feta - 6903 przepisów (strona:30/461)

Turecki chlebek Gozleme 206

Gozleme to tureckie placki/chlebki, które można nadziewać różnymi rodzajami mięsa lub warzywami. Dzisiaj proponuję Wam wersję ze szpinakiem i fetą, którą znalazłam na blogu kornikwkuchni.blogspot.co.uk . Chlebki smakują wyśmienicie, ciasto jest puszyste i delikatne a farsz ze szpinaku i fety idealnie do niego pasuje. Myślę, że do przepisu często będę wracać i może nawet wypróbuję inne nadzienie choć nie jestem(...)oleju i wrzuciłam pokrojoną cebulę i wcisnęłam czosnek. Smażyłam na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby czosnek się nie przypalił a cebula zmiękła około 5 minut. Dodałam paprykę, odrobinę soli (feta jest słona więc niewiele) i pieprzu. Smażyłam około 1 minuty. Dodałam opłukany szpinak i dusiłam aż liście szpinaku zwiędły. Zostawiłam do wystudzenia a potem dodałam pokruszoną fetę i starty

UgotujmyTo.pl
Dynia faszerowana 220

oczywiście szpinak Taki farsz do dyni faszerowanej okazał się absolutnym hitem, wszystkim smakował Zapraszam, oto pyszna i zdrowa dynia faszerowana kaszą gryczaną, szpinakiem i fetą Dynia faszerowana Składniki: 1 dynia piżmowa 200 g fety 2 czerwone cebule 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanych orzechów włoskich 2 garście świeżego szpinaku /1-2 kostki mrożonego zioła prowansalskie(...)miski wrzucić rozdrobnioną dynię, podsmażony szpinak z cebulą, obrany i posiekany czosnek-ja dodałam tylko dwa ząbki (te od pieczenia dyni), posiekane orzechy, pietruszkę, ugotowaną kaszę i większość rozdrobnionej fety (część zostawić do posypania wierzchu). Doprawić solą, pieprzem. 5. Wypełnić wydrążone dynie, pospać resztą fety. Zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Farszu nie nakładałam dużo i zostało

UgotujmyTo.pl
Wiejska zapiekanka w stylu greckim 295

chilli con carne. Cynamon do dań mięsnych dodajemy oszczędnie, by podkreślił, ale nie zdominował smak potrawy. Wiejska zapiekanka w stylu greckim z mielonym mięsem, cukinią, ziemniakami, papryką i serem Feta Przepis własny na 4-6 porcji Składniki: oliwa 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 500 g passaty pomidorowej sól, pieprz 1 łyżeczka suszonego(...)pęczka świeżej mięty (lub 1 łyżeczka suszonej) 4 ziemniaki (obrane, pokrojone w plastry) 2 nieduże cukinie (pokrojone w plastry) 1 czerwona papryka (pokrojona na duże kawałki) 200 g sera Feta 1 świeża chilli, posiekana (opcjonalnie) Przygotowanie: Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cebulę, a następnie dodaj mięso mielone. Smaż je ok. 5 minut, mieszając i rozdrabniając drewnianą

Chilli Czosnek i Oliwa
Naleśniki z kurczakiem, fetą i rukolą 273

zaraz po przygotowaniu. Składniki na naleśniki 1 szklanka mąki 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej 2 jajka szczypta soli szczypta pieprzu odrobina rukoli Dodatkowe składniki pierś z kurczaka feta garść rukoli sól pieprz oregano olej do smażenia. Przepis na naleśniki z kurczakiem Składniki na ciasto miksujemy przy pomocy miksera do uzyskania gładkiego, dość rzadkiego ciasta. Jeśli będzie zbyt(...)dodajemy do ciasta naleśnikowego. Na patelni posmarowanej olejem smażymy cienkie naleśniki . Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Smażymy na odrobinie oleju. Fetę kroimy w kosteczkę, albo po prostu „rwiemy” palcami. Na naleśniki wykładamy odrobinę usmażonego kurczaka, odrobinę rukoli, fety i zwijamy. Smacznego!   Artykuł Naleśniki z kurczakiem, fetą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Greckie klopsiki z tzatziki i warzywami 154

Smaż na rozgrzanym tłuszczu. Całość: 1. Na półmisku lub w miseczkach rozłóż sałatę. 2. Ułóż połówki pomidorków, paski papryki, piórka cebuli. 3. Dodaj gorące klopsiki. 4. Posyp całość pokruszoną fetą, świeżą miętą i koperkiem oraz skrop oliwą. 5. Podawaj z sosem tzatziki. Smacznego! Greek meatballs with tzatziki and vegetables Ingredients: Meatballs: 250g ground beef 250g ground pork with(...)Whole: 1. Spread lettuce on a platter or in bowls. 2. Arrange the tomato halves, pepper strips, onion rings. 3. Add hot meatballs. 4. Sprinkle with crushed feta cheese, fresh mint and dill and drizzle with oil. 5. Serve with tzatziki sauce. Enjoy

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierogi z botwiną i fetą 134

wstydzę się wylizać;)  Zrobiłam je podobnie jak te ze szpinakiem, dusząc botwinę z czosnkiem, a następnie dodając pokrojony w kostkę ser feta. Pierogi z botwiną i fetą najlepiej nam smakowały ugotowane i polane palonym masłem z chrupiącymi listkami szałwii. Ale kleks kwaśnej śmietany również do nich pasuje;) Polecam również inne przepisy na pierogi Pierogi z boćwiną, szpinakiem(...)minut, następnie przykryć i dusić ok 5 minut. Sok powinien odparować. Doprawić do smaku (uwaga na sól, gdy ser również jest słony). Gdy botwina wystygnie, dodać pokrojoną w kostkę fetę. Ciasto rozwałkować na grubość ok2mm, wycinać kółka (u mnie 7cm), nakładać nadzienie i zlepiać brzegi. W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi, gotować ok 1-2 minuty od momentu

Obiad gotowy
Grillowane bakłażany z fetą 141

dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół. Polecam! Print Grillowane bakłażany z fetą .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały dodatek do dań głównych lub jako przekąska . Course Dodatki Cuisine Grecka Keyword bakłażan, feta Prep Time 20 minutes Cook Time(...)minutes Total Time 40 minutes Servings 8 Author Anna Ingredients 2 duże bakłażany 250 g fety 4 łyżki oliwy 1 pęczek mięty 1 średnia cytryna sok z niej czarny pieprz Instructions Bakłażana pokroić na cienkie plastry, wzdłuż, posolić plastry bakłażana i odłożyć na kilka minut. Do miski rozkruszyć ser i wymieszać z chilli, dodajcie jej tyle żeby Wam smakowało

SprawdzonaKuchnia.pl
Makaron z groszkiem 102

Makaron z groszkiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne obiadowe danie i bardzo szybkie, koniecznie zapiszcie do swojego kajetu. Course Obiad Cuisine Izraelska Keyword feta, groszek, makaron Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 400 g świeżego zielonego groszku lub mrożonego 3 ząbki czosnku(...)oliwek 400 g greckiego jogurtu 500 g makaronu tylu muszelki 50 g orzeszków piniowych 1 papryczka chili lub 2 łyżeczki płatków chilli 30 g świeżych liści bazylii 200 g fety sól do smaku pieprz do smaku Instructions Do malaksera wsypać 100 g świeżego lub rozmrożonego zielonego groszku, jogurt, czosnek i około 60 ml oliwy, zmiksować na gładki sos. Makaron

SprawdzonaKuchnia.pl
Frittata ze szpinakiem i fetą 145

wody szpinak i podsmażamy 3-5 mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie jajka wbijamy do miski, dodajemy do nich mleko oraz sól i pieprz po czym mieszamy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy na patelnię, a następnie całość zalewamy masą jajeczną . Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg + górna grzałka). Frittatę podgrzewamy na patelni pod przykrywką około(...)piekarnika i pieczemy 8 minut (do momentu ścięcia się jajek). Zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1-2 minuty do lekkiego zarumienienia się frittaty. Opcjonalnie frittata ze szpinakiem i fetą może być przyozdabiona suszonymi pomidorami i szczypiorkiem . Zobacz również #wegetariańskie #daniagłówne #daniajednogarnkowe #śniadanie #omlety #frittata #ekonomicznegotowanie #bezglutenu #bezorzechów #keto #LowCarb #dietacukrzycowa #domrożenia   #naimprezy #szybkie<30min #ulubione #jajka #szpinak #serfeta

WegePrzepis
Tortilla ze szparagami 139

dodaliśmy pieczonych papryk, ale jeśli nie macie czasu pieczenie, zrezygnujcie z nich na rzecz innych, miękkich warzyw jak groszek, cukinia, fasola szparagowa. Możecie dodać szynkę, krewetki, pieczone mięso. Zamiast fety doskonale sprawdzi się kozi ser. Przepis inspirowany blogiem Gimmesomeoven.com Składniki: 5 małych ziemniaków 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 8 jajek 4 łyżki siekanego szczypiorku 100 g sera feta(...)misy z paprykami wbij 8 jajek. Dodaj posiekany szczypiorek. Posól. Dobrze wymieszaj. Wylej do formy do pieczenia, w której są ziemniaki. Na wierzch wykładaj kawałki szparagów. Dodaj pokruszony ser feta. Wstaw do piekarnia nagrzanego do 180 stopni i piecz 40 minut, aż masa stężeje, wierzch zrumieni się. Wyjmij tortillę z piekarnika , wbij w środek wykałaczkę – jeśli po wyjęciu

Niedzielny kucharz
Bataty faszerowane soczewicą, pomidorami, jarmużem i fetą 142

pyszne, sycące i bardzo proste do przygotowania. Polecam! Składniki: 5 małych batatów 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 puszki krojonych pomidorów około 100 g sera feta (lub typu feta) 2 garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru 1/4 łyżeczki cynamonu 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie(...)solą i pieprzem. Upieczone bataty wyjąć i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około 1,5 cm od brzegów. Przygotowanym nadzieniem wypełnić bataty, a na wierzch rozłożyć pokrojony ser feta. Ponownie wstawić do piekarnika na około 10 minut. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Smoothie z batatów, soku pomarańczowego i imbiru → Awokado zapiekane z jajkiem, suszonymi

Oryginalny smak
Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i prażonym słonecznikiem 147

mąki 1 jajko 1/4 szkl. kefiru 1/4 szkl. mleka Woda Sól 1 opakowanie szpinaku 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka ziół prowansalskich Sól, pieprz 1/2 kostki sera feta 3 łyżki łuskanego słonecznika Przygotowanie : Do mąki dodajemy jajko, kefir, mleko, sól oraz tyle wody aby ciasto było gładkie i lejące (nie jak woda, trochę gęstsze - wsadzając chochelkę powinno(...)średnim ogniu z jednej i drugiej strony. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę. Przeciskamy czosnek i chwilę podsmażamy (uważamy aby nie spalić). Dodajemy szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Na suchej patelni (może być po naleśnikach) podprażamy słonecznik. Na naleśniki nakładamy szpinak, ser feta i słonecznik, składamy naleśnik w trójkąt. Możemy dodatkowo

Czarnawisienka
Feta pieczona z pomidorami i chili 142

pyszne śniadanie lub jako przekąska w trakcie spotkania ze znajomymi, taka pieczona feta z dodatkami będzie idealna. Robi się szybko i prosto, a efekt wow jedzących uszczęśliwia kucharza. Feta podczas pieczenia staje się mniej słona, kremowa i pyszna, przechodzi smakiem dodatków. Jednak nie przesadzajmy z ilością dodatków, bo to ser ma tutaj grać główną rolę. Składniki(...)porcje): opakowanie sera feta 1 pomidor pół papryczki chili połowa małej cebuli 4 łyżki oliwy kilka listków świeżego oregano pieczywo do podania szczypta pieprzu   Nastawiamy piekarnik na 200°.   Pomidora kroimy w plasterki, papryczkę chili pozbawiamy nasionek i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółeczka.   Na dno każdego z naczyń żaroodpornych układamy

Smaczna Strona
Słodkie goni słone, czyli kolorowa sałatka z kapustą pekińską, serem feta, papryką i owocami 123

sałatą, ale wtedy dobrze jest majonez dodać bezpośrednio przed jedzeniem. Zresztą...spróbujcie sami! Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 2 dojrzałe gruszki mała kiść zielonego winogrona ok. 200 g sera feta ok. 100 g śliwek 1 świeża papryka - ja dodałam 1/2 zielonej papryki i  1/2 czerwonej papryki majonez świeżo mielony pieprz ewentualnie odrobina soli świeże listki melisy(...)wzdłuż na ćwiartki, a następnie w poprzek w cienkie paseczki. Winogrona przekroić na pół. Gruszkę obrać, wyciąć gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Śliwki przekroić na pół, wyjąć pestki. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem z majonezem. Nie podaję ilości majonezu, dodać go według własnego upodobania. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie solą. Ja soli nie dodaję, wystarczy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron z sosem z zielonego groszku 296

zamrażarce prawie zawsze. Często jest dodatkiem do makaronów. A co gdyby tak przygotować makaron z groszkiem w roli głównej? Wystarczy kilka mocno smakowych dodatków takich jak słona feta, kwaśna cytryna czy orzeźwiająca mięta, aby nieco mdły zielony groszek stworzył pyszne danie. Mimo braku mięsa – bardzo sycące i kojące w nieco chłodniejsze dni. Idealne na powitanie jesieni. Makaron(...)sosem z zielonego groszku: 450 g mrożonego groszku 400 g dowolnego dużego makaronu np.: muszle, kolanka, świderki ok. 40 g sera sałatkowo-kanapkowego typu feta (u mnie w kostkach, w zalewie, o smaku czosnkowym) + do posypania na wierzchu 15 cm kawałek pora 1 cebula szalotka lub białe części dymki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek

Poezja smaku