szklanki wody 2 liście laurowe 200 g surowej szynki 2 łodygi selera naciowego pół czerwonej papryki mała cebula papryczka chili łyżka suszonych żurawin 2 czubate łyżki rozdrobnionych mielonych kurek ząbek czosnku sól, pieprz olej Pęczak wypłukać w kilku wodach, a następnie gotować do miękkości z liśćmi laurowymi i rozdrobnionymi suszonymi podgrzybkami. Cebulę i paprykę pokroić w grubszą kostkę. Łodygi(...)papryką i cebulą. Rozgrzać olej na patelni. Podsmażyć kurki, by nabrały mocniejszego aromatu. Dorzucić mięso z warzywami. Podsmażyć. Do pęczaku ugotowanego al dente dodać żurawiny oraz mięso z kurkami. Gotować jeszcze ok. 8 minut pod przykryciem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tartym czosnkiem
Weekendy w domu i ogrodzieFilet z kurczaka to bardzo uniwersalne mięso i można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Moja dzisiejsza propozycja to niskokaloryczne kieszonki z kurczaka nadziane warzywami oraz kurkami. Całość przykryta wędzoną szynką i zapieczona. Składniki: 2 filety z piersi kurczaka, 2 łyżki kurek (mogą być mrożone), 1/2 czerwonej i 1/2 żółtej papryki(...)każdą część delikatnie naciąć, tworząc kieszeń. W środku posmarować musztardą, na zewnątrz pesto bazyliowym. Oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. Oliwę rozgrzać, podsmażyć posiekanego pora oraz cebulkę. Dodać kurki oraz pokrojone w kostkę papryki. Dusić około 10 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Doprawić do smaku, dodać sok z cytryny. Przygotowanym farszem nadziewać nacięte filety
Z miłości do słodkościSkładniki: na 2 porcje lub 1 w zależności od apetytu:) 6 jajek kubek kurek 3 plasterki wędzonego boczku(...)szalotka 4 łyżki mleka Przygotowanie: kurki myjemy, osuszamy i kroimy, boczek i szalotkę kroimy i podsmażamy jajka mieszamy z solą i odrobiną pieprzu do boczku dosypujemy pokrojone kurki i podsmażamy, zalewamy jajkami:) dodajemy mleko, mieszamy, smażymy do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji Smacznego
Luźna Kuchniaokoło 40 minut 1 słoik kurek ( 220 ml ) 0,5 kg pieczarek 0,5 kg mieszanego mięsa mielonego 1 jajko sól pieprz 4 łyżki oleju 400 ml bulionu warzywnego 20 dkg śmietany kremówki 2 łyżki białej zasmażki błyskawicznej 4 łyżki oleju sojowego 3 gałązki kopru kilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w zimnej wodzie.Cebulę drobno(...)usmażyć je na teflonowej patelni na 4 łyżkach oleju ( około 7 minut ). Zdjąć z patelni i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Do tłuszczu ze smażenia dodać resztę oleju, podsmażyć ogórki,kurki i pieczarki ( 5 minut na większym ogniu ). Doprawić do smaku pieprzem i solą. Zalać bulionem i śmietanką kremówką,ciągle mieszając gotować kolejne 5 minut. Wsypać zasmażkę,zagęścić sos. Klopsiki
Przepisy i porady kulinarne, ale cóż zrobić jeśli je uwielbiam?:)Składniki;koszyczek kurek200 ml śmietanki kremówki1 papryczka chilisól, pieprzzioła przyprawowe; suszone pomidory z czosnkiem i bazylią makaron spaghettiłyżka masłaNa maśle smażymy umyte kurki. Większe okazy przekrawamy na mniejsze cząstki. Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chili i chwilę smażymy. Dolewamy śmietankę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami i wszystko dusimy około 10 minut. Podajemy(...)makaronem spaghetti ugotowanym al dente. Spaghetti z kurkami i chili
Bon Appetit Małgorzatysobotę byliśmy całą rodzinką u mojej Cioci. Poszliśmy do lasu na kurki i nazbieraliśmy prawie 30 l. Niestety w lesie jest strasznie sucho i musi popadać, bo nie będzie grzybków. Jak tylko solidnie popada to planujemy kolejny wyjazd, bo u nas kurek w ogóle nie ma. No a jak są kurki to i muszą być pierogi
Ewa w kuchniktóre mogą posłużyć jako serwetniki na świątecznym stole. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę, cukier i 1 jajko - zagnieść kruche ciasto. Ze sztywnego papieru przygotować szablon kurki (do pobrania tutaj). Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 5 mm i za pomocą szablonu wyciąć 6 kurek (fot.1). Piekarnik rozgrzać do temp. 200°C. Kurki
Świat CiastaSkładniki: kurki mrożone(...)mięso mielone drobiowe 1/2 kg, cebula 1 sztuka, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, sos chili 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba na wpół odmrożone kurki posiekać drobno nożem-tak się łatwiej posiekają i na sitku zostawić aby woda obciekła cebulę zeszklić na 2 łyżkach oleju, wsypać kurki z sitka i podsmażyć - wystudzone dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 1 średnia cukinia, 3 sztuki ziemniaki surowe, 2 szklanki kurki, 1 sztuka cebula, 1 szklanka płatki owsiane, 1 szklanka tarta bułka, 3 sztuki jajka, 2 łyżeczki vegeta, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, 3 łyżki masło cukinię utrzeć na tarce paseczki w blenderze lub na zwykłej tarce na grubszych oczkach startą ciut posolić i po 20 minutach wycisnąć(...)cukinii ziemniaki utrzeć na tarce do ziemniaków w blenderze lub na zwykłej cebulę zeszklić na 2,5 łyżkach masła /reszta do wysmarowania formy/ do cebuli dodać umyte i posiekane kurki, smażyć z 5 minut mieszając odciśniętą cukinię wymieszać z żółtkami, ziemniakami, cebulą z kurkami, płatkami, tartą bułką, przyprawami i dobrze wszystko wymieszać ubić pianę na sztywno i dodać
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku30(...)pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś czas na mniejszym ogniu do mięsa wsypać cebulę, kurki
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurki 5 kg, woda - ile potrzeba, sól 2 czubate łyżeczki na litr wody kurki oczyścić i zagotować w garnku, gotować z 15 minut na średnim ogniu, potem je wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, zostawić do obcieknięcia wody do wyparzonych słoików nakładać grzyby zagotować odpowiednią ilość wody - na 1 litr 2 czubate łyżeczki soli kamiennej, gorącą(...)minut wystudzone słoiki schować w ciemnym i chłodnym miejscu grzyby po otwarciu słoika na durszlaku przelać zimną wodą lub je w nowej wodzie zagotować i mamy pyszne kurki np. do jajecznicy, sosu, zapiekanek, zupy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kurki 3 kg, woda(...)potrzeba, ocet 10 % 1 szklanka na 3 szklanki wody, cukier 3 łyżki, sól 2 łyżeczki, gorczyca 3 łyżki, ziele angielskie - ile potrzeba, liście laurowe - ile potrzeba, cebula 3 duże kurki oczyszczone zagotować, gotować z 30 minut na średnim ogniu, wylać na durszlak i spłukać zimną wodą, do wyparzonych słoików do 3/4 wysokości słoika powkładać kurki marynata jest podana
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przedstawię jedno z moich ulubionych dań, a mianowicie placki ziemniaczane z sosem kurkowym. Kurki cenię za to, że po obróbce termicznej nie robią się miękkie i rozpadające. Do tego świetnie wyglądają i smakują. Jak dla mnie słabych punktów brak, no może poza tym, że nie są dostępne przez cały rok. Samo danie jest szybkie i proste, ale efekt(...)końcowy pozytywnie zaskakujący zarówno wizualnie jak smakowo. Składniki na placki: 0,5kg ziemniaków 2 jajka 4 łyżki mąki sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 200g świeżych kurek 200g śmietany 36% 1 mała cebulka 2 łyżki masła kilka gałązek koperku sól i pieprz do smaku wedle uznania Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie dodajemy
Animelka Blogrozwiązanie. Chiński makaron wrzątkiem zalewamy, kilka chwil czekamy i gotowy mamy. Składniki: 100 g serka śmietankowego, 100 makaronu chińskiego z grochu, kukurydzy i fasoli mung, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1/2 łyżeczka sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 cebula czosnkowa, 4 ząbki czosnku, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, 10 g masła(...)Przygotowanie: Makaron zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka min. i odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę i czosnek pokrojony w drobna kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę i mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do kurek
Moniki Smakołykiświetnie wkomponowały się w smak, że nie dodawałam już innych warzyw aby nie przytłoczyć grzybowego aromatu. Składniki: soczewica (czerwona lub żółta) 200 g cebula 2 szt czosnek 2 ząbki kurki około 300 g przyprawy: czarna gorczyca, kurkuma, papryka słodka, pieprz czarny, kolendra, kumin sól mąka ryżowaolej do smażenia (lub klarowane masło)woda 2 łyżki3 łyżkiokoło 1,5 szklanki świeża(...)przecisnąć przez praskę. Wrzucić na rozgrzany olej i podsmażyć, następnie dodać pół łyżeczki całych ziarna gorczycy (można pominąć, jeśli nie przepadacie za musztardowym smakiem ). Dodać pokrojone kurki i smażyć do lekkiego przyrumienienia. Ugotowaną soczewicę odsączyć, dodać do niej usmażone grzyby z cebulką, przyprawy i zalać wodą. Dusić na małym ogniu kilkanaście minut. Mąkę rozmieszać w małej
głodny alergikRoladki z serem i kurkami SKŁADNIKI:Piersi z kurczaka 1 szt podwójnaser żółty(...)plastrykurki leśne -250 gsólpieprzwegetajajka 2 sztmąka -3 łyżkibułka tartaolej do smażenianatka pietruszki -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Piersi przekroić na pół, cienko roladki rozbić, uważać by nie porwać mięsa.Oczyszczone i opłukane kurki, przełożyć na patelnię z tłuszczem, udusić do miękkości grzybów.Doprawić grzyby wegetą, pieprzem i solą.Uduszone kurki wymieszać z pokrojoną natką pietruszki.Na rozbite piersi kurczaka, położyć plaster sera
Kuchnia DanusiSkładniki:2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia(...)Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami i kurczakiem. Całość posypujemy posiekanym rozmarynem. Smacznego
Moniki SmakołykiOstatnio po 30 minutach chodzenia po lesie stwierdziłam, że oprócz komarów nie ma nic więcej w tym lesie... już mieliśmy z niego wychodzić i nagle słyszę: "są kurki!" ... i potem było już ich coraz więcej :)))) Składniki: 500 g kurek, 400 ml śmietanki 30%, 1 cebula, 3 łyżki masła, do przyprawienia: pieprz czarny w młynku Specialite i sól(...)morska Kamis Specialite, podajemy z ryżem 3 kolory Sonko. Przygotowanie: Na masełku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodajemy umyte kurki -małe w całości, a duże przekrojone na pół. Przykrywamy pokrywką i dusimy ok. 15 minut. Następnie przyprawiamy je pieprzem oraz solą. Zalewamy śmietanką i mieszamy, gotujemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy z ryżem 3 kolory
Aga w kuchniSkładniki: 1 kg kurek, 4 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 3 liść laurowy, ziele angielskie, 1 cebula biała, pieprz czarny ziarnisty, 1 szklanka octu 10 %, 3 szklanki wody. Przygotowanie: Kurki blanszujemy, czyli gotujemy je ok. 10 minut wraz z pokrojoną w półksiężyce cebulką(...)Następnie przepłukujemy je zimną woda. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę z: wody, octu, cukru, soli oraz ziela angielskiego i pieprzu w ziarnistego. Zalewę gotujemy ok 15-20 minut. Następnie kurki wkładam do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Słoiki ustawiamy do góry dnem. Można także włożyć je do garnka z wodą i gotować ok. 10 minut
Aga w kuchniJesień , czas grzybków zbierania więc zapraszam do mojego przepisu przygotowania. Składniki: 200 g tagliatelle ze szpinakiem , 200 g kurek, 100 ml śmietanki 30%, 1 mała cebula, 2 ząbki czosnku, ½ małej papryczki chili, 1 łyżeczka soku z limonki, 50 g sera camembert, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, 1 łyżka masła(...)oleju rzepakowego. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy umyte i osuszone kurki, skrapiamy sokiem z limonki i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy śmietanę, posiekaną papryczkę chili i mieszamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie
Moniki SmakołykiGrzybowy urlop już się skończył, ale sezon na zbieranie leśnych skarbów na pewno nie. Jeszcze można zbierać kurki, borowiki, rydze a pojawiają się też(...)już późnojesienne gatunki jak zielonki czy opieńki. Każdy znajdzie dla siebie coś pysznego. Zebrane grzyby trzeba jak najszybciej i najlepiej przetworzyć. Część oczywiście trafi do słoików bo bardzo lubimy kurki marynowane i sałatkę z opieniek. Na swoje świąteczne występy czekają w słojach suszone borowiki a ja nabrałam ochoty na grzybowy obiad. Dawno nic nie piekłam więc postanowiłam przygotować
Smaczna Pyzaprzede wszystkim smacznych przepisów. Taki jest właśnie ten makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem sera i chrupiących kurek:) Składniki: 250g makaronu świderki ( u mnie Międzybrodzki), 300g kurek, szklanka śmietanki 36%, 100g żółtego sera, ząbek czosnku, cebula, sól, pieprz, 1/2 szklanki rosołu, olej. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w osolonym wrzątku(...)Odcedzić. Na odrobinie oleju podsmażyć posiekaną cebulkę wraz z czosnkiem. Gdy cebulką ładnie się zeszkli dodać oczyszczone i umyte kurki (większe pokroić). Dusić, aż grzyby będą miękkie. Podlać gorącym bulionem, dodać zahartowaną śmietanę oraz starty ser. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić chwilę na małym ogniu, aż ser się rozpuści. Sos wymieszać z makaronem lub podawać makaron
Z miłości do słodkościmiodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku, sól himalajska do smaku(...)gorącego sosu jaki powstał z pieczenia możemy dodać musztardy sarepskiej i dzięki temu będziemy mieć sos musztardowy pod łososia. Łososia podajemy z kurkami, opieczonymi ziemniakami, czosnkiem i selerem
Moniki Smakołykikalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne... Składniki: 1/2 kg fasolki szparagowej, 300g kurek, cebula, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, sól, biały pieprz,łyżeczka(...)Przygotowanie Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną natką pietruszki
Z miłości do słodkościZapraszam Was na spaghetti. Jest ono bardzo specjalne- bo wykonane przez mojego męża. :) Zaskakuje smakiem, niecodzienne bo z dodatkiem marynowanych kurek, i z każdym kęsem masz ochotę na więcej ...Dawno nie jadłam(...)pysznego spaghetti i mogę Was zapewnić - będzie to Wasze ulubione danie . Bym zapomniała! Obiad gotowy w 30 min.! Polecam . Zaczynamy : Składniki:600 gr mięsa mielonego-wołowegomały słoik kurek marynowanych 2 czerwone cebule4 ząbki czosnku2 papryki- czerwona i żółtamała puszka kukurydzymała puszka groszku200 ml passata - gęsty przecier pomidorowy200 ml bulionu wołowego i 200 kurczakowegosól, pieprz, papryka4 serki topione
Smaki EdytyBaryłkowata, zielona cukinia doskonale nadaje się do faszerowania. Do pękatego brzuszka dostała trochę kurczaka i kurek otulonych kremowym, serowym sosem. Odwdzięczyła się pysznym smakiem bo jest delikatnym, wdzięcznym warzywem, które dobrze harmonizuje z grzybami i aromatycznymi(...)przyprawami. Nawet Żarłoczek, który za nią nie przepada zjadł chętnie i bez narzekania :) Masz kurki i nie wiesz co z nich przygotować ? Może moje przepisy na dania z kurkami podsuną Ci jakiś pomysł ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaobiad jajecznica z kurkami, a z planów sprzątania dużo nie zostało. Nie mniej jajecznica była pyszna. :) Dla formalności. :)Składniki:masłokurkijajkakoperek Na patelni rozpuszczam masło, wrzucam umyte i pokrojone kurki wraz z pokrojoną cebulką. Całość podduszam, później pozwalam wodzie odparować. Doprawiam solą i pieprzem. Dodaję jajka, mieszam (tak aby żółtka pozostały lekko płynne). Wykładam na talerz posypuję koperkiem
Brzuszki ŁakomczuszkiDuże muszle makaronowe idealnie nadają się do wypełnienia jakimś smacznym farszem i zapieczenia. Zebrane w lesie, świeże, złote i pachnące kurki tylko czekały na swoją szansę. Razem z makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki(...)zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzafarsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka mąki pszennej(...)cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju. Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody
Z miłości do słodkościsię na grzybki. A na razie zużywam resztki zapasów;) Miałam troszkę zamrożonych kurek, musiałam więc zrobić z nimi coś ekstra! Powstała pizza z odrobiną kiełbasy, pomidora i chrupiących kurek... i obowiązkowo ciągnący się ser:) Ciasto:200 g mąki pszennej, 1/2 łyżeczki soli, 10 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju. Drożdże rozpuścić w 40 ml letniej wody, dodać łyżeczkę(...)sól, oraz oliwę z oliwek. Dodać ok. 100ml zimnej wody i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. by podwoiło swą objętość. Farsz: 300g kurek, 2 łyżki pasty z bakłażana lub innej pasty pomidorowej, laska kiełbasy, duży pomidor, świeże listki bazylii, tymianek, oregano, 100g startego żółtego sera, 2 łyżki masła. Grzyby oczyścić, duże przekroić
Z miłości do słodkości:)składniki:100 g kurek3 jajka1 mała cebula1 łyżka mleka1 łyżeczka posiekanej natki piertuszkiolej lub masło do smażeniasól do smakuCebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać masę jajeczną. Gdy omlet przyrumieni się od spodu przekręcić
Monia miesza i gotujeoknie wylądowały :) Czegoś mi jednak jeszcze brakowało, więc przekopałam internet w poszukiwaniu inspiracji. Oczarowały mnie kurki, na które wykrój znalazłam tutaj. Zaczęło się krojenie, wycinanie, zaszywanie, przyklejanie... Kurki tak się wszystkim spodobały, że teraz szyję na potęgę po nocach... mało sypiam ...wciąż szyję i szyję, i szyję kurki na święta... Na szczęście dla siebie mam już uszyte
Delicious Titbitsaktualnie zaczyna się sezon na kurki, więc użyjemy również, a może przede wszystkim, tego składnika. Nie ma jednak przeszkód, aby przyrządzić takiego omleta również z grzybów mrożonych. Połączenie kurki + rukola + camembert widziałem swego czasu na… pizzy. Była swoją drogą bardzo dobra, ale postanowiłem wykorzystać tę inspirację w daniu, które możemy bardzo szybko i łatwo przygotować w domu(...)sól i pieprz – jest wówczas dość oczywistym wyborem. Warto przy tym usmażyć go jak na „klasyczny” omlet przystało na maśle, gdyż smak tego ostatniego dobrze komponuje się zarówno z kurkami, jak i kremowym camembertem. Do usmażenia grzybów można już jednak użyć oliwy. Dobrze też byłoby, aby ser był względnie dojrzały (3-4 tygodnie przed upływem terminu ważności), bo łatwiej
Kulinarna PokusaPieprznik jadalny, potocznie nazywany kurką, to grzyb występujący na półkuli północnej. W Polsce jest to jeden z najczęściej występujących i zbieranych grzybów. Znajdziecie go w lasach iglastych i liściastych, na piaszczystych glebach. Ukrywa się często się wśród mchów. Ceniony ze względu na swoje walory smakowe – można do gotować, smażyć i marynować. Ja wykorzystałam, że na targu pokazały się pierwsze(...)naszym pomysłem. Do przygotowania quiche’u potrzebujemy: – 1 opakowanie ciasta francuskiego – 2 kubeczki creme fraiche – 200 g boczku/szynki wędzonej – 5 jajek – 400 g kurek – świeży tymianek (ok 2 łyżki posiekanego + gałązki do dekoracji) ( kupicie na platformie zakupowej LokalnyRolnik.pl ) – sól, pieprz Zaczniemy od przygotowania farszu (jeżeli nie macie dużo czasu, jego część
Szybko Tanio Smaczniekonsumpcji, sposób jest prosty - serca należy pokroić tak drobno, by nie było widać, co to za mięso ;) Składniki (na średniej wielkości garnek): ok. 1 kg indyczych serc 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 2 szklanki bulionu 3 niezbyt duże marchewki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mielonej słodkiej(...)włożyć z powrotem do garnka i zalać 2 szklankami wrzącego bulionu. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, gałkę muszkatową, imbir, paprykę i goździki i gotować pod przykryciem 15 minut. Dodać kurki i gotować kolejny kwadrans. Marchew pokroić w talarki. Dodać do serc i gotować, aż będzie miękka (potrwa to ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać gorące
W SMAKrazem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego.Składniki:1 polędwiczka wieprzowa200 g kurek1 łyżka masłasólbiały pieprzMarynata:1 ząbek czosnku2 łyżki oleju1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysólpieprzMus jabłkowo-chrzanowy:2 jabłka łąckie1 łyżka chrzanu1 łyżka soku z cytrynymiód do smakuPrzygotowanie:Polędwiczkę umyć i osuszyć(...)aluminiową, położyć obsmażone mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180°C na 20-25 minut.Kurki oczyścić i umyć, większe pokroić. Na patelni rozgrzać łyżkę masła i wrzucić kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć przez około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.Mus jabłkowo-chrzanowy:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić na pół i wstawić do piekarnika nagrzanego
Oryginalny smakpiersią kurczaka. Tak czy siak- polecam!Składniki: 5 udek z kurczaka (pozbawionych kości i skóry), doprawionych solą, pieprzem i chili w płatkach 5 plastrów szynki parmeńskiej 100 gram kurek, umytych, osuszonych 2 łyżki śmietany 12% 2 łyżki wody sól pieprz cebulka ząbek czosnku łyżka masła łyżka oliwy Doprawione mięso z udek zawijamy w ruloniki- na jednym plasterku(...)jednego udka i zawijamy dość mocno. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Na rozgrzanej oliwie smażymy pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek. Po minucie dodajemy umyte i osuszone kurki. Całość dusimy około 5-7 minut. Dodajemy wodę i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i dusimy jeszcze przez minutę. Powstałą masę śmietanowo-kurkową wylewamy na przygotowane ruloniki z kurczaka
Mango PapajaUwielbiam takie dania!Składniki (na dwie osoby!): 200 gram kurek 50 gram sera koziego 150 ml śmietanki 30% 200 gram makaronu kokardki (właściwie bardziej nawet pasuje tagliatelle) pół cebuli dwa ząbki czosnku łyżka masła łyżka oliwy z oliwek garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz dodatkowo u mnie świeże oregano i tymianek W drobną kostkę kroimy cebulkę i czosnek(...)patelni rozpuszczamy masło z oliwą z oliwek. Dodajemy cebulkę i czosnek. Smażymy około minutę. Po tym czasie dodajemy umyte, oczyszczone i osuszone kurki. Smażymy je przez około 10 minut na średnim ogniu. Dodajemy pół garści posiekanej natki pietruszki (resztę zostawmy na koniec do posypania) i śmietankę 30%. Dusimy na wolnym ogniu aż ilość śmietanki zredukuje się o połowę
Mango PapajaSkładniki Schab kilka plastrów Pieprz do smaku Sól do smaku Papryka słodka do smaku Oliwa z oliwek Składniki na sos: Kurki 0,5kg Cebula 1 średnia cebula Masło kilka łyżek Czosnek(...)ząbki Śmietana kremówka 30% 100ml Gęsta śmietana 18% 3 czubate łyżki Cytryna sok z cytryny Natka pietruszki Sol do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: […] The post Schab z kurkami (w sosie kurkowym) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje