śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć(...)pokroić. Cebulki szalotki obrać, drobno posiekać. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię
Gospodyni Miejskaroku w lasach jest mnóstwo kurek więc można je wykorzystać w swoich daniach. U mnie pierwsze kurki wylądowały tradycyjnie w jajecznicy a kolejne w sosie. ok 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej sól pieprz czarny świeżo mielony 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 łyżki oleju rzepakowego 300 g kurek(...)Patelnię nakryć pokrywką i dusić chwilę by wytworzył się lekki sosik. Na osobnej patelni roztopić masło,dodać pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i chwilę podsmażyć. Do cebuli dodać oczyszczone kurki,smażyć do lekkiego przyrumienienia. Podsmażone grzyby i cebulę połączyć z mięsem,dodać pozostałe przyprawy i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby
Kolorowa kuchnia Elkikurkami – idealne jako przekąska na imprezę lub do pracy :) Więcej przepisów na imprezowe przekąski znajdziecie tutaj: Przekąski na imprezę oraz tutaj: Przekąski na Sylwestra. Francuskie paszteciki z kurkami – Składniki: 200g kurek 1 średnia cebula 1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% pieprz, sól do smaku 100g sera Grana Padano lub parmezanu 1 […] The post(...)Francuskie paszteciki z kurkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeKurki nadają niesamowitego aromatu daniom. Aby zachowały cały swój aromat, należy umyć je przed samym użyciem i poddać krótkiej obróbce termicznej. Schab w sosie kurkowym to danie proste, ale wykwintne. Nadaje się na obiad niedzielny. Tak przygotowany sos kurkowy jest bardzo aromatyczny, delikatny, wręcz aksamitny. Pyszny, to mało powiedziane :) Składniki: 4 kotlety schabowe sól pieprz kilka łyżek oleju(...)szklanką gorącej wody i dusimy pod przykryciem 25 minut. Kurki myjemy. Małe zostawiamy w całości, duże kroimy na 2 - 4 części. Gdy minie 25 minut, na patelnię dodajemy kurki. Mieszamy je z cebulą i całość dusimy pod przykryciem kolejne 15 minut. W międzyczasie sos próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę, sos mieszamy i dusimy
Smak mojego domuGrzyby, dynie, sezonowe owoce takie jak jabłka, gruszki, śliwki. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja sezon jesienny otwieram daniem wywodzącym się z kuchni francuskiej, tartą na kruchym cieście, okraszoną kurkami, boczkiem i cebulą. Nie taka jesień straszna, jak ją malują....:) Składniki: Spód tarty: 120 g masła + do posmarowania formy 250 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka(...)miseczki, przydadzą się do dekoracji gotowej tarty. Jajka mieszamy ze śmietaną i mlekiem, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Schłodzone ciasto na tartę posypujemy połową sera, następnie rozkładamy kurki z boczkiem i cebulą, posypujemy pozostałym serem, równomiernie zalewamy mlekiem ze śmietaną i jajkami. Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 40-45 minut. Grzyby, które odłożyliśmy
Smakowity Blog Kulinarnywrzuć kalafior i pokrojone listki kalafiora, dopraw do smaku solą i pieprzem, podsmaż. Niech pozostaną chrupiące! Przełóż do miseczki, do czasu podania. Następnie podsmaż na maśle umyte wcześniej kurki, je również dopraw do smaku solą i pieprzem. Na koniec posiekaj bazylię. Sposób podania: Chleb pokrój w równą kostkę, dodaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek(...)podsmaż aż grzanki będą rumiane i chrupiące. Podgrzej krem (cały czas mieszając), następnie wyłóż na talerze. Dodaj kurki i podsmażonego wcześniej kalafiora. Posyp całość posiekaną bazylią i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu dodaj grzanki. Smacznego
Garniec Magalieroku z kurkami, które bardzo lubię, ale nareszcie udało mi się je kupić i przyrządziłam je w mojej ulubionej formie czyli wytrawnej tary lub quiche jak kto woli. Kurki można zastąpić dowolnymi grzybami, naprawdę każde sprawdzą się w tym przepisie. Dodatkowo jestem dumna z tego dania, bo po raz pierwszy Miśka dała się namówić na spróbowanie grzybów(...)mniejsze kawałki. Formę do pieczenia wyłóż ciastem. Pory pokrój w pół lub plasterki. Na dużej głębokiej patelni lub garnku rozgrzej 2 łyżki oleju roślinnego i wrzuć grzyby. Jeżeli używasz kurek to wystarczy je smażyć 2-3 minuty, po czym dodaj pory i przyprawy. Smaż wszystko razem kolejne 3 minuty i przełóż całość do dużej miski. Do tego samego garnka
greenscarfmnie) :) Nawet krótkie przejażdżki do lasu skutkują przywiezieniem takiej ilości grzybów, że wystarcza na kilka porcji jakiegoś grzybowego dania. Mnie dziś sytuacja przymusiła do przygotowania szybkiego dania z kurkami przed wyjściem z mieszkania. Składniki : 100 g makaronu (u mnie rurki) garść małych i średnich kurek pół cebuli ok. 5 dag sera pleśniowego dwie(...)gałązki" natki pietruszki łyżeczka pieprzu ziołowego ze sporą ilością kminku łyżka oleju do smażenia Kurki dobrze oczyścić (żeby potem piach nie chrzęścił nam między zębami) i ewentualnie wypłukać. Kurki wrzucić na suchą patelnię i trzymać na włączonym palniku pod przykryciem aż do wyparowania z nich wody. Nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić wodę i wrzucić makaron
Weekendy w domu i ogrodzierozpoczął się wyjątkowo wcześnie. Niezwykle nas to cieszy bo jesteśmy fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)Mięso kroimy w kostkę. Pieprz kolorowy ucieramy w moździerzu albo używamy już zmielonego. Obsypujemy mięso i oprószamy solą. Cebule odsuwamy na boki i wrzucamy mięso. Smażymy, aż się zarumieni. Kurki umieszczamy w misce z wodą i dosypujemy nieco sody oczyszczonej (to ułatwi ich mycie). Kiedy będą oczyszczone kroimy na mniejsze kawałki. Dorzucamy do usmażonego kurczaka. Podsmażamy 2-3 minuty
Kolizje Smakówgrzanek z chleba żytniego. Świeżości sałatce nadają rzodkiewki, ogórek oraz lekki cytrynowy dressing. Składniki (na 1 porcję): 3-4 liście sałaty rzymskiej 1/2 ogórka 4-5 rzodkiewek 4-5 kurek 1 kromka chleba żytniego szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła dressing: 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka oleju lnianego, szczypta soli i pieprzu Kurki kroję(...)smażę na maśle 2-3 minuty. Doprawiam szczyptą soli i pieprzu i ściągam z patelni. Chleb kroję w kostkę i podpiekam na tej samej patelni, na której smażyłam kurki, na chrupko. Sałatę rwę na mniejsze kawałki. Rzodkiewki kroję na ćwiartki. Ogórka kroję obieraczką do jarzyn w plastry. Wszystkie składniki umieszczam na talerzu. Składniki dressingu mieszam i polewam nim sałatkę
Mango Papajarozgrzać olej (tak, aby przykryć dno). Z obu stron przesmażyć kawałki polędwicy. Podsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli, dodać kurki (większe grzybki można pokroić na 2-3 części). Całość smażyć kilka minut. Podsmażone grzyby wraz z cebulką przesypać na talerz. Do garnka z powrotem przełożyć mięso. Zalać 2 szklankami(...)wody. Całość dusić na średnim ogniu. Gdy mięso będzie już prawie miękkie to dodać kurki wraz z cebulką. Gotować bez przykrycia, do lekkiej redukcji sosu. Na sam koniec dodać po łyżce śmietany kremówki. Sos posmakować i ewentualnie doprawić. Gotowe danie posypać zieloną pietruszką
Ugotowaćkrem z kurek, jest bardzo sycąca. Możemy ją podać z grzankami lub z groszkiem ptysiowym, idealnie się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Składniki: 2 litry rosołu drobiowego 600 gram kurek 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki Kawałek pora 100 ml. śmietany 30% 100 gram serka topionego Sól, pieprz 3 łyżki masła Sposób przygotowania: Warzywa obieramy i kroimy(...)kostkę, pora kroimy w pół plastry, cebulę kroimy w kostkę. Kurki oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W większym rondlu roztapiamy masło dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurki, smażymy na małym ogniu do odparowania wody. Wlewamy rosół, gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw, zupę miksujemy blenderem. Zupę ponownie podgrzewamy, dodajemy serek topiony i śmietanę, doprawiamy
Bajeczna KuchniaTeraz jest taki czas, kiedy faszerujemy różne warzywa. Paprykę, cukinię, patisony. Tym razem wybrałam bakłażany. Jedliście? Lubicie? A z jakim farszem? Ja zrobiłam z kurkami. Wyszły bardzo smaczne. Przekonajcie się... Składniki: 2 bakłażany 250 g świeżych kurek 1 średnia cebula pół pęczka natki pietruszki ½ szklanki ugotowanego ryżu oliwa z oliwek 1,5 łyżki bułki(...)odsączeniu z wody pokroiłam w paseczki, natkę posiekałam, cebulę pokroiłam w drobną kostkę. Na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam. Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam
Kuchnia u KrysiKochani, ponieważ najlepsze domowe obiadki serwuje ostatnimi czasy Agnieszka, podrzucam Wam jeden z jej przepisów. Wiedzieliście, że powszechnie nam znane żółte, małe grzybki, czyli kurki, noszą nazwę pieprznika jadalnego. Ciekawa jestem, jakie miny mieliby Wasi znajomi, gdbyście w odpowiedzi na pytanie "A co masz dziś na obiad?", rzucili lekkim tonem: "Grzyby z rodzaju pieprznikowatych". Podobnie zadziałała moja przyjaciółka, oznajmiając(...)swoim gościom, iż "w tej sałatce jest pokrzywa". Miny: bezcenne ;) www.kuchniasmakow.blogspot.com Składniki: ok. 2-3 szklanek kurek/ pieprzników jadalnych podwójna pierś z kurczaka przyprawia do drobiu 1 cebula sól, pieprz sok z cytryny 200 ml śmietany 12% natka pietruszki Działamy: 1. Pierś kroimy w kawałki. 2. Podsmażamy na oleju. Posypujemy przyprawą do drobiu. 3. Cebulę kroimy
Kuchnia smakówoptymistycznie słoneczne w kolorze i jędrne, warto wykorzystać do aromatycznego risotta – podkręcić je odrobiną podstawowych przypraw i dobrego twardego sera, wydobyć smak dodatkiem tłustej śmietanki i odrobiną aromatycznej wędzonki. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody — grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec z wody na papierowym ręczniku(...)rumiano. Po wysmażeniu rumianych kawałków ściągamy je z tłuszczu do miseczki. Do rondla wkładamy resztę masła, szklimy cebulkę, co jakiś czas mieszając, na średnim ogniu. Do zeszklonej dodajemy posiekane kurki i czosnek. Smażymy grzyby z cebulą, mieszając, około 6 minut. Puszczą trochę wody która zaraz odparuje. Wrzucamy do rondla suchy ryż, dodajemy wysmażony boczek i całość dokładnie mieszamy. Wlewamy
Karo in the KitchenTofucznica to moje ulubione śniadanie, które robiłam już na różne sposoby z rozmaitymi dodatkami. Przyrządzałam ją z samą cebulą, z dodatkiem pieczarek lub suszonych pomidorów, ale jeszcze nigdy z kurkami. Kiedyś bardzo lubiłam jajecznice z ich dodatkiem, a że udało mi się kupić je w promocyjnej cenie, to one tym razem znalazły się(...)mojej tofucznicy. Podstawą mojej tofucznicy zawsze jest duża ilość cebuli (min. dwie duże), do tego odpowiednia kombinacja przypraw, trochę mleka roślinnego i mamy idealne śniadanie. Tofucznica z kurkami Składniki (na dwie porcje): 250 g tofu 100 g kurek 2 duże czerwone cebule 1/2 szkl. mleka roślinnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka płatków drożdżowych
wegujemyczęsto. Są smaczne, zdrowe i nie wymagają ode mnie poświęcenia zbyt dużej ilości czasu ;) Dziś mam dla Was wersję pulpetów z kaszy gryczanej, cieciorki i pomidorów. Podałam je z kurkami duszonymi z serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Niebo w gębie :) pulpety: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 0/5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 6-7 plasterków suszonych pomidorów z oleju łyżka(...)kurki, zalewamy bulionem i dusimy do miękkości. Dodajemy pokrojone suszone pomidory oraz ser. Jeszcze chwilę dusimy i doprawiamy. Podajemy z upieczonymi pulpetami. Smacznego :) Artykuł Pulpety gryczane z kurkami pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogsłodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem głównym, postanowiłem pomidora nafaszerować kaszą gryczaną, pachnącą rozmarynem oraz smażonymi na maśle kurkami. Jest pysznie i lekko! Czego można chcieć więcej? * SKŁADNIKI na 4 porcje Farsz: 1 torebka kaszy gryczanej 200 g kurek 1 łyżka masła garść pietruszki 2 gałązki rozmarynu sól(...)oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Farsz Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 20 minut). Kurki umyj porządnie z piasku i osusz. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki wraz z gałązkami rozmarynu. Smaż przez około 5 minut, aż woda wyparuje i wyjmij gałązki. Dodaj kaszę, posiekaną drobno pietruszkę, wymieszaj i dopraw świeżo mieloną solą do smaku. Faszerowanie
Food Squarecukinią, kurkami, z dodatkiem mozzarelli, podana z chrupiącymi tostami świetnie sprawdzi się na śniadanie dla całej rodziny. Polecam! Scroll down for recipe in English Jajecznica z cukinią i kurkami (2 porcje) Składniki: 4 jajka 1/2 cukinii, pokrojonej w cienkie plasterki duża garść oczyszczonych kurek, większe przekrojone na połówki 50 g kiełbasy pokrojonej w cienkie plasterki 1 mała(...)miseczce roztrzep jajka z mlekiem lub śmietanką. Na średniej patelni rozgrzej na średnim ogniu masło, wrzuć kiełbasę, cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cukinię wraz z kurkami i smaż aż zmiękną. Zmniejsz ogień do bardzo małego, wlej mieszankę jajeczną, smaż aż się zetną i wmieszaj mozzarellę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj z chrupiącymi tostami. Smacznego
karmelowysuszone pomidory ), na wierzchu warstwa zapieczonego sera. Do tego smaczne winko i mamy elegancką ucztę dla całej rodziny lub romantyczną kolację. Tym razem postawiłam na produkty sezonowe: dynia, kurki, do tego orzechy włoskie. Wyszła pyszna, jesienna zapiekanka. Farsz z dodatkiem ricotty jest baaardzo kremowy, a podprażone orzechy fajnie z tą konsystencją kontrastują. Jeśli lubicie, możecie dodać podsmażonego/pieczonego kurczaka(...)zeszklenia. Dorzucamy tartą dynię, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i cynamonem. Smażymy przez ok 1-2 minuty. Przekładamy do dużego naczynia. Na patelni roztapiamy kolejną łyżkę masła, wrzucamy kurki, lekko solimy i smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia z dynią. Dodajemy ricottę, orzechy, tymianek i wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do podania
Zawsze głodna!Uwielbiam mięsne roladki. Dają nieograniczone pole do działania. Można do nich zapakować, wszystko, czego tylko dusza zapragnie. Ja zdecydowałam się na kurki, cebulę i ser z niebieską pleśnią. Całość owinęłam plastrami wędzonego boczku, żeby roladki się nie wysuszyły i były soczyste. Wyszło pysznie! SKŁADNIKI 1 kg filetu z indyka (ok 8-10 porcji) 250 g kurek(...)rzepakowy, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, sól i cukier. Smażymy kilka minut, aż cebulka zmięknie i po tym czasie wrzucamy kurki. Całość przyprawiamy pieprzem. Smażymy do momentu, aż kurki puszczą sok, który następnie odparuje. Lekko studzimy. Ser kroimy w słupki o grubości ok. 0,5 cm. Na desce układamy plasterek boczku, na boczku rozbity kawałek indyka. Nakładamy łyżkę
DefinicjaSmakułyżce oleju kokosowego wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy do kaszy. Kurki myjemy, oczyszczamy, a duże okazy kroimy na mniejsze. Na patelnię po smażonej cebuli wrzucamy kurki wraz z olejem kokosowym i smażymy mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukinię obieramy za pomocą obieraczki Julienne lub zwykłej do momentu aż dojdziemy do pestek, wtedy już(...)pomocą noża kroimy je w małą kosteczkę. Po tym czasie, kurki zdejmujemy z ognia i dodajemy do miski wraz ze skrojoną cukinią. Sezam i słonecznik prażymy na suchej patelni, uważając by ich nie przypalić. Dorzucamy do miski wraz ze startym parmezanem. Natkę pietruszki siekamy, dodajemy do całej reszty, doprawiamy i porządnie mieszamy całość. Drugie naczynie żaroodporne (pierwsze zużywamy
Be Fit Be Strongtylko w sklepie pojawią się pierwsze kurki – co roku wiadomo co z nich zrobię. Na pierwszy ogień zawsze idzie risotto z kurkami. Lśniące i aromatyczne, tym razem – z dodatkiem karmelizowanej cebuli. Kurki oczyszczamy z piasku na sitku, pod strumieniem bieżącej wody – grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko. Dajemy im odciec(...)Możecie spokojnie zmniejszyć proporcje składników o połowę, pamiętajcie tylko o zapasie bulionu. SKŁADNIKI 8 szalotek 4 łyżki masła, najlepiej klarowanego 5 łyżek oliwy 4 ząbki czosnku 3 szklanki posiekanych kurek 2 szklanki ryżu arborio 1 szklanka cydru jabłkowego wytrawnego lub półwytrawnego białego wina 8 szklanek rosołu (może być drobiowy i warzywny z kostki) ½ szklanki gęstej kremowej śmietanki 30% ½ szklanki
Karo in the KitchenDziś będzie wytrawnie :) Pyszna tarta z wybornym kurkowym nadzieniem na kruchym cieście z dodatkiem ostrego sera, czyli propozycja na letni obiad. Kurki uwielbiam! W lato zawsze czekam niecierpliwie, aż się pojawią. W tym roku przez upalną pogodę i brak deszczu nie jest ich niestety tak dużo jak w zeszłym roku, ale są i naprawdę warto się na nie choć(...)duża cebula 3 jajka 3 łyżki oleju sól, pieprz, tymianek Kurki oczyścić z piasku, umyć. Większe pokroić. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć cebulę na rumiano. Wrzucić kurki. Dusić do momentu aż z grzybów całkowicie odparuje woda. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Jajka roztrzepać ze śmietaną. Następnie
maniapieczeniaObiadek dla 2-3 osób w 30 minut ! - 400-500 g kurek - 1 cebula średnia - 3 liście laurowe - sól i pieprz do smaku - pół szklanki śmietany słodkiej(...)małych młodych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 1 pęczek koperku Cebulę drobno posiekaj i podsmaż z liściem laurowym. Kurki oczyść i opłukaj. Wstaw ziemniaki, nie zapomnij posolić wody. Kurki posiekaj i dodaj do podsmażanej cebuli, podsmażaj tak długo aż odparuje woda z kurek (około 8 minut) , Dodaj odrobinę soli i pieprzu, przykryj i duś dodatkowe 10 min, mieszaj
Pasje Jolkirazem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec(...)przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki
Mango Papajazupki, gdyż za dużo się nie napracujecie, a jednak Wasze brzuszki i kubeczki smakowe będą zachwycone! Składniki na 3-4 porcje: - 500 ml wody - 200-300g kurek (im więcej ich dodacie, tym bardziej będą wyczuwalne) - 2 marchewki - seler - pietruszka - cebula - 2 łyżki oleju kokosowego/rzepakowego - 4 ziarna ziela angielskiego - 2 listki laurowe - pół pęczka koperku Cebulę kroimy(...)kroimy w grube plastry. Kurki dokładnie myjemy, oczyszczamy i większe kroimy na pół/ćwiartki. W garnuszku rozgrzewamy olej, dorzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy pokrojone warzywa z kurkami i dalej smażymy 15 minut. Dolewamy wodę i dorzucamy ziarna ziela angielskiego wraz z listkami laurowymi, gotujemy pod przykryciem 20-25 minut. W tym czasie siekamy koperek. Wyjmujemy ziele
Be Fit Be Strongmusiała się śpieszyć bardziej :) Dzisiaj mam dla Was przepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem :) Sos kurkowy z tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego(...)łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) ~łyżka oleju ~sól i pieprz do smaku ~2 łyżki posiekanego koperku Kurki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki i dusimy do miękkości. Dodajemy koperek, sól, pieprz i mleko (zostawiamy odrobinę do rozmieszania mąki) i doprowadzamy całość do zagotowania. Następnie ciagle mieszając dodajemy mąkę rozmieszaną w reszcie mleka
chili & sugarrazem pragnę pokazać Wam idealną przekąskę do piwa typu Pilsner Niemiecki. Jako, że sezon na pyszną i kruchą kapustę w pełni postanowiłam ją wykorzystać. Duet z kurkami udał się niesamowicie, taka kapustka smakuje świetnie i jest idealną alternatywą dla osób, które nie jedzą mięsa. Piwo typu Pilsner niemiecki pasuje bowiem idealnie do ziół takich jak tymianek czy jałowiec(...)przekąska na spotkanie w gronie znajomych przy odpowiednim trunku. Polecam, szczególnie, że danie jest łatwe i dość szybkie. Składniki (na 4-6 porcji): 1/2 białej, młodej kapusty 250 gram kurek 2 pomidory malinowe lub 1/2 puszki pomidorów krojonych świeży tymianek jałowiec (6 ziaren) ziele angielskie (2 ziarna) 2 liście laurowe sól i pieprz 1/2 szklanki piwa typu Pilsner niemiecki
Mango Papajapodzielić ze światem obawami co do kleszczy, wściekłych lisów i ślepych myśliwych (lub odwrotnie). Na moje szczęście grzyby można kupić. Więc korzystam ile wlezie. Dziś przed Państwem makaron z kurkami i orzechami laskowymi. Ma jakiś pierdyliard kalorii, ale jak mam zginąć zjedzona przez wściekłe lisy, to przynajmniej zginę nażarta! Potrzebujemy: makaron tagliatelle 200 g kurek dwie garście orzechów(...)szybko, jest pyszne i nie produkuje strasznego bajzlu w kuchni Smacznego! PS.: powiedzcie coś Najcierpliwszemu bo chce mnie na grzyby wyciągnąć a nie mam kaloszy Post Makaron z kurkami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenKurki w tarcie smakują tak fenomenalnie, że nie mogłam poprzestać na jednej :) Pełnoziarniste ciasto i masa śmietanowo serowa znowu posłużyły mi za bazę. Smak uzupełniłam przepyszną pikantną masą mięsno kurkową. Tarta jest cudowna, wspaniała... po prostu musicie spróbować :) SKŁADNIKI kruche ciasto i masa serowo śmietanowa z tego przepisu dodatkowo 250g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowo- wieprzowego 250g(...)mięsem. 2. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Kurki dokładnie oczyścić, większe pokroić. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek podsmażyć cebulkę doprawioną szczyptą soli, gdy się zeszkli dodać kurki. Smażyć kilka minut. Następnie dodać mięso i smażyć, aż się całkowicie zetnie. Zdjąć z ognia. 3. Ciastem wyłożyć formę do tarty, następnie ponakłuwać ciasto widelcem. Spód tarty podpiec 10 minut
DefinicjaSmakuostatni weekend zostałam poproszona o przygotowanie jajecznicy z kurkami. Wyszła znakomita i polecam ją każdemu kto nie ma pomysłu na szybkie śniadanie czy kolację :) Do przygotowania porcji dla dwóch, trzech osób potrzebne są: ok 10 dużych oczyszczonych kurek 1 mała czerwona cebula 5 jajek sól(...)świeżo zmielony pieprz 1 łyżka masła Kurki oczyścić z gałązek i piasku. Jeśli nadal są brudne opłukać pod wodą. Cebulę pokroić wg uznania i zeszklić na maśle. Dodać kurki. Ja lubię żeby były chrupiące więc podsmażam je bardzo krótko. Na koniec wbić jajka i doprawić do smaku. Chyba nie ma nic łatwiejszego niż jajecznica :) Podawać z ulubionym
Jemy PijemyKolejna propozycja na pyszny obiad przygotowana z Sebastianem podczas projektu 40 to: Pierś z kaczki aromatyzowana pomarańczą / pesto z rukoli / puree z kalafiora / chrust z palonego pora / kurki z patelni o różanej nucie. Składniki: - 2 filety z kaczki ze skórą - 400 g kalafiora - 1/4 pora - 400 g kalafiora - 150 g rukoli - 1/2 soku z cytryny - 5-6 szt. kaparów(...)talerza nakładamy puree z kalafiora po przeciwnej nakładamy pesto z rukoli, na środku kładziemy pierś z kaczki pokrojoną w plasterki. Na wierzch dajemy chrust z pora a wokół układamy kurki. Smacznego
Kuchenne Wariacjedodatkiem kurek.Całość dopełniona zeszkloną na maśle cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka(...)Kurki dokładnie umyć i oczyścić pod bieżącą wodą. Większe pokroić.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, chwilę posmażać (około 2 minuty), dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i umyte kurki. Całość osolić i podsmażyć.Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w drobną kostkę.Do podsmażonych kurek z cebulą dodać kurczaka i podsmażyć.Następnie zalać całość
Gospodyni MiejskaDrożdżówki w wersji wytrawnej z kurkami i camembertem mogą być do pracy, do szkoły. Są bardzo dobre na ciepło i na zimno.Uwielbiam kurki i jak tylko mam okazję lubię je przyrządzać i eksperymentować. 250 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki przyprawy greckiej 2 dkg drożdży 2 łyżki oliwy 3/4 szklanki wody letniej sól(...)farsz: 20 dkg kurek 2 łyżki oliwy 1 cebula czerwona 7 pomidorków koktajlowych 1/2 sera camembert 1/5 pęczka natki pietruszki sól, pieprz do posmarowania 1 jajko Do miski przekładam drożdże, dodaję 1/4 szklanki wody i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, dodaję odrobinę cukru. Mieszam i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam resztę mąki
wesoła kuchniaWigilijne pierogi z kapustą, kurkami i fasolą. Pierogi tradycyjnie królują w moim domu na święta. Zajadam się nimi nie tylko w wigilię. Tylko raz w roku tak mi smakują. Ciasto jest cieniutkie, delikatne a farsz jest ich dopełnieniem smacznym. ciasto: 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżka oliwy 2/3 szklanki gorącej wody farsz: 20 dkg kapusty kiszonej(...)Cebulę kroję drobno przesmażam na maśle, dodaję kurki które wcześniej odmroziłam i przesmażam razem. Kapustę po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, kroję drobno. Przekładam do miski, dodaję fasolę ugotowaną, kurki, i mieszam, doprawiam. Do miski przesiewam mąkę, dodaję oliwę, sól i wlewam gorącą wodę, mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam je rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką.Wycinam
wesoła kuchniasmaku • 5 łyżek oleju Konfitura z cebuli • 3 cebule czerwone • 1 łyżka masła • 3 łyżki cukru brązowego • 150 ml wina czerwonego wytrawnego • 1 łyżka octu balsamicznego • sól, pieprz Kurki • 20 dkg kurek mrożonych • 1 ząbek czosnku • 2 szalotki • 100 ml śmietany 30% • 1 łyżka masła klarowanego • natka pietruszki Wykonanie: • Wymieszać wszystkie składniki marynaty, zalać mięso(...)brzegach widelcem, posmarować wierzch jajkiem i udekorować resztą ciasta. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do do 200 st.C na 15 minut. • Podawać z kurkami i kleksem z konfitury z cebuli. Danie pochodzi z warsztatów kulinarnych AEP Makro Dary Lasu
To co kochamchodziły za mną kurki z ryżem aż się wreszcie doczekałam pierwszych zbiorów. Mąż się wybrał na chwilę i trochę uzbierał. Szału nie ma, dość że to wszystko mokre to jeszcze robaczywe(...)już jest, niby grzyby lubią wilgoć, ale nie lubią deszczu, kochają spokój w aurze. Wprost przeciwnie do pałaszujących je robali, dla nich deszcz to raj. Ale do rzeczy....kurki i ryż to dla mnie idealny duet. 0,5 kg kurek 0,5 szklanki śmietany kremówki woreczek ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben`s łyżka masła sól i czarny
Dieta moja pasjaDziś pyszna rolada z ziemniaków kurek ,kiełbaski i sera. Rewelacja, ciasto podobne jak na kopytka tylko trochę rzadsze.Mąż zadowolony hihi nie rozpoznał , że to ziemniaki stwierdził pyszna ta zapiekanka.Oto właśnie chodzi by zaskakiwać i to pozytywnie :) Widziałam jak Monika robiła swoja roladę, stwierdziłam , że też muszę spróbować Składniki: ziemniaki 10 szt mąka pszenna TYP 500 Kłos(...)wyjmujemy i wsypujemy mąkę do równego.Wbijamy jajo i wyrabiamy ciasto. Krok 2 Kładziemy papier do pieczenia i wykładamy na niego ciasto ziemniaczane, taki prostokąt równy. Krok 3 Kurki czyścimy, gotujemy i smażymy z kiełbasą żywiecką drobno pokrojoną. Doprawiamy mieszanką pomidor z ziołami.Po usmażeniu zostawiamy do ostygnięcia. Krok 4 Przekładamy kurki na nasze ciasto ziemniaczane
Różowa kuchniaPrzy piątku u mnie bezmięsny obiad się zapowiada. A co to będzie? . Placki ziemniaczane , które się chyba nigdy nam nie znudzą, tym razem w towarzystwie sosu śmietanowego z dodatkiem kurek i natki pietruszki. Zestawienie idealne. Ja kurki mrożę, dzięki temu mam je w zasięgu ręki o każdej porze roku. Ale równie dobrze możemy wykorzystać również pieczarki. Składniki(...)ziemniaków 2 jajka 3 łyżki mąki sól,pieprz dodatkowo: 30 dag kurek 1,5 szklanki śmietany 30 % 3/4 szklanki bulionu warzywnego pół szklanki natki pietruszki sól,pieprz do smaku Wykonanie: *Ziemniaki ścieramy na tarce, dodajemy jajko, mąkę, sól,pieprz, smażymy placki na całą patelnię. Osączamy z nadmiaru tłuszczu. *Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką
Z Majeczką w kuchniZbiory kurek po oczyszczeniu zmiksowałam blenderem na papkę, dodałam warzywa i wyszła mi pyszna pasta – baza(...)sosów na zimę. Gałkownicą do lodów podzieliłam na porcje i zamroziłam. Zimą użyję do gulaszu, sosu do makaronu lub zupy. Zapraszam na nietypową kostkę rosołową :-) Domowa kostka rosołowa z kurek i warzyw około 14 porcji 500 g oczyszczonych kurek 2 średnie marchewki 2 małe korzenie pietruszki pół selera 2 płaskie łyżki soli 4 łyżki wody Przygotować grzyby - odciąć
Posadzone i zjedzonepieprzu 800 g Dodatkowo: ryż 2 woreczki jajko 2 szt bułka tarta ( starłam ususzone dwie bułki) sól i pieprz do smaku szpinak mrożony 2 łyżki Krok 1 Kurki myjemy,kroimy na mniejsze części i gotujemy je na patelni , a następnie smażymy z czosnkiem , odrobiną pieprzu i soli Krok 2 Karkówkę w plastrach myjemy pod bieżącą woda(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy plaster karkówki lekko tłuczemy ,posypujemy solą i pieprzem ziołowym. Na każdy plaster kładziemy ser,listki pietruszki i usmażone kurki. Krok 3 Zwijamy nasze roladki i zostawiamy na jakieś 15 minut aby przeszły składnikami. Krok 4 Bułkę mielimy albo ścieramy na tarce, dodajemy do niej szpinak rozmrożony, mieszamy( zrobiłam to dzień wcześniej aby wyschło) Krok
Różowa kuchniałyżka maki 1/2 łyżeczki tymianku mielonego 1/2 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki pieprzu ok. 1/3 łyżeczki soli do smaku olej do smażenia 4 łyżki ziaren słonecznika na farsz: ok.400-500 g kurek (oczyszczonych) 1 średnia cebula 1 łyżka masła creme fraiche lub gęstej kwaśniej smietany 1 łyżeczka mąki sól i pieprz do smaku kilka listków świeżej szałwii Wykonanie: Na początek zróbmy(...)dzięki swojej grubości powinien pozostać jędrny a nie spieczony. Tak usmażyć wszystkie placki. Ułożyć placek na dużym talerzu stroną z ziarnami słonecznika do dołu, na połowie placka umieścić porcję kurek w śmietanie i przykryć drugą połową placka. Podawać. Nie polewam już placka śmietaną bo sam sos jest już wystarczający. Można jeśli ktoś chce, posypać placek siekana natką pietruszki
Sztuka gotowania w/g Samiryfont:minor-latin;} Kurka inaczej zwana pieprznik jadalny pojawia się w naszych lasach od czerwca do września. Jest pięknie żółciutka, dzięki czemu łatwo ją znaleźć w ściółce. Kurki składają się głównie z wody, uwielbiamy je ze względu na ich walory odżywcze i smakowe – zachwycają wyrazistym i zarazem delikatnym smakiem. I tak wyszła zupa – delikatna i zarazem wyrazista(...)smaku. Składniki: 30 0 gr kurek 1 l wywar u warzywnego 5 ziemniaków 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 5 kulek pieprz u kolorowego 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 łyżeczk i rozmarynu 70 ml mleczka kokosowego 2 łyżki oleju sezamowe go 1/2 pęczka koperku
Łycha smakówodłożyć na ściereczkę skórką do góry. Kaszę bulgur ugotować. Kurki dokładnie oczyścić, mniejsze zostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie(...)usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć na blaszce. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 40 minut aż cukinia będzie miękka, funkcja termoobieg. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać żółtym serem. Gotowa cukinie podałam z sosem
Monia miesza i gotujemnie były kurki,ale można dać również inne grzybki. 0,5 kg mięsa mielonego 1 jajko cebula przyprawy [sól. pieprz, vegeta] mąka do panierowania oliwa do smażenia marchewka kurki Kurki wyczyścić, pokroić.Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką, kurkami
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 6 młodych ziemniaków 150 gr kurek 1 brokuł 1 mała cebula 2 łyżki migdałowego parmezanu (przepis znajdziesz tutaj). 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki 3 jajka 3 ły ż ki oleju kokosowego 2 łyżeczki rozmarynu sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w grubą kostkę , gotujem y wraz z brokułem podzielonym na różyczki , aż warzywa będą(...)kokosowym, jak cebula się zeszkli dodajemy dokładnie umy te kurki ( mogą być przekrojone na pół - ale n ie muszą) . Całość przyprawiamy czosnkiem, rozmarynem, pieprzem , solą i smażymy aż kurki puszczą sok. Ziemniaki, brokuł i kurki mieszamy w misce , przyprawiają pieprzem, solą, rozmarynem, ostrą papryką . W małej miseczce mieszamy jajka z olejem kokosowym (1 ł y żka
Łycha smakówmieszkałam w Polsce z rodzicami a później ze swoją rodziną jeździłam do lasu na grzyby. Były to różne grzyby borowiki ,podgrzybki ,kanie opieńki,a gdy dopisało szczęście były również kurki. Zapraszam was w tą podróż w czasie. Składniki 0.5 kg kurek 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku(...)świeżego Sposób; Kurki myjemy delikatnie i osuszamy następnie większe kroimy drobno. Pietruszkę tymianek i koperek siekamy również drobno . W garnuszku rozpuszczamy masło,dodajemy cebulę i szklimy. Następnie dodajemy kurki do chwili gdy puszczą sok. Następnie dajemy śmietanę,koperek,Pietruszkę, tymianek sól i pieprz tuszymy na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Polecam podać z pieczywem czosnkowym. Smacznego
Viola cooks with passionużywam ich dużo? Już odpowiadam. Po raz- to kocham Polskie grzyby prosto z lasu. Po drugie biorę udział w konkursie gdzie składnikiem muszą być grzyby kurki. Po trzecie moi czytelnicy często uważają że grzyby to są tylko pieczarki albo grzyby mun. Pragnę pokazać im że wiele wspaniałych rzeczy możemy czerpać z natury(...)puszcza sok Węgorza gotujemy 5 minut we wrzątku. Dzięki tej metodzie bez problemu ściągniemy twardą skórę. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki . Łączymy ugotowany za hartowany makaron z kurkami i szynką parmeńska Dodajemy Węgorza,parmezan dekoracje I VOILA SMACZNEGO
Viola cooks with passionViolaPassion Uwielbiam ;-) Składniki: ziemniaki średniej wielkości 300g kurek 1/2 cebuli pokrojona drobno w kostkę 1/2 natki Pietruszki drobno posiekanej 2 łyżki masła 1/2 koperku posiekany drobno sól,pieprz Sposób: Ziemniaki obieramy i wydranżamy dziury w środku. Następnie gotujemy w całości w osolonej wodzie(...)chwili aż woda się zagotuje 5 minut. Zlewamy wodę i ziemniaki odkładamy do wystudzenia. Kurki myjemy i oczyszczamy , kroimy drobno. Szklimy na maśle rondelku cebulę dodajemy kurki pietruszkę,koperek,sól i pieprz. Gdy będą gotowe , zostawiamy do wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C Faszerujemy ziemniaki kurkami i pieczemy około 35 minut . Smacznego
Viola cooks with passion150ml śmietany kremówki 30% - 100ml bulionu warzywnego - 200g świeżego łososia - masło, olej - sól, pieprz Sposób przygotowania: Kurki myjemy pod bieżącą wodą. Suszymy na ręczniku papierowym. Kurki wrzucamy na rozgrzaną patelnie. Dodajemy łyżkę masła i chwilę smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z patelni. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy wino i zagotowujemy. Następnie dodajemy bulion i gotujemy(...)się zredukuje. Po tym czasie dodajemy kurki i wlewamy śmietanę. Całość zagotowujemy. Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na oddzielnej patelni podsmażamy łososia. Wykładamy a ręcznik papierowy, dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do sosu kurkowego Makaron gotujemy według instrukcji podanej na odwrocie. Odcedzamy. Na ugotowany makaron wykładamy sos kurkowy
Pan i Pani Smith w kuchniKurki to bardzo delikatne i aromatyczne grzybki z których warto przygotować pyszny sosik. Sos ten pasuje do wszystkiego. Można go podać do mięska, do makaronu, do kaszy, ziemniaków oraz klusek. składniki: ok 400 g kurek 2 łyżki(...)masła sól,pieprz 300 ml śmietanki 30 % natka pietruszki Kurki dokładnie oczyścić. Małe sztuki pozostawić w całości a większe pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuścić masło. Wrzucić kurki i smażyć chwilę aż zmiękną i puszczą soki. Następnie wlać śmietankę. Całość gotować aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec można dodać
Monia miesza i gotujesezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby(...)bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również z kaszą. W tym roku nastąpił wielki powrót ziemniaków. Kurki w śmietanie z podsmażonym boczkiem i dużą ilością cebulki, z dodatkiem gotowanych ziemniaków... mniam, połączenie idealne... :-) Składniki: - 500g kurek - 50-100g chudego, wędzonego boczku - 1 duża
Smaczne Zdrowedodawać do niej swoje ulubione składniki jak kurczaka, pomidory, grzybki itp... Serwowana jest na śniadanie, obiad lub jako przekąska. Ja do swojej wrzuciłam oprócz sera mojego ulubionego kurczaka i kurki. Wyszła przepyszna :) 4 tortille 200 g startego żółtego sera 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g kurek sól pieprz szczypta tymianku szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego odrobina(...)maśle. Pod koniec delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Nagrzać elektrycznego grilla (można też użyć dużej patelni i podgrzewać quesadillę bez użycia tłuszczu), ułożyć placek tortilli, posypać serem, kurczakiem i kurkami (kilka zostawić do dekoracji), znów serem i przykryć drugim plackiem. Grillować po kilka minut z obu stron do lekkiego przyrumienienia i stopienia się sera
Smakołyki Asicukinię i inne dobra lata. Jednak kiedy zobaczyłam w sklepie kurki kupiłam, nie mając jeszcze pomysłu na danie. Pomysł się znalazł. W plastry schabu zawinęłam suszone śliwki, a kurki dodałam do pachnącego ziołami sosu. Składniki: 6-8 plastrów schabu sól, pieprz, majeranek, rozmaryn, słodka papryka, czosnek śliwki kalifornijskie Sos: 200 g świeżych kurek 2 ząbki czosnku(...)trakcie duszenia mięsa grzyby zalać gorącą wodą z łyżką octu, wymyć z zanieczyszczeń. Wyjąć i osuszyć. Duże sztuki pokroić na mniejsze kawałki, dodać do mięsa posiekany drobno czosnek oraz kurki. Śmietankę wlać do mięsa, energicznie mieszając. Dodać posiekaną natkę pietruszki, zioła, doprawić solą i pieprzem. Gotować aż mięso zupełnie zmięknie
Czerwień i błękitskładniki: 120 g kurek 3 jajka 10 g masła 1 cebula 2 łyżki mlek sól(...)pieprz dodatkowo: koperek do podania wykonanie: Kurki oczyszczamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i lekko podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki kurki. Podsmażamy przez ok. 5-10 min., doprawiamy solą oraz pieprzem. Wbijamy jajka, mieszamy delikatnie, gdy zaczną się ścinać dodajemy mleko i smażymy jeszcze chwilkę. Na koniec opcjonalnie dodajemy posiekany
Domowy Smak JedzeniaPokazały się już kurki, jedne z tych grzybów które uwielbiam. Ich przygotowanie jest super proste, zajmie Wam dosłownie chwilkę :) a smak sosu nieziemski..... Kopytka przepis tutaj Sos kurkowy: 200 g kurek 100 ml śmietany 36% 1 średnia cebula 2 kopiaste łyżki miękkiego masła sól, pieprz(...)łyżka posiekanego koperku Kurki dokładnie umyć i osuszyć następnie pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzuć drobno pokrojoną cebulę,zeszklić. Następnie dodać kurki wraz z kolejną łyżką masła,całość posolić i oprószyć pieprzem. Smażyć ok 5 minut. Następnie całość dusić kolejne 5 minut. Wlać śmietankę wraz z koperkiem, zagotować sos. Gotowym sosem polać
Delicious Titbitsposiekanej natki pietruszki 4-5 łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka(...)sztuki kroimy na mniejsze części, a mniejsze pozostawiamy w całości. Szalotki lub cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy cebulę i podsmażamy, aż będzie szklista. Dodajemy kurki. Podsmażamy przez ok. 2 minuty, aż puszczą wodę. Dodajemy białe wino i czekamy, aż się zagotuje. Gotujemy ok. 2 minuty. Dolewamy śmietankę kremówkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy
Poezja smakucenne składniki odżywcze, przeciwutleniacze i porządną dawkę energii. Firma zapewnia o braku niespodzianek. A ja? Kocham życie, jem zdrowo! Co kryje w sobie torebka risotto ? SKŁADNIKI : ryż arborio - 90%, kurki - 4%, sól o obniżonej zawartości sodu (sodowo-potasowa), cebula, marchew, por, seler, kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, chili, kardamon, czosnek, natka pietruszki I TYLE! Można? Można! Jest pyszne(...)Zdrowe i niesamowicie aromatyczne. Kurki są w risotto zapewniam Was i to w dużej ilości. Jak zrobiłam? W najprostszy sposób! Zawartość opakowania mixu do przyrządzenia RISOTTO Z KURKAMI zalać 300 ml wody, dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu ok. 20 minut, ciągle mieszając. Ja mieszałam od czasu
Z Kuchni Do Kuchnifareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: (na 3 porcje) - 500 g kurek, - 1 średnia cebula (ok. 60 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - 2 łyżki śmietany 18 % słodkiej (ok. 50 g), - ½ opakowania jogurtu naturalnego(...)szklanki makaronu z semoliny (ok. 225 g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania: 1. Myjemy dokładnie kurki. 2. Szklimy cebulę na maśle. 3. Do cebuli dodajemy kurki i smażymy przez ok. 5 min. 4. Do kurek dodajemy śmietanę, jogurt i gotujemy ok. 2 min aż sos zgęstnieje. 5. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos możemy podawać
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachmówić, pyszne ;) Wiem, chwalę się ale roladka wyszła naprawdę wyśmienita. Przygotujcie ją i przekonajcie się sami :) Roladę podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice . podwójny filet z kurczaka 200g kurek cebula ząbek czosnku sól świeżo zmielony pieprz łyżka oleju łyżka masła 3 plastry sera żółtego łyżka posiekanej natki pietruszki 2 gałązki rozmarynu Farsz: Na patelni rozgrzać olej(...)Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt. Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po 10 minutach
Smakołyki Asiwłożyłam w słoiki. Potem o nich zapomniałam. Dopiero teraz otworzyłam pierwszy słoiczek. Przygotowałam klopsiki drobiowe w sosie kurkowym. SKŁADNIKI: 1/2 kurczaka 1 jajko 3 łyżki bułki tartej kurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło do smażenia 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka(...)jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam. Uformowałam małe kulki i ugotowałam w lekko osolonej wodzie ( około 10 minut ). Klopsiki wyciągnęłam z wody. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła, by podsmażyć kurki. (Użyłam kurek w słoiku ,które robiłam latem.). Grzybki podlałam wodą w której gotowały się klopsiki,dodałam listek laurowy i ziele angielskie. Chwilę jeszcze pogotowałam. Na koniec dodałam
Darcia w kuchniktóry następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim i ostrym nożem oddzieliłem skórę od mięsa, którą dodałem do się wywaru warzywnego aby uzyskał ciekawszy aromat rybny. Kurki - kupione na trasie w drodze do Pruszcza. Najlepiej czyścic je pędzelkiem ale mnie się udało też to zrobić pod delikatnym strumieniem bieżącej, zimnej wody. Większe grzyby przekrojone na pół(...)równocześnie na dwóch dużych patelniach. Po prostu jest wygodniej nam gdy mamy większą swobodę ruchu w wybranym przez nas sprzęcie. Działamy. Roztapiamy masło, dodajemy łyżkę oliwy, smażymy cebulę oraz kurki. Po kilku minutach dodajemy ryż, czekając od wchłonie nasz tłuszcz i stanie się szklisty. Dolewamy ok. chochlę wywaru warzywno-rybnego (stale gotujący się). Mieszając co jakiś czas rozbijamy
Right Behind The Kitchenbieżącą wodą i pokroić jeśli są spore. Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu, włożyć cebulę i czosnek, po chwili mięso , kiedy mięso zaczyna już się smażyć dodać kurki i przyprawy do smaku. Smażyć aż do odparowania nadmiaru soków, po czym wyłączyć ogień. Śmietanę wymieszać z jajkiem, dodać sól i pieprz i chili do smaku. Piekarnik rozgrzać do temperatury(...)Wstawić spód do podpieczenia na ok 12 min. Wyjąć, włożyć mięso z kurkami, oblać śmietaną z jajkiem posypać serem żółtym i oregano. Zapiec przez
Gotowanie jest łatweMakaron+brukselka+kurki=Mega pyszność <3 Ciężki tydzień już prawie za nami, hard core jeszcze przed...obiad w 30 min zawsze się sprawdza. Przepis pochodzi z naszej ulubionej lektury Kuchnia. Składniki 120 g brukselki 7 łyżek oliwy z oliwy 250 g kurek 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki listków oregano 60 g masła sok z cytryny(...)gotowania. Brukselkę oczyszczamy i dzielimy na listki. Rozgrzewamy oliwę (2-3 łyżki), wrzucamy listki, oprószamy solą i pieprzem, przyrumieniamy. Przekładamy na talerz. Na patelnię wlewamy pozostałą oliwę, obsmażamy kurki ( większe kroimy na kawałki ) kilka minut. Posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki oregano dodajemy do kurek i smażymy do miękkości szalotki. Następnie dodajemy masło, bulion i wodę
R'n'G Kitchentradycyjne danie kuchni francuskiej. Składa się z kruchego drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i słone. Prezentuje Wam przepis na tratę z kurkami. Składniki: ciasto francuskie Nadzienie: 30 dkg kurek 2 cebule kukurydza por Sos 2 jajka 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki soli świeżo zmielony czarny pieprz 30 dkg sera żółtego Przygotowanie(...)Kurki myjemy dokładnie pod zimną wodą. Na patelni rozgrzewamy oliwę i masło. Pora kroimy w cieniutkie półplasterki, cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na maśle. Następnie wrzucamy kurki oraz kukurydzę. Jajka roztrzepujemy z łyżką śmietany i doprawiamy do smaku. Na podpieczonym spodzie układamy farsz i polewamy je sosem oraz posypujemy startym serem. Ponownie wstawiamy do piekarnika
Podróż w kulinariaTrwa sezon na kurki. Grzyby kupiłam, bo na susza spowodowała, że nie ma grzybów w w podkarpackich, ale też w polskich lasach... Chciałam poczuć smak jajecznicy z kurkami i dlatego przygotowałam to kultowe danie na jedno z letnich niedzielnych śniadań. Pożywne poranne delicje przed wypadem nad Jezioro Tarnobrzeskie, gdzie mogłam w czystej i ciepłej wodzie pływać(...)utraty tchu i spalić kalorie po obfitym, ale przepysznym śniadaniu... Składniki: 1 dymka ze szczypiorem 50 g kurek 5-6 wiejskich jajek 1 łyżeczka klarowanego masła szczypta tymianku sól i świeżo mielony pieprz Dymkę umyć i osuszyć, pokroić w paseczki. Kurki oczyścić, a większe sztuki pokroić drobniej. Rozgrzać masło na patelni, wrzucić dymkę i grzyby. Dusić na małym
Czerwień i błękitDzisiaj zapraszam na szybki i apetyczny obiad, w którym główną rolę gra pesto rukolowo-paprykowe i kurki. Składniki: 100 g rukoli 1 pieczona lub duszona zielona papryka (bez gniazda nasiennego) 80 g migdałów bez skórki (mogą być płatki) 80 ml oleju migdałowego (oliwy lub innego dowolnego oleju) 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny sól(...)klarowanym maśle, dodając pod koniec sól i świeżo mielony pieprz. Makaron odcedzić, zostawiając ok. 1/2 szklanki wody. Dodać pesto i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerze. Udekorować serem Grana Padano, kurkami i świeżo mielonym pieprzem. Danie podawać ciepłe
Czerwień i błękitPostaram się takie palt przygotować we wrześniu Pisząc dzisiaj o takich pysznościach miałam problem z koncentracją, a jeszcze na dodatek fotografowałam moje dzisiejsze danie, kopytka z jarmużowym pesto i kurkami. Zadowolona ze zdjęć w końcu mogłam się posilić… Tak więc zapraszam na przepis miesiąca. Czekam na wasze propozycje przez cały wrzesień….wrzesień, wierzyć mi się nie chce(...)przyrządzić kopytka , knedle , pyzy czy kluski , ale jestem bardzo ciekawa z czym je podajecie. Stwórzcie ciekawe danie i dodajcie w komentarzach do tego wpisu. Kopytka z jarmużowym pesto i kurkami Składniki: 350 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 100 g mąki 1 żółtko 200 g kurek 3 dymki 1 łyżka świeżego rozmarynu sól i pieprz do smaku 2 łyżki
codojedzeniasuchy rok skąpi nam obfitości grzybów w lesie, zrobiłam wprawdzie kilka wypadów, ale niestety wróciłam z pustym koszykiem :(. Tak więc moje dzisiejsze kurki sklepowe - no co zrobić?. Obiad zniknął w kilka chwil, wyszło wyśmienicie. Podejrzewam, że i drugie tyle znikło by bez trudu, dzieciaki domagają się powtórki, a czyja to zasługa? jak myślicie?, może makaronu(...)Malma, a może kurczaka w carry lub kurek?. Tak czy siak zjedzone i prosi się o więcej.... Składniki: 40 dag makaronu tagliatelle, u mnie Malma 20 dag świeżych kurek 50 dag fileta drobiowego 300 ml słodkiej śmietany, u mnie 18% ojej rzepakowy zielona natka pietruszki 2 średnie cebule ser salami z przyprawami lub z pieprzem, lub inny
Apetyczna babeczkapłaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 2 czubate łyżki majonezu Farsz: 40 dag mięsa mielonego 1/2 cukinii 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 20 dag świeżych kurek 15 dag sera żółtego 3 łyżki oleju 1 łyżka masła sól do smaku pieprz do smaku przyprawa do mięsa mielonego do smaku Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać(...)masła około 5 minut. Na oleju szklimy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek, po chwili dodajemy mięso mielone, oprószamy przyprawami, smażymy 6-8 minut, po czym dodajemy cukinię i kurki, dusimy kolejne 3 minuty, odstawiamy do wystygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 okrągłych placków, nakładamy na środek farsz, brzegi podnosimy do góry, i zlepiamy na końcach
Wanilia i Kardamonjest to mój ulubiony rodzaj mięsa. Jeśli już, to wybieram polędwiczkę - chude mięso, które przygotowuje się bardzo szybko i bez zbędnych ceregieli. Tym razem połączyłam je z kurkami, winem i słodką śmietanką. Wszystko to połączył pięknie rozmawyn, który pasuje zarówno do mięsa, jak i do leśnych grzybów. Danie podałam z sałatką ziemniaczaną oraz warzywami i wyszedł(...)bardzo przyjemny obiad. Polecam! Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć masło, wlać
Kulinarne Inspiracjekarkówka jagnięca*, 1 łyżeczka posiekanych liści rozmarynu, 2 jagody jałowca, 1 duża cebula, 200 g kurek, sól, 200 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki tłuszczu do smażenia (u mnie tłuszcz gęsi), 2 łyżki masła, Kurki oczyścić (najlepiej pędzelkiem, umyć w ostateczności). Większe przekroić na pół lub na 3 kawałki, mniejsze zostawić w całości. Jałowiec rozgnieść, posiekać, wymieszać(...)kotlety na rumiano z obu stron. Wlać wino, zamieszać, zagotować, dodać cebulę i dusić do miękkości pod przykryciem. U mnie około 20 minut. Na drugiej patelni na maśle podsmażyć kurki. Gdy mięso jest gotowe, dodać kurki i dusić razem 2-3 minuty. *ja użyłam karkówki jagnięcia mlecznego, w związku z tym była ona mała, taka na dwie
królestwo garówminut (babeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.). Po upieczeniu babeczki wyglądają tak: Babeczki zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy nadzienia. Dla nadzienia kurkowego: zostawiamy 8 małych kurek w całości. Resztę drobno szatkujemy, podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremówkę w takiej ilości, aby zrobił nam się gęsty sos. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i odrobiną cukru(...)będzie po 8 :) Zaczynamy nadziewanie, tzn. do środka babeczek wkładamy po prostu łyżeczką ostrożnie i delikatnie nadzienie. Nadzienie powinno lekko wystawać nad babeczkę. Babeczki z kurkami dekorujemy zostawionymi kurkami, wtykając je w nadzienie (jakby z niego wyrastały), dodatkowo można dołożyć listek pietruszki lub strzępek jarmużu. Babeczki z łososiem dekorujemy zostawionym łososiem, ładnie go zawijając. Babeczki z tuńczykiem dekorujemy
Pociąg Do KuchniSkładniki: kurki (2 garści) czerwona soczewica (1 szklanka) pomidory(...)suszone pomidory (20 g) cebula dymka (1 szt.) kiełki rzodkiewki (10 g) woda oliwa sól pieprz pieprz ziołowy majeranek ostry Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Kurki dusimy na patelni w odrobinie wody. Cebulę kroimy na drobno. Na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Smażymy cebulę i kiełki. Kiedy będzie gotowa dodajemy ją do kurek. Świeże
Weganka gotujeRisotto z kurkami Składniki: 1 szklanka ryżu do risotto 250 gram kurek gorść tartego parmezanu kieliszek białego wina 1 łodyga selera naciowego 1 cebula pokrojona w kostkę 2 szklanki bulionu warzywnego łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: 1. Rozgrzej rondel dodaj łyżkę masła i zeszklij cebulę, dodaj seler pokrojony w drobną kosteczkę. Po kilku minutach(...)podsmaż. 2. Wlej wino i poczekaj aż alkohol odparuje. 3. Dolej bulion ok szklanki. 4. Na osobnej patelni podsmaż kurki. 5. Kiedy ryż będzie lekko miękki dodaj kurki, dolej resztę bulionu. 6. Dodaj sól i pieprz do smaku, oraz parmezan. 7. Całość wymieszaj. Risotto powinno być kremowe. W razie potrzeby dalej
AZgotuj!pewne produkty, które są smaczne same w sobie i najlepiej nie kombinować za dużo z dodatkami i przyprawami bo im prościej tym lepiej, tak właśnie według mnie jest z kurkami. Składniki (na dwie porcje, ale my baaardzo dużo tego dnia zjedliśmy, więc to w sumie ze 4 porcje) 300 g makaronu (w sumie to dowolnego) 200 g kurek(...)Cebulę obrać, pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, aż będzie złota dodać kurki (można je trochę rozdrobnić jeśli są duże), podsmażać około 5 minut aż kurki zmiękną, mieszać co chwilę, dodać połowę mleka, doprawić do smaku i mieszać aż mleko zredukuje się do połowy, czynność powtórzyć z druga połową mleka. Gotowy sos wymieszać z makaronem
greenscarfsmaku, maślana, pachnąca koperkiem... * wywar warzywny- 1,2 litra * włoszczyzna: marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały, por- 1 szt. * cebula- 1 szt. * kurki- 150 g * koper- 1 pęczek * masło klarowane- 50 g * ziele angielskie, listek laurowy * sól, pieprz- do smaku * makaron pełnoziarnisty- dodatkowo Cebulę pokroić, zeszklić na klarowanym maśle, dodać oczyszczone kurki(...)się lekko rumienić). W międzyczasie w warzywnym wywarze ugotować warzywa wraz z dodatkiem ziela i listków laurowych. Kiedy będą już miękkie, wyciągnąć listek oraz ziele, a resztę zmiksować. Dodać kurki z cebulą, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty, żeby smaki się połączyły. Poszatkować pęczek koperku, doprawić solą oraz pieprzem. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj, ku uciesze męża, dostaliśmy dużą porcje świeżych kurek, takich(...)prosto z lasu, więc postanowiłam podać je na obiad. Najgorszą pracą było ich czyszczenie, ale było warto! Chrupiące, aromatyczne kurki smażone na maśle!!! Mmm... Pycha! Polecam!!! Składniki na kurki smażone na maśle 500 g oczyszczonych kurek 1 cebula 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz W garnku, lub głębokiej patelni rozgrzewamy
Rozpustne gotowaniemasła, ½ łyżeczki tymianku, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz. Wykonanie: Kurki opłukać, zalać czysta wodą i moczyć przez kilka godzin lub pozostawić na noc. Natomiast kurki świeże smażyć bezpośrednio. Fasolkę umyć, zalać ½ litra osolonej wody i gotować 15 minut. Osaczyć i przelać zimną woda. Cebule i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na jednej łyżce(...)masła, dodać pozostałe masło, kurki i fasolkę. Dusić około 20 minut doprawić do smaku solą i pieprzem i tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w łyżce wody, wlać do potrawy i zagotować
Tradycyjna Kuchniaamatorom kurek przypomni miłe chwile. ;) Przepis powstał spontanicznie, zainspirowany zdjęciami podobnych makaronów, które pojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła(...)cieple. 2. Mięso natrzeć solą i pieprzem, usmażyć na oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać
Kuchnia PrezydentowejŚniadanie mistrzów :) Kurki są idealne do jajecznicy i roztaczają(...)cudny aromat :) Składniki: 20dag kurek cebula 3 jajka sól, pieprz bazylia, majeranek rukola zielony ogórek szczypiorek Przygotowanie: Kurki obgotowujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy i lekko solimy. Kurki razem z cebulką wykładamy na rozgrzana patelnię z masłem. Podsmażamy. Dodajemy jajka i smażymy tak aby jajka się ścięły. Doprawiamy do smaku. Możemy podać z sałatką ( u mnie
ChilliJemySezon grzybowy w pełni trwa. Cieszę się, że w tym roku obrodziło w kurki :) Są to moje ulubione grzyby. Dziś u mnie na obiad, smaczne kotleciki w sosie kurkowym. Składniki: 4 wieprzowe kotlety ½ łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy 25 dag świeżych kurek 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego 1/8 litra śmietany sól natka pietruszki tłuszcz do smażenia(...)smażyć 5 minut. Posolić, posypać pieprzem i odstawić. Kotlety posolić i usmażyć na gorącym tłuszczu z obu stron. Wytopiony tłuszcz z mięsa zmieszać z sosem sojowym, śmietaną, zagotować, włożyć kurki, natkę pietruszki i polać usmażone kotlety
Tradycyjna KuchniaJajecznica z kurkami (bezmleczna) SKŁADNIKI: masło (u mnie bezmleczne) cebula jajka kurki gotowane z zalewie solankowej świeży koperek sól pieprz majonez WYKONANIE 2 łyżki masła (u mnie bezmleczne) rozpuszczone na patelni, na to wrzuciłam 1 średnią pokrojoną w kosteczkę cebulę, kiedy się zeszkliła wrzuciłam drobno pokrojone i odsączone z zalewy solankowej kurki i dusiłam całość na małym(...)ogniu ok. 10 minut. Potem zestawiłam z ognia i dodałam 2 łyżki majonezu (zastępuje śmietanę z klasycznej jajecznicy z kurkami i również dodaje jajecznicy delikatności) i całość wymieszałam. Następnie dodałam jajka, kiedy konsystencja była taka jak lubię - całość posypałam świeżym, drobno posiekanym koperkiem. PODAWAĆ: klasycznie z chlebem lub samą, według własnego smaku UWAGI: przepis na grzyby w zalewie solankowej
Tradycyjna kuchnia inaczejKurki udało nam się pozbierać podczas weekendu ze znajomymi.Było ich mnóstwo.Nawet Werka znalazła sama(...)grzybka. Z kurek zrobiliśmy tradycyjnie niedzielne śniadanko,czyli jajecznicę z grzybami. Składniki: Kurki Jaja Cebula Masło Szczypta soli Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Oczyszczone i umyte kurki podsmażamy na maśle.Tak samo postępujemy z pokrojoną w kosteczkę cebulką.Dodajemy jaja i doprawiamy do smaku. Oczywiście najlepiej smakuje ciepła z chrupiącym pieczywem. Smacznego! Ten i inne przepisy
Wielki apetytfarsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej(...)głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru i soli. Następnie dodać kurki, smażyć około 4 minut. Wlać brandy, zamieszać i dusić aż odparuje płyn. Doprawić solą i pieprzem. Kwiaty cukinii lekko rozchylić , wyrwać słupek ( nie koniecznie). Wypełnić kwiaty cukinii kurkami
królestwo garówPierwsze kurki w tym roku, jakoś mi się wydaje, że za wcześnie ale nie mogłam oprzeć się pokusie i je kupiłam. Tarta z ciasta francuskiego z kurkami SKŁADNIKI: 1 op. gotowego ciasta francuskiego 250g kurek 200g sera białego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1 jajko natka pietruszki sól, pieprz Pokrojoną cebulkę zeszklić na oliwie, następnie dodać oczyszczone(...)kurki i dusić przez 10 min a następnie dodać posiekaną pietruszkę. Odstawić do ostygnięcia, dodać 2 łyżki śmietany, doprawić solą i pieprzem. Dodać pokruszony biały ser i jajko. Dobrze wymieszać. Ciasto francuskie dociąć do foremki pozostałe paski pozostawić do dekoracji. Na ciasto nałożyć farsz, wyrównać. Ozdobić wierzch tarty pozostałym ciastem. Piec przez 30 min w temperaturze 220 stopni
MarciochaKucharzyPierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g świeżych kurek 1 cebula opakowanie tartej mozzarelli zielona pietruszka sól, pieprz, lubczyk Oczyszczone i umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć na masełku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekanym lubczykiem
MarciochaKucharzydużo mówić uwielbiam kurki. Niestety w lasach w swojej okolicy nie widziałam nigdy ani jednej. Za to na kurki jeździmy do mojej cioci w okolice Słupska. Tam dopiero jak jest wysyp to są kurkowe żniwa. W tym roku przywieźliśmy 30 l kurek a o innych grzybach to już nie wspomnę, bo trzy dni z nimi walczyłam(...)dopiero lasy grzybowe. Przy kurkach jest trochę pracy aby je oczyścić ale ja płuczę je w osolonej wodzie i piasek super się wypłukuje. A potem jaka rozkosz dla podniebienia gdy jemy takie pyszne kureczki. I do tego jedne z przypraw Kotanyi, ale nie tylko.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipojęcia, co mnie tknęło - może te wszystkie prawdopodobnie trujące grzyby, które widziałam na spacerze z C. i Ptysią...? W każdym razie odczułam nieodpartą chęć przyrządzenia czegoś z kurkami - niedawno widziałam je w sklepie, więc pełna optymizmu ubrałam kurtkę przeciwdeszczową i czapkę (uwierzycie...? Czapkę... We wrześniu...?!) i ruszyłam na podbój pobliskiego supermarketu. Muszę nadmienić, że na mojej wsi jest tylko(...)jeden sklep, w którym można zaopatrzyć się w wymyślności, takie jak na przykład kurki, suszone drożdże czy niesolone masło (a i to nie zawsze). Jakoś tak tylko zapomniało mi się, że dziś niedziela, i sklep otwarty do siedemnastej... Zawiedziona nieco, ale niezrażona niepowodzeniem, udałam się do sklepu bliższego, w którym nic ponadprzeciętnego zazwyczaj się nie uświadczy, licząc jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrze