sery, to od razu pomyślałam: feta , graviera , halloumi . Są to moje 3 ulubione sery, które mogłabym jeść na okrągło. Najpierw chciałam napisać post na temat fety, bo co nieco wiem na jej temat i nieraz pomagałam mojej teściowej w produkcji tegoż sera. Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery(...)TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału. @grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊 Tak więc feta jak dla mnie to odpada. Graviery (pysznego twardego sera produkowanego wyłącznie na Krecie) też w Polsce nie dostanę, a ten 2 kilogramowy
Rita creativesery, to od razu pomyślałam: feta , graviera , halloumi . Są to moje 3 ulubione sery, które mogłabym jeść na okrągło. Najpierw chciałam napisać post na temat fety, bo co nieco wiem na jej temat i nieraz pomagałam mojej teściowej w produkcji tegoż sera. Ale fety w Polsce nie ma, w sklepach sprzedawane są tylko sery(...)TYPU feta'' i nijak się mają do oryginału. @grecki-bazar-ewy też sama produkuje fetę, więc jestem więcej niż pewna, że właśnie na jej temat Ewa napisze post konkursowy 😊 Tak więc feta jak dla mnie to odpada. Graviery (pysznego twardego sera produkowanego wyłącznie na Krecie) też w Polsce nie dostanę, a ten 2 kilogramowy
RITA food channelwiedząc to, rozpalały grilla dużo wcześniej zanim wszyscy będą głodni:) Warzywa najpierw obtaczam w oliwie z dodatkiem przypraw, następnie grilluję, po ostygnięciu kroję na mniejsze kawałki, dodaję sałatę, kawałki fety i sos na bazie oliwy, soku z cytryny z mielonymi orzechami włoskimi, czosnkiem i natką pietruszki. Na potrzeby zdjęcia ułożyłam wszystko ładnie na talerzyku ale w rzeczywistości wszystko mieszam(...)misce – niestety nie wygląda to potem zbyt pięknie, ale sos pokrywa wszystko, feta się kruszy i oblepia warzywa i wszyskie aromaty się mieszają. Sałatka jest wyjątkowa pod względem smaków – grillowane na ogniu warzywa mają swój niepowtarzalny aromat, a pietruszkowo – orzechowy sos dopełnia całość. A wiecie co jest w sałatce najlepsze? Grillowana cebula! słodkawa, opalona ogniem, przepyszna
Cooking for Emilyawokado i fety To moja druga wersja pasty z awokado, nieco inna, bo do tej nie dodałam jajek, ale za to wyrazistego w smaku sera typu feta. Awokado często bywa nazywane owocem alfabetu, ponieważ zawiera niemal wszystkie witaminy a dodatkowo kwas foliowy, kwas pantotenowy i bardzo wiele potasu, miedzi i błonnika. Bardzo korzystne(...)mnie w towarzystwie świeżego domowego pieczywa lub słonych przekąsek takich jak krakersy lub talarki pasta znika natychmiast. Wypróbujcie:) Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety: 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku z cytryny, pół opakowania sera feta (135g), 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku, 8 liści bazylii, 1/3 łyżeczki białego pieprzu. Sposób
Gotuj Się Kto Możedyni (ok. 20g) 5 łyżeczek oleju z zalewy pomidorów 2 łyżeczki miodu lipowego 2 łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami – Wykonanie: Sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić również na mniejsze kawałki. Ser feta pokroić w kostkę. Przygotować sos: 5 łyżeczek oleju z zalewy(...)pomidorów wymieszać z miodem i sokiem z cytryny. Do jednej miski wrzucić sałatę lodową, roszponkę, pokrojone pomidory oraz ser feta, posypać pestkami dyni, a na koniec (tuż przed podaniem) polać wcześniej przygotowanym sosem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Sałatka z fetą i suszonymi pomidorami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeświeżą cebulką zieloną. Prezentowało się i smakowało naprawdę wyśmienicie. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Schabowe z serem feta i sosem pomidorowo-paprykowym Składniki. 6 schabowym o grubości jednego centymetra każdy 100 ml mleka 2 jaja 4 łyżki mąki pszennej 3/4 kubka bułki tartej olej słonecznikowy bądź smalec(...)smażenia 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 5 dkg sera feta (bez laktozy) pęczek zielonej cebulki Sos: 1 duży pomidor 2 średnie papryki (może być mix różnych papryk) 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka soli 50 ml wody Przygotowanie. Schabowe robić nacinakiem do mięsa, zalać szklanką mleka i moczyć tak najlepiej przez całą noc. Schabowe wyjąć
mecookstymianek. Proste i pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki Przygotowanie Wskazówki Składniki: 20 dkg sera feta 10 dkg cebuli 1 łyżka tymianku 2 łyżki oliwy do smażenia szczypta białego pieprzu Ciasto: 50 dkg mąki 4 żółtka 1 szklanka mleka 10 dkg margaryny lub masła(...)połowę. W czasie gdy ciasto wyrasta, cebulę pokroić w krążki. Na patelnię wlać oliwę. Na małym ogniu zrumienić na niej cebulę. Do cebuli dodać szczyptę białego pieprzu. Ser feta rozdrobnić widelcem. Gdy ciasto jest już wyrośnięte, wyłożyć je na stolnicę. Rozwałkować na grubość jednego centymetra. Szklanką wycinać w nim krążki. Na środku każdego z krążków delikatnie palcami zrobić wgniecenie
mecookswypróbowania. Smacznego! **** L'insalata di patate è una soluzione ideale per gli amanti dei tipici sapori mediterranei . L'insalata viene realizzata con pomodori secchi, capperi, olive nere, feta e con l'aggiunta di una salsa a base di erbe fresche. Buon appetito! SKŁADNIKI 400 g ziemniak ó w 50 g czarnych oliwek 50 g suszonych pomidorów(...)fety 1 ząbek czosnku 1 czerwona cebula 1-2 łyżki kaparów s ó l, pieprz suszone oregano natka pietruszki bazylia oliwa extravergine d'oliva **** INGREDIENTI 400 g di patate 50 g di olive nere 50 g di pomodori secchi 50 g di feta 1 cipolla rossa 1 spicchio d'aglio 1-2 cucchiai di capperi sale, pepe
La grande e la piccola cuocajednak wiąż wymaga nieco więcej czasu niż zazwyczaj mamy go do dyspozycji rano. Omlet z papryką, pomidorami i fetą 2015-01-27 10:44:30 Kolorowe, lekkie i szybkie danie nawiązujące do tradycji wschodnich regionów Morza Śródziemnego. Dla entuzjastów fety i pity, aczkolwiek najbardziej charakterystyczną nutą jest niemożliwy do pomylenia z czymś innym aromat kminu rzymskiego. Zapisz przepis Drukuj(...)Składniki (dla 2 osób) 3 duże (L) jajka 100g fety 1/2 średniej czerwonej papryki 1/2 średniej zielonej papryki 2 nieduże pomidory dolna i środkowa część szczypioru z 1 cebuli dymki 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego lub rozbitego w moździerzu kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól i czarny świeżo mielony pieprz w ilości do smaku
Kulinarna PokusaSmaczny i niedrogi obiad lub kolacja dla całej rodziny. Zapiekanka z ziemniaków ze szpinakiem i serem feta. Proste i naprawdę szybkie danie, którego samo przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 10-15 minut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć(...)tymianek, troszkę soli, pieprz. Zamieszaj i odparuj wodę. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj pokruszoną fetę (100 g) i zalej całość roztrzepanymi w śmietance jajkami. Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż połowę ziemniaków, na to wyłóż masę szpinakowo-serowo-jajeczną, pokrusz jeszcze trochę fety (50 g) po całości i ułóż pozostałe ziemniaki. Zapiekankę piecz przez około
Słodko-Słony Świat Ilonywersję przygotowałem i polecam. Do przygotowania sałatki użyłem: 1 dużego ogórka, 3 średnich pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 białej cebuli (można zastąpić czerwoną), 1 ząbka czosnku, 150 gram sera feta, 50 gram oliwek czarnych, 50 gram oliwek zielonych, 1 cytryny, suszonego oregano, oliwy z oliwek extra virgin. W przypadku wszystkich dań opartych na świeżych produktach, a moim zdaniem(...)produktów. Do przygotowania sałatki użyłem naprawdę świeżych i naprawdę wysokiej jakości warzyw, bardzo dobrej oliwy z oliwek, wysokiej jakości oliwek z pestkami. Nade wszystko nie warto oszczędzać na serze feta - wszelkie produkty fetopodobne, to jest serki "typu feta" absolutnie nie nadają się do przygotowania dobrej sałatki greckiej, gdyż nawet nie przypominają w smaku prawdziwego sera feta
Wyprawy kulinarnePost Conchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeDalej jestem u mamy :) Bardzo mi tu dobrze i robi mi się przykro na myśl o powrocie do pustego domu oddalonego o 2000 km. Mam szczęście
Przepisy Aleksandry( Recipe in English ) Nie jest to tradycyjny przepis na souvlaki, ale moja wersja tego dania. Możecie podać danie z sosem tzatziki, ale nie jest konieczne. Według
Przepisy AleksandrySałatka warstwowa przygotowana na bazie brokułów, pomidorów, jajek, fety i kukurydzy. Dwie ostatnie warstwy (jajka i feta) są dosyć zbliżone kolorystycznie. Myślę, że któryś z tych składników można rozłożyć np na warstwie pomidorów, choć to tylko drobna sugestia;) Nam sałatka bardzo smakowała. 2 średniej wielkości brokuły 5 jajek 3 pomidory malinowe puszka kukurydzy ser feta – około(...)studzimy. Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w dużą kostkę. Sparzone, pozbawione skórki pomidory kroimy w kostkę (gniazda nasienne usuwamy). Kukurydzę osączamy z zalewy. Ser feta kroimy w kostkę. Majonez (3-4 łyżki) łączymy z jogurtem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę i roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na dnie szklanej salaterki umieszczamy połowę
Smaki Na Talerzu