zdecydowanie z sezonem grzybowym się nie pokrywa, to jednak zachęcamy do korzystania również z grzybów mrożonych. Można je kupić w sklepie, a ja mam zwyczaj samodzielnego mrożenia pewnej ilości kurek, dzięki czemu są zawsze dostępne w mojej lodówce. Akurat ten gatunek grzybów nadaje się bardzo dobrze do mrożenia i kurki umieszczone w temperaturze ok. -25 stopni trzymają się(...)sprawia, że bardzo dobrze znoszą np. smażenie, które jest często jednym z etapów przygotowania tych grzybów. Jako takie są więc doskonałym składnikiem m.in. na jajecznicę. Jajecznica ze szpinakiem i kurkami 2015-03-13 12:46:50 Prosta, ale niebanalna jajecznica ze szpinakiem i kurkami. Można przyrządzać przez cały rok z grzybów mrożonych. Najlepsza ze świeżym pszennym pieczywem
Kulinarna PokusaUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe CzarowanieSą takie dni, kiedy czas po prostu nas mija. Wstajemy rano, wypijamy kawę czy herbatę, zjadamy bez pośpiechu śniadanie, rozsypując bezwiednie płatki po kuchennym blacie. Manewrujemy
Gotuj z Blue RavenRzadko jadam makaron, choć jak zjem, to żałuję, że tak rzadko, bo mi smakuje, ale z drugiej strony to niestety pszenica, więc nie za bardzo godna
Zdrowa Kuchnia SowyPropozycja wielkanocna na lekki, pyszny obiad. Pierś z kurczaka z makaronem papardelle, do tego sos kurkowy ze śmietaną, cytryna i winem. Myślę, ze nawet największemu marudzie
Bernika - moj kulinarny pamietnikgrzybowe. Pasteryzacja grzybów w solance to jeden ze sposobów konserwowania grzybów. W przyszłą sobotę jedziemy ponownie do lasu, więc kurek zapewne przywieziemy znów sporo. Przygotuję jeszcze kilka słoików kurek w solance, ale na pewno zrobię też kilka słoiczków kurek marynowanych w zalewie octowej . Może też przygotuję kilka słoiczków kurek w sosie słodko-kwaśnym . Grzyby z solanki(...)jednak zmieniam nakrętki do słoików, aby mieć pewność, że pasteryzacja grzybów się uda. Tym sposobem oprócz kurek można zakonserwować rydze, maślaki, opieńki, podgrzybki, prawdziwki, kozaki…co kto lubi. Kurek do solenia nie kroję, gdyż one się kurczą, z dwóch łubianek (na zdjęciu poniżej) po obgotowaniu i pasteryzacji wyszło tylko 5 słoików. Inne grzyby możemy pokroić w plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsklepach, czy na bazarach. My zbieramy kurki w lesie, więc oprócz przyjemności ze spacerów po lesie mamy darmowy, wykwintny produkt. Cieszmy się tym produktem cały rok, gdyż blanszuję kurki i zamrażam. Zimą jak mamy kaprys wyciągamy kurki z zamrażalnika i wykorzystujemy je do: jajecznicy, zupy, czy też sosu kurkowego. Sos kurkowy najbardziej nam smakuje z drobiem oraz(...)rybami, czy też kluskami lub kotletami ziemniaczanymi. Sos kurkowy w najprostszej wersji można przygotować z uduszonej cebuli, dodając posiekane kurki, całość zagęszczając śmietanką i przyprawiając sola i pieprzem, tak przygotowywała kurki moja mama. Klasyczny sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy, zalewając podsmażone z cebulą grzyby wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOMLET Z KURKAMI / CHANTERELLE OMELET Sezon grzybowy w pełni, wśród grzybów kurki! Danie obiadowe z kurkami już było, teraz czas na śniadanie. A jak śniadanie to jajka, tylko, że na jajecznicę nie miałam ochoty. Wykluczając oczywiste wybór okazał się prosty – robimy omlet! Decyzja okazała się świetnym wyborem, zapraszam do gotowania! Mushroom season is open, and among(...)Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około 20 minut. Zdejmij kurki
Martyna Cookszależało mi na zachowaniu elementu chrupkości - jeśli dodasz ją natychmiast do ugotowanych kurek, nabierze temperatury i delikatnie zmięknie. Całość wzbogaciłam śmietaną Crème fraîche. Gulasz ze świeżych kurek i fasolki szparagowej. Składniki (Porcji: 2 duże) 250 g świeżych kurek 500 g świeżej fasolki szparagowej, przekrój w poprzek na 3 części 1 młoda, mała cukinia, przekrój(...)fasolkę zgodnie z przepisem Gotujemy fasolkę szparagową w szybkowarze wylej fasolkę na durszlak i odstaw, garnek opłucz i osusz wlej do miski zimnej wody i wrzuć do niej kurki - pozostaw je w niej na kilka minut, aby woda dotarła do wszystkich zakamarków po paru minutach wypłucz kurki z brudu, następnie całość przelej przez durszlak powtarzaj
Szybko SzybkowarMakaron z sosem z kurka czerwonego czyli pasta e cocci – jedno z najbardziej włoskich dań, prosto z Neapolu czy Sorrento. Co prawda przekazaliśmy Wam już przepis na kurka pieczonego , ale opcja zrobienia z niego sosu do makaronu jest tak samo pyszna. Sos z kurka jest bardzo delikatny, lekki i wręcz wykwintny, choć bardzo prosty w wykonaniu(...)Makaron z sosem z kurka czerwonego prosto z Kampanii przeniesie Was na włoskie wybrzeże w oka mgnieniu. My użyliśmy tym razem makaronu typu spaghetti, ale można sos z kurka przygotować także z tagliatelle, fusilli (świderki), campenelle, casarecce albo jakimkolwiek Waszym ulubionym. Zamiast kurka możecie użyć dorsza, dorady, limandy albo tilapii. Składniki: 2 kurki czerwone
Pociąg Do Kuchniszaleństwo. Ostatnio rozmyślałam, czy nie upiec chleba z kurkami ;P Na szczęście rodzina lubi grzyby i nie protestuje gdy kolejny raz pojawiają się w potrawach. Frittata z kurkami, to modyfikacja tarty z kurkami (przepis tutaj ) tylko szybsza w przygotowaniu i mniej kaloryczna. Dziś odpuszczam sobie opisywanie smaku potrawy, zapewne wiecie jak smakują smażone kurki zatopione(...)pozbyć się piasku. Odsączyć z wody na sicie, pokroić lub porozrywać na kawałki. Na małej! patelni ( używam patelni o średnicy 14 cm ) rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone kurki . Dodać drobno pokrojoną cebulę, lekko posolić i nadal smażyć. Kurki puszczą wodę, która powinna odparować. Gdy kurki będą miękkie, a woda odparuje, przyprawić do smaku
Codziennik Kuchennywiele bulionu i przygotujmy go z kostki w dokładnie takich proporcjach, w jakich rzeczywiście zaleca to producent. W razie czego możemy na koniec po prostu dosolić sos. Polędwica z kurkami może teoretycznie stanowić zupełnie samodzielne danie, ale często podaje się ją z jakimiś dodatkami. Do polędwicy wg przepisu poniżej proponujemy pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem . Polędwica wieprzowa(...)sosie z kurkami 2015-09-27 00:38:08 Delikatna i soczysta polędwica wieprzowa z sosem kurkowym. Oryginalny przepis wydobywający z mięsa maksimum smaku i atrakcyjnego wyglądu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g polędwicy wieprzowej 250g kurek (mogą być mrożone ) 150 ml słodkiej śmietany 18% 125 ml bulionu 1 średnia cebula (150g) 2 łyżki masła
Kulinarna Pokusaprzygotujemy je w postaci zupy. Zupa z kurek to jedno z najbardziej znanych, „flagowych” dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych . Przygotowana na bulionie – niekoniecznie z kostki i niekoniecznie mięsnym – jest tyleż łagodna co zarazem wyrazista w smaku. Jest również łatwa i mało czasochłonna w przygotowaniu, więc nie powinni(...)nią mieć problemów nawet mało doświadczeni czy też narzekający na ogólny brak czasu domowi kucharze. Zupa kurkowa 2015-09-11 14:26:30 Zupa z kurek to jedno ze sztandarowych dań późnego lata i wczesnej jesieni, chociaż wychodzi dobrze również przez cały rok z kurek mrożonych. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 250g kurek (mogą być
Kulinarna Pokusa