ząbki czosnku zielone i czarne oliwki 1 łyżeczka suszonego oregano listki bazylii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 2 melanzane 100 g di feta 100 g di pomodorini 1-2 spicchi d'aglio olive verdi e nere 1 cucchiaino di origano secco foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy(...)plaster bakłażana smarujemy olejem, oprószamy solą, pieprzem i grillujemy na patelni z dwóch stron. W międzyczasie pomidorki i oliwki przekrawamy na pół. Fetę rozdrabniamy widelcem, dodajemy 1-2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, mieszamy. Grillowane plastry bakłażana posypujemy fetą, układamy pomidorki, oliwki. Całość oprószamy suszonym oregano, solą, pieprzem i polewamy
La grande e la piccola cuocai wyszło bardzo smacznie. A Wy z jakimi dodatkami przyrządzicie swoje kotleciki? Składniki: – 2 jajka – pół marchewki (około 50g) – 50g świeżego szpinaku – 50g sera feta – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czubryca żółta, papryka słodka wędzona, pieprz) – garść drobno posiekanego koperku Marchewkę pokroić w bardzo drobną kostkę, szpinak posiekać(...)nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Mieszankę wykładać łyżką, formując małe kotleciki. Z podanych składników wyszło 5 sztuk. Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką i serem feta w formie kotlecików Jajecznica ze szpinakiem marchewką
Smaki ArmineSałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta czyli coś dla miłośników sałatek Smaczna sałatka z selerem naciowym, który świetnie podkreśla smak sałatki, dodaje jej odrobinę ostrości i niezwykłego aromatu. Całość świetnie się komponuje i rewelacyjnie smakuje, a dodatkowo sałatka jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu Polecam Przepis(...)jedną miskę dania Sałatka z pomidorami, selerem naciowym i serem feta SKŁADNIKI: 4 pomidory 1/2 selera naciowego 1 cebula czerwona 250 g sera feta pieprz czarny mielony 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego PRZYGOTOWANIE: Pomidory opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę. Pokrojone pomidory przełożyć do miski. Seler naciowy opłukać, osuszyć
WSZYSTKO SMACZNEzależności od wielkości, polecam użycie mniejszych okazów). Gotowe buraki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Sałatka: Rukolę układamy na talerzu, dodajemy pokrojone buraczki i ogórka, posypujemy pokruszoną fetą. W miseczce energicznie mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Gotowym polewamy sałatkę tuż przed podaniem. Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka(...)prostym winegretem. Taka prosta sałatka to doskonałe samodzielne, wegetariańskie danie, ale także przystawka, kolacja czy dodatek do obiadu :) Warto jej spróbować! [foodiepress] [hide] Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - przepis Sałatka z pieczonym burakiem, rukolą i fetą - doskonała zarówno jako samodzielne, lekkie danie, przystawka, ale także dodatek do obiadu. Pycha! Składniki: Pieczone buraki: buraki - 2-3 większe oliwa
Pogotujmy.plwysmarowanej olejem (około 1/2 łyżki) misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto w tym czasie powinno podwoić objętość. DIP Z FETĄ I POMIDORAMI: W międzyczasie przygotować dip. Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Sery: mozzarella i żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Fetę odsączyć z zalewy(...)wyrośnięcia, na 15 - 30 minut. Po tym czasie z naczynia do zapiekania wyjąć miseczkę znajdującą się na jego środku i w jej miejsce wsypać połowę pokruszonego sera feta, fetę oprószyć pozostałym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki). Na fetę z czosnkiem wyłożyć przyprawione pomidory (nadmiar soku odlać przed położeniem na fetę), następnie pomidory posypać pozostałą fetą oraz startymi serami
Gospodyni MiejskaAlmette sałata INGREDIENTS: Pancakes: 1 cup wholewheat flour 1-2 eggs 1 cup milk sparkling water frying oil Spinach filling: 1 package of spinach (450 g frozen) 1 package feta cheese (270 g) 1 medium onion 2-3 cloves garlic frying oil Salmon filling: 300 g smoked salmon type natural cheese Philadelphia fresh salad Najpierw ciasto – wszystkie składniki(...)ciasto wyschnie z wierzchu i zarumieni się od spodu przewracamy naleśnika na drugą stronę. Usmażone naleśniki układamy jeden na drugim na dużym talerzu. Teraz farsz szpinakowy. Cebulę kroimy drobno, fetę za to w dość sporą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, szklimy, dorzucamy szpinak, gdy woda prawie odparuje dorzucamy fetę i czosnek. Smażymy mieszając aż feta się rozsypie
Martyna CooksSAŁATKA ARBUZ FETA / WATERMELON & FETA SALAD Ostatnie powiewy lata już za nami, warto je wspomnieć póki jeszcze pamiętamy te upały i skusić się na jedną z najprostszych do wykonania sałatek – „arbuz feta”. Sałatka składa się z, dosłownie, dwóch składników i jest obłędna zarówno w smaku jak i w prostocie wykonania! Last days(...)good idea to recall them when the memory of the heat is still bright and try one of simplest salads ever – „watermelon feta”. It has, literally, two ingredients and it’s amazing both in taste and has the easiest way of making it! SKŁADNIKI (4 porcje): 1,3 kg arbuza (pół małego) 200 g sera
Martyna Cooksakurat nie jest nawet moim wymysłem, a świetnego Nigella Slatera. Jednak powiedzmy sobie, że taki dip do o wiele elegantsza wersja tej koncepcji :) Jeżeli wolicie smaki delikatniejsze, możecie połowę fety zastąpić ricottą, ale ja jednak gorąco namawiam Was do wypróbowania wersji oryginalnej. Dip serowy bardzo dobrze skomponuje się z piwem, a także przeróżnymi dodatkami: warzywami pokrojonymi w paseczki(...)ulubione warzywa, np. burak, batat, seler, marchewka, pietruszka, pasternak olej sól morska * * Jeżeli robisz chipsy do dipu serowego, dodaj tylko odrobinę soli lub nie sól ich w ogóle, ponieważ feta jest wystarczająco słona. Przygotowanie: Wybrane warzywa wyszoruj pod wodą, ale ich nie obieraj. Przy pomocy mandoliny, obieraczki do warzyw czy robota kuchennego, pokrój je na bardzo cienkie plasterki. Umieść
Chilli Czosnek i Oliwaprzekładane plastrami mozzarelli (takie 'buraczane caprese'), podane z pestkami słonecznika, dyni i glassą balsamiczną. Innym razem, w restauracji greckiej, zamówiłam sałatkę z marynowanych buraczków, z roszponką i smażonymi kuleczkami fety - pycha! Jak widzicie, buraczki również bardzo lubią się z serami i w zależności, czy wykorzystamy mozzarellę, fetę, czy np. ser kozi, możemy odbyć kulinarną podróż do różnych krajów południowej(...)miski, polej oliwą, octem/glassą balsamiczną i dopraw solą. Wymieszaj. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i ponownie wymieszaj. Rozłóż na talerze i posyp z wierzch pokruszoną fetą. Staraj się nie mieszać fety z burakami, ponieważ barwi nie od nich na różowo. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco
Chilli Czosnek i Oliwatakże. Przepis z najnowszego KUKBUKa. Innymi słowy Mięcho rządzi a ww dwumiesięcznik obfituje w fajne przepisy :) 4 buraki pół cebulki 1 ząbek czosnku 200 g wołowiny, zmielonej 100 g fety sól, pieprz
Dzieje kuchennej Wiewiórypolewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne. Składniki: garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy na pół 1/2 awokado, kroimy w kostkę garść prażonych pestek słonecznika oliwa z oliwek Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy ze sobą
Mango PapajaPlacki z cukinii to szybki obiad dla dzieci i dorosłych. Są łatwe w przygotowaniu, delikatne w smaku, można je dowolnie modyfikować przez dodatki np boczek, paprykę, suszone pomidory, fetę czy zioła. Do tego do sos jogurtowy i lekki, letni obiad gotowy. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikKotlety nadziewane orzechową fetą to jedno z moich ulubionych (ostatnimi czasy) dań. Najbardziej smakują mi na zimno, pokrojone na kanapkę, ale sprawdzą się też w sosie z makaronem. Jeżeli masz dość zwykłych mielonych, "podrasuj" je moim sposobem :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach
Przepisy AleksandrySałatka z piersią kurczaka, serem feta i roszponką Składniki wystarczą na przygotowanie dwóch dosyć sporych porcji. Będzie idealna na drugie śniadanie do pracy. Ja zjadłam ją sobie w ramach lekkiego obiadu :) Sałatkę podałam z jogurtowym dressingiem, ale jeśli nie lubisz jogurtu naturalnego, możesz spokojnie polać ją np. odrobiną oliwy z oliwek. Podałam również z jajkiem na twardo, choć
Kraina Tysiąca Smakówznajomych, na tyle mi zasmakowały, iż postanowiłam przygotować swoją wersję. Wersję na zasadzie, spójrz do lodówki, zobacz co w niej jest :-). Okazało się, że jest kalafior Romanesco, gruszki, trochę fety. Tak oto powstała pyszna tarta, którą z miłą chęcią Wam polecam! Zamiast kalafiora można użyć brokuła, są podobne w smaku i równie zielone. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeść