków z wędzonym dorszem. Kozi ser w cieście francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i młodą włoszczyzną. Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy
W kuchni Karmel-itkiKomentarz. Smacznego Składniki Wykonanie Wskazówki Składniki: 500 gr wołowiny 3 średnie marchewki 2 średnie pietruszki 1 mały seler 1 duża cebula 250 gr pieczarek 100 gr grzybów leśnych (mieszanka kurek, prawdziwków, maślaków czy innych leśnych grzybów, mogą być mrożone) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżka estragonu 1 i 1/2 łyżki soli 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki
mecooksznaczy że w nasze menu od razu ma się wkraść jesień. Warto wykorzystać jeszcze dary lata by przygotować sobie pełen słońca, letnie pyszne danie np makaron z kurkami, tymiankiem i cytryną. A czy udało mi się zamknąć słońce na talerzu? Sprawdźcie sami. I wbrew pozorom to proste, szybkie danie i każdemu na pewno się uda. Do jego przygotowania wykorzystałam
Bernika - moj kulinarny pamietnikProsty przepis z niewielką liczbą składników. Nie chciałam, aby smak kurek został przyćmiony czyms innym. Czytaj więcej
Kasia SarnaKurki to jedne z najładniejszych grzybów. Oprócz tego, że smaczne, to jeszcze dodają koloru potrawie. W poniższym daniu zestawiłam je z borówkami, co sprawia, że posiłek idealnie oddaje środek lata :) Czytaj więcej
Kasia SarnaDzisiaj dzielę się pomysłem na wykorzystanie kurek. Wrzucanie ich na pizze chyba nie jest jeszcze spopularyzowane, a to błąd, bo efekt jest bardzo smaczny :) Pieczarki to nie są jedyne grzyby, które można kłaść na pizzy! Czytaj więcej
Kasia SarnaDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś zaproponuję Wam lekką zupę krem z cukinii z dodatkiem serka Apetina i kurek. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej
Ana Mari's worldDziś na blogu zapachnie Wam lasem, a to za sprawą pysznej tart y z kurkami serkiem Apetina oraz groszkiem. Jest po prostu pyszna! Czytaj więcej
Ana Mari's worldwędrówek po lesie. W cieniu drzew możesz odpocząć i posilić się przysmakami leśnymi, które ukryte są w leśnym runie. Zapraszam na tartę, która zawiera leśne skarby jednego sezonu, czyli kurki. Ułożone na „leśnym runie” ze szpinaku w towarzystwie kostek sera i motylków z ciasta, które przywołują w pamięci leśne […] Artykuł Tarta „Leśna Polana” pochodzi
Wiszniówka, która biega po podwórku na wsi. I choć kupię mięso w jednym z najdroższych mięsnych sklepów w moim mieście, to nadal to mięso nie może się równać z kurką, która biega u mojej Cioci na podwórku. Więc mamy mięso i 3/4 wody w garnku. Na średnim ogniu podgrzewam całość, gdy zacznie się bulgotanie to zbieram łyżką pianę (szumowiny), przekładam
Gotowanie i blogowaniepaździernika obchodzimy Światowy Dzień Makaronu. Z uwagi na to, że uwielbiam makarony, postanowiłam napisać kolejny post z jego udziałem w roli głównej! Przepis na Bucatini z dynią i kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldMoja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Polska Zupajest za sucho na patelni., zamieszaj ewentualnie w cebuli. Wstaw ziemniaki pokrojone w kostkę.Dosól! Po tym czasie wlej na patelnię śmietanę, posól do smaku. Jak masz dodaj również kurki, ale nie jest to obowiązkowe. Zmniejsz jeszcze ogień i duś około 15 minut, czasami zaglądając do niej i dolewając odrobinę wody, gdyby sos za bardzo zgęstniał. DUŚ aż ziemniaki
Pasje Jolkirybnego. Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne, możecie je śmiało zmieniać wedle własnych upodobań smakowych. Składniki: - 400-450g marchwi - 300g selera naciowego - 200g świeżych grzybów (u mnie kurki, mogą być również pieczarki, bądź pomijamy ten składnik) - 150g pomidorów - 150g cukini - 150g selera korzeniowego - 150g pietruszki - 100g cebuli - 100g soli - 50g białego wina wytrawnego - 6 gałązek natki pietruszki
Be Fit Be StrongParę dni temu zobaczyłam w jednym z supermarketów kurki i oniemiałam ze szczęścia, nadmienię, że W Liverpoolu nie widziałam ich wcześniej. Kupiłam opakowanie i wiedziałam, że niedzielne śniadanie będzie wyjątkowe :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandrySezon grzybowy w pełni, zapraszam więc na polędwiczki w sosie kurkowym ze śmietaną i świeżymi ziołami SKŁADNIKI 450g polędwiczek wieprzowych 300g kurek 1 cebula 200g śmietany 18% 1 łyżka mąki 1/2 szklanki wody sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielone) papryka czerwona słodka szczypta kurkumy gałązka rozmarynu kilka gałązek majeranku olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Kurki czyścimy i jeżeli(...)tłuszcz i kładziemy pokrojone w centymetrowe plastry polędwiczki oprószone solą i pieprzem. Kiedy się zrumienią z obu stron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki : Porcja wieprzowych żeberek ( ok. 1-1,5 kg) Olej lub smalec Sól, pieprz, rozmaryn, majeranek. Kilka ząbków czosnku Szklanka białego wina 2 duże cebule Szklanka kurek Kilka łyżek mąki Mięso myjemy i dzielimy na porcje (po 3 kostki). Opruszamy przyprawami i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym tluszczu. Przekładamy do naczynia do pieczenia. Dodajemy czosnek, rozmaryn(...)wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, sos rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości wodą lub sokiem spod mięsa jeśli lubimy tłuste sosy. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku
prawdziwe jedzenietego z grzybami. Jakiś czas temu piekłam chleb z suszonymi borowikami a teraz postanowiłam dodać świeżych pieprzników jadalnych . Czułam, że to będzie dobry pomysł. I tak było - kurki świetnie się sprawdziły jako aromatyczny dodatek i sprawiły, że miąższ chleba nabrał ciekawej faktury. Przyznam, że ostatnimi czasy mniej pieczywa piekę - może z racji tego, że jest cieplej i czasami wręcz
Smaczna Pyzazaliczyć świeże owoce, warzywa sezonowe no i grzyby! Jedną z ulubionych form jesiennego spędzania czasu rodziny Misiów jest zbieranie grzybów. Małe szkodniki można już uznać za wytrawnych grzybiarzy. Odróżniają kurki od muchomorów i podgrzybki od purchawek. W lesie chodzą za mną (lub za Misią) krok w krok. Mówią, że dzięki temu nie muszą się martwić o pajęczyny :) Jako
Gotuj z Misiemwarto jeść indyka, bo zdrowe, chude i pyszne mięso. Smacznego. Roladę podałam z placuszkami z kuskusu, lekko zmienionymi, które urzekły mnie na blogu u Izy oraz z sosem z kurek. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik