pierogi z kurkami 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 1 łyżka oliwy szczypta soli Składniki na ciasto zagnieść i odstawić ,pod przykryciem . Teraz kurki. 0,5 kg kurek ,raczej małe ,jeżeli są duże to należy je pokroić 1 cebula 1 łyżka oliwy sól , pieprz Zeszklić pokrojoną cebulę ,dodać kurki i smażyć ,aż woda odparuje(...)Dodać sól i pieprz do smaku. Zagniecione ciasto cienko rozwałkować ,2-3 mm i wykroić krążki o średnicy 12 cm i 8 cm .Na każdy krążek nałożyć kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego
Kulinarny karnet Christopheracienkie kotlety- tak by nie porozrywać mięsa. Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojone kurki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżeczką kurki na środek każdego kotleta i zawijamy wszystkie boki razem nitką- tak by powstała sakiewka. Sakiewki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach(...)Podajemy z sałatką i z pozostałymi kurkami
Aga w kuchni. Oczyścić na sucho pędzelkiem i szybko opłukać jeśli to konieczne. Osuszyć. Położyć na wyłożonej folią blasze, lekko posolić i popieprzyć polać oliwą - rękoma rozsmarować oliwę na całych kurkach, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C, na ok 6 - 7 minut. Kurki puszczą sok, po wyjęciu z piekarnika należy je odcedzić. Ciasto, po wyjęciu z lodówki(...)piec przez kolejne 10 - 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze
Stare Garykurek i szczypiorku, dwóch składników, które idealnie się łączą. Do przygotowania jajecznicy z kurkami potrzebujemy: – 3 jajka – ok 400 g kurek (jeżeli nie macie kurek, można je oczywiście zastąpić innymi grzybami) – 1 cebulę – szczypiorek – sól, pieprz do smaku – odrobina tłuszczu do smażenia Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy drobno
Szybko Tanio SmacznieZapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków smakowych. Składniki: 200 g kurek 1 prostokątny arkusz ciasta francuskiego 250g(...)praskę czosnkiem, solą i dusić prawie do miekkości grzybów. Przygotowaną masę serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na masie ułożyć uduszone kurki. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Wyjać, lekko przestudzić. posypać liskami pietruszki i podawać... Smacznego
Gosia gotujenaczynia z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości i koloru.Łodyżki kroimy na małe kawałki, główki odcinamy na później.Na rozgrzana patelnie wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i dodajemy kurki, podsmażamy około 2-3 minut co jakiś czas mieszając.Przygotowane naleśniki rozkładamy na dużym talerzu. Na środek każdego nakładamy 5 kosteczek fety, łyżka pokrojonych na małe kawałki szparagów(...)układamy na patelni na której rozpuściliśmy masło. Smażymy około 30 s z każdej ze stron.Jogurt przelewamy do szklanki, dodajemy sól i pieprz, majonez i mieszamy, dodajemy 2 łyżki usmażonych kurek. Na środku talerza robimy kleks jogurtowy układamy dwie główki ugotowanych szparagów, a na to nasze sakiewki.Podajemy na ciepło.Smacznego
Słodkie PrzyjemnościPrzerabiam kurki do upadłego :-P od tygodnia nie jem już nic innego :)Składniki:2 gotowane a następnie grillowane kolby kukurydzy (może być 1 puszka kukurydzy)1 cała por2 serki topione - śmietankoweśmietana - 3 łyżki stołowekoszyczek kurek 1 ząbek czosnku1 mała cebulaZioła, u mnie : tymianek, rozmaryn, bazylia, natka pietruszkizioła przyprawowe: suszone pomidory z czosnkiem i bazyliąłyżka masłasól, pieprz Kurki(...)czekamy aż się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy posiekane zioła oraz śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem oraz suszonymi pomidorami ( w formie przyprawy ziołowej). zupa kukurydziana z kurkami
Bon Appetit Małgorzatynasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :)Składniki:(na 2 porcje)150g kurek1 mała cebula1 łyżka sklarowanego masła4 jajka, roztrzepanesól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypaniaWykonanie:Kurki dokładnie umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę obrać(...)drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło. Zeszklić cebulkę, dodać kurki. Smażyć na średnim ogniu ok 10min(nie dłużej bo staną się twarde). Następnie wylać roztrzepane i posolone jajka, na małym ogniu usmażyć jajecznicę. Podawać posypaną odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i grubym szczypiorkiem ... wyhodowanym z cebuli. Smacznego
Walijskie PichceniePyszna i sycąca tarta ze słonym farszem. Składniki proste i znane - kurki, cebula, natka, jajka i śmietana a jakie pyszne jedzonko.składniki:kruche ciasto250 g mąki pszennej, uzyłam pszennej typ 500 z Młynu Kopytowa150 g margaryny lub masła1 jajkoduża szczypta solinadzienie400 g kurek2 czerwone cebule6 łyżek śmietany 18 % kwaśnej2 jajkasól,pieprzmasło do smażenia2-3 łyżki posiekanej natkiPrzygotować kruche ciasto(...)posiekać nożem. Potem dodać jajko i szybko zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinkę. W tym czasie oczyścić kurki, jeśli są duże pokroić na mniejsze kawałki. Cebule obrać i pokroić w półplastry a następnie zeszklić na maśle. Dodać oczyszczone kurki i wszystko razem smażyć ok 10 minut. Odstawić
Monia miesza i gotujeKiedy zobaczyłam przepis na tą tartę na blogu Smakowite Jadło wiedziałam, że na pewno kiedyś trafi na mój stół. Uwielbiam kurki, nadały tarcie wspaniałego smaku ;) Zamieniłam przepis na ciasto, bo mam już swoje wypróbowane, gdzie ilość wychodzi mi idealnie na moją formę do tarty o średnicy 23cm. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego(...)masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: 200g kurek pół opakowania serka Almette o smaku ziołowym połowa piersi z kurczaka por cebula 3 jajka 100ml śmietanki 30% sól, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, tymianek olej i masło do smażenia Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka
Czerwona Porzeczkamoże to dziwne, ale pierwszy raz jadłam kurki w śmietanie. W ramach projektu znów wracam do dawnych smaków, więc oto kolejny z nich. Są przepyszne! Wiele straciłam gotując je dopiero w tym roku... Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól(...)pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać śmietanę i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem i natką pietruszki
Pasja SmakuPisałam już, że uwielbiam grzanki? Pieczywo, coś i ser, to jeden z moich ulubionych zestawów. Tym razem w roli "cosia" wystąpiły kurki. Użyłam sera Taleggio, taki akurat miałam w lodówce, ale można użyć każdego, w miarę łagodnego i dobrze topiącego się sera. Pychaaa!składniki200 g kurek1/2 cebuli lub 1 szalotka150 g sera taleggiopietruszkasólpieprz4 kromki ulubionego, dobrego pieczywa(...)osuszyć na kuchennym ręczniku papierowym. Jeżeli grzyby są drobne, nie kroimy ich, jeżeli są większe - przekroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić
Stare GaryKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl)Składniki:200g grzybów: kurki lub inne1 szalotka4 ząbki czosnkuoliwa z oliwekolej30g masła1 pomidorposiekana natka pietruszkigałka muszkatołowatymianek40ml białego wina4 pomidorki koktajlowesólpieprzPrzygotowanie:Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy.Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki.Przygotowujemy 2 patelnie, na jednej rozgrzewamy oliwę(...)drugiej olej z odrobiną masła. Na bardzo gorącą patelnię z oliwą wrzucamy kurki przyprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby puszczą wodę, przekładamy je łyżką cedzakową na patelnię z rozgrzanym olejem i masłem. Chwilę podsmażamy i przesypujemy grzyby do durszlaka, by odcedzić je od pozostałego oleju.Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną
Smakowity Blog Kulinarnyzajrzyjcie tutaj. Dziś chcę Wam przedstawić przepis na prawdziwe risotto, do którego użyłam ryżu Arborio. Wyszło takie, jakie powinno być: kremowe, gładkie, lekko kleiste.Poza tym, mamy sezon na kurki - świeże, prosto z lasu! Wykorzystujcie w swoich kuchniach produkty sezonowe - są nie tylko zdrowsze, bogatsze w składniki odżywcze, ale przede wszystkim smaczniejsze niż produkty mrożone, suszone czy utrwalone w jakikolwiek(...)kurek1 cebula2 - 3 łyżki masła150 ml białego wytrawnego wina400 - 500 ml bulionu warzywnegogarść posiekanej natki pietruszkigarść startego parmezanuszczypta nitek szafranu (opcjonalnie)sól, pieprz do smakuSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:1. Zaczynamy od kurek, które najpierw należy dokładnie wypłukać z piasku, a następnie delikatnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.2. Na dużej patelni na maśle szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Do cebuli
W kuchni KatieOstatnio kupując świeże warzywa spostrzegłam, że w sklepach są już kurki. Może były już wcześniej, a ja zalatana nie zauważyłam? Oj wielki błąd bo to wyśmienite grzyby. Od razu kupiłam koszyczek i wzięłam się za gotowanie. Tym razem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom(...)powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała Łyżka oleju Świeżo mielony pieprz, sól Ulubiony makaron Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Kurczaka myjemy
Kolizje Smaków