Uwielbiam pizza bianco. Piekę ją z mielonym mięsem lub na wegetariańsko ze szparagami lub szpinakiem . Dzisiaj upiekłam pizzę z szynką i pomidorami. Dopiero po upieczeniu udekorowałam pizzę rukolą, pokruszonym feta i pesto. Uwielbiam piec pizzę, bo zawsze mam na nią inny pomysł. Ciasto na pizzę najczęściej robię na oko…ma się wprawę. Po prostu wiem jakie ciasto powinno(...)drugą. Zawsze do pizzy przygotowują włoską surówkę z białej kapusty . Jest pyszna, doprawiona winnym octem, oliwą, majerankiem i pieprzem. Prosta surówka do pizzy, a smak niesamowity! Pizza bianco z feta i pesto 3 pizze o średnicy 28 cm Składniki: 650 g pszennej mąki 500 ml wody 1 łyżka soli 50 g świeżych drożdzy 200 g serka łaciate
codojedzeniawymagają ani długiego wyrabiania, ani wyrastania. 300 g mąki pszennej 100 g masła 100 g tartego żółtego sera 3/4 szkl. gęstej, kwaśnej śmietany 18% około 120-150 g sera feta kilka suszonych pomidorów 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka suszonego tymianku jajko Pomidory osączamy, kroimy na mniejsze kawałki. Ser feta kroimy w średniej wielkości kostkę(...)otrzymania ciasta o jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulę i dzielimy na osiem kawałków. Każdy z nich spłaszczamy w dłoniach, na środek wykładamy po kilka kawałów sera feta, zlepiamy, formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki układamy obok siebie, zachowując odstępy, na wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Smaki Na Talerzudelikatnym smakiem mięsa. Rolada świetnie nada się na świąteczny stół jako dodatek do innych potraw lub w wersji na ciepło do obiadu . Rolada z indyka faszerowana suszonymi pomidorami i fetą 800 g fileta z indyka 150 g szynki parmeńskiej lub boczku 100 g sera feta 30 g tartego parmezanu 8 plastrów suszonych pomidorów 3 pęczki świeżej bazylii sól, pieprz(...)czosnkiem Filet z indyka umyj i następnie rozłóż na desce do krojenia wyłożonej folią spożywczą. Za pomocą tłuczka rozbij mięso i uformuj z niego prostokąt. Posyp mięso przyprawami. Ser feta i suszone pomidory pokrój w kostkę. Bazylię posiekaj drobno. Do miski włóż suszone pomidory, ser feta, parmezan, bazylię oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mięso rozłóż na folii spożywczej
Przepisy na widelcusmaku 2-3 łyżki posiekanego koperku 0,5 łyżeczki suszonego tymianku 2-3 ząbki czosnku 2 małe jajka sól, pieprz Jak zrobić jęczmienne kulki z burakiem i fetą? Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, przełożyć do większej miski i ostudzić. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do ostudzonej kaszy. Dodać pokruszony lub starty na tarce(...)połączyły się z pozostałymi składnikami. Formować niewielkie kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jęczmienne kulki z burakiem i fetą piec przez około 30 minut, lub do czasu aż będą przyrumienione. Kulki z kaszy jęczmiennej z burakiem można jeść na ciepło lub na zimno z ulubiona sałatą i sosem czosnkowym
Codzienne GotowanieSałatka z fasolą Jaś, burakami i serem feta Fasola i ser feta lub kozi to super połączenie, które świetnie sprawdza się w różnych sałatkach. Te składniki z dodatkiem różnych warzyw i przypraw tworzą ciekawe kompozycje smakowe, które zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z fasoli Jaś, fety z dodatkiem pieczonych buraków(...)Sałatka z buraków, fasoli i sera feta: składniki 2 małe lub 1 duży burak upieczony w piekarniku szklanka świeżej fasoli Jaś lub pół szklanki suchej fasoli 2 małe ogórki kiszone pół jabłka ser feta lub twaróg kozi ocet balsamiczny oliwa z oliwek extra vergine lub dobry olej tłoczony na zimno np. lniany sól i pieprz do smaku Buraki
Korniszonkioliwą i sokiem z cytryny. No już dawno nic lepszego nie jadłam. Szkoda, że z racji ciąży nie mogłam użyć jakiegoś mocniejszego w smaku sera (w domyśle pleśniowego), ale feta też dała nieźle radę. Do tej sałatki można też użyć ostrego w smaku koziego sera albo też delikatnej i nienarzucającej się mozzarelli. Wybór należy do Was. Składniki sałatki(...)porcję : garść rukoli świeża figa 1/2 twardej gruszki (u mnie konferencja) 25g sera feta 2 orzechy włoskie Dressing na 2 porcje: 1 łyżeczka oliwy 2 łyżeczki wody 1 łyżeczka octu balsamicznego pół łyżki miodu sól, pieprz, sok z cytryny do smaku Rukolę bardzo dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Mało się mówi o tym, że niedomyta rukola także
DietologWsyp na patelnię z kurkami bób i wymieszaj, podgrzewaj przez 2 min. i zdejmij z ognia. 4. Przełóż farsz na podpieczone spody quiche'y, posyp każdy pokruszonym serem feta i porzeczkami. 5. W misce roztrzep jajka, dodaj śmietanę, posiekaną pietruszkę i dopraw odrobiną soli i pieprzu - wymieszaj dokładnie. 6. Zalej równomiernie masą jajeczną quiche i piecz(...)salt Stuffing: 1 medium onion 2 large cloves of garlic 1 teaspoon of dried oregano 200g chanterelles 3 tablespoons vegetable oil 300g boiled and peeled broad beans 30g feta cheese a handful of red currants 2 eggs 4 tablespoons of sour cream 1 heaped spoon of chopped parsley salt and pepper to taste Method: Crust: 1. Knead
Kuchnia w Słońcu Skąpanazrobicie, to już nie znikną z Waszej kuchni! Składniki szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( TUTAJ sprawdzisz jak ugotować kaszę jaglaną) mała cukinia lub połowa większej ząbek czosnku 80 g fety 4 łyżki bułki tartej łyżka posiekanego koperku (lub innych świeżych ziół) 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika i dyni sól, pieprz opcjonalnie: olej do smażenia (kotleciki można smażyć na patelni(...)około 20 minut, a następnie dobrze odciskamy, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ziarna dyni i słonecznika rozdrabniamy w blenderze na bardzo drobno. Do miski wrzucamy kaszę, odsączoną cukinię, fetę, ziarna i bułkę tartą. Przeciskamy czosnek przez praskę i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy wszystko razem rękoma, aby jak wyrobić spójną masę i rozdrobnić fetę. Masa powinna być zwarta. Dodajemy jeszcze
Analiza SmakuSkładniki: około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta lub a’la feta 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 5-6 pomidorów suszonych z zalewy łyżka masła klarowanego czosnek granulowany lub świeży pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią(...)tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Później doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Na jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Następnie mięso ściśle zwijamy. Później boki rolady spinamy wykałaczkami. Całość zawijamy w plastry boczku. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy
PatiGotujeżółtko 1 łyżka kwaśniej śmietany 18% 1/3 łyżeczki soli ŚRODEK 1 pęczek szpragów 1 pęczek dymki 1 łyżka oliwy 3 jajka 200 ml kwaśnej śmietany 100 g sera feta sól, pieprz do smaku Instructions Mąkę zmieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę. Dodać żółtko i śmietanę wyrobić na ciasto. Ciasto owinąć(...)piekarnika, jak się okazało, że boki zjechały z formy to można nadsztukować ciastem, które zostało ( ale tarta musi lekko przestygnąć najpierw). Śmietanę wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem. Fetę pokruszyć. Na podpieczone ciasto wyłożyć szparagi z dymką, poukładać w przerwach kawałki fety, zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut
Cooking for Emilypokojowej) 10 g drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 3 łyżki letniej wody 2 łyżki oliwy Dodatki 300 g zielonych szparagów 100 g fety 3-4 łyżki pesto z bazylii **** INGREDIENTI Focaccia 300 g di farina 180 g di yogurt bianco (a temperatura ambiente) 10 g di lievito di birra fresco(...)cucchiaino di sale 1/2 cucchiaino di zucchero 3 cucchiai di acqua tiepida 2 cucchiai di olio d'oliva Ulteriore 300 g di asparagi verdi 200 g di feta 3-4 cucchiai di pesto di basilico PRZYGOTOWANIE Focaccia W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 3 łyżkach wody z dodatkiem 1/2 łyżeczki cukru. W misce mieszamy mąkę
La grande e la piccola cuocasłonecznika, zresztą bardzo zdrowe. Na 2 duże porcje obiadowe. SKŁADNIKI 1 duże opakowanie miksu sałat (u mnie ze szpinakiem) 1/2 dużej czerwonej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 150 g sera feta garść kiełek słonecznika około 4 łyżki oliwy z oliwek 1 opakowanie (jednorazowe) ulubionej przyprawy sałatkowej WYKONANIE Oliwę wlać do miseczki, wsypać mieszankę przypraw, wymieszać i odstawić. Warzywa umyć(...)papryki wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Rzodkiewki przekroić na pół, zaś większe na 4 części. Ser feta pokroić w małą kostkę. Miks sałat przełożyć do miski, polać oliwą z przyprawami i wymieszać. Do głębokich talerzy nakładać kolejno miks sałat, paprykę, rzodkiewki i ser feta i ponownie miks sałat i pozostałe dodatki, zaś wierzch posypać kiełkami
Passions hobbies liferyżem Sałatka z wędzonym kurczakiem, ryżem i ananasem Sałatka z wędzonym kurczakiem i makaronem Warstwowa sałatka z szynką i ananasem Sałatka z makaronem w kształcie ryżu Sałatka z brokułami, fetą i migdałami Chrupiąca sałatka z kalafiorem, jajkiem i koperkiem Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem Sałatka Gyros ognista Sałatka warstwowa z tuńczykiem Sałatka z serem feta, kiełkami i mixem(...)serem i szczypiorkiem Sałatka z tortellini, szynką, papryką, ogórkiem i kukurydzą Sałatka Gyros Sałatka z brokułami, kurczakiem i papryką Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Sałatka z arbuzem i serem feta Sałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasem Sałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkami Sałatka z papryką, brokułami i żółtym serem Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami
Kulinarne Przebojejakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – sałatka z kozim serem – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację Sałatka z pieczoną dynią i serem feta PRZYGOTOWANIE: 40 minut Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI: – 200 g dyni piżmowej lub hokkaido – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżeczka octu balsamicznego – 1 łyżeczka miodu(...)łyżeczka musztardy dijon – 100 g sera feta – pół świeżego awokado – świeże listki bazylii – sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Rozgrzej piekarnik do 180 st C. Obierz i pokrój dynie w plasterki. Połóż plasterki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej dynię 1 łyżką oliwy z oliwek, a następnie dodaj trochę soli i pieprzu do smaku. Wstaw
nietylkopasta.pl