kurkami - 1040 przepisów (strona:37/70)

Polędwiczki z sosem kurkowym, smażonymi czereśniami i marchewkami z pieca 160

suszony)za'atar*świeżo mielony czarny pieprzsól morskaoliwa z oliwekmasłoSos kurkowy:Kurki dokładnie oczyścić z piasku i runa leśnego. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i zeszklić szalotki. Dodać kurki i smażyć je aż odparuje woda. Wlać śmietankę. Gotować na małym ogniu aż sos się zredukuje. Przyprawić solą, pieprzem i łyżeczką tymianku utłuczoną uprzednio w moździerzu.Pieczone marchewki:Marchewki

Food Square
Wielkanocne kokoszki i ptaszek. 151

żółtka i wanilię. Zagnieść ciasto i wstawić na 30 min do zamrażarki. Ciasto cienko wywałkować i wykrawać za pomocą foremek kurki. Ułożyć na blaszce, przepędzlować białkiem. W każdą kurkę lekko wcisnąć jajeczko cukrowe i przylepić wąski paseczek ciasta. Piec w temp.180stop.około 8min. Takie kurki lub ptaszki będą ładną, jadalną ozdobą stołu wielkanocnego. Uważać na jajeczka cukrowe, ponieważ

Kulinarny karnet Christophera
Zupa z kurek z pęczakiem 142

rzucają się na ciasta. Zupa grzybowa jest prawdziwym rarytasem w moim domu. Ulubiona to oczywiście krem borowików, najlepiej tych zbieranych przez całą naszą czwórkę w podkarpackich lasach. Zupa z kurek(...)wywarze z kurczaka, z dodatkiem pęczaku również trafiła w gusta całej naszej czwórki. Zapraszam... Składniki: 1 udko z kurczaka 1 seler 1 marchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu

Czerwień i błękit
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 361

gram makaronu Conchiglioni  100 gram kurek 250 gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej  50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy(...)oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy

Mango Papaja
Omlet z kurkami 209

Kurek nie jadłam chyba od czasów dzieciństwa. Za grzybami generalnie nie przepadam(...)wielu blogach ostatnio zaczęły się pojawiać właśnie dania z kurkami (i kilka w książce, którą dopiero co recenzowałam) to stwierdziłam, że i ja muszę w końcu te kurki kupić i coś z nich przygotować. Najpierw miałam ochotę na jajecznicę, potem na zupę kremową, a jak przyszło co do czego to skończyło się na omlecie:) Czytaj więcej

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pierogi z suszonymi grzybami 149

ciasto:  2 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki wrzącej wody 3 łyżki oliwy 1/3 łyżeczki soli farsz: dwie garście suszonych  podgrzybków 2 cebule sól, pieprz pozostałe: 10 dkg kurek mrożonych masło klarowane Podgrzybki namaczam w zimnej wodzie na noc. Na drugi dzień przekładam z tą samą wodą do garnka i gotuję godzinę do miękkości grzybów. Odcedzam z wody(...)kwadraty i układam na foremce do pierogów, dodaję farsz i sklejam.Pierogi gotuję we wrzącej wodzie, z dodatkiem oliwy. Nie będą się sklejać. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Kurki podsmażam na maśle, doprawiam sola, pieprzem posypuję nimi pierogi

wesoła kuchnia
Kurkowo cukiniowa zupa 146

kolorze zielonym za sprawą cukinii. Jest to kolejna moja zupa kurkowa i rodzina orzekła że najlepsza. Zupa ma konsystencję częściową kremu ale z kawałkami warzyw i grzybów. 20 dkg kurek 1 cukinia 1 cebula 3 marchewki 1/2 por biała część 1 kawałek selera 1 pietruszka 4 parówki cielęce 1 gałązka selera liście natka pietruszki sól, pieprz 3 łyżki śmietany(...)ścieram na tarce jarzynowej, por kroję w krążki. Do bulionu wkładam seler, pietruszkę, marchewkę i gotuję na pół miękko, na końcu dodaję por, cebulę z parówkami. i chwile gotuję. Kurki myję dokładnie i też przesmażam na patelni, dodaję do zupy. Cukinię kroję w plastry 0,5 cm grubości i przesmażam delikatnie ale nie mają być brązowe, następnie przekładam

wesoła kuchnia
MAKARON Z SOSEM GRZYBOWYM ( KURKI, BOROWIKI I PIECZARKI ) 113

makaron w kształcie kolanek. Jak wiadomo, makaron bardzo syci.  Dodatek stanowi smaczny sos śmietanowo grzybowy. Delikatny, kremowy i niezwykle aromatyczny. To wszystko to zasługa grzybów takich jak kurki, borowiki i pieczarki duszone na masełku z cebulką. Makaron(...)grzybowe połączenie idealne :) Na chłodne jesienno zimowe dni jak strzał w 10.  Najlepiej zrobić od razu więcej :D Składniki: makaron kolanka 1 op.  grzyby ( ja użyłam mrożonych ) kurki, borowiki, pieczarki 300 gram filety drobiowe 2 szt.  śmietana 12 % słodka 200 ml.  bulion drobiowy 250 ml.  mąka pszenna 1 łyżka natka pietruszki 2- 3 łyżki

Kuchnia Paulettes
Kurki – moja miłość! 137

moim stole od kilku dni rządzą kurki. Nie powiem, żeby było ich zatrzęsienie, ale udało mi się dopaść je kilka razy w zaprzyjaźnionym warzywniaku. Pieprznik jadalny, potocznie zwany kurką

Na moim stole
Gulasz wołowy z dynią na ciemnym piwie 157

ilka tygodni temu pojechałem do Warszawy. Był już późny wieczór, a ja z dynią pod pachą i torbą pełną pachnących kurek wpadłem do moich przyjaciół. Następnego dnia realizowaliśmy sesję zdjęciową, o której sądzę, że opowiem Wam przy najbliżej okazji, bo jej efekty będziecie mogli niebawem zobaczyć. W pociągu zadzwoniłem jeszcze do M., żeby kupił ładny kawałek wołowiny(...)się delikatne, a słodycz dyni idealnie wyważyła smak aromatycznego dania. Przyjaciołom bardzo smakowało. Dlatego nie mogłem dłużej czekać i postanowiłem podzielić się z Wami przepisem już teraz. Pominąłem jednak kurki, bo w końcu sezon na nie dobiegł już końcowi. Ale jeśli macie inne grzyby pod ręką, to podsmażcie je na maśle i dodajcie pod sam koniec gotowania. To danie

Food Square
Kluski dyniowe z sosem kurkowym 198

smakiem. Uwielbiam je z sosem grzybowym, szczególnie z kurkami, bo według mnie te smaki wyjątkowo do siebie pasują. Na szczęście nawet późną jesienią udaje się czasami jeszcze znaleźć kurki a zapobiegliwi na pewno mają coś w zapasie w zamrażarce. Ale, ale! Nie szukajcie w tym przepisie na kopytka ziemniaków bo całkowicie zastąpiłam je dzisiaj upieczoną dynią. Do zrobienia

Smaczna Pyza
Quessadilla z kurkami 226

Składniki: 1 tortilla 30 cm Fanex 1 mały filet z kurczaka 10 dkg sera żółtego 1 cebula 30 dkg kurek sól, pieprz przyprawa do kurczaka masło Przygotowanie: Kurczaka pokroić w … Czytaj dalej Quessadilla z kurkami

czarrna od kuchni
Makaronowe Risotto z Kurkami i Pancettą 114

drobny makaron jak dla mnie rewelacja do tej potrawy Lubella Składniki: 1 szklanka makaronu Muszelki 26 Lubella 2 łyżki masła 4 łyżki pokrojonej drobno Pancetty 70 g grzybów kurek drobno pokrojonych garść szczypiorku drobno posiekanego pieprz i sól morska świeżo mielone 50 ml białego wina 200 ml wody Sposób: Roztapiamy masło i podsmażamy Pancettę. Dodajemy kurki i szczypiorek

Viola cooks with passion
Kasza owsiana z kurkami i cukinią 200

owsiana to moje niedawne odkrycie. Gotuje się długo, ale za to jak smakuje! Składniki: 200 g kaszy owsianej 1 młoda cukinia 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g świeżych kurek sól, pieprz, tymianek, rozmaryn olej do smażenia Kaszę ugotować w osolonym wrzątku. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną w kostkę cebulę i chwilę smażyć, dodać sparzone i przepłukane kurki (większe sztuki pokroiłam). Smażyć chwilę, a kiedy cebula i grzyby zaczną się rumienić, dodać posiekany czosnek. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cukinię (razem ze skórką) i dusić na małym ogniu aż zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem. Gorące wyłożyć na gorącą kaszę

Czerwień i błękit
Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami 144

pstrąga. Ale jak na seromaniaczkę przystało, najbardziej uwielbiam sery. Bundz, bryndza, oscypki…mogłabym je jeść codziennie. Dziś mam dla Was przepis na pieczone pierożki z kaszą, bryndzą i kurkami(...)Pyszne danie, które na gorąco mogłoby być serwowane w góralskich karczmach czy schroniskach na szlaku, ale także mogłoby być przyrządzane samodzielnie […] Artykuł Pieczone pierogi z kaszą, bryndzą i kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania