kurkami - 1040 przepisów (strona:33/70)

GULASZ DROBIOWY Z KURKAMI 130

Składniki: 200 g świeżych kurek 250 g piersi drobiowej 1 duża cebula 1 kostka topionego serka 2 łyżki śmietany szklanka bulionu drobiowego liść laurowy 2 ziela angielskie kilka ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki mąki masło(...)smażenia Sposób wykonania: Kurki oczyścić umyć i pokroić na mniejsze kawałki cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła , dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zeszklić, dodać kurki , podsmażyć, dodać pokrojoną w paski pierś drobiową, podsmażyć. Całość zalać szklanką bulionu drobiowego, gotować ok 15 minut z zielem angielskim, liściem laurowym i kolorowym pieprzem, dodać śmietanę, sól, pieprz

Darcia w kuchni
Makaron w sosie serowo - kurkowym 114

Składniki: 350 gram świeżych lub mrożonych kurek 3 szklanki bulionu 1 średnia cebula 2 serki topione śmietankowe w kostce masło do smażenia sól, pieprz opakowanie makaronu - użyłam makaronu Animak Tagliatelle Sposób wykonania: Kurki oczyściłam , umyłam, większe pokroiłam na mniejsze kawałki, podsmażyłam na niewielkiej ilości masełka. Zalałam 3 szklankami rosołu. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam dodałam do kurek. Gdy już grzybki były miękkie pokroiłam topiony serek na mniejsze kawałeczki wkładając go do sosiku grzybowego i mieszając raz po raz doprowadziłam do rozpuszczenia serka. Do smaku dałam tylko pieprz, gdyż mój rosołek okazał się dosyć słony. Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu, odcedziłam, dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Rozłożyłam na talerze wierzch posypałam natką pietruszki

Darcia w kuchni
cukinie z farszem z królika 172

Cukinia faszerowana chudym mięsem z królika i polana sosem z kurek to doskonały pomysł na obiad lub ciepłą kolację. Można podać(...)surówką, dobrze smakuje z dodatkiem pomidorów.  Składniki: 2 żółte cukinie szklanka ryżu 500 g mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
królik w sosie kurkowym 150

Mięso z króika to jedno ze zdrowszych mięs. Jest bardzo chude i delikatne, dlatego świetnie kompmuje się z kurkami i śmietanowym sosem. Składniki: 6 nóżek z królika 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 300 g kurek szklanka kwaśnej śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki cebula 2 łodygi kopru 2-3 liście selera sól, pieprz ostra i słodka papryka(...)smalcu. Wrzucić mięso, podsmażyć z obu stron na złoto. Dodac seler, koper, ziele angielskie i liście laurowe. Zalać szklanką wody i dusić około półtorej godziny na małym ogniu. Kurki oczyścić, usmażyć na maśle. Przyprawić, dodac natkę i śmietanę. Odparować i polać królika

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Żeberka w sosie kurkowym z knedlem czeskim 108

porcja na dwie osoby ok 400 g żeberek 150 g kurek 1 łyżka masła pół cebuli 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny szczypta kurkumy 200 g śmietany 22% Żeberka umyć, podzielić na dwie porcje, przysmaczyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do rondelka, Podlać 1 szkl wody. Cebulę i czosnek podsmażyć(...)tłuszczu i dodać do żeberek. Dusić pod przykryciem do miękkości z dodatkiem pieprzu. Kurki przepłukać zimną wodą, pokroić jeśli są duże. Na patelni rozgrzać łyżkę masła włożyć kurki i mieszając przysmażyć i odparować, dodać śmietanę, sól i pieprz ziołowy oraz szczyptę kurkumy, zagotować sos po czym przełożyć do rondla z mięsem. Wywaru powinno być mało

Gotowanie jest łatwe
Roladki z kurczaka z kurkami w sosie serowym 175

Dzisiaj na blogu propozycja na obiad czyli roladki z kurczaka faszerowane kurkami i natką pietruszki, duszone w sosie serowym z serem Grana Padano. Możecie użyć również Parmezanu, Gorgonzolli, Lazura lub zwykłego serka topionego o wyrazistym smaku. Składniki: 3 filety z kurczaka, każdy podzielony na 2 płaty ok. 150 g świeżych kurek sól, pieprz cytrynowy, suszony lub świeży tymianek(...)pieprz Płaty mięsa cienko rozbić, najlepiej pod folią spożywczą, przyprawić solą, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem cytrynowym, czosnkiem i słodką papryką z obu stron. Odstawić do lodówki na 20 minut. Kurki umyć, osuszyć, większe sztuki pokroić drobniej i przesmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec posolić, przyprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną natką. Farsz kurkowy ułożyć na środku płata mięsa

Czerwień i błękit
Pulpety w sosie kurkowym 133

sprzyja zbieraniu grzybów, przynajmniej we wschodnich terenach kraju. Susza w  lesie sprawiła, że grzybnia się nie zawiązała. Jednak, gdzieś tam w Polsce grzybki były, bo w sklepie kupiłam kurki z Wielkopolski. Powstało, więc moje ulubione danie. Zapraszam. SKŁADNIKI 1/2 kg. mięsa mielonego drobiowego 1/2 kg. mięsa mielonego wieprzowego 2 jajka 1 bułka sucha do namoczenia sól, pieprz(...)natki pietruszki Do wywaru: 1.5 litra wody 2 marchewki 1/2 pieruszki 1/4 pora ( gruba część) 1 listek laurowy , 2 ziela angielskie 1 łyżeczka soli Na sos 25 dag świeżych kurek  1/2 szklanki śmietany 30% 1/4 kostki masła klarowanego 1 cebula sól, pieprz do smaku WYKONANIE Zmielone mięso wkładamy do miski, dodajemy jajka, namoczoną i wyciśniętą suchą bułkę, posiekaną

W kuchennym oknie Ewy
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 172

risotto dyniowe z dodatkami w postaci kurek i cielęciny. Dynia, mimo swojego delikatnego i nijakiego smaku w połączeniu z odpowiednimi dodatkami nabiera wyrazistości i charakteru, dlatego poprzez dodanie kurek, mięsa, wina oraz gałki muszkatołowej danie jest bardzo aromatyczne i pełne smaku, a przy okazji sycące i pożywne. Słoneczny kolor, kremowa konsystencja, wyborny smak i cudowny zapach sprawią(...)zakochasz się w tym daniu! :) Porcja dla 3-4 osób * ryż risotto- 1 szklanka * bulion warzywny- 1 litr (ew. wołowy lub drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania

Kraina Miodem Płynąca
Karkówka w piwie 191

Karkówka w piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule(...)kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól pieprz papryka słodka granulowany czosnek olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w plastry (około 2 cm). Mięso oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, wygnieść dokładnie w rękach, aby dokładnie przyprawy przywarły do mięsa i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę

na moim stole...
Roladki z kurkami 118

Robiąc zakupy z mężem skusiłam się na kurki. Plan był prosty quiche z kurkami i kurczakiem. Niestety nie zyskał aprobaty osoby decyzyjnej. Ale ponieważ kurki już były kupione to wymyśliłam sobie danie zastępcze - roladki. Musze powiedzieć, ze pomysł był przedni. Wyszły bardzo smaczne i co więcej przez przeważająca ilość czasu dusiły się właściwie bez mojej pomocy. Duszone

Pyry na Gaz
Zupa krem z kukurydzy z kurkami, sandaczem i rukwią wodną 158

kolby kukurydzy cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1 ząbkek czosnku pieprz 3 szklanki bulionu garść świeżej rukwii wodnej masło do kurek ok 1 łyżka 200 gram kurek  filet z sanadacza Sposób przyrządzenia: Kolby kukurydzy postaw  pionowo na desce i odkrój nożem ziarna od góry do dołu Pokrój cebukę w kosteczkę i zeszklij w ganrnku w którym(...)garnku, wrzuć cebulę. Jak cebula się zeszkli dodaj czosnek. Podsmaż chwilę.  Zmiksuj zupę na krem.  Przecedź przez gęste sito.  Na patelni rozgrzej masło, wrzuć umyte kurki. Smaż do miękkości. Filet z samdacza podziel na cztery części i dopraw solą i pieprzem. Niech sie zrumieni na oleju. Wykładaj natalerze. Posyp obficie rukwią wodną

AZgotuj!
Ogórki zapiekane z kurkami 131

każdą postacią. Do dzisiaj pamiętam smak marynowanych grzybków, które robił mój tata. Takie krótkie wspomnienie z dzieciństwa. Składniki: 2 długie ogórki 2 łyżki masła klarowanego 200 g kurek 100 g żółtego sera 1 cebula sól pieprz Ogórki umyć i osuszyć. Przekroić na pół wzdłuż i wydrążyć pestki tak by powstały z ogórka łódeczki. Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)napełnić ogórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym nafaszerowane ogórki i delikatnie podlać wodą. Piec w 200 stopniach C około 10-15 minut. Ser musi się całkowicie rozpuścić. ogórki zapiekane z kurkami

O kuchni z uczuciem
Pierogi z kurkami i mozzarellą 191

FARSZ      Na około 10 porcji :  - 1,5 kg kurek  - 2-3 cebule  - 2 mozzarelle 125 g  - pęczek natki pietruszki  - łyżka pieprzu  - pół łyżki soli  - 5-6 liści laurowych  - olej do smażenia   Kurki oczyść i umyj. Pokrój na drobne kawałki. Podsmaż je partiami na niewielkiej ilości

Pasje Jolki
OMLET Z KURKAMI NA CHIPSACH Z SZYNKI 139

Zamieniam kanapki (które są moim głównym posiłkiem, chyba od tygodnia), na puszysty omlet.     SKŁADNIKI:   2 jajka 2-3 plasterki sera z niebieską pleśnią 1 szalotka garść kurek masło sól pieprz zielona pietruszka(...)plastry szynki szwarcwaldzkiej     A jak to zrobić:   Kurki oczyścić, umyć i pokroić. Na patelni rozgrzać masło i dodać pokrojoną w drobną kostkę szalotkę, podsmażyć. Wsypać kurki, doprawić solą i pieprzem. Dusić całość, do momentu odparowania wody. Grzyby zdjąć z patelni.  Bardzo dokładnie roztrzepać jajka z dodatkiem soli i pieprzu, aż powstanie piana. Im bardziej spieniona

Kuchnia w opałach
Risotto z kurkami 212

Sezon na kurki już w pełni. Dziś zaproponuję proste risotto z kurkami. Czytaj więcej

Ana Mari's world