Kolorowy obiad dla wielbicieli kaszy gryczanej. Podana w ten sposób smakuje wyjątkowo, a danie jest bardzo proste do zrobienia. Miałam jajka od młodych kurek, czyli malutkie. Takie są najlepsze do tego dania, najlepiej się tu sprawdzają. Danie to podałam z kapustą kiszoną przygotowaną w mojej ulubionej wersji :) Kasza gryczana zapiekana z jajkami i mozzarellą 3 porcje 1 szkl
Posadzone i zjedzonePani Lucyna co tydzień w piątki i soboty przyjeżdża pod nasz blok, otwiera przepastny bagażnik swojego kombi i sprzedaje jajka od własnych kurek, masło, mleko, wędliny, pasztety oraz ziemniaki. Jako, że mamy już sierpień, ziemniaki są prosto z pola. - kopaliśmy dziś rano ziemniaki, tak że są świeżutkie Nie ma nic lepszego niż świeżo wykopane ziemniaki, które jeszcze niedawno były
Posadzone i zjedzoneszarlotka, mus, naleśniki Gruszki - w sałatce, jako deser, w ciastach Domowe przetwory - jeszcze nie wiem co, ale coś muszę zapuszkować w słoikach :P Nie jestem fanką grzybów, ale kocham kurki, rydze i pieczarki - mam nadzieję trochę z nimi poszaleć w kuchn Rozgrzewające zupy krem - pieczarki, dynia, soczewica, groszek etc. Festiwal kuchni amerykańskiej Festiwal kuchni włoskiej A jakie Wy macie
Cooking MonsterKlasyczna polska jajecznica z kurkami i cebulką wzbogacona o dość nietypowe dodatki: oliwki, które dają ciekawą przeciwwagę smaku i chipsy z rukoli. Ciekawe połączenie różnych konsystencji produktów i różnorodnych smaków
Milion Smakówżubra, pielmieni – miks smaków: z dziczyzny, baraniny i wieprzowiny, szurpa tatarska z baraniną – zupa na baraninie, dość sycąca jagnięcina z Jelonki (krzyżówka świniarki z wrzosówką i czarnogłówką), podawana z kurkami z patelni, babeczką ziemniaczaną, plackiem i buraczkami Wszystkie dania przedstawione w nowoczesnej formie, brawo dla szefa. Warto będąc w Białowieży nawet na chwilę, zajrzeć do Stoczka c.d.n
królestwo garówminut. Zostawiam żeby omlet się usmażył, pomidorki udusiły a mozzarellą roztopiła. Zdejmuję delikatnie ( bardziej zsuwam ) na talerz. Pyszne śniadanie gotowe ! Inne przepisy na omlet : Omlet z kurkami Omlet ze szparagami Omlet ze szpinakiem, czyli pyszny początek dnia
Kuchnia na wzgórzuSezon grzybowy w pełni, choć w moich lasach grzybów jak na lekarstwo. Garść kurek jednak znalazłam i tutaj znalazły swoje zastosowanie, właśnie w kotletach. Kotlety są pyszne i aromatyczne a podałam je z kiszonymi rzodkiewkami . Polecam serdecznie pyszny obiad. Kotlety z jaj i grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieSkładniki: 1 udko z kurczaka włoszczyzna 30 dkg kurek 25 dkg świderków pełnoziarnistych Lubella 3 łyżki śmietany sól, pieprz Przygotowanie: Udko obrać ze skóry i zalać wodą, zagotować, zebrać szumowiny, … Czytaj dalej Zupa kurkowa
czarrna od kuchniViolaPassion Uwielbiam dziczyzne,uwielbiam grzyby czas to połączyć razem . Składniki; (2osoby) 2 Filety z Sarny 300 g kurek Czerwone wino 0.5 l 5 ziarenek owoców jałowca 3 gałązki roznarynu 3 łyżki gęsiego smalcu 1 łyżka masła W moździerzu robimy mieszankę sól,pieprz ,rozmaryn ,tymianek,owoc jałowca Sposób: Mięso oczyszczamy z błonek myjemy i marynujemy w czerwonym
Viola cooks with passionPodlewamy winem i redukujemy, wino musi nam wyparować, następnie dodajemy owoce morza ale zostawiamy czarne muszle. Sposób na muszle znajdziecie na moim blogu w przepisie <<Mule w kurkach na białym winie>> łączymy wszystko razem gotujemy na małym ogniu 10 minut Zalewamy pomidorowym sosem , dodajemy bazylię i oregano albo blendujemy pomidory z papryką ja wolę
Viola cooks with passionsezonie letnim często kupuję kurki. Przeważnie bardzo szybko znikają w jajecznicy ale od czasu do czasu udaje mi się uchować ich trochę do obiadu. To danie chodziło mi po głowie już od jakiegoś czasu ale jakoś nie mogłam się zebrać. A tymczasem polędwiczki w sosie kurkowym, mimo że wydają się daniem wykwintnym, są bardzo proste do przygotowania. Sos przygotowuje
Milion Smakówznajdę jakieś ciasto, które mnie zachwyci, podzielę się przepisem na łamach mojego bloga. To ciasto nadaje się tak samo dobrze do słonych jak i słodkich. Robiłam ostatnio pierogi z kurkami i wszystko wyszło super, a teraz planuję zrobić z jagodami. Klasycznie wyrabia się je najpierw łyżką (gdyż jest gorące) a następnie rękami, jednak ja tą pierwszą fazę wykonuję
karmelowyspędzić czas. Fajnie jest przynieść z takiej wyprawy zdrowe i smaczne grzyby. Ostatnia moja rodzinna wyprawa na grzyby skończyła się sukcesem pełnego kosza grzybów, w szczególności prawdziwków, podgrzybków i kurek (te ostatnie zjedzone były oczywiście w jajecznicy na śniadanie ;) Z racji tego, że grzybów było wiele, wykorzystałam je do sosu grzybowego, spójrz tutaj: http://zasmakujkuchni.blox.pl/2016/07/Sos-grzybowy.html oraz do wysuszenia
Zasmakuj Kuchnisałatka to połączenie dwóch tradycyjnych polskich składników, które niezbyt często występują razem w kuchni: kaszy jęczmiennej i kurek. Sałatka jest lekka, ale sycąca i z pewnością sprawdzi się jako lunch. Można ją jeść na zimno i na ciepło i ciężko się zdecydować w której wersji smakuje lepiej
Milion Smakówcztery pyszne dania: lekką sałatkę dzikim ryżem, szpinakiem i kozim serem pieczonego jesiotra podanego na dzikim ryżu z grejpfrutem i pistacjami steaki z jaśminowym ryżem i sosem z kurek zapiekankę z kurczaka i warzyw z ryżem długoziarnistym Na deser natomiast dostaliśmy pyszną panna cottę z ryżu z cynamonem, przygotowaną specjalnie dla nas przez prawą rękę Józka
Kulinarne przygody Gatity