folię z nasionami i pieczemy jeszcze 5 minut.Farsz: Grzyby czyścimy, większe kroimy. Na średnim ogniu podgrzewamy klarowane masło i szklimy na nim pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy kurki i smażymy kilka minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kremowy serek i gdy się rozpuści dodajemy posiekane zioła. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy tarty parmezan, pieprz i sól. Na podpieczonym
Smakowity Blog Kulinarnyciasta, które gotujemy potem w osolonej lekko wodzie. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotujemy ok 7-10 minut. Odcedzamy, umieszczamy na rozgrzanej patelni i podsmażamy razem z przygotowanymi wcześniej kurkami (podsmażone na maśle z cebulką, doprawione solą i pieprzem) smażymy ok 10-15 minut na średnim ogniu i podajemy. Jeżeli macie ochotę jeszcze bardziej „podkręcić” danie
Szybko Tanio Smaczniesernik wiedeński, ale czasem cała brytfanka to dla mnie za dużo, i kiedy nie ma gości, robię małe wiedeńskie kureczki. Wiedeńskie bo to nic innego tylko mini serniczki wiedeńskie, kurki bo po wyjęciu z piekarnika są złocisto żółte i mają delikatnie zapaść się do środka, co czyni je podobnymi to tych uroczych małych, smacznych grzybków, którymi zajadamy się
KreatywnePinysię do letnich sałatek, soczystych kolorów i aromatów. Tymczasem pozostają do wykorzystania mrożonki i z nich właśnie powstała dzisiejsza sałatka. Zapraszam na sałatkę z zielonej fasolki, bobu i kurek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNadzienie :1,5 szk kurek blanszowanych1 cebula3 suszone pomidory ( odsączone z oleju )1 czubata łyżka kaparów1,5 szk warzywnej mieszanki chińskiej ( mrożonej )1 łyżka posiekanej natki pietruszki1 łyżka posiekanego szczypiorku1 łyżka bułki tartej4 łyżki oleju rzepakowegosól do smakupieprz kolorowy do smakuCiasto :750 g mąki pszennej typ 500 + do podsypywania375 ml gorącej wody2 łyżki oleju1 łyżeczka soliRozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnikształcie ryżu. Miałam już taki makaron ale innych firm i okazało się, że ten jest lepszy od poprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę
Ewa w kuchniwięc dziś przy okazji przygotowywania dania z ryżu użyłam tarki do starcia cukinii i tarka świetnie zdała egzamin. Ateraz zapraszam po przepis na pyszne danie na ryżu z warzywami, kurkami i skrzydełkami z kurczaka.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniminut, aż dynia zacznie się rozpadać. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, dodajemy masło i ewentualnie łyżkę gęstej śmietany. Wszystko razem miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej masy. Przepis na kurki po prowansalsku znajdziecie w poprzednim poście. Stek z polędwicy wołowej o grubości około 2 cm przyprawiamy czarnym pieprzem i smażymy na oleju po 3-4 minuty z każdej strony
Smakowity Blog Kulinarnyserce i to już nie pierwszy raz :-) . Za jakiś czas znajdziecie kolejny przepis na sos z jego użyciem. Dzisiejsze danie jest dość esencjonalne, z wyraźnymi leśnymi aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję
Pora coś zjeśćkurkowa pachnie lasem a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna.Można przygotować pastę grzybową z innych gatunków - radziłabym jednak nie mieszać różnych bo np. borowiki i kurki mają zupełnie inny smak. Według mnie oddzielnie smakują o wiele lepiej. Nie jesteś przekonany czy polubisz pastę grzybową ? W takim razie może będzie Ci smakowała Pasta z fasoli
Smaczna PyzaSkładniki na porcję:3 jajagarść kurek lub ewentualnie pieczarek1/2 średniej cebulisól, pieprztarty żółty ser do posypaniatymianekłyżka masłaGrzyby oczyścić, cebulę posiekać.Rozgrzać masło, wrzucić pokrojone grzyby i cebulę - udusić. Posolić do smaku.Grzyby ułożyć w miseczce do zapiekania, zalać jajkami - NIE ROZTRZEPANYMI ! Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać żółtym serem i tymiankiem.Zapiekać 7-8 minut w 160 stopniach
kolorowotorcikowooknem piękna jesień, zatęskniliśmy w taka pogodę za grillem. Ale zamiast rozgrzewać grilla dla 3 piersi użyłam grilla elektrycznego i przygotowałam obiad lekki, pyszny i kolorowy, używając zamrożonych latem kurek i kupionego ostatnio zielonego kalafiora. Ja się w tym obiedzie zakochałam a wy? Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzazdecydowanie z sezonem grzybowym się nie pokrywa, to jednak zachęcamy do korzystania również z grzybów mrożonych. Można je kupić w sklepie, a ja mam zwyczaj samodzielnego mrożenia pewnej ilości kurek, dzięki czemu są zawsze dostępne w mojej lodówce. Akurat ten gatunek grzybów nadaje się bardzo dobrze do mrożenia i kurki umieszczone w temperaturze ok. -25 stopni trzymają się(...)sprawia, że bardzo dobrze znoszą np. smażenie, które jest często jednym z etapów przygotowania tych grzybów. Jako takie są więc doskonałym składnikiem m.in. na jajecznicę. Jajecznica ze szpinakiem i kurkami 2015-03-13 12:46:50 Prosta, ale niebanalna jajecznica ze szpinakiem i kurkami. Można przyrządzać przez cały rok z grzybów mrożonych. Najlepsza ze świeżym pszennym pieczywem
Kulinarna PokusaUwielbiamy gołąbki jak większość smakoszy kapusty. Lubimy takie tradycyjne z ryżem i mięsem mielonym ale lubię także eksperymentować i tworzyć nowe smaki w gołąbkach. Te dzisiejsze
Moje Małe Czarowanie