Mój pomysł na smaczny obiad z dodatkiem kurek 3 połówki filetu z kurczaka 1 mała cukinia 400 g kurek 6 plasterków sera 1 cebula sól pieprz 4 łyżki masła 1/4 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka posiekanego koperku File t y z kurczaka rozkroić każdy na 2 płaty,lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą(...)pieprzem. Część kurek zostawić do nadziania roladek,resztę odłożyć do sosu. Na każdym płacie mi ę sa ułożyć plas terek s er a,pasek cukinii i łyżkę podsmażonych kurek. Zwinąć ciasno roladki i spiąć wykałaczką. Na patelni roztopić pozostałe masło,ułożyć roladki i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Delikatnie podlać wodą (3-4 łyżki),dodać pozostałe kurki
Kolorowa kuchnia ElkiZielone kopytka z dodatkiem super zdrowego jarmużu nie tylko cieszą oko, ale smakują wyśmienicie i bardzo łatwo je przygotować. Stragany pełne są pomarańczowych grzybków, nie zwlekaj, bo sezon na kurki powoli dobiega końca. Wypróbuj przepis, zaręczam, że danie zachwyci wszystkich domowników! Składniki na kopytka: 800 g ziemniaków 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 2 łyżki mączki ziemniaczanej 1 jajko(...)klusek na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową kurki opłukać w ciepłej, osolonej wodzie, by pozbyć się piasku i zanieczyszczeń (przepis tutaj ) następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Większe kurki przekroić na pół. Na patelni poddusić obraną, posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kurki i dusić do momentu, aż odparuje cały płyn z patelni. Kurki krótko podsmażyć, dolać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lasu. Postanowiłam, że połączę te dwa składniki przygotowując bitki wieprzowe w sosie kurkowym naturalnym, bez dodatku śmietany, bez kostek mięsnych, czy innych sosów z torebki. Bitki wieprzowe z kurkami są bardzo smaczne. Bitki idealnie smakują z kluskami śląskim , ale można je podać z tłuczonymi ziemniakami lub z kaszą. Często przygotowuję bitki wieprzowe, zarówno z szynki jak i karkówki wieprzowej(...)zrobić bitki z wieprzowiny w sosie z dodatkiem kurek? Składniki: 50 dag szynki wieprzowej sól, pieprz i słodka czerwona papryka do smaku 2 łyżki oleju 1 szklanka świeżych kurek 2 łyżki mąki pszennej majeranek Przygotowanie: Kurki dokładnie oczyszczamy i siekamy. Mięso wieprzowe z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na ok. 1 cm plastry w poprzek włókien
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięponownie miksujemy. Rada: oleju dodajemy tyle, żeby pesto miało taką konsystencje, którą łatwo będzie można rozsmarowywać. Kurki: Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem przekrojonej trawy cytrynowej. Dodajemy oczyszczone kurki, które podsmażamy do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. TORT: Upieczony ciasto z kaszy smarujemy pesto z rukoli, dodajemy kurki, bazylię i gotowe. Tort(...)podajemy na gorąco, ale jeśli wcześniej zostanie przygotowane, wystarczy pokroić na porcje i podgrzać kilka min w piekarniku rozgrzanym do 200°C Rada: pesto i kurki przygotowujemy w czasie pieczenia "ciasta gryczanego". Smacznego
Moniki Smakołykiobecne na naszych stołach oznaczają jedno — lato w pełni! Na śniadanie jajecznica z kurkami, na obiad mięsa w kurkowym sosie, a na kolację sałatki z pysznie zrumienionymi kurkami — tak to wygląda w mojej kuchni. Żeby z tego kurkowego szaleństwa stała się zadość, przedstawiam kolejny sposób w tym sezonie na ich wykorzystanie — pyszny(...)dużym strumieniem wody, aby oczyścić je z piasku. Następnie wysusz je na papierowym ręczniku. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekaną cebulkę. Smaż kilka minut i wrzuć kurki oraz rozmaryn. Całość duś około 10 minut, później wlej śmietanę i gotuj następne 10 minut, często mieszając. Jeśli sos jest mało gęsty, dodaj 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z odrobiną wody
Food Squarejest jajecznica. Smażę ją na różne sposoby i różne smaki. Szakszukę już znacie. Smażę również z dodatkiem pomidorów, z pieczarkami... ale dzisiaj mam dla Was przepis na jajecznicę z kurkami Składniki dla 2 osób: 5 – 6 jajek 15 0 g kurek 1 łyżka masła mała cebula sól świeżo zmielony pieprz szczypiorek koperek(...)łyżkę soli i zalałam wrzącą wodą. Zamieszałam. Kiedy wypłynęły na powierzchnię, wyjęłam za pomocą łyżki cedzakowej. Odsączyłam na papierowym ręczniku. Po pierwszym razie powinno się udać i kurki są już oczyszczone, a to co było przyklejone do nich opadło na dno miski. Jeśli nie, to trzeba tę czynność powtórzyć. Z dużymi grzybami łatwiej pójdzie, dlatego lepiej
Kuchnia u KrysiJeśli z ależy Wam, żeby zrobić szybko i smacznie zupę krem ze świeżych kurek(...)czekajcie, tylko zabierzcie się do pracy. Przepis jest dla 4 osób, ale jeśli macie w domu kilku łasuchów, proponuję zrobić podwójną porcję Składniki: 400 g kurek świeżych warzywa na wywar (2 marchewki, pietruszka, seler, por) 2 cebule 2 łyżki oliwy ziele angielskie listek laurowy sól świeżo zmielony pieprz 4 łyżki śmietany (18%) Wykonanie: Oczyściłam grzyby
Kuchnia u KrysiPrzygotowanie: Wlej do dużej miski wodę, wmieszaj sól a po jej rozpuszczeniu wsyp kurki. Całość mieszaj aż zobaczysz że cały brud opadł na dno naczynia, po czym przełóż kurki do cedzaka i przelej zimną wodą z kranu. Oczyść ewentualne zabrudzenia na nóżkach grzybów i gotowe! English version How to clean chanterelles (500 g) Ingredients: 500 g of fresh(...)bottom of the bowl, transfer mushrooms with slotted spoon to the colander and rinse with cold water. Clean any dirt on stems and enjoy! Artykuł Jak oczyścić kurki / How to clean chanterelles pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowyOstatnio kurki rządzą w mojej kuchni. Nie umiem się im oprzeć. Dzisiaj przepis na risotto z kurkami. Danie proste, ale aromatyczne i pełne smaku. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 1 duża cebula 2 czubate łyżki siekanej, świeżej natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 200 g ryżu arborio około 3 szklanki gorącego bulionu z warzyw(...)jeśli są duże, kroimy na 2 - 4 części. Cebulę kroimy w kostkę, solimy do smaku i podsmażamy na 3 łyżkach oliwy. Cebula ma się zeszklić. Do cebuli wrzucamy kurki. Całość solimy i pieprzymy do smaku i podsmażamy 10 minut. Pod koniec dodajemy natkę, całość mieszamy. Grzyby przekładamy na talerz, a na tą samą patelnię dolewamy 3 łyżki oliwy
Smak mojego domuprzechowywania. To daje nam pewność, że otrzymujemy produkt wysokiej jakości, umożliwiający przygotowanie zdrowego i smacznego posiłku. Takiego choćby jak mój dzisiejszy przepis na pyszne rolady z podudzia kurczaka nadziewane kurkami i serem pleśniowym! * SKŁADNIKI na 2-4 porcje 1 opakowanie podudzi z kurczaka (około 5 sztuk) 100 g sera pleśniowego z niebieską lub zieloną pleśnią 200 g kurek(...)PRZYGOTOWANIE Podudzia z kurczaka wyjmij z opakowania, umyj i oczyść z błonek. Kurki wyczyść z piasku pod silnym strumieniem wody. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć gałązki rozmarynu oraz kurki. Smaż kilka minut, a następnie przypraw solą do smaku. Podudzia delikatnie rozbij i posyp pieprzem. Na środek włóż po 1 plasterku sera i po łyżce kurek. Zwiń
Food Squaresosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki 30%, 1 łyżeczka masła, 150 g świeżych kurek, 1 łyżeczka soku z cytryny, garść świeżej bazylii, 2 garście natki pietruszki, 2 łyżki kremu balsamicznego (z Modeny), pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Marchew i pietruszkę kroimy w plasterki(...)myjemy suszymy i podsmażamy na maśle z dodatkiem soku z cytryny do momentu, aż woda odparuje. Bazylię i pietruszkę drobno siekamy, dodajemy do kaszy (na sam koniec) razem z kurkami (część kurek zostawiamy, będą dodane na wierzch kaszotto) i mieszamy. Do kaszotto dodajemy śmietankę, pieprz czarny, pokrojone w plasterki oliwki, łyżkę kremu balsamicznego i część pieprzu zielonego, całość
Moniki SmakołykiKasza na patelni podsmażana, a później w bulionie gotowana, będzie chrupiąca, idealnie do kurek i wieprzowiny pasująca. Kurki teraz wszędzie się pojawiają i swoim smakiem dania moje wzbogacają. Składniki: 2 porcje 50 g kaszy gryczanej niepalonej, 100 g kurek, 100 ml bulionu, 100 g mięsa wieprzowego od szynki, 1 duża cebula biała, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)rondelka z gorącym bulionem i dusimy. Kurki myjemy i suszymy, mięso kroimy w cienkie paski, a cebulę w kostkę. Na drugiej patelni podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy kurki, mięso i gałązkę rozmarynu. Całość skrapiamy niewielką ilością cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Kaszę łączymy z mięsem i kurkami, chwilę razem podgrzewamy do połączenia się wszystkich składników
Moniki Smakołykistylu witbier, 100 ml wody, 2 plastry chorizo (opcjonalnie), 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach, liść laurowy, 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, sól. Łazanki z kurkami 200 g kurek, 200 g makaronu łazanki, 1/2 cebuli, 4 gałązek macierzanki cytrynowej (lub tymianku), sok i skórka otarta z połowy cytryny, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)Łazanki z kurkami Makaron gotować w osolonej wodzie 2 minuty krócej niż zaleca producent. Ugotowany zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Kurki oczyścić, pokroić w plastry, mniejsze zostawić w całości. Co cebuli dodać kurki i gałązki macierzanki, smażyć 3 minuty. Dodać sok z cytryny, sól i pieprz, dusić
SzczyptaSmaQsmaka na kurki. Plan na obiad był zupełnie inny ale... długo nie myśląc polecieliśmy w niedzielne popołudnie do sklepu po potrzebne składniki i tak powstał szybki obiad kurkami gotowy w 20 minut. Kurki mają bardzo ciekawy, wyrazisty smak, który świetnie komponuje się z delikatnym kurczakiem i kremowym sosem śmietanowym. Taki sos przygotowuje się bardzo szybko(...)oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu. Dodajemy pokrojonego kurczaka. Doprawiamy dosolą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję
Pyry na GazJajecznica z kurkami to najlepsze śniadanie jakie można sobie wymarzyć o tej porze roku. Potrawa znana i lubiana w Polsce od stuleci. Jajecznica to domena prostej kuchni i nie wymaga umiejętności kulinarnych, kojarzy się najczęściej z "kawalerskim" gotowaniem. Dość kaloryczna i pożywna stanowi świetny starter na początek dnia. U nas tradycyjnie gości w każdy niedzielny poranek. Lato w pełni(...)kurek pod dostatkiem, zatem nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszna jajecznicę z uroczymi, pierwszymi letnimi grzybami. Składniki na 2 porcje: 4 duże jaja "O" 100 g kurek 1-2 łyżka masła ghee 1 cebula szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: kurki umyć. Sprytny, niezawodny sposób na szybkie pozbycie się piasku z kurek podałam tutaj. cebulę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tartaletek o średnicy 11 cm: Ciasto kruche: 60 g zimnego masła 120 g mąki szczypta soli 2 łyżki zimnej wody Farsz z kurek: 300 g kurek 2 łyżki śmietany 18% 2 gałązki rozmarynu 2 łyżki masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku koperek 1 jajko sól, pieprz Masło pokroić w kostkę i wymieszać z mąką i szczyptą soli(...)lodówki na minimum 1 h. Kurki umyć, większe pokroić. Cebule i czosnek obrać, posiekać. Na rozpuszczonym maśle zeszklić cebulę około 3 minuty, dodać czosnek, następnie rozmaryn i kurki, oprószyć solą i pieprzem. Dusić, aż kurki puszczą sok i zmiękną, u mnie trwało to około 10 minut. Wyjąć rozmaryn i odłożyć. W miseczce połączyć jajko ze śmietaną
Moja Galeria Smakuchłodnej wodzie. Większe kroimy na 4 części, mniejsze na pół lub pozostawiamy w całości. Na patelnię wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, lekko solimy i podsmażamy do zeszklenia cebuli. Dodajemy kurki i masło. Całość jeszcze raz lekko solimy, pieprzymy i dusimy pod przykryciem 5 minut. Dodajemy pietruszkę i dusimy kolejne 3 minuty pod przykryciem. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy i dusimy(...)przykrycia jeszcze 5 minut. W tym czasie sos się zredukuje i zagęści. Tak przygotowany sos kurkowy pięknie pachnie kurkami. Aby nie stracić nic z aromatu kurek trzeba pamiętać, aby umyć je dopiero, gdy zaczęliśmy przygotowywać potrawę. Moja propozycja na dzisiaj to sos kurkowy z kluskami śląskimi. Zobacz również: Kluski śląskie. Smacznego
Smak mojego domuSzybkie, proste i smaczne, a do tego efektowne śniadanie. Tak, to możliwe :) Wystarczy nagrzać piekarnik, zblanszować kurki, napełnić kokilki i do piekarnika. A po niecałych 10 minutach już można zajadać pyszne śniadanie :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 2 jajka 8-10 niedużych kurek 1/2 niedużej szalotki lub cebulki cukrowej 2 łyżki śmietany 1 łyżka tartej mozarelli/ parmezanu/ grana padano czosnek(...)pieprzu z suszoną mandarynką) dodatkowo pieczywo pełnoziarniste pomidor świeża bazylia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Kurki dokładnie oczyścić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić kurki z cebulką. Trzymać na patelni do momentu aż woda puszczona przez kurki odparuje. Doprawić solą i pieprzem. 2. Kurki wymiesząć ze śmietaną i czosnkiem niedźwiedzim. Ułożyć
DefinicjaSmakuoczyszczenie kurek podalam juz tutaj.Wieksze kurki pokroic na mniejsze kawalki,male pozostawic w calosci,ewentualnie obciac koncowki nozekobrana,pokrojana w kostke cebulke zeszklic na masle.dodac oczyszczone,pokrojone kurki i dusic ,az woda wyparuje z patelnizalac podduszone kurki smietana kremowka.Dolozyc posmazone plastry schabu.Patelnie przykryc pokrywka i dusic calosc okolo 15- 20 minut az smietana zgestnije i utworzy(...)apetyczny sosikna koniec kurki posolic,oproszyc pieprzem i suto posypac posiekanym koperkiem.Podawac u ulubionymi dodatkami ZYCZE SMACZNEGO !UWAGI:Jesli pominiesz cebule,potrawa bedzie rownie smaczna.Jesli lubisz mozesz do cebulki dodac zabek czosnku.Nie dodawalam,by nie zdominowal bardzo delikatnego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapachu i można z nich przygotować mnóstwo pysznych rzeczy. Trzeba się naschylać podczas zbierania, ale zwykle rosną w skupiskach więc znajdując jedną rozejrzyjcie się bacznie dookoła. Ważne jest żeby kurki dobrze oczyścić - przyda się do tego nożyk z pędzelkiem . Opłukując je starajcie się robić to jak najszybciej żeby nie nasiąknęły wodą bo ta wypłucze z nich dużo smaku. Smażąc(...)gotując kurki nie męczcie złotych grzybków zbyt długo - nie zmiękną a staną się łykowate i niesmaczne. Jeśli chcecie część kurek zamrozić to koniecznie je obgotujcie albo przesmażcie na odrobinie tłuszczu - mrożone na surowo zwykle gorzknieją i potem mogą zepsuć całe danie. Skoro już byliśmy na grzybobraniu i mamy zebrane, oczyszczone kurki to czas przyrządzić z nich coś
Smaczna Pyzawielkopolskich lasach jest wysyp kurek, a to znaczy, że w naszym domu pachnie grzybami, a w naszym menu pojawiają się kurki. Najszybszym daniem jakie można przygotować z kurkami jest jajecznica, do tego polędwica, cebulka, no i szczypiorek. Sama prostota, ale wykwintna. Niektóre osoby dziwią się, jak można chwalić się jajecznicą na blogu, ale to nie jest zwykła(...)jajecznica, to jest idealna śniadaniowa jajecznica z kurkami i szczypiorkiem! Proponuję więc spacer do lasu, albo do sklepu, czy na targ, kurki już się pojawiły w sprzedaży i przygotować. Mam już na blogu przepis na jajecznicę z kurkami ale na boczku i z dodatkiem natki pietruszki. Jajecznica z kurkami i szczypiorkiem zaspokoi każde wymagające podniebienie,jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieco innej odsłonie... bo z wędzoną kiełbaską. Wyjątkowy smak. Polecam! Składniki: 1 marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 3 ziemniaki 2 cebule 150 g kiełbasy wędzonej 300 g kurek 1,5- 2 l bulionu pęczek szczypiorku liść laurowy, ziele angielskie sól, pieprz, oregano 2-3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy(...)mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z kurek oraz przyrumienienia ich. Kurki z cebulą przekładamy do wywaru, dodajemy łyżeczkę oregano i gotujemy około
Kuchnia MagdaLenyaksamitnej konsystencji, posypana prażonymi pestkami dyni idealnie dopełnia jej smak. To zdecydowanie mój nr 1 wśród wszystkich zup :) Składniki na 4-5 porcji: ok. 1 - 1,5 szklanki kurek (u mnie mrożone) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1/2 szklanki pestek łuskanej dyni 200 g serka topionego (naturalnego) 1 kostka bulionowa (grzybowa) 1/2 średniej cebuli 1 ząbek czosnku(...)patelni blendujemy (najlepiej ostudzone) - dodajemy do garnka z bulionem i mieszamy. Zupę podgrzewamy na małym ogniu (doprawiamy pieprzem) a w między czasie prażymy pestki na suchej patelni. Krem z kurek wlewamy do miseczek, posypujemy pestkami dyni i dekorujemy kurkami
Alutka-Gotujeschab z kurkami Ostatnio w lesie koło mego domu "wysypały się" kurki. Miłośnikom leśnych darów nie muszę tłumaczyć, co taki fakt oznacza dla każdego grzybiarza. Wybrałem się wiec skoro świt w pobliskie zagajniki, by po kilku godzinach wrócić z koszykiem tych smacznych grzybów. Już w drodze powrotnej z lasu wiedziałem że grzyby przyrządzę razem z wieprzowym(...)schabem, gdyż jest to jedno z moich ulubionych dań. Uważam bowiem iż kurki, soczysty schab i gęsta słodka śmietana tworzą razem kompozycję wręcz idealną. Składniki dla czterech osób 300-400 g kurek 4 kotlety wykrojone ze schabu (każdy o wadze ok 200 g) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 250 ml słodkiej śmietany
Miód i pieprzdzika oczyścić, umyć, osuszyć. Naciąć kieszeń. Oprószyć solą i pieprzem. Kurki oczyścić z piasku, umyć w wodzie z solą (do miski wlać zimną wodą, wsypać sól, zamieszać, włożyć kurki, szybko je umyć - nie mają się moczyć w wodzie). Odłożyć kilka ładnych kurek do przybrania. Resztę pokroić niezbyt drobno. Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu, następnie dodać(...)stopni i piec około 2,5 godziny. Po godzinie pieczenia wlać 150 ml wody. Od czasu do czasu podlewać mięso wytworzonym sosem, w razie potrzeby dolać trochę wody. Odłożone kurki podsmażyć na tłuszczu. zastawa
królestwo garówDlaczego nie spróbować i zrobić kurek w occie Zawsze(...)robimy tylko prawdziwki, a kurki to też cudny grzybek. W tym roku było ich dużo, więc postanowiłam zrobić w occie. Zrobiłam także jak zwykle w słoiczkach patrz tutaj kurki w słoikach , Kurki dokładnie oczyścić i wypłukać. Wrzucić kurki do garnka i zalać wodą, osolić delikatnie do smaku, zagotować. Ja grzybów nie kroje, wrzucam w całości. Gotować
Kuchnia PokoleńGrzybowy urodzaj jeszcze przed nami, pogoda na pewno dopisze i będzie można się nimi cieszyć aż do przymrozków. A zimą – korzystać z mrożonych i suszonych grzybów:-) Makaron z kurkami 2 porcje 250 g kurek 1 spora cebula 100 ml gęstej, kwaśnej śmietany sól, pieprz 1-2 łyżki natki pietruszki oraz: 200- 250 g makaronu Kurki oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać w kostkę. Zeszklić ją na dwóch łyżkach oleju, dodać kurki i dusić przez około 15 minut. Dodać śmietanę, sól i pieprz. W międzyczasie ugotować makaron. Odcedzić i wymieszać z sosem kurkowym
Posadzone i zjedzoneViolaPassion Wspaniałe wykwintne danie. Mule z kurkami w białym winie. Krótka informacja dla moich czytelników nie Polskojęzycznych. Kurki są to leśne grzyby. NIE znający się na grzybobraniu powinni wybrać się do sklepu. Składniki: 300g kurek 12 muszli Natka pietruszki drobno posiekana 1 dymka drobno posiekana 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę 120 ml białego wino(...)cebule i szklimy. Często mieszając dodajemy wino i Wodę redukujemy . Wino musi wyparować Następnie dodajemy kurki i dwie łyżki posiekanej Pietruszki na małym ogniu pod przykryciem. Gdy kurki są miękkie dodajemy sól i pieprz do smaku mieszamy i już. Wykładamy muszelki I polewamy naszym sosem z kurkami Smacznego
Viola cooks with passionnatka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo-wołowy) olej do smażenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka tymianku 2 łyżki masła sól i pieprz natka pietruszki około 0,5 l bulionu (u mnie drobiowo(...)odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby z pęczakiem i posypujemy natką pietruszki. Zobaczcie też: Tarta z kurkami Artykuł Wołowina z kurkami z pęczakiem pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia BazyliiCześć ! Kopytka z kurkami w sosie śmietanowym z dodatkiem wina, to zdecydowanie moje sezonowe comfort food. W tym sezonie jakoś nie mogę nacieszyć się kurkami. W głowie mam pełno smakowitych przepisów na nie. Ten musicie koniecznie wypróbować ! Składniki (2 porcje): 500 g ugotowanych kopytek 200 g kurek 1 średnia cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)rozgrzej 1 czubatą łyżkę masła i 1 łyżę oliwy z oliwek. Podsmaż na niej cebulę do momentu aż się zeszkli, dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj kurki i smaż 4 – 5 minut, dolej wino i zwiększ ogień, pogotuj 3 – 4 minuty. Następnie dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Gotuj kolejne 4 -5 minut, dodaj posiekaną
Moja pasja smakuSkładniki 1 opakowanie zupy grzybowej z suszonych grzybów Profi 100 g kaszy jaglanej 400 g mięsa mielonego z indyka i wieprzowiny 2 l bulionu warzywnego 200 g świeżych kurek 1 cebula 1 jajko 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki mąki ryżowej (lub innej) ½ pęczka koperku szczypta cząbru sól ziołowa pieprz Koperek drobno siekamy. Kaszę jaglaną gotujemy według instrukcji(...)gotujemy ok. 20 minut. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego cebulę. Chwilę smażymy i dodajemy kurki. Całość delikatnie posypujemy solą ziołową i smażymy, aż cała woda odparuje. Od czasu do czasu mieszamy. Odstawiamy. Zupę grzybową z suszonych grzybów Profi przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu – wystarczy podgrzać
My Chcemy Jeśćnajlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów. Nie rozpadają się i zachowują jędrność. Idealnie nadają się na farsze(...)sprawdźcie przepis Marzeny na polędwiczki ) i do sosów, w których chcemy obecności takiego strukturalnego elementu. Zatem - na kurki (i kurczaki)! :) Składniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 50 ml białego wina 300 ml śmietanki 30% 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oliwy i 2 łyżki
zadanie-gotowanieKurki już się pojawiły, więc do mojej kuchni trafiły. Na patelni je podsmażyłam, ciasto francuskie w prostokąty pokroiłam, które wcześniej pietruszką z oliwkami zmiksowanymi wyłożyłam i dopiero kurki dołożyłam. Każdy kawałek ciasta pozawijałam, wierzch roztrzepanym jajkiem z żółtym serem zmieszanym posmarowałam i do rozgrzanego piekarnika na 15 min dałam. Takie francuskie z kurkami(...)rozwinąć). Na cały płat ciasta nakładamy zmiksowane oliwki z pietruszką i za pomocą wałka dociskamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części za pomocą nożyka np. do pizzy. Podsmażone kurki nakładamy na każdy kawałek ciasta, który zwijamy w rulonik zaczynając od rogu, po przekątnej. Każdy rulonik z ciasta układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem zmieszanym
Moniki Smakołykidodatkami, wszystko ma pełnić idealną harmonię smaku, ma być delikatne, kremowe ale wyraziste w smaku. I tak prezentuje przed Wami mój zdecydowany numer jeden na pastę (makaron) z kurkami i magiczną fasolą w kremowym sosie o smaku musztardy i miodu, za sprawą serka od Arla Apetina. Dlaczego magiczną fasolkę? Ha! A to jest super sprawa i nie wiem(...)już Wam zdradzać sekret, a niech tam, potrzymam Was jeszcze chwilę w niepewności, ale zaraz się przekonacie! Sprawdźcie listę składników, i ugotujmy coś pysznego razem ;-) SKŁADNIKI: - 250 g grzybów - kurki - 1 opakowanie serka Arla Apetina Musztarda i Miód - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany 18% - 3 łyżki oliwy z oliwek wysokiej jakości - 2 łyżki masła klarowanego - sól himalajska - różowy
SMYKWKUCHNISezon na kurki trwa - należy więc korzystać. Powinno się je suszyć, marynować i dusić. Pieprznik jadalny(...)jest więc dziś na moim talerzu, a zachęcam gorąco, żeby znalazł się jak najszybciej i na waszych. Prawda ,że ładne? A jak pachną!! ;-) Polecam również PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURKAMI Składniki: 0,5 kg kurek 1 cebula masło około 2 łyżki świeży koperek śmietana 18% makaron uszka nr.40 Lubelli sól,pieprz Te pięknie pomarańczowe grzybki dokładnie oczyściłam
potrawyregionalnekońca nigdy nie wiem, kiedy kurki się skończą i usłyszę od dostawców w PL, że sezon kurkowy zakończony. Zawsze więc na samym początku smażę jajecznicę z kurkami :), zaraz po niej gotuję zupę kurkową , no a jeśli sezon jeszcze trwa na końcu ląduje na talerzu makaron z sosem kurkowym. Po takiej kulinarnej uczcie mogę(...)oświadczyć, że sezon na kurki uważam (ze spokojnym sumieniem) za zamknięty :)) Składniki na sos: duża garść kurek 1 średnia cebula 1 mały ząbek czosnku 100-150 ml śmietany 30% 1 łyżka śmietany ukwaszonej 18% 1 łyżka masła sklarowanego natka pietruszki sól pieprz Wykonanie: Kurki czyścimy. Ja zawsze robię to w następujący sposób: wkładam je do dużej
Walijskie Pichcenieprostu trzeba szukać. Lubię ten lekki, orzeźwiający posmak jabłek z cydru. Według mnie naprawdę dobrze komponuje się ze świeżymi kurkami i szczyptą suszonego majeranku. Właśnie, kurki. Sezon na nie rozpoczął się niedawno. Te smukłe, złociste grzyby najlepiej smakują na świeżo, najlepiej prosto przyniesione z lasu po porannym grzybobraniu. Risotto to klasyka. Sekret tkwi(...)przy każdym zerknięciu do kuchni w celu sprawdzenia, czy nadal walczę. Adrianna kontra ryż. Teraz się z tego śmieje, ale wtedy nie było mi tak wesoło :) RISOTTO Z KURKAMI NA CYDRZE /własny;/ 4 porcje 200g ryżu do risotto 1 cebula biała 1-2 ząbki czosnku 250ml dobrego cydru 600ml bulionu warzywnego 200g świeżych kurek 1/3 łyżeczki suszonego
W kuchni Karmel-itkiKurki w najpyszniejszym sosie śmietanowym (który zapewne zna każdy), to już klasyka, która w sezonie kurkowym jest wręcz obowiązkowa! ;) Do tej klasyki pasuje każdy rodzaj mięsa, jak i każdy dodatek w postaci ryżu, klusek, kopytek, ziemniaków czy zwyczajnego tosta- ot, taki to wyjątkowy sos! :) Można go również wzbogacić o dodatek białego wina, które należy dolać po pierwszym przesmażeniu kurek(...)pierś z indyka i podsmażyć tylko do momentu ścięcia się mięsa, a następnie odłożyć do miseczki. Na tą samą patelnię wrzucić masło, dodać oczyszczone kurki i podsmażyć. Kiedy kurki puszczą wodę, dodać startą/pokrojoną marchewkę (ja wykorzystałam obieraczkę i pocięłam w szerokie plastry) i smażyć do odparowania płynu. Na koniec dodać odłożone mięso, wlać śmietanę i całość
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: -ok. 10 dkg kurek -5 dużych i 5 małych pieczarek -cebula -50 ml słodkiej śmietany -1 jajko -sól, pieprz -olej Kurki myjemy i osuszamy. Obieramy pieczarki. Kurki kroimy na kawałki. Cebulę w ćwierćplasterki. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy kurki i smażymy na niewielkim ogniu ok. 5 minut. Dolewamy śmietanę, przyprawiamy solą i pieprzem(...)dusimy do zredukowania śmietany. Kiedy zawartość patelni lekko przestygnie dodajemy część roztrzepanego jajka a pozostałą część wykorzystamy do smarowania. Duże i małe pieczarki solimy od środka. Duże wypełniamy duszonymi kurkami, przykrywamy małymi pieczarkami, smarujemy jajkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 15-20 minut. Gotowe... a jakie smaczne... Smacznego
Maminek kulinarnykurkami się stęskniłam, więc upichcić z nich coś postanowiłam. Pomysłu zbytnio nie miałam, ale w końcu tartę wykombinowałam. Chciałam, żeby kurki fajnie po upieczeniu z niej wystawały, więc zrobiłam z fasolki podkład mały. Masą ją zalałam i grzybki na niej porozkładałam. Po upieczeniu i skosztowaniu się okazało, że takie rozwiązanie zadziałało. Fasolka była musztardą podostrzona, masa serowa, smaczna(...)ozłocona, a kurki z tarty się uśmiechały i do zjadania zachęcały. Składniki: na ciasto kruche (forma okrągła ok. 26 cm): 250 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, szczypta soli, 1 łyżka wody, ponadto: 1 puszka czerwonej fasoli bez zalewy, 1 biała cebula, 200 g kurek, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta suszonego czosnku
Moniki SmakołykiJajecznica z kurkami na niedzielne śniadanie. Właśnie rozpoczął się sezon na kurki. Zawsze z niecierpliwością czekam na te aromatyczne grzyby. Jajecznica z kurkami jest bardzo dobra oraz szybka i łatwa w przygotowaniu. Składniki: 4 jajka 150 g kurek 1 mała cebula 40 g masła 4 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz Wykonanie: Kurki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki tuż przed rozpoczęciem przygotowywania jajecznicy. Wcześniej umyte tracą aromat. Cebulę lekko solimy i podsmażamy 4 minuty na oliwie. Dodajemy masło, wrzucamy kurki, ponownie solimy i pieprzymy i całość podsmażamy 4 minuty bez przykrycia i dalsze 2 minuty pod przykryciem. Wbijamy jajka, lekko je solimy i pieprzymy. Podczas robienia jajecznicy mieszamy
Smak mojego domuwzdłuż na dość cienkie plasterki, taką samą ilość pieczarek oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy niewielką ilość masła i wrzucamy cebulę z kurkami, przesmażamy dosłownie chwilę, nie więcej niż 3-4 min. Ściągamy z patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę masła. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwile(...)oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo zastosować tylko kurki, jeśli akurat macie ich dużo po grzybobraniu. Czas
vegetanieKurki to chyba jedne z ulubionych grzybów Polaków. Podobno kiedyś był to rarytas dostępny tylko dla arystokracji :-) Teraz, każdy może nabyć 30-40dkg tych pysznych, delikatnych grzybków i sporządzić z nich np. smakowitą zupę. Za mną zupa z kurek "chodziła" uuu... kilka tygodni :-) Miałam u siebie w sklepie piękne, mrożone kurki i ilekroć(...)drobno w kostkę lub ścieramy na oczkach. Kurki czyścimy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Duże grzyby kroimy, cebulę siekamy drobno. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy cebule, kurki i podsmażamy ok. 10 minut i dodajemy do wywaru.Przyprawiamy do smaku, jeśli jest taka potrzeba, siekamy zieleninę, dodajemy do zupy (już nie gotujemy), podajemy ze śmietaną. Zupkę można serwować
Walijskie Pichcenieprzekonałam się naprawdę do wielu nowych produktów, których wcześniej nie lubiłam albo po prostu nigdy nie sięgnęgałam po nie, twierdząc z góry, że pewnie nie będą mi smakować :) Kurki idealnie komponują się z sosem śmietanowym, który uwielbiam. Danie proste w wykonaniu, a naprawdę zachwycające. Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym oraz najlepszy sposób na oczyszczenie kurek Składniki: 300 g makaronu tagliatelle 1 pierś z kurczaka 200 g kurek 5-6 suszonych pomidorów ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki parmezanu 1 pęczek pietruszki 150 ml śmietany 18% sól i pieprz do smaku 1 łyżka sosu sojowego zioła prowansalskie 2 łyżki masła Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kosteczkę i przyprawiamy sosem sojowym
Mania Gotowanialasu (a robiliśmy to na prawdę dość często), Pani Maria mówiła nam, żebyśmy wypatrywali kurki, bo jeśli znajdziemy ich odpowiednio dużo, to jutro gospodyni zrobi nam jajecznicę z kurkami. Za każdym razem udawało nam się znaleźć (w końcu szukało ok 30 mocno zaangażowanych dzieciaków) i zawsze następnego dnia była jajecznica z kurkami, której smak uwielbiam do dzisiaj(...)Składniki: kurki jajka masło sól i pieprz Na masełku dusimy kurki doprawione solą i pieprze. Gdy są już mięciutkie dorzucamy jajka (ja zawsze usadzam jajka tak aby żółtko nie pękło, czekam aż zetnie się całe białko i dopiero wtedy przebijam żółtko, zdejmuję patelnię z ognia i czekam aż żółtko trochę się zsiądzie). Pychota! P.S. Warto zaznaczyć, że Jastrzębia
Brzuszki Łakomczuszki