Lubicie sos grzybowy? Kremowy z leśnych grzybów? Mam dla Was przepis na sos kurkowy, który pasuje do wszelkiego rodzaju klusek , gołąbków , makaronu i mięs . Uwielbiam grzyby, a kurki mogę jeść na okrągło. Grzyby można przetworzyć(...)wiele sposobów ale sos grzybowy to najczęściej przyrządzane przeze mnie danie z grzybów. Jakie grzyby użyję do sosu zależy oczywiście od sezonu. O tej porze królują u mnie kurki i sos kurkowy. Sos kurkowy Składniki: ½ kg kurek 250 g creme fraiche lub kwaśnej śmietany 200 ml słodkiej śmietany 1 łyżka karmelizowanej żurawiny po 1 łyżce świeżych ziół
codojedzeniaprosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :))) W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam! SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 namoczona(...)bułka (i nastepnie odciśnięta) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sol i świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oleju SKŁADNIKI NA SOS: 1 duży ząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki WYKONANIE: Mięso mielone przełóż do miski
Słodko-Słony Świat Ilonydużo przetworów na zimę. Polecam każdemu wybranie się do lasu i uzbieranie choćby słoika jagód. Warto! Lipiec to początek sezonu na moje ulubione grzyby, czyli kurki. Najbardziej smakują kurki, które samemu się zbiera:) . Najczęściej jadałam je w tofucznicy albo z sosem a'la śmietanowym. Kolejnym ulubieńcem są naleśniki z dżemem jagodowym, masłem orzechowym i polewą waniliową. Takie(...)też smakowa :) Jak dla mnie deser idealny! Przepis na najprostsze ciasto naleśnikowe można znaleźć tutaj :). Nie mogło tu tez zabraknąć wcześniej wspomnianej tofucznicy z kurkami, która był w lipcu moja ulubioną propozycją na śniadanie. Przepis na te przepyszne śniadanie można znaleźć tutaj . Przedos tatnim ulubieńcem jedzeniowym jest pizza góralska z lokalu Vegan Pizza. Jadałam już
wegujemyBardzo smaczna propozycja makaronu z pysznym, kremowym sosem na bazie sera mascarpone, jajek, białego wina z dodatkiem kurek, boczku i natki pietruszki. Przepis odrobinę inspirowany spaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe(...)ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka białego, wytrawnego wina 100 gram mascarpone 100 gram kurek 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 100 gram surowego boczku świeżo zmielony pieprz i sól 1 łyżka oliwy z oliwek Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu
Mango PapajaSkładniki: 5 pojedynczych piersi z kurczaka 700 dag kurek 40 dag śmietany 18% 2 cebule 4 ząbki czosnku około 5 dag masła olej pieprz cayenne, sól natka pietruszki Sposób wykonania: Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Tak przygotowane mięso wykładamy do miski. Na patelnię po smażeniu dodajemy masło(...)się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy. Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami
Qchnia po prostuuwarzić? Te danie sie robi połra minut, ale tyn delikatny smak to bydzie dobry nawet dlo rozbestwiōnych 3 degustatorōw. Co potrza? 2 małe cukinie 20 dkg kurek 10- 15 dkg wyndzōnki 4 trocha wōsztu- joł żech doł 2 frankfurterki sōl, pieprz trocha majeranku łeżka masła klarowanego Wyndzōnka i wōszt pokrejcie i na jaki patelni je przismołżcie 5 – mogecie(...)potyn mogecie zjejś kōnsek kołołcza 10 Smacznego 1 kiedy 2 dlatego 3 rozpuszczonych 4 boczku wędzonego 5 przysmażcie 6 pędzlem 7 opolskim 8 będzie 9 gotowe 10 kołacza Artykuł Kurka… ze cukiniōm (Danie ekspresowe ;) ) pochodzi z serwisu Chop w kuchni
Chop w kuchniDzisiaj na obiad postanowiłam połączyć dwa smaki lata i w ten sposób powstał makaron penne z kurkami i cukinią. Danie proste, niewymagające zbyt wiele pracy i wysiłku(...)Wiadomo, że najlepsze są świeże, sezonowe produkty, prosto z lasu, ogródka lub targu. I z tych korzystajcie póki są Ja w tym roku niestety nie wybiorę się sama po kurki do lasu (z ciążowym brzuszkiem raczej ciężko zbiera się grzyby), ale mam zamiar Czytaj dalej... Artykuł Makaron penne z kurkami i cukinią pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuTeraz mamy sezon na kurki więc postanowiłam zrobić roladki schabowe z tymi pysznymi grzybami, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne, przypadły do gustu mojej rodzinie. Czasami zwykłego schabowego możemy odmienić dodając do środka farsz. Składniki: 4 kotlety schabowe 100 gram świeżych kurek 1 cebula 1 łyżka masła Sól, pieprz Olej do smażenia 1 jajko Bułka tarta do panierowania Wykałaczki(...)Sposób przygotowania: Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na roztopionym maśle, dodajemy umyte i pokrojone kurki. Całość smażymy przez kilka minut, doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem, odstawiamy do ostudzenia. Kotlety lekko rozbijamy, oprószmy solą oraz pieprzem, na każdy kotlet nakładamy porcję farszu i zwijamy roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce
Bajeczna Kuchniacudowny czas z rodzicami, siostrą i moim dwuletnim siostrzeńcem;) Z tego wyjazdu przywiozłam oczywiscie kilka ciekawych przepisów, którymi będę się dzielić w kolejnych postach. Pierwszym z nich są kurki, własnoręcznie zebrane kilka chwil przed wrzuceniem ich na patelnię, podane z jajkiem. 2 duże garście kurek 1 średnia cebula 2 jajka sól, pieprz łyżka masła Na patelni(...)roztopić masło i przesmażyć kurki, aż zrobią się lekko brązowe. Wbić jajka, posolić i popierzyć, delikatnie mieszać aż jajka się zetną. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowanieniż dynię. Wyglądem przypominające latające spodki, troszkę chyba zapomniane i przysłonięte właśnie przez dynie w „dyniowym sezonie.” Dziś zatem przedstawię Wam przepis na patisona właśnie, zestawionego z kaszą i kurkami – są one jeszcze dostępne w marketach, śpieszcie się zatem, bo za chwilkę się skończą. Przepis ten został przeze mnie wymyślony na prośbę miesięcznika Dbam o zdrowie i ukazał(...)faszerowane warzywa. Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek 1 woreczek kaszy gryczanej 2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz masło oliwa
Garniec MagalieDziś zapraszam na pyszny, wyrazisty a zarazem delikatny quiche (kisz) z kurkami i kurczakiem na kruchym spodzie, z dodatkiem aromatycznych suszonych ziół. Danie inspirowane jest przepisem ze strony Ósmy kolor tęczy . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód do formy 20x30cm: 350 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 całe jajko(...)żółtka 200 g zimnego masła, posiekanego Składniki na farsz: 2 łyżki oleju 1 cebula, drobno posiekana 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 200 g kurek, umytych, posiekanych z grubsza 1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz
My Culinary Artświeżutką i zdrową cukinią dopóki możemy, teraz jest ona najsmaczniejsza i tak na prawdę też najtańsza. Dziś proponuję kolejny pomysł na jej wykorzystanie, w postaci łatwej zapiekanki z kurczakiem, kurkami i pomidorami zapiekanymi w śmietankowym sosie pod dużą ilością mozzarelli. Może danie(...)jest szczególnie dietetyczne, ale zapewniam że bardzo smaczne. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka z kurczakiem, cukinią i kurkami (6-8 porcji) Składniki: 800-900 g piersi z kurczaka 2 małe cukinie, startej na grubych oczkach 6 pomidorów, pokrojonych na plasterki lub ósemki 2 łyżki masła 350 g kurek
karmelowyPamiętajmy, że wątróbkę smażymy krótko i solimy dopiero po upieczeniu (inaczej stwardnieje). składniki: około 0,5 kg wątróbki ( w przepisie użyłam cielęcej) 30 dkg fasolki szparagowej zielonej 20 dkg kurek opakowanie śmietanki 30% 100 g. masła (najlepiej klarowanego) pół szklanki mąki pieprz, sól, natka pietruszki wykonanie: Wątróbkę oczyszczamy z błon, koimy na plastry grubości 2-3 cm, obtaczam(...)równ omiernie rozprowadziła się w sosie), dodajemy posiekaną natkę pietruszki, czekamy aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. układamy na talerzu kolejno fasolkę szparagową na to wątróbkę i polewamy kurkami w sosie
Sezonowy Garnekdoczekałam się w tym roku podgrzybków – po fali długotrwałych upałów w dolnośląskich lasach jest zdecydowanie za sucho na zbiory. Doczekałam się kurek, które też przez te susze tanie nie są. Żeby nie zbankrutować na tym leśnym złocie – pomieszałam kurki z boczniakami. Wyszło pysznie. Pieczarki to dla mnie nie grzyby. Grzyby mają być z lasu, mają obłędnie pachnieć, każdy(...)startego parmezanu, posypujemy pietruszką. Grzybowy gulasz jest dobry ze śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 1 szalotka lub mała cebulka 1/6 kostki masła ½ małego pęczka pietruszki 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 duży ząbek czosnku 150g śmietany
Karo in the KitchenSezon na kurki trwa a ja wykorzystuję go w pełni. Ten przepis to świetny pomysł na niedzielny obiad, do tego tradycyjnie ziemniaki oraz pyszna surówka i obiad gotowy. Myślę, że zadowoliłby całą rodzinę, Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe (w sumie około 400-500 gram) 200 gram kurek 300 gram pieczarek 300 ml śmietanki 30% sól i pieprz majeranek(...)pieprzem i majerankiem. Na oliwie z oliwek smażymy polędwiczki na złoto-brązowy kolor z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki i kurki w całości. Chwilę dusimy. Wlewamy bulion i całość gotujemy 5-6 minut. Następnie wlewamy śmietankę i dusimy jeszcze 10 minut. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Polędwiczki wyciągamy i kroimy
Mango PapajaStęskniliście się za kurkami? Bo ja tak. W końcu są i mogę z nich korzystać. Ale zanim pokażę wam co nowego w moje kuchni dzieje się z kurkami przypomnę stary przepis na pyszną, prostą i klasyczną zupę krem z kurek, którą uwielbiam. A że jest trochę kaloryczna? Trudno. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikstaramy się trzymać ciemnego pieczywa. Dlatego podstawą moich grzanek są grahamki, które zostały nam z poprzedniego dnia - grzanki to świetny sposób na wykorzystanie nie najświeższego pieczywa. Do tego kurki, w końcu mamy na nie sezon, oraz kilka suszonych pomidorów, wiejskie jaja i odrobina żółtego sera. Całość podana z domowym ajwarem wymieszanym z łagodnym keczupem i posypana świeżym szczypiorkiem. Danie(...)może niezbyt wykwintne, ale super smaczne! Składniki: 2-3 grahamki (w zależności od wielkości bułeczek) 3 jaka 250 g kurek 3 suszone pomidory (w oliwie) 2 łyżki startego na grubych oczkach żółtego sera (u mnie radamer) szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Bułki przekroić równo na pół. Z każdej połówki wydrążyć trochę środka
Kulinarne Inspiracjewawie, bo kocham to miasto nad życie ale wieś, to jest wieś i tak czasami bardzo się tęskni. Tylko tym razem jedno mnie zasmuciło, bo nie znalazłam ani jeden kurki w lesie, także musiałam jechać do pobliskiego miasteczka na "szoping", namierzyłam w Lidlu - o zgroza 100 g za 9 zł. No ale cóż, po głowie chodził mi taki(...)przepis więc musiałam je mieć :-) Składniki: 1 cukinia ok. 600 g 200 g kurek 2 łyżki masła 1 duża biała cebula 2 opakowania serka pleśniowego po 400 g 2 łyżki śmietany ząbek czosnku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kurki oczyścić, pokroić na mniejsze części, cebulę pokroić w talarki
pieprzny smaczekpoprzek. Składniki : 100g kaszy jęczmiennej perłowej 250 g mięsa mielonego 2 papryki białe 1/2 cebuli żółtej 2 ząbki czosnku 1 łyżkę lnu mielonego odtłuszczonego 100g grzybów kurek kilka pomidorków cherry listki świeżego rozmarynu listki świeżego oregano młody szczypiorek Przyprawy : pieprz czarny papryka wędzona Składniki na 2 takie porcję jak na zdjęciu :) Mięso mielone przyprawiamy pieprzem(...)dokładamy na folii aluminiowej nadziewane papryki. Pomidorki cherry parzymy wrzątkiem i kroimy na pół. Szczypiorek myjemy i kroimy. Na 10 minut przed końcem pracy urządzenia na 3 poziom dokładamy kurki. Po wyłączeniu parowaru, przekładamy wszystkie produkty na talerz i posypujemy kaszę i pomidory szczypiorkiem. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem
Parowar Facetamięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 100 g makaronu Międzybrodzki 4 jajecznego kilka pomidorków cherry 1/2 cebuli żółtej 50 g grzybów kurek listki świeżej bazylii listki świeżej bazylii czerwonej listki świeżego oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 3 łyżki sosu sojowego Przyprawy : pieprz czarny zioła(...)przekrajamy na pół. Kiedy parowar się wyłączy odcedzamy makaron, polewamy go oliwą z oliwek i posypujemy ziołami toskańskimi. Przekładamy go następnie na talerz, przekładamy na niego pulpety i kurki oraz listki bazylii i bazylii czerwonej. Jak zawsze czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Pozdrawiam
Parowar Faceta500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki 18% 4 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 4 szalotki 4 łyżki parmezanu gałka muszkatałowa biały pieprz sól sos 600g kurek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 18% 50 ml białego wina pieprz sól dodatkowo 200g sera cheddar pół pęczka natki pietruszki SPOSÓB PRYZGOTOWANIA 1. Dynie obrać(...)dente. 5. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić posiekaną drobn cebulkę oraz czosnek. Dodać dobrze oczyszczone kurki i dusić do momentu aż z patelni odparuje woda puszczona przez kurki. 6. Dodać wino oraz śmietankę. Dusić kilka minut ( sos powinien być dość rzadki, ponieważ w czasie pieczenia zgęstnieje). Na koniec sos doprawić solą i pieprzem ( dałam dość sporo pieprzu
DefinicjaSmakuJajecznica (źródło: channel4.com) Składniki: trochę kurek (grzybów) trochę masła do smażenia 1 cebula odrobinę śmietany sól(...)pieprz jajka (ilość zależna od upodobań) Sposób przygotowania: Kroimy na kawałki kurki oraz siekamy cebulę. Wrzucamy cebulę na rozgrzaną patelnię z masłem i chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojone kurki i chwilę smażymy. Wlewamy jajka wymieszane z odrobiną śmietany, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem do smaku, mieszamy i smażymy aż jajko się zetnie. Podajemy. Źródło: eska.pl
WojnaNaSmaki.plkurczaka – świeża kolendra – 1/2 cukinii – szczypta cury – 1/2 ostra papryczka – sok z 1/2 limonki – trawa cytrynowa – sos rybny – mleczko kokosowe – kurki Do wcześniej(...)przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kurki zmiękną dodajemy puszkę mleka kokosowego i sok z limonki, oraz pokrojoną na ćwiartki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDelikatne roladki z kapustą i kurkami mogą być fajną propozycją na świąteczny obiad. Są pyszne i zapewniam że każdemu będą smakować. 1 pierś z kurczaka duża 30 dkg kapusty kiszonej 1 cebula 20 dkg kurek mrożonych sól, pieprz 2 liście laurowe 2 ziela angielskie masło klarowane Kapustę przekładam do garnka, dolewam 1/2 litra wody, dodaję liście laurowe, ziele(...)wcześniej odmrażam przekładam na patelnię, i dosłownie chwilę przesmażam doprawiam solą, pieprzem. Pierś z kurczaka kroję na pól , wyjdą dwie rolady i rozbijam.Doprawiam solą, pieprzem, układam kapustę, na nią kurki i zwijam w roladę. Związuję nitką. Smażę na maśle klarowanym na wolnym ogniu. Po usmażeniu usuwam nitkę i kroję na plastry
wesoła kuchniaSoczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem(...)foli aluminiowej układamy płaty tak aby utworzyły prostokąt. Przyprawiamy go przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dokładamy rozmrożone kurki. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe rozkładamy na mięsie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również rozkładamy go na mięsie. Schab zwijamy do środka, mocno dociskając aby nie wypadał nam farsz
VioletoweKucharzeniekurek 100 g sera z przerostem niebieskiej pleśni 150 ml śmietanki 18% 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki łyżka masła 82% sól i biały pieprz makaron tagliatelle Makaron ugotować al dente wg przepisu(...)opakowaniu. Nie przelewaj makaronu po ugotowaniu zimną wodą! Kurki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanym maśle podsmażyć drobno pokrojony czosnek. Dodac kurki i dusić do odparowania wody z grzybów. Ser zetrzeć na tarce o dużych okach i dodać do śmietanki. Masę dodać do grzybów i podgrzać do momentu rozpuszczenia sera
Atlas Smakówsłonecznych barwach i ze sezonowymi składnikami. Moje danie można przygotować na dwa sposoby w wersji z mięsem lub bez niego dlatego każdemu przypadnie ono do gustu. Składniki: 200 g kurek 2 sztuki piersi z kurczaka 2 cytryny makaron Lubella Świderki kolorowe nr 16 masło ząbki czosnku pomidorki koktajlowe parmezan świeża bazylia papryka pepperoni szczypta soli szczypta pieprzu czarnego(...)masł a, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku , grzyby i przyprawy (szczyptę soli, pieprzu czarnego i 1 łyżeczkę majeranku). Wszystko mieszamy , tak aby przyprawy dobrze pokryły grzyby. Patelnię przykrywamy i duśmy kurki ok. 10 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po upływie czasu odkrywamy patelnię i dodajemy sos z mascarpone do grzybów, dokładnie mieszamy i duśmy jeszcze przez ok. 5 minut
Projekty ze smakiemnadeszła pora na przepisy ,,słoikowe". Zdjęcia tych uroczych grzybków czekają na zamieszczenie na blogu od ubiegłej jesieni. Pora grzybobrania jeszcze przed nami, ale już widziałam w sprzedaży kurki, więc można wypróbować przepis. Do marynowania w zalewie słodko-kwaśnej nadają się(...)praktycznie wszystkie jadalne grzyby. Najważniejsze, żeby używać małych, jędrnych grzybów. Marynujemy grzyby leśne, ale można użyć również pieczarek lub boczniaków. Pysznie smakują i pięknie się prezentują mieszanki grzybów np. kurki, podgrzybki i prawdziwki. Jedynie maślaki marynujemy tylko z maślakami, ze względu na niewielki śluz jaki wydzielają. Składniki: Grzyby (małe - kurki, podgrzybki, prawdziwki, maślaki, pieczarki, boczniaki) sól
Codziennik KuchennyPierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami to danie, które w chłodne, jesienne dni jest wspomnieniem letniego słońca i wakacyjnych wypraw na grzyby. Połączone z pyszną, słodką śmietanką sprawia, że zwykły obiad staje się wyjątkowy. Koniecznie wypróbujcie to połączenie! Składniki /na 3-4 porcje/: podwójna pierś kurczaka 200 g kurek 8-9 suszonych pomidorów(...)śmietanki 30% zioła prowansalskie sól, pieprz słodka papryka listki bazylii olej do smażenia Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka z suszonymi pomidorami i kurkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuwódce owocowej, ziołowej albo z tymi dwoma składnikami. A co powiecie na nalewkę, której głównym składnikiem, poza alkoholem oczywiście, są grzyby? Tak, dobrze widzicie - kurkówka to nalewka na grzybach kurkach czyli pieprznikach jadalnych . Nie miałam dużo grzybów więc zrobiłam w tym roku tylko trochę tej nalewki, ale w przyszłym, jeśli tylko warunki pozwolą, nazbieram kurek na Podlasiu(...)nastawię więcej tego specjału. Kurki mają grzybowo morelowy zapach i lekko ostry, charakterystyczny smak. Smak podkręciłam jeszcze dodając nieco ostrej papryczki i miodu dla równowagi, ale zapach jest zdecydowanie kurkowy, cudowny po prostu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaLisówka pomarańczowa Hygrophoropsis aurantiaca bywa nazywana też fałszywą kurką a nawet kurką jadowitą. Mniej wprawny grzybiarzom może sprawiać kłopot i mylić się z pieprznikami jadalnymi czyli pospolitymi kurkami . Jednak kiedy uważnie ogląda się zbierane grzyby pomyłka jest mało prawdopodobna. Dlatego jak zawsze zachęcam do przeczytania dokładnego opisu gatunku a potem sami(...)lesie ocenicie czy te wyżej wymienione grzyby są do siebie podobne tak bardzo. I pamiętajcie - nie zbieramy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200% Dla przypomnienia - pieprznik jadalny czyli kurka ma ogólnie masywniejsze, grubsze owocniki. Jest koloru żółtego i ma grubsze, rzadkie blaszki a właściwie listewki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSzybki i smaczny obiad z kurczakiem i kurkami. Smaku dodaje to, że makaron jest szpinakowy. Sos jest niezwykle kremowy. 200 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g kurek 1 łyżeczka koperku 2 łyżki natki pietruszki 0,5 szklanki wody 1 szklanka śmietany 12% 2 łyżeczki mąki 0,5 szklanki żółtego(...)piersi kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz umyte i oczyszczone kurki. Następnie dokładamy kurczaka. Całość podsmażamy. Gdy mięso zmięknie wlewamy śmietanę wymieszaną z wodą i mąką. Wsypujemy starty żółty ser, przyprawiamy solą, pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Gotujemy do momentu zredukowania
VioletoweKucharzenieDziś lekką i pyszną propozycję na obiad z duszonego mięsa indyczego z kurkami i cebulką. W towarzystwie kaszy gryczanej i kiszonych ogórków jest po prostu wyborny. Składniki: 500g mięsa z uda indyka czubata łyżka mąki oliwa do smażenia 2 ząbki czosnku 2 średnie białe cebule 2 łyżeczki soli 1/2 łyżki pieprzu 1 łyżka majeranku 1 łyżka ziół prowansalskich(...)łyżka słodkiej papryki ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 500 ml bulionu 500g kurek Sposób wykonania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w nieduże kawałki. Obtaczamy w mieszance przypraw. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i przesmażamy mięso z przyprawami. Dodajemy łyżkę mąki pszennej a następnie poszatkowane w piórka cebule i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Przesmażamy
Pyry na GazTato nazbierał w lesie kurek, więc dokonałam rezerwacji do obiadowego eksperymentu. Nie ma co ukrywać jest to danie(...)warte powtórzenia. Do przygotowania ogromnej porcji dla 6 osób (albo i 8) potrzebujemy: 500 g makaronu kokardki lub świderki 1 podwójny filet z kurczaka 300 g kurek pęczek szczypiorku 1 szklanka startego żółtego sera 2 jajka 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, czosnek Makaron
Emskie Smakijuż ostatnie kurki w tym sezonie. Dzisiaj podane z kurczakiem na błyskawiczny obiad. Polecam! Składniki : * 2 filety z kurczaka * sól, pieprz * czerwona słodka papryka * 300g kurek * cebula * ząbek czosnku * łyżka mascarpone * łyżka masła * łyżka oliwy z oliwek * koperek Przygotowanie : Kurczaka pokroić, przyprawić i obsmażyć z obu stron na złoty kolor na oliwie z oliwek. Odłożyć(...)mięso, dodać masło, cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Przesmażyć i dodać kurki. Podlać wodą i gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania włożyć do sosu kurczaka, dodać serek mascarpone i przyprawić do smaku. Posypać koperkiem. Podawać z ziemniakami
Magiczne Życie Martyroku na grzybach ale kto wie... Więc dziś zapraszam Was na klasyczne danie a mianowicie makaron w sosie kurkowym. Składniki; 1 pierś z kurczaka ( ok 25 dag) 20 dag kurek śmietana 30 % 200ml. oliwa do podsmażenia sól, pieprz makaron tagliatelle szpinakowy ok 20 dag kilka suszonych pomidorów z oliwy Przygotowanie; Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją(...)Smażymy kilka minut , często mieszając. Kurki oczyszczamy ( ja zalewałam je kilka razy gorącą woda , odczekałam chwile aż piasek opadł i czynność powtarzałam) Na patelnie do kurczaka dodajemy oczyszczone kurki, można je pokroić na mniejsze kawałki. Ja dodałam je w całości. Dusimy około 5 min. Dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Następnie zalewamy śmietaną ,mieszamy
Radość kipiąca uśmiechem.Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym. Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty Przygotowanie Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki(...)opłukałem je a potem posiekałem. Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki. Dusiłem , aż mięso i grzyby
R'n'G KitchenSkładniki: 250 g kurek 1 cebula(...)wiejskich jaj 2 łyżki masła sól i pieprz Przygotowanie: Kurki oczyścić. Cebulę posiekać i zeszklić, dodać grzyby i masło, podsmażyć, doprawić. Jajka ubić … Czytaj dalej Omlet z kurkami
czarrna od kuchniLeczo to pyszna potrawa która jest przygotowywana na bazie papryki i pieczarek, ja dzisiaj dodałam jeszcze cukinię i kurki. Leczo wyszło pyszne idealne na jesienne wieczory(...)Składniki : 500 g papryki czerwonej 500 g dojrzałych pomidorów 300 g kurek 200 g pieczarek 1 średniej wielkości cukinią 2 cebule 300 g kiełbasy śląskiej 200 g cienkich parówek 3 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju papryka słodka i ostrą do smaku
Kulinarne Fantazje MarioliDzisiaj przygotowałam pyszny makaron Lubella z piersią kurczaka i kurkami. Danie bardzo szybkie, łatwe w przygotowaniu i smaczne. SKŁADNIKI(...)makaronu razowego wstążki Lubella 300 g piersi z kurczaka 200 g grzybów kurek 100 ml śmietany 18 % 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oleju 1 cebula 250 ml bulionu warzywnego 50 g parmezanu sól, pieprz i papryka w proszku do smaku natka pietruszki
Kulinarne Fantazje MarioliPyszne zarówno na obiad, na kolację lub jako przystawka na miłe spotkanie z przyjaciółmi. 300 g makaronu muszle Farsz: 100 g kurek 1 pierś z kurczaka 1/2 cebulki 100 g startego sera żółtego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz szczypta tymianku olej i masło do smażenia Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w małe kawałki(...)Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na niewielkiej ilości oleju. Kurki dokładnie oczyścić, pokroić i usmażyć wraz z cebulką na łyżce masła. Pod koniec przyprawić do smaku. Kurczaka, kurki, starty żółty ser i natkę pietruszki wymieszać. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Muszle napełniać farszem, ułożyć na półmisku i podgrzać ok 1 minutę w mikrofali. Można oprószyć
Smakołyki AsiKurki to wspaniałe grzyby. Te złote parasolki o lekkim, orzeźwiającym smaku idealnie smakują w połączeniu z zielonymi wstążkami pora. Ten lekki sos przygotowuje się szybko i prosto, i stanowi on doskonałą okazję, aby w pełni korzystać z kurkowego sezonu. Składniki na 2 porcje: 2 pory (tylko biała część) 250g kurek 2 łyżki oleju sól, pieprz szczypta pieprzu(...)kajeńskiego 125ml białego wytrawnego wina ½ puszki (ok.200ml) gęstego mleka kokosowego odrobina świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 250g makaronu tagliatelle Pory umyj, przekrój na pół i posiekaj w cienkie półplasterki. Kurki oczyść, dokładnie umyj i osusz – większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pory oraz grzyby i duś na dużym ogniu około 5 minut
Roślinna - blog wegańskimakaronu tagliatelle Malma 200 g kurek 1 cebula 300 ml śmietany 22% 2 łyżki masła trochę tartego parmezanu sól(...)pieprz oregano Makaron gotujemy w osolonym wrzątku , odcedzamy i odstawiamy. Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę drobno siekamy i przysmażamy na łyżce masła, dodajemy kurki i smażymy do odparowania płynu, dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku, gotujemy kilka minut i na koniec dodajemy resztę masła by sos był bardziej gładki oraz ok 2 łyżeczki
Gotowanie jest łatwePołączenie naszych ulubionych kurek i fasolki szparagowej. Wyszło pyszne danie, które pasuje do potraw(...)cielęciny i drobiu, ale można potraktować jako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej w czasie gotowania nie mieliśmy. Składniki 200 g kurek 500 g fasolki szparagowej sól 2 szalotki ząbek czosnku 150 g surowej szynki 2 łyżki masła pieprz pół łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Kurki dokładnie
R'n'G Kitchenpyszne kurki otulone kremowym sosem mascarpone. Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie . Składniki: 400g kurki leśnej 250g mascarpone 200g śmietanki 30% cebula szalotka pęczek koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy
Gotowanie i blogowaniepierwszym wariancie pełen luz i pewność, że będzie smacznie :) W drugim lekki stres, czy będzie smacznie ;) Jakiś czas temu spotkanie odbywało się u nas. Przygotowałam wtedy polędwiczkę z kurkami. Połączenie idealne, bardzo lubię to danie. Co poszło nie tak? Przesuszyłam mięso :( Goście oczywiście zjedli, nie narzekali, może nawet udało mi się zrehabilitować deserem ;) No cóż, robienie czegokolwiek pod presją(...)pamiętam, bo na tym etapie byłem już całkowicie oszołomiony jakością przyjęcia pod każdym względem! 3. Zabierajcie się zaraz za ten przepis i tyle! ;) mk] Składniki: polędwiczka wieprzowa 250 g kurek 1 cebula sól pieprz oliwa Wykonanie: Kurki dokładnie umyć i posiekać. Cebulę obrać i drobno posiekać. Na oliwie podsmażyć cebulę, aż się zeszkli, następnie dodać grzyby. Dusić przez
zadanie-gotowanieSkładniki: 4 podudzia z kurczaka 250 g kurek 2 łyżeczki koperku suszonego 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej sól, pieprz 1/4 szklanki oliwy 4 małe lub 3 duże ząbki czosnku Podudzia płuczemy wkładamy do miski. Do szklanki wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy - mieszamy. Następnie przygotowaną mieszankę polewamy naszego kurczaka (tak aby z każdej strony był pokryty marynatą. Następnie miskę zakrywamy(...)kroimy w kawałki, podsmażamy na masełku do momentu aż większość wody wyparuje - doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy grzyby już będą gotowe, kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy na niego kurki, między mięso wkładamy ząbki czosnku, naczynie zakrywamy(jeśli nie mamy przykrycia do naczynia, można zamknąć folią aluminiową) i zapiekamy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Moje-pitraszenieMoja pierwsza wyprawa na kurki zakonczyła się klęską. Kuzynka przeczołgała na spo lesie okropnie. Ale dzień wcześniej była wlesie i po prostu wyzbierała a jednak w lesie cucho(...)moja kuzyneczka to dobra dziewczyna i dała nam to co nazbierała, bo nie wiem czemu kurek Ona nie jada. Tak więc ja skorzystałam i zrobiłam pyszny obiadek. Reszta kurek zamrożona bo nie wiadomo czy w takie upały coś się jeszcze trafi. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniSezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldLubię takie szybkie i smaczne śniadanie, jajecznica jest aromatyczna, polecam. Składniki: 5 jajek 10 gram kurek(...)mała cebula masło do smażenia sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy kurki i cebulę, smażymy przez kilka minut na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jajka wbijamy do podsmażonych grzybów i smażymy do momentu aż jajecznica
Bajeczna KuchniaUwielbiam kurki. Jak już kiedyś pisałam kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami u Dziadka na wsi. Ponieważ lubię szybkie i smaczne dania tym razem wyczarowałam taki oto gulasz. Będzie jak znalazł na obiad dla zabieganych. Do tego kasza i ogóreczki małosolne. Pycha! Obiad podałam na talerzu Jesień od Porcelany Bogucice. duży podwójny filet z kurczaka 200g kurek(...)Oprószyć solą, pieprzem, przyprawą do gulaszu oraz słodką papryką. W rondlu rozgrzać olej. Usmażyć kurczaka. Cebulę i czosnek posiekać, dodać do smażącego się mięsa, smażyć ok 5-10 minut. Kurki oczyścić, opłukać, większe grzyby pokroić. Dodać do rondla i smażyć ok 15 minut. Gulasz podlać ok 0,75l rosołu/ew. wody, dodać ziele ang. i liście laurowe. Dusić
Smakołyki Asizimę do sosów lub jajecznicy Składniki ok. 2 kg kurek zalewa sól i woda Sposób przygotowania Kurki(...)oczyścić, dobrze umyć i gotować ok. 15 minut, wystudzić. Zalewa: Na każdy litr wody dodać łyżkę soli ( na tą ilość ja robiłam zalewę z 1,5 litra ) Kurki przełożyć do słoików, zalać wcześniej przygotowaną zalewą, zakręcić. Pasteryzować 2 razy. Pierwszego dnia godzinę, drugiego 40 minut
Darcia w kuchniSkładniki 1 kg kurek średnia cebula 2 łyżeczki soli 1/4 szklanki cukru 1 szklanka octu 10 % 1/2 litra wody 3-4 liście laurowe czubata łyżeczka gorczycy łyżka pieprzu w ziarenkach 6 szt ziele angielski Sposób przygotowania 1. Umyte i oczyszczone kurki zalać małą ilością wody, dodać pokrojoną w piórka cebulę, i przyprawy(...)jedną łyżeczka soli zagotować. Gotować 10 minut. Odcedzić, gorące przekładać do słoika. 2. Do garnka wlać pół litra wody, szklankę octu, 1/4 szklanki cukru i łyżeczkę soli. Zagotować 3. Kurki zalać gorącą zalewą. Słoiki dobrze zakręcić. Postawić do góry dnem , żeby się zassały. Nie pasteryzować
Darcia w kuchniSkładniki: 2 szklanki ryżu ok. 300 g świeżych kurek 4-5 szklanek domowego bulionu 3 - 4suszone grzyby 2 cebule masło świeżo tarty ser ( ilość wg uznania) sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki dokładnie opłukać i osuszyć. Cebulę pokroić(...)drobną kostkę. Do bulionu wrzucić suszone grzyby (ja je roztarłam na proszek grzybowy ) i podgrzać. Na dużą, rozgrzaną patelnię dać pół kostki masła. Zeszklić na nim cebulę. Kurki pokroić na średniej wielkości kawałki (małe pozostawić w całości) i dodać do cebuli, smażyć kilka minut. Na patelnię wsypać ryż, wymieszać z cebulą i grzybami, smażyć przez chwilę, aż stanie
Darcia w kuchniSkładniki: 200 g świeżych kurek 250 g piersi drobiowej 1 duża cebula 1 kostka topionego serka 2 łyżki śmietany szklanka bulionu drobiowego liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki masło(...)smażenia Sposób wykonania: Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz
Darcia w kuchniSkładniki: 350 gram świeżych lub mrożonych kurek 3 szklanki bulionu 1 średnia cebula 2 serki topione śmietankowe w kostce masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już grzybki były miękkie pokroiłam topiony serek na mniejsze kawałeczki wkładając go do sosiku grzybowego i mieszając raz po raz doprowadziłam do rozpuszczenia serka. Do smaku dałam tylko pieprz, gdyż mój rosołek okazał się dosyć słony. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Rozłożyłam na talerze wierzch posypałam natką pietruszki
Darcia w kuchniCukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać(...)surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów. Składniki: 2 żółte cukinie szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaMięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka(...)smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaporcja na dwie osoby ok 400 g żeberek 150 g kurek 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny szczypta kurkumy 200 g śmietany 22% Żeberka umyć, podzielić na dwie porcje, przysmaczyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do rondelka, Podlać 1 szkl wody. Cebulę i czosnek podsmażyć(...)tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało
Gotowanie jest łatweDzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek(...)pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa
Czerwień i błękitsprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz(...)natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek 1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną
W kuchennym oknie Ewyrisotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny. Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią(...)zakochasz się w tym daniu! :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania
Kraina Miodem PłynącaKarkówka w piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule(...)kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól pieprz papryka słodka granulowany czosnek olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w plastry (około 2 cm). Mięso oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, wygnieść dokładnie w rękach, aby dokładnie przyprawy przywarły do mięsa i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę
na moim stole...Robiąc zakupy z mężem skusiłam się na kurki. Plan był prosty quiche z kurkami i kurczakiem. Niestety nie zyskał aprobaty osoby decyzyjnej. Ale ponieważ kurki już były kupione to wymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki. Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy. Duszone
Pyry na Gazkolby kukurydzy cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbkek czosnku pieprz 3 szklanki bulionu garść świeżej rukwii wodnej masło do kurek ok 1 łyżka 200 gram kurek filet z sanadacza Sposób przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym(...)garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę. Zmiksuj zupę na krem. Przecedź przez gęste sito. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju. Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną
AZgotuj!każdą postacią. Do dzisiaj pamiętam smak marynowanych grzybków, które robił mój tata. Takie krótkie wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: 2 długie ogórki 2 łyżki masła klarowanego 200 g kurek 100 g żółtego sera 1 cebula sól pieprz Ogórki umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć pestki tak by powstały z ogórka łódeczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)napełnić ogórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nafaszerowane ogórki i delikatnie podlać wodą. Piec w 200 stopniach C około 10-15 minut. Ser musi się całkowicie rozpuścić. ogórki zapiekane z kurkami
O kuchni z uczuciemFARSZ Na około 10 porcji : - 1,5 kg kurek - 2-3 cebule - 2 mozzarelle 125 g - pęczek natki pietruszki - łyżka pieprzu - pół łyżki soli - 5-6 liści laurowych - olej do smażenia Kurki oczyść i umyj. Pokrój na drobne kawałki. Podsmaż je partiami na niewielkiej ilości
Pasje JolkiZamieniam kanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet. SKŁADNIKI: 2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka(...)plastry szynki szwarcwaldzkiej A jak to zrobić: Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, podsmażyć. Wsypać kurki, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość, do momentu odparowania wody. Grzyby zdjąć z patelni. Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona
Kuchnia w opałachSezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej
Ana Mari's worldszybki obiad. Ja dodałam jeszcze trochę mleka kokosowego, które nadało całości lekko orientalnej nuty. Wyszło lekko i przepysznie... :-) Z podanych składników przygotujecie danie dla 6-8 osób. Składniki: - 600g kurek - 250g pieczarek - 500g piersi z kurczaka - 1 bardzo duża cebula lub 2 średnie - 2 ząbki czosnku - 250g mascarpone - 2-3 łyżki mleczka kokosowego - sól, świeżo mielony pieprz - rozmaryn(...)kostkę i podsmażamy. Wsypujemy świeży rozmaryn (igiełki oderwane z łodyżek) oraz tymianek pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie dorzucamy pokrojone w paski pieczarki i kilka minut podsmażamy. Dodajemy obgotowane kurki, doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Na końcu dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Ja dolewam jeszcze ok. 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu (dwie łyżki wazowe
Smaczne Zdrowesezonie pojawiają się świeże kurki, od razu lądują w mojej kuchni a następnie na talerze - i to w różnych postaciach. Oprócz klasyków, jak sos kurkowy czy jajecznica z kurkami, od czasu do czasu przygotowuję tarty. Poniżej znajdziecie przepis na kruchą tartę z kurkami, serem gorgonzola i orzechami włoskimi. Pyszna i aromatyczna - smakuje zarówno na ciepło
Milion SmakówRisotto ze smardzami Składniki: Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu. Przygotowanie: Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie
AZgotuj!Składniki: liście kapusty filiżanka kaszy gryczanej niepalonej 250 gram kurek cebula, jajko sól pieprz pulpa pomidorowa bulion 1 szklanka świeże listki bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego Przygotowanie: 1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę 2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko(...)Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni. 4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz. 5. Faszeruj farszem liście kapusty. 6. Układaj gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40 minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp
AZgotuj!osób pół opakowania komosy ryżowej - u mnie czerwona opakowanie kurek ( w Biedronce są świeże) zimą będę kupować mrożone pół pęczka natki pietruszki biała cebula ( włoska) ząbek czosnku sól i pieprz do smaku olej ok 2 łyżki Komosę ugotuj we wrzątku około 10-12 minut. W tym czasie na patelni rozgrzej olej i wrzuć czyste kurki wraz(...)drobno posiekaną cebulką. Smaż kilka minut. Wciśnij czosnek. Do kurek wsyp ugotowaną komosę i wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp natką
AZgotuj!Kurek czerwony czyli ryba z gatunku ryb skorpenokształtnej z rodziny kurkowatej. Tak podaje Wikipedia a ja Wam mówię że to bardzo delikatna i pyszna ryba godna spróbowania. Moją rybę podałam z pesto bazyliowo - pomidorowym, przepysznym a potem ją zapiekłam. Spróbujcie koniecznie jeśli tylko zakupicie kurka. Kurek z pesto bazyliowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekońcu zdobyliśmy nasze ukochane kurki. Risotto wyszło wyborne. Składniki 250 g kurek 2 łyżki masła 1 duża cebula 400 g ryżu arborio 125 ml białego wytrawnego wina 500 ml bulionu warzywnego 3 łyżki natki pietruszki 2 łyżki śmietany 18% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy, kurki kroimy na mniejsze kawałki
R'n'G KitchenBardzo smaczne i sycące danie. Składniki 250 g sera żółtego (ulubionego, bez dziurek ;) w kostce 50 g kurek 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 5 łyżek mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Posiekaną cebulę dusimy na maśle razem z kurkami. Dodajemy odrobinę gęstej śmietany(...)pieprzem. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Kostkę sera żółtego kroimy na pół (wzdłuż). W każdym kawałku sera, przy pomocy ostrego, cienkiego noża robimy kieszonkę. Nadziewamy ją duszonymi kurkami. Ser najpierw obtaczamy w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy na gorąco. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style
R'n'G KitchenWszyscy ostatnio narzekamy na pogodę, ale to właśnie jej zawdzięczamy pojawienie się pierwszych grzybów w lesie. Są już w dużych ilościach kurki i w nieco mniejszych podgrzybki. Nie miałam za bardzo czasu, żeby za nimi chodzić, ale uzbierałam trochę kurek i " zdradziłam" mój ulubiony przepis czyli kurki po prowansalsku . T ym razem zrobiłam
Wiem co jemjeśli chodzi o kurki to przyrządzam je na jeden sposób. Ponieważ w tym roku jest ich znacznie więcej, postanowiłam nieco z nimi pokombinować. Było już penne z kurkami a teraz chciałabym zaprosić wszystkich na aromatyczny gulasz wieprzowy z kurkami w pysznym gęstym sosie. Smakuje doskonale z makaronem, lub białym pieczywem.” Czytaj więcej
Wiem co jemroku o tej porze część z nich ląduje w naszych obiadowych daniach, a zdecydowana większość jest marynowana, aby można było sięgać po nie przez resztę roku. Dzisiaj szparagi i kurki w roli głównej. Składniki na ciasto: 15 dag mąki pszennej 5 dag mąki razowej 1 jajo 1/2 łyżeczki soli Farsz; 5 sztuk zielonych szparagów 5 sztuk białych szparagów(...)słoiczka marynowanych kurek 3/4 szklanki słodkiej śmietanki 18% - 30% - 36% 1 jajo 1 łyżka maki pszennej lub razowej sól pieprz 1. Ciasto zagnieść z podanych składników, schłodzić w lodówce przez godzinę. Formę do pieczenia smarujemy masłem, ciasto równo rozkładamy na spodzie i podnosimy wewnątrz wyższy brzeg. 2. Szparagi obieramy z wierzchniej skórki, wrzucamy na osolony wrzątek
Apetyczna babeczkamożna użyć tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka(...)sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki
Poezja smakuDanie przygotowane podczas warsztatów w Jung & Lecker a stworzone przez Oliwię Bernady. 4 awokado, 200g świeżych kurek, 100g szpinaku, jedna średnia cebula, sok z jednej cytryny, 4 gałązki tymianku cytrynowego, 75ml(...)klarowanego masła, sól, pieprz Awokado wydrążyć, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Kurki oczyścić, umyć, osuszyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać kurki i smażyć tak długo aż zredukuje się cały płyn. Dodać umyty i osuszony szpinak, tymianek cytrynowy. Dodać sól i pieprz do smaku. Serwować w skórkach awokado. zastawa
królestwo garówsłonecznika, wiśnie....idealna kompozycja, o ile pominiemy kiełbasę lisiecką.... Ja najbardziej czekałam na drugie danie mięsne – pierś gołębia z udkiem confit, soczewicą duszoną w konfiturze z wiśni nadwiślańskiej i kurkami. Nigdy nie jadłam gołębia, a dużo dobrego o nim słyszałam. I już wiem, plotki okazały się prawdą. Tomek Trąbski przygotował wspaniałe danie, idealna pierś z gołębia grzywacza(...)niego soczewica z kurkami i sos z wiśni nadwiślanki i suski sechlońskiej.... Wszystkie podane nam dania był wspaniałe, ale to najbardziej zapadło mi w pamięć. Kolejnym daniem była polska jagnięcina z jabłkiem i miętą w wykonaniu Tomka Wożniaka. No cóż... jagnięcina bez zarzutu :) Na deser otrzymaliśmy ciastko z fasoli wrzawskiej z żelem z maślanki w wykonaniu Roberta Harny
królestwo garówbyło by za lato bez pierogów z kurkami? SKŁADNIKI: 200g kurek 200g białego sera (można użyć sera ricotta) świeża pietruszka 1 cebula 300g mąki łyżka oliwy ciepła woda sól, pieprz, oliwa z oliwek lub masło Pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić na oleju dodać pokrojone i oczyszczone kurki. Podsmażyć ok 5-10 minut, doprawić solą pieprzem
MarciochaKucharzyMarzenie mojego męża, dziś zostało spełnione:) Pappardelle z kurkami w sosie śmietanowo-pietruszkowym SKŁADNIKI: 400 g Pappardelle lub tagliatelle 250 g świeżych kurek 500ml śmietany pęczek pietruszki 1 cebula sól, pieprz, lubczyk, masło, parmezan Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na masełku zeszklić cebulę posiekaną w kostkę. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć
MarciochaKucharzySierpień to sezon kurkowy, nie można go przegapić. Trzeba korzystać z niego na maksa:P Makaron z kurkami i kurczakiem SKŁADNIKI: 250g kurek 1 pierś z kurczaka 400ml śmietany natka pietruszki 1 cebula tarty ser żółty makaron kokardki sól, czarny pieprz, 1 ząbek czosnku, szczypta kurkumy, lubczyk Na oliwie zeszklić cebulę posiekaną w kostkę następnie podsmażyć pierś kurczaka(...)pokrojoną w kostkę i czosnek. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone kurki. Podsmażyć chwilę, około10 minut. Dodać śmietanę i tarty zółty ser. Gotować do jego rozpuszczenia. Doprawić do smaku solą, pieprzem, szczyptą kurkumy Makaron ugotować aldente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do makaronu dodać sos i posiekaną pietruszkę. Wymieszać i gotowe:) Smacznego
MarciochaKucharzyMoje placki ziemniaczane ze śmietaną na przystawkę dobre, choć jak to placki - w zasadzie nie ma się czym zachwycać. Za to tagliatelle z kurkami na danie główne - wyborne! Kurki super przyrządzone, makaron al dente - aż chciało się jeść! Kurki nie były mrożone, więc dodatkowy plus za świeże produkty! PanMąż zjadł rosół i był zachwycony makaronem - pysznym
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Małe, leśne i pomarańczowe grzybki o wdzięcznej nazwie kurki, potrafią podczas gotowania swym aromatem wypełnić cały dom i zaprosić na posiłek bez wzywania i ciągłego ponaglania. 1 koszyczek kurek 1/3 kostki masła 1 cebula 3 -4 łyżki śmietany 3 łyżki mąki natka pietruszki sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, dodajemy czyste kurki, solimy, pieprzymy i dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut (można podlać wodą - ok 1/2 szklanki). Następnie dodajemy śmietanę i zaklepkę z mąki i wody. Na samym końcu dodajemy natkę pietruszki. Sos podajemy z makaronem
Jadło i czytadłosuszone2. Podgrzybki suszone 3. Maślaki suszone4. Borówki leśne niskosłodzone5. Koncentrat grzybowy6. Jagody leśne deserowe7. Kurki w zalewie naturalnej8. Maliny deserowe9. Żurawiny leśne niskosłodzone10. Podgrzybki marynowane11. Maślaki zwyczajne marynowane12. Kurki marynowane13. Kurki - danie gotowe14. Podgrzybki - danie gotowe15. Żurawiny leśne dżem - całe owoce16. Borówki leśne dżem - całe owoce17. Jagody leśne dżem - całe owoce18. Opieńki marynowane19. Kapusta z grzybami
Szefowa kuchnikurki, musi być takie oto mięsko...Palce lizać !Składniki:7 plastrów polędwicy wieprzowej250 g kurek leśnychpól szklanki smietany 303 szklanki bulionu warzywnego3 łyżki siekanego koperku3/4 szklanki wody2 łyżki mąkisól,pieprz młotkowany z kolendrą KamisWykonanie:Polędwicę delikatnie rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym oleju. W garnku podgrzewamy bulion, na gorący wrzucamy podsmażone mięso. Dusimy(...)minut,wyjmujemy z bulionu.W miedzyczasie w drugim garnku odgotowujemy przebrane, oczyszczone kurki w osolonej wodzie, Gotujemy 10 minut, odcedzamy,wrzucamy napatelnię,doprawiamy solą i pieprzem.Obsmażamy na rumiano.Na patelnię z grzybami dodajemy szklankę bulionu w którym dusiło się mieso, Dusimy ok 10 minut, dodajemyśmietanę.Dorzucamy koperek. Do 3/4 szkl wody dodajemy 2 łyżki mąki, rozkłócamy zeby nie było grudek
Z Majeczką w kuchninadają się do zawijania :) Wystarczy je jednak przepłukać.Składniki: 30 dużych liści winogron, 200 g mięsa mielonego, 1 woreczek ryżu jaśminowego, 2 jajka, 1 litr bulionu warzywnego, 200 g kurek, 200 ml śmietany 12%, posiekany koperek, pieprz kolorowy świeżo mielony, sól morska świeżo mielona. Przygotowanie: Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie(...)zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem
Aga w kuchniSierpień i wrzesień to miesiąc, w którym nie możemy obejść się bez grzybowych potraw. Na śniadanie jadamy Omlet z kurkami i pomidorami a na obiad Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych Polecam też w sezonie grzybowym przygotować kaszotto z pęczaku z grzybami leśnymi, papryką i marchewką, kaszę podałam do duszonej wołowiny. Było to bardzo pyszne połączenie składników. Przepis na Pęczak(...)grzybami leśnymi, papryką i marchewką: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g grzybów leśnych (kurek, podgrzybków) 1 marchewka 750 ml bulionu 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej natka pietruszki sól pieprz świeży tymianek W głębokiej patelni na łyżce masła klarowanego szklimy cebulę, rozgnieciony czosnek i tymianek, a następnie dodajemy pęczak, doprawiamy solą, dusimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmozzarellą, jajkiem sadzonym, groszkiem i oscypkiem (Kropla Oliwy)Shakshuka- jajka w pikantnym sosie pomidorowym (Silver Teaspoon)Jajecznica raz, dwa...:Jajecznica z kurkami (Jemy Pijemy)Kurka i jajka czyli jajecznica w wersji dietetycznej (Zaklęcie na szczęście)Różowa jajecznica z malinami (Czarna wisienka)Jajecznica z pomidorem, cebulka i bazylią (jemy sobie)Jajecznica ze szpinakiem(...)boczkiem i cebulą (Klaudynkowa kuchnia)Jajecznica z kurkami (Gziczka)Letnie śniadanie z dzieciństwa czyli jajecznica z pomidorami (Brzuszki Łakomczuszki)Jajecznica z parówkami i szczypiorkiem (Apetyczna Kuchnia)W koszulce czy bez:Pancakes z mąki z ciecierzycy z guacamole i jajkiem (Mam smak na...)Jajko Benedykta (Misiu Lubi Zjeść)Salade lyonnaise czyli francuska sałatka
bastalenawiem, że złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach. Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem, który kojarzy mi się z chłodem. Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść zielonego groszku(...)startego żółtego sera 4 plastry boczku Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem.Smacznego
Pasja Smaku