propozycja na bardzo aromatyczny obiad, przygotowany w oparciu o sezonowe warzywa. Począwszy od podsmażonych z czosnkiem młodych ziemniaków, poprzez gotowanie na esencjonalnym rosole darów ogrodu, a zakończywszy odrobiną fety i szczypiorku, otrzymujemy pyszną jarzynówkę, która w moim odczuciu wypada znacznie lepiej niż typowa zupa warzywna czy włoskie minestrone , a przecież tamte propozycje też bardzo moim domownikom smakują(...)nich wracam w sezonie często. Przygotowałam pierwszy raz, ale wiem, że z pewnością nie ostatni :-) Zupa z bobem, fasolką szparagową, groszkiem i serem feta. Zupa z młodych warzyw. Składniki: 500 g młodych ziemniaków oliwa extra virgin do podsmażenia duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 6 szklanek rosołu (jest to bardzo istotne, więc jeżeli nie masz, to przygotuj
Poezja Smaków - blog kulinarnyłyżki oleju lub masła klarowanego 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Ugotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu. Pokrzywę zalej wrzątkiem na 5 minut, później delikatnie osusz i posiekaj. Fetę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej lub masło. Dodaj pokrojony czosnek i podsmaż. Następnie dodaj pokrzywę i przez chwilę smaż z czosnkiem. Zestaw z ognia. Dodaj fetę i wymieszaj(...)flowered yet. A pair of gloves and scissors are a must J. Ingredients for 2 servings: 200-300 g pasta 3-4 big handfuls nettle leaves ½ package feta cheese 2-3 tbs oil or ghee butter 3-4 cloves garlic salt, black pepper Boil pasta following package instructions. Place nettle in a bowl and pour in some boiling
Qlinarnie i Qlinarniemuszę trochę pocierpieć…Dynia jest słodka dlatego lubię łączyć ją z serem feta i nieco zaostrzyć. Suszone płatki chili są nieodzowne! Bruschetta z pieczoną, ostrą dynią i feta jest pyszna nie tylko na śniadanie. Kanapka jest bardzo pożywna i świetnie nadaje się na brunch czyli w moim wypadku drugie śniadanie… Bruschetta z dynią i feta Składniki: 1 porcja 2 kromki chleba 100 g pieczonej dyni 30 g sera feta kilka liści sałaty 1 łyżka oliwy, opcjonalnie Do pieczenia dyni 1 dynia piżmowa 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonych płatków chili 1 łyżka winnego octu Obierz dynię ze skórki. Oczyść z gniazda, pestek i pokrój w kostkę. Umieść w dużym, żaroodpornym
codojedzeniaSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera
Martyna Cookssome other green leaves to your pesto, such as kale, spinach or parsley. Ingredients: 250 g spaghetti + 1 tbs oil/olive oil + salt ca. 2 glasses cherry tomatoes 1 package feta cheese for pesto: 2-3 big handfuls spinach/kale/parsley/basil leaves or mix of green leaves ca. 100-150 g hard cheese 2-3 garlic cloves ½ cup roasted sunflower seeds lemon(...)Cook spaghetti al dente in salty water with oil/olive oil. Drain, place in a saucepan and cover with a lid. Mix/blend pesto ingredients and to pasta. Thoroughly stir. Dice feta. Add some cherry tomatoes and feta onto plates with pasta before serving
Qlinarnie i Qlinarniejako przekąska podczas pikniku, w czasie podróży lub wycieczek. Szybko zaspokoją nawet największy głód, dając siłę na dalsze aktywne spędzanie wolnego czasu. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem lub serem feta, nadzienie możecie dowolnie modyfikować. Bułki świetnie będą smakowały nadziane pieczarkami, cebulą, kiełbasą, warzywami lub każdym innym wytrawnym nadzieniem. Jeśli dodamy do ciasta 4-5 łyżek cukru i zmniejszymy ilość(...)soli bułki możemy nadziać owocami, dżemem, masłem czekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta: na 6 sztuk 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml delikatnie ogrzanej maślanki 50 ml oleju 1/3 łyżeczki soli
Rozpustne gotowaniechampignon che avevo fatto qualche tempo fa ( link ) , ho deciso di preparare un altro crumble salato. E cosi ho pensato di realizzare un crumble con zucchine, formaggio feta e pancetta a cubetti. Per l'impasto ho usato la farina integrale, che puo' comunque essere sostituita con farina bianca. Chi non volesse utilizzare la pancetta puo' sempre utilizzare il prosciutto(...)Formę do pieczenia smarujemy olejem, wykładamy cukinię, boczek, drobno pokrojoną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy. Na cukinię wykładamy pokruszoną fetę. Przygotowujemy kruszonkę z zimnego masła, mąki razowej i szczypty soli. Cukinię posypujemy kruszonk ą. Crumble pieczemy 30-40 minuty w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** PREPARAZIONE Puliamo
La grande e la piccola cuocaminuty i wsyp koperek. Na samym końcu wlej śmietankę i dopraw do smaku solą, pieprzem cukrem i odrobiną octu z białego wina. Rozlej zupę do miseczek i posyp pokruszoną fetą. Smacznego! Recipe in English Young beet soup with potatoes and feta cheese (4 servings) Ingredients : 1/2 kg of young potatoes, washed and diced 3 tablespoons olive oil 1 tablespoon(...)beet leaves with small beets, beets, stems and leaves separately chopped 1/4 cup dry white wine 750 ml chicken stock 4 tablespoons chopped dill 100 g of cream 36% feta cheese salt, pepper, sugar and vinegar to doprawienia Preparation: In the medium pot, heat the olive oil with butter over medium heat, add the potatoes and cook until light
karmelowyszeniem firmy Barwy Zdrowia . Jest to doskonały sposób na przemycenie domownikom kwasów omega-3 i omega-6:) Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony ze szparagami i fetą (4 porcje) Składniki: 4 udka z kurczaka, nadudzia oddzielone od pałek 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cytryna, starta skórka, pokrojona w plasterki 2 małe cebule, pokrojone w grubsze plasterki(...)łyżeczki suszonego estragonu 450 g szparagów, z odciętymi zdrewniałymi końcami 1/2 tsbp cukru 2 małe cukinie, pokrojone w grubsze plastry 250 g groszku (może być mrożony) 100 g rozdrobnionej fety sól i pieprz olej lniany tłoczony na zimno Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Umieść kurczaka w dużym naczyniu do zapiekania, dopraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z oliwą
karmelowyBabeczki można upiec dzień lub dwa dni wcześniej. Samo nadzienie to już kilka minut jeśli pomożemy sobie blenderem lub malakserem. Składniki: nadzienie: 1 awokado 100 g sera typu feta sok z cytryny sól do smaku pieprz (najlepiej biały) 3 duże ząbki czosnku dodatkowo: garść brukselek (ugotowanych w osolonej i lekko posłodzonej wodzie) ulubione kiełki Awokado przekroić, wyjąć(...)pestkę i obrać ze skórki. Skropić sokiem z cytryny. Dodać ser feta i czosnek - wszystko razem zmiksować blenderem. (Można również bardzo dokładnie widelcem rozdrobnić awokado i fetę, a czosnek dodać przeciśnięty przez praskę.) Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. ciasto na tartaletki: 50 g miękkiego masła 100 g mąki pszennej 1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany spora
Codzienna kuchnia niecodziennasuszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch bułeczek smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą SMACZNEGO
peggiwkuchnipołudniowych Włoch" , albo pastę z czarnej fasoli . Hummus Party Menu Hummusy: hummus tradycyjny różowy hummus z burakiem i kminem rzymskim (przepis poniżej) zielony hummus ze szpinakiem i serem feta (przepis poniżej) Dodatki: warzywa pokrojone w słupki, np. seler naciowy, marchewka, papryka, ogórek chlebki pita lub proste flatbready sałatka z natki pietruszki z sosem tahini (zamiast orzeszków pinii mogą(...)orzeszkami pinii. Hummus możesz przechowywać 2-3 dni w lodówce w szczelnym pojemniku lub przykryty folią spożywczą, ponieważ obsycha na wierzchu. Zielony hummus ze szpinakiem i serem feta Składniki: 200 g ugotowanej ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej samodzielnie*) 2 łyżki wody z puszki po ciecierzycy lub z gotowania ciecierzycy 125 g (1 torebka) szpinaku baby 1 duży ząbek
Chilli Czosnek i Oliwamakaronem i brokułem. Może stanowić samodzielne danie idealnie nadaje się na kolację lub lekki obiad . Będziemy potrzebować : 300 g makaronu kokardki 1 brokuł (około 500 g) 1 opakowanie sera feta (270 g) 1 pęczek szczypiorku 1 mały pęczek natki pietruszki na sos : 3 łyżki kopiaste majonezu (100 g) 3 łyżki kopiaste jogurtu naturalnego (100 g) 1 łyżka octu winnego(...)jabłkowego mała szczypta soli pieprz Link do filmu z przygotowania : Sałatka z serem feta i makaronem https://www.youtube.com/watch?v=vyPbVb2whjA Przygotowanie : Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu , ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia . Umyty brokuł dzielę na mniejsze kawałki . W garnku zagotowuję wodę z szczyptą cukru i soli . Do gotującej się wrzucam brokuł i od ponownego zagotowania wody gotuję
Uwaga Babcia Gotujetrochę żałuję, że nie zdecydowałam się na oryginalną wersję. Nic, na pewno nadarzy się okazja do powtórki. Oryginalny przepis podaję na końcu. Drożdżowe warkoczyki ze szpinakiem i serem feta Składniki na dwa spore warkoczyki: 300 g mąki pszennej chlebowej 300 g mąki manitoba 250 ml ciepłego mleka 100 ml wody 50 gr miekkiego(...)szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" 1 łyżka oliwy 1 średnia cebula biała, posiekane drobno 300g szpinaku baby 1 łyżka świeżych liści tymianku 1 łyżka drobno posiekanego świeżego rozmarynu 300 g przesianej mąki pszennej 80g przesianej mąki razowej 120g grubo tartego parmezanu 250gml maślanki 1 jajko 60g sera fety pokruszonego
Mia Cucina Sofietawięcej zieleni, witamin i witalności. Ostatnio serwuję sobie przedsmak wiosny w postaci zielonych sałatek. Dziś prosty przepis : Sałatka grecka, czyli smaczna sałatka ze świeżych warzyw, z serem feta i oliwkami. Przygotowanie 15 minut. Porcja dla 6 osób. Potrzebne nam będzie : 6 pomidorów, 1 papryka, 2 cebule, sałata, 50 g czarnych oliwek, 200 g fety(...)Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. is a post from: moda na bio The post Moje plany na wiosnę. Sałatka grecka z serem feta i oliwkami. appeared first on moda
MODA NA BIO