feta - 6903 przepisów (strona:10/461)

Sakiewki z karmelizowaną marchewką, fetą i ziołami 170

wydostania z lodówkowych otchłani. I nagle pstryk! Pełno żółtych, jaskrawych iskierek zamigotało w mojej głowie, kiedy w międzyczasie błądzenia, mój wzrok padł na marchewki. Oto i ciasto francuskie i feta wymykają się z lodówki, za nimi podążają słoneczne marchewki i pęczki świeżych ziół. Tak właśnie powstały pyszne, maślane sakiewki pełnie słodkich, karmelizowanych w miodzie i soku z pomarańczy marchewek(...)świeżych ziół i słonej fety :) Do tego mały, a jednak wyrazisty akcent w postaci ziaren czarnuszki na samym wierchu. Te maleńkie, czarne ziarenka mają w sobie tyle wspaniałych dla naszego zdrowia i organizmu właściwości, że już w Starożytności były nazywane złotem faraonów! Ich kolor i smak bardzo ciągną w stronę wiosny, której tak wszyscy już wypatrujemy, a która dopiero

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Twarożek z fetą i rozmarynem 165

Zobacz mój film z przygotowania twarożku Składniki – Twarożek z fetą i rozmarynem 150 g mielonego twarogu lub serka bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek suszonych pomidorów – o taki jak tutaj 2 bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem(...)tego wciskamy świeży sok z limonki. Dodajemy następnie pieprz i sól według upodobań. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeśli nasza twarożek jest lejący dodajmy jeszcze trochę fety. Masło rozpuszczamy na patelni, na którą po chwili wrzucamy bagietki rozkrojone na kanapki. Na tak opiekane kanapki smarujemy nasz twaróg i kładziemy pół pomidora suszonego. Nasz twaróg możemy także podawać

Kuchennyviral.pl
Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 162

trwało, trwa i trwać będzie. Feta (nowogr. Φέτα – „plaster”) – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce z czarnuszką. Składniki na 12 szt.: - 400 g greckiej fety (2 opakowania(...)każde po 200 g) - 1 jajko + 2 łyżeczki zimnej wody - bułka tarta (może być panko) - mąka tortowa - czarnuszka - olej rzepakowy Z dwóch opakowań fety otrzymamy 12 paluszków, więc kroimy na 12 równych porcji. Do bułki tartej wsypujemy 2 łyżeczki czarnuszki – mieszamy. Jajko rozkłócimy z wodą. Do woreczka wsypujemy 2 łyżki mąki tortowej. Pokrojoną fetę panierujemy kolejno – w mące, jajku

mojewypiekiinietylko
Sałatka z brokułem, fetą i pomidorami 429

wszystkich miłośników brokułów i nie tylko :) Składniki: 1 mały brokuł 2 pomidory 1 kostka fety garść słonecznika Sos: majonez jogurt naturalny 2 ząbki czosnku sól, pieprz odrobina cukru Sposób przygotowania: 1. Brokuła podzielonego na różyczki gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru. Studzimy. 2. Fetę kroimy w kostkę. 3. Umyte pomidory kroimy w półplasterki. 4. Ziarna(...)słonecznika prażymy na suchej patelni. 5. Składniki sosu mieszamy (proporcje wedle smaku). 6. Na półmisku układamy warstwami: brokuł, feta, pomidory, całość polewamy sosem i posypujemy słonecznikiem. Prosto, szybko i smacznie - czego chcieć więcej od letnich sałatek :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka brokułowa z szynką i domową fetą 285

Bardzo lubię połączenie brokułów z serem typu feta. Zapraszam dziś na fajną szybką sałatkę z domową wersją tego sera. Przepis na ser można znaleźć tutaj: KLIK . Składniki: 1 mały brokuł 15-20 dag szynki w plasterkach 15 dag domowej fety Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku odrobina soli(...)cukru do smaku Sposób przygotowania: 1. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru na półtwardo. Przelać zimną wodą. Ostudzić. 2. Szynkę pokroić w kosteczkę, fetę pokruszyć. Przygotować sos. 3. Brokuły, ser i szynkę wymieszać, dodać sos i jeszcze raz całość zamieszać. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kabaczek zapiekany z mięsem i fetą 167

młody" z delikatną skórką. Jeśli jest lekko zdrewniała czy łykowata, wtedy wystarczy ją cieniutko obrać.  Składniki: kabaczki , mięso mielone , odrobina oleju do obsmażenia mięsa , odrobina koncentratu pomidorowego , ser feta , sól , pieprz , zioła prowansalskie , cebula , czosnek , świeży tymianek - opcjonalnie, pomidor . Kabaczki umyć, przekroić wzdłuż i wydrążyć z pestek. Jeśli skóra jest gruba i łykowata, wtedy należy ją cienko zdjąć(...)mięso mielone i lekko podsmażyć dodając sól i przyprawy do smaku. Połowę podsmażonego mięsa nałożyć do kabaczków, na nie plastry pomidora. Na pomidory resztę mięsa, a na górę pokruszoną fetę. Nafaszerowane kabaczki zapiekać pod przykryciem w temperaturze 160-170 stopni przez około 45 minut. Podawać z sosem czosnkowym przygotowanym ze śmietany, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi ze szpinakiem i fetą - czyli zdrowo zielono 224

babcią z blatem obsypanym mąką. Dziś lepie pierogi z moimi córkami jedna wykrawa a druga smaruję cała kuchnię mąką :) Królem pieroga dziś jest nadzienie szpinak w towarzystwie fety. SKŁADNIKI: ok 40 pierogów - mąka pszenna 0,5 kg - jajko 1szt - niecała szklana ciepłej wody - szpinak świeży lub mrożony pół paczki - czosnek 1 ząbek - masło kostkę - śmietana 12% 100ml  - sól(...)świeżo zmielony pieprz - feta pół paczki - szalotka 1 szt SPOSÓB WYKONANIA - mąkę przesiewam do miski dodaję szczyptę soli robię dołek wbijam jajko i wlewam wodę wyrabiam elastyczne ciastko(gdy ciasto jest za suche dodajemy jeszcze odrobinę wody) - tak wyrobione ciasto owijam folią i daję mu odpocząć ok 20 min - w tym czasie rozpuszczam pół kostki masła na patelni

Basia w kuchni
Faszerowane kwiaty cukinii miętą, tymiankiem oraz fetą 206

więc uczta dla mojego podniebienia trochę potrwa :). W smaku są bardzo delikatne a młodziutka cukinia lekko słodko rozpływa się w ustach. Tym razem kwity cukinii zrobiłam z farszem z fety, mięty oraz tymianku upieczone  w towarzystwie czosnku oraz czarnuszki. Zapach wydobywający się z piekarnika podczas pieczenia - bezcenny! Warto choć raz wypróbować upiec faszerowane kwiaty cukinii tym bardziej(...)łyżki  sól różowa odrobinę czosnek 3-4 ząbki czarnuszka wedle uznania (można pominąć ja ją uwielbiam ) SPOSÓB WYKONANIA : - kwiaty cukinii myjemy delikatnie i osuszamy - przygotujemy nadzienie fetę rozgnieciemy widelcem dodajemy porwaną na drobno miętę oraz świeży tymianek oderwany od gałązki. Doprawiamy cytrynowym pieprzem. - kwity cukinii delikatnie nadziewamy naszym farszem - układamy w naczyniu żaroodpornym polewając oliwą - w naczyniu układamy ząbki

Basia w kuchni
Babeczki z fetą i cukinią 303

Babeczki z fetą i cukinią Połączenie cukinii i fety to kombinacja rodem z śródziemnomorskich sałatek - świetnie pasują do nich oliwki i świeże, chrupiące pieczywo. Alternatywną odsłoną tych słonecznych klimatów mogą być wytrawne babeczki. Składniki bez trudu znajdziecie w każdym sklepie, jeśli macie więc ochotę zaskoczyć swoich gości nową przystawką/przekąską babeczki z cukinią nadadzą się(...)łyżeczka skórki z cytryny Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajka i oliwę z oliwek i dokładnie mieszamy. Cukinię myjemy i trzemy na grubych oczkach na tarce. Fetę kruszymy lub kroimy w kostkę. Ocieramy skórkę z cytryny. Wszystkie składniki dodajemy do masy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Foremki smarujemy oliwą z oliwek i wysypujemy bułką tartą. Wypełniamy foremki

Ciastkozercy
Tilapia z quinoa, fetą i ogórkiem 195

Zdrowy i pyszny posiłek... Delikatna w smaku tilapia i sałatka z komosy ryżowej, sera fety, zielonego ogórka i koperku. Przepis ze strony Marthy Steward. Składniki dla 4 osób: szklanka kaszy quinoa sól, pieprz świeżo mielone 3 łyżeczki oliwy 3/4 łyżeczki mielonej papryki 4 filety tilapii ogórek zielony 1/3 szklanki posiekanego świeżego kopru 1/3 szklanki pokruszonego sera feta(...)wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż woda wyparuje. Ogórka pokroić w kostkę. Przełożyć quinoa do miski i wystudzić (około 5 minut). Dodać ogórka, ser feta, łyżeczkę oliwy i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i całość wymieszać. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Tilapię przyprawić solą i pieprzem, posypać papryką. Smażyć około

wyzwania kuchenne
Sałatka z kurczakiem, fetą i słonecznikiem 1541

patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:). Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze części. Ogórka kroimy w pół-plasterki, cebulę w piórka, paprykę w paski a ser feta w kostkę. Szczypiorek siekamy. Słonecznik prażymy chwilę na suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu(...)posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Sałatka z pszenicy farro z pieczonymi warzywami i fetą 194

godz. Składniki: 3 buraki 2 duże marchewki 1/4 małej dyni, np. hokkaido 1 łyżka oliwy  sól, pieprz 200 g pszenicy farro (lub innej kaszy) 100 g sera feta sos: 2 łyżki oliwy, 2 łyżki octu balsamicznego, listy z 2 gałązek tymianku, sól, pieprz Przygotowanie: Płaskurkę lub inną kaszę wypłucz, zalej zimną wodą, lekko posól i gotuj do miękkości(...)zależy Wam, aby pozostałe warzywa nie przejęły ich koloru, upieczcie je w osobnym naczyniu.  Wymieszaj składniki sosu i polej nim ugotowaną kaszę. Dodaj upieczone warzywa i pokruszony ser feta. Delikatnie przemieszaj. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego! Przepis dodaję do Festiwalu Dyni zorganizowanym na blogu Bei: *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę

Chilli Czosnek i Oliwa
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 177

sobie to coś, że chce się je jeść i jeść :) Podane z surówką z młodej kapusty, przepis tutaj . Składniki: 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej, 1 ser feta (u mnie żółty), 1 cebula, 1/3 szklanki bułki tartej, 4 łyżki mleka, 1 jajko, 500 g mrożonego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, sól, pieprz.   Przygotowanie(...)patelni rozpuszczamy masło i dusimy pod przykryciem mrożony szpinak. Następnie dodajemy 1/2 fety oraz wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na minutkę. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, napęczniałą bułkę tartą, jajko oraz pieprz i sól. Mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, rozpłaszczamy je na dłoni i nakładamy farsz szpinakowy oraz słupek

Aga w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 258

feta i zielony szpinak ;-). Pyszne na ciepło i na zimno ! Naleśniki ze szpinakiem i fetą Składniki: Na naleśniki 3 jajka 200 g maki pszennej 300 ml wody 100 ml mleka 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 500 g świeżego szpinaku 200 g fety 5 ząbków czosnku sól, świeżo zmielony pieprz olej Wykonanie: Składniki ciasta na naleśniki miksujemy(...)rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, dodajemy posiekany czosnek. Szpinak powinien być al dente, więc smażymy go dosłownie kilka minut, żeby zmiękł. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżką farsz na naleśniki, zwijając je później w ruloniki lub składając na cztery, według gustu

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z fasolką szparagową i fetą 194

przepis, zrób zdjęcie,  zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Sałatka z fasolką szparagową i fetą Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny saszetka oleju kujawskiego ze smakiem z pomidorami, czosnkiem i bazylią sól(...)czosnek z  solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, olej kujawski i sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Tagliatelle z fetą i szpinakiem 162

blog jest na Zblogowani.pl , zapraszam - wszystkie przepisy z bloga w jednym miejscu, łatwe do przejrzenia :)  Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g szpinaku (tu: mrożony, rozdrobniony) 50 g sera typu feta (tu: Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 20 g (2 łyżki połamanych cienkich plasterków) błękitnego sera pleśniowego (tu: Lazur błękitny) - można dać więcej, będzie go wyraźniej czuć 20 g (garść(...)łyżeczka masła (5 g) Przygotowanie:  1. Rozmrożony szpinak podsmażamy na maśle. Solimy. Szatkujemy rukolę i dodajemy do szpinaku. 2. Do szpinaku dodajemy rozdrobniony na małe kawałki ser typu feta.   3. Mieszamy i rozgniatamy kawałeczki fety aż do momentu utworzenia jednolitej masy. 4. Dodajemy ser pleśniowy i mieszamy do rozpuszczenia. 5. W międzyczasie gotujemy makaron i gotowe

Malowane smakiem
Sałatka brokułowa z fetą i anansem 163

ananas, który stał w lodówce otwarty. Do tego kukurydza , sos i sałatka wyszła pyszna. Podaję dokładnie składniki. Czego potrzebujemy: 1 puszka kukurydzy 1 brokuł ugotowany cztery plastry ananasa ser feta 4 jajka sos czosnkowy z jogurtu , majonezu, czosnku , curry Wykonanie: Brokuł rozdzielamy na drobne różyczki, dodajemy kukurydzę , pokrojony ananas , jaka ugotowane ma twardo i pokrojone w większe kawałki(...)feta w kostkę. Robimy sos z 2 łyżek majonezu, jednej jogurtu naturalnego, do tego curry i czosnek granulowany. Trochę soli, pieprzu. Wszystko mieszamy. Sałatka gotowa  Smacznego

W kuchennym oknie Ewy
Faszerowana papryka mięsem, kaszą i fetą 275

Składniki: 6 papryk 500 g mięsa mielonego z łopatki 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 bułki 1 jajko 1 cebula 1 pomidor 1 puszka pomidorów krojonych 1 opakowanie sera feta sól pieprz ziołowy majeranek czosnek granulowany kilka plasterków sera żółtego Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie paprykę myjemy i obcinamy wierzch, wycinamy gniazda nasienne. Cebulkę kroimy(...)cebulka się zeszkli dodajemy do mięsa mielonego wraz z jajkiem, pomidorami z puszki i odciśniętą bułką. Ugotowaną i ostudzoną kaszę dodajemy do mięsa i przyprawiamy. Wszystko dobrze wyrabiamy. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do farszu. Lekko musimy wymieszać żeby ser się nie rozgniótł za bardzo. Paprykę nadziewamy farszem, układamy po plasterku pomidora i pieczemy

Olikowa kuchnia
Tartaletki z fetą, szynką parmeńską, ricottą i goudą 182

tartaletek. Jednak tak jak i te tradycyjne są małe i pyszne. Ze słonym nadzieniem. Polecam. Składniki: ciasto kruche, przepis tu:  klik  lub ciasto francuskie 50 gram sera feta dwa plasterki szynki parmeńskiej garść startej goudy dwie łyżeczki ricotty (ricotta świetnie w tym daniu sprawdza się jako osłabienie słoności sera fety i szynki parmeńskiej także jest niezbędna(...)pieprz świeże zioła do posypania na koniec Ciasto na tartę przygotowujemy jak w przepisie wyżej. Po upieczeniu w małych formach ciasta na tartaletki nakładamy na nie ser feta, szynkę parmeńską, ricottę, goudę i doprawiamy pieprzem oraz wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 10 minut. Gotowe. Zamiast ciasta kruchego można użyć gotowego ciasta francuskiego- znacznie mniej pracy. Mimo

Mango Papaja
Papryki faszerowane mięsem i Fetą 170

małych papryk ( wielkości średniego pomidora) 0,5 kg chudej łopatki bez kości ( kupiłam 60 dag bo ok. 10 dag odeszło przy krojeniu) 10 dag ryżu ( 1 woreczek) 48 kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony(...)skórkę cytrynową. Doprawić do smaku przyprawami. Z papryk odciąć górną część tzw. ,, czapeczki". Usunąć pestki , a z ,, czapeczki" wykroić zielony środek. Nadziewać papryki farszem wkładając w każdą 4 kostki Fety. Przykryć każdą ,,czapeczką" ( ja przypinam je wykałaczką ). Ułożyć w dużym garnku tak by stanowiły na dnie jedną warstwę. Zalać 4 szklankami wody. Dodać szczyptę soli .Wrzucić listek laurowy

Buniabaje w kuchni
Makaron ze szpinakiem i fetą 70

Makaron ze szpinakiem i serem feta jest prosty i szybki. Zawsze się znajdzie wystarczająco czasu, żeby przygotować sobie taki ciepły posiłek. Makaron ze szpinakiem i serem feta najlepiej doprawić na samym końcu, ponieważ feta jest słona i może trochę zmienić smak potrawy. Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta 450 g szpinaku mrożonego(...)sera feta 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia makaron (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Na patelnię wyłożyć szpinak, wlać olej, podsmażać, aż nadmiar wody wyparuje. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę fetę, wymieszać. Chwilę jeszcze trzymać na ogniu, żeby ser feta się podgrzał i lekko zmiękł. Doprawić solą i pieprzem do smaku

niecodziennikpary
Sałatka z grillowanej cukinii z fetą i suszonymi pomidorami 182

Pyszna sałatka dla miłośników grillowanej cukinii. Połączenie jej z fetą i suszonymi pomidorami i oprószenie chili okazało się strzałem w dziesiątkę - wypróbujcie -polecam taki mix smaków :) SKŁADNIKI 2 małe cukinie (ok.400g) 200g fety 75g suszonych pomidorów  z zalewy chili w proszku oliwa z oliwek sól, pieprz            PRZYGOTOWANIE Cukinie(...)kostkę,  i grillujemy na patelni grillowej na oliwie (możemy też przesmażyć na zwykłej patelni).  W międzyczasie solimy i pieprzymy. Zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia. Fetę kroimy w kostkę, suszone pomidory - na mniejsze kawałki. Oprószamy delikatnie chili. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Koreczki z cukinii z fetą i chili 172

chili - pyszna letnia przekąska :)   SKŁADNIKI                   1 średnia cukinia 200g sera feta oliwa z oliwek sól chili w proszku PRZYGOTOWANIE  Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy wzdłuż na cienkie(...)plasterki. Jeśli cukinia jest długa, możemy przekroić w połowie długości. Na patelni grillowej rozgrzewamy oliwę. Kładziemy plastry cukinii, solimy i grillujemy z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku.  Fetę kroimy w kostkę szerokości plastrów cukinii. Zawijamy ser w plasterki, spinamy wykałaczką i oprószamy papryką chili. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Wytrawna sałatka z arbuzem i serem feta 127

Orze\u017awiaj\u0105ca sa\u0142atka z zimnym arbuzem, przepyszna letnia propozycja.","image":"https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/05\/salatka-z-arbuzem-i-feta.jpg","recipeCategory":["Sa\u0142atki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["arbuz","arbuz i feta","feta","lekka sa\u0142atka","miodowy winegret","p\u0142atki migda\u0142\u00f3w","sa\u0142atka","sa\u0142atka z arbuzem"],"datePublished":"2020-05-06T19:58:27+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize(...)calories":"65 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 kg dojrza\u0142ego arbuzabez sk\u00f3rki, sch\u0142odzonego","150 g sera feta Favita","1 owoc granatu","50 g rukoli","gar\u015b\u0107 p\u0142atk\u00f3w migda\u0142\u00f3w","kilka listk\u00f3w \u015bwie\u017cej mi\u0119ty","MIODOWY WINEGRET","50 ml oliwy z pierwszego t\u0142oczenia","1 \u0142y\u017ceczka musztardysto\u0142owej","2 \u0142y

ProstePesto.pl
Tost z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce 101

gustu. Kwaskowa pasta z awokado i idealne jajko w koszulce, z cudownie płynącym i rozlewającym się żółtkiem to coś fantastycznego! Zdecydowanie polecam! Tost z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce Składniki na 2 porcje:  1 duże awokado około 50g sera feta szczypta płatków chilli sok z połowy cytryny 2 jajka łyżka octu 2 kromki(...)dobrej jakości chleba (najlepiej na zakwasie) sól, pieprz Jak zrobić tosty z pastą z awokado i fety i jajkiem w koszulce?  Przygotowanie pasty z awokado i fety: Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, a połówki awokado wydrążyć ze skórki. Awokado przełożyć do miski i rozgnieść widelcem z pokruszoną fetą, skropić sokiem z cytryny, dodać płatki chilli

Codzienne Gotowanie
Idealne na wiosnę roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta 144

danie roladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest już znany naszym Czytelnikom. Przepyszne połączenie Szpinak, ser feta i mięso – takie połączenie kolorystyczne, a przede wszystkim smakowe, po prostu jest doskonałe. W dodatku to danie świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Agata radzi, żeby pominąć panierkę(...)upiec roladki w piekarniku, jeśli zależy nam na utrzymaniu diety. Przygotowując roladki, nie nadużywajmy soli, ponieważ ser feta, który wykorzystujemy do przygotowania nadzienia, jest serem bardzo słonym i zapewni już w znacznym stopniu naszemu daniu słony posmak. Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka

KulinarneImpresje.pl
Makaron ze szpinakiem i serem feta 163

Makaron ze szpinakiem z dodatkiem sera feta i orzeszków pini wyszedł mi fantastyczny. Makaron ze szpinakiem i serem feta Ten makaron tak bardzo posmakował mojemu chłopakowi, że jadł go przez trzy dni z rzędu Fakt, narobiłam makaronu jak dla małej armii na kilka dni więc ktoś go musiał zjeść Bardzo proste danie i banalne do przygotowania. Fajnym dodatkiem(...)przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz na Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na makaron ze szpinakiem i serem feta. 450 gr mrożonego szpinaku 3 duże ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka soli 150 gr sera feta (bez laktozy) 1/8 łyżeczki białego pieprzu opakowanie makaronu muszelki

mecooks
10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y 11322

sera pleśniowego Przygotowanie: Kurczaka posypać przyprawą i podsmażyć na oleju. Na tortillę włożyć sałatę, plastry gruszki oraz pokrojonego w paski kurczaka i ser feta. Całość posypać posiekanymi orzechami i zawinąć w rulon. Gotowe w 15 minut.   Tortilla z łososiem, serkiem i rukolą Czas wykonania: 5 min Ilość(...)wyłożyć plasterki szynki, paprykę pokrojoną w paseczki i sałatę. Całość zawinąć w rulon i gotowe.   Sałatka do pudełka : Grecka sałatka z serem feta i sosem ziołowym Czas wykonania: 5 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 30 g sera feta 6 sztuk pomidorków koktajlowych kilka zielonych oliwek 30 g mix sałat

KuchniaWeDwoje.pl
Kolorowy makaron ze szpinakiem w sosie pieczarkowym 138

szpinakiem. No super! A jak szpinak to i czosnek przecież! Dużo! Nie zapominać o cebuli! No tak, tak, nie zapominać! :) I nagle Karolina wyskakuje: i ser feta! Feta? No feta! A feta pasuje do pieczarek? W sumie skąd mogę wiedzieć, okaże się jak zrobię ten makaron :) W sumie to ciekawe zagadnienie: czy ser feta zgra(...)dolewamy śmietanę. Ile kto lubi, ale tak pewnie około szklanki. Fetę kroimy w kostkę, dorzucamy do reszty, dusimy/smażymy jeszcze ze 2-3 minuty i gotowe :) Oczywiście gotujemy jeszcze makaron. U mnie to był trzykolorowy makaron ze szpinakiem i pomidorami formy Goliard. Okazało się, że połączenie fety z pieczarkami było rewelacyjne! W sumie jak twierdzi Karolina: feta pasuje

Marder&Marder Manufacture
Jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchewką 182

świeżo mielony pieprz szczypiorek 3 łyżki majonezu 4 łyżki naturalnego jogurtu.  Jajka przekrawamy na połówki i wydrążamy żółtka, które mieszamy na gładką masę z ugotowaną marchewką, fetą oraz majonezem i pastą paprykową. Doprawiamy pieprzem. Wypełniamy białka. Pomidorki suszone drobno siekamy i układamy na wierzch każdego jajka. Z majonezu i jogurtu robimy sos do polania jajek. Dekorujemy szczypiorkiem(...)jajka faszerowane suszonymi pomidorami, fetą i marchwią

Bon Appetit Małgorzaty
Sałata karbowana z fetą, tuńczykiem i oliwkami 212

Fajna propozycja na lekki obiad lub kolację. Przepis znalazłam na stronie rondelek . Składniki: 1 sałata karbowana 1 opakowanie sera typu feta 1 puszka tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) oliwki zielone lub czarne 1 mała cebula szczypta cukru szczypta soli odrobina soku z cytryny 2 łyżki oleju lub oliwy (jeśli używamy tuńczyka w oleju może być olej(...)puszki) Sposób przygotowania: 1. Sałatę bardzo (!) dokładnie płuczemy i rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dodajemy do sałąty. 3. Cebulkę drobno siekamy. 4. Ser feta kroimy w kostkę. 5. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy ze sobą, dodajemy oliwki i doprawiamy do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i olejem. Mieszamy. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
KASZA JAGLANA Z AROMATYCZNĄ DYNIĄ, CIECIORKĄ, FETĄ I PIETRUSZKĄ 186

szklanka kaszy jaglanej 3 szklanki wody 1 łyżka oleju do gotowania kaszy 1/3 łyżeczki soli do osolenia kaszy 1 mała dynia Hokkaido 1 puszka cieciorki 80-100 g sera feta papryka chili w płatkach 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu 4 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki siekanej natki pietruszki sól świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE: Kaszę jaglaną wsyp(...)dokładnie na blasze i wstaw do pierkarnika. Piecz dynię około 20-25 minut , aż będzie miękka. Na talerz wyłóż ciepłą kaszę, posyp upieczoną dynią, odcedzoną z zalewy cieciorką, pokruszoną fetą i siekaną natką pietruszki. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Bułki ze szpinakiem i fetą 125

mleka , ćwierć kostki masła lub margaryny, ćwierć łyżeczki soli , łyżka cukru , opakowanie świeżego szpinaku (chyba ok. 400 g ;) ), 4 spore ząbki czosnku , 2 - 3 łyżki oliwy do smażenia, ser feta , sól , pieprz , gałka muszkatołowa do smaku. Szpinak opłukać i osuszyć. Czosnek obrać i posiekać. Patelnię rozgrzać, wlać oliwę i zeszklić na niej czosnek. Na to wyłożyć szpinak(...)Ciasto odstawić pod przykryciem. Jak podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra, wykrawać prostokąty.  Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około

Codzienna kuchnia niecodzienna
MAKARONOWE MUSZELKI ZE SZPINAKIEM I FETĄ. 3976

całkowicie zgodni. No, może prawie całkowicie. MUSZLE MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I FETĄ. 4 porcje ok. 20-25 mniejszych muszli makaronowych żytnich 450g mrożonego szpinaku 150-200g sera typu feta 1 mała cebula  2-3 ząbki czosnku pieprz świeżo mielony gałka muszkatołowa słodka mielona papryka ulubione zioła: oregano, bazylia, itd. olej do smażenia Makaron gotujemy w osolonej wodzie(...)zostawiamy na boku. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu. Wrzucamy szpinak i czekamy aż się rozmrozi oraz w następstwie wyparuje praktycznie cały płyn. Ser feta kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku, dokładnie mieszamy - częściowo się rozpuści. Na samym końcu doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową, papryką słodką mieloną i ulubionymi ziołami. Przygotowaną masę wkładamy

W kuchni Karmel-itki
ROLADKI DROBIOWE Z KURKAMI I FETĄ 157

zaostrzenia smaku tych delikatnych grzybków dodałam słonawą fetę. Bardzo fajna kompozycja smakowa. Składniki: 1kg piersi z kurczaka 0.5kg kurek (ja miałam mrożone) 1 duża cebula  ser feta sklarowane masło  sól, pieprz przyprawa do kurczaka śmietana 18% łyzka mąki do zagęszczenia sosu bulion warzywny liść laurowy ziele angielskie trochę mleka do podduszenia kurek oliwa lub olej(...)smażymy ok 15minut na małym ogniu. Solimy, pieprzymy. Część podsmażonych kurek przeznaczymy na farsz, a część na sos. Farsz wykładamy na rozbitych filetach, obok kurek kładziemy słupek sera feta.  Zawijamy roladki, spinając je wykałaczką lub obwiązując nitką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy nasze roladki z każdej strony, aż do zrumienienia. Pozostałe podsmażone kurki przekładamy do garnka, podlewamy

Walijskie Pichcenie
Warzywa glazurowane podane na rukoli z fetą 157

urozmaicenie dla znanych wszystkim smaków. Można je jeść samodzielnie, lub jako dodatek do dań głównych. Mile zaskakują, wypróbujcie koniecznie :) Składniki: małe buraki marchew, kilka sztuk pietruszka, kilka sztuk ser feta rukola cukier ocet balsamiczny Wykonanie: Buraki przyrządzamy tak jak TU  :) Obrane warzywa przekładamy do garnka, delikatnie podlewany je wodą, maksymalnie na wysokość 1 cm, doprowadzamy do wrzenia(...)dbamy, by w naczyniu znajdowała się odrobina wody, dodajemy cukier, ocet balsamiczny i podgrzewamy stale mieszając. Na talerzu układamy rukolę oraz przygotowane w glazurze warzywa. Na wierzch kruszymy ser feta, który wspaniale uzupełnia smak dania. Danie możemy dodatkowo doprawić świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

Taste Of My Day
Rolada mięsna z kaszanką i fetą na zimno i ciepło. 184

Meat roulade with black pudding and feta cheese cold and heat.   Składniki. 1 kg mięso  z łopatki wieprzowej 30 dag kaszanka 10 dag feta grecka 2 jajka 1 bułka namoczona w mleku 3 cebule 1 łyżka śmietana 18% 1 ząbek czosnku olej do smażenia majeranek pieprz przyprawa Kucharek Wykonanie. Mięso zmielić, dodać 2 jajka, bułkę namoczoną(...)ząbek czosnku, drobno pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać kaszankę. Całość chwilę smażyć, przestudzić i rozłożyć na mięsie, formując wąski pasek, na który rozłożyć pokrojoną w kostkę fetę. Całość zwinąć w rulon, związać nicią kucharską i piec w temperaturze 190 oC  1 godzinę. Wyjąć  z pieca i po 10 minutach pokroić w plastry i podać

Kulinarny karnet Christophera
Obiad z Fetą! Akcja! 236

miejscu!   Czekam na Wasze kreatywne przepisy!   Wpis musi zawierać zdjęcie i przepis dodanej potrawy!   Zapraszam do udziału! Mój przepis na Obiad z Fetą: Składniki: Ulubiony makaron 2 piersi z kurczaka Opakowanie Fety Żółta Papryka Czerwona cebula Sałata Ogórki Konserwowe Sól, pieprz, mielona słodka papryka Oliwa Wykonanie: Piersi z kurczaka myję, posypuję solą, pieprzem i mieloną papryką(...)parze przez ok.25-30min na średnim ogniu.  W tym czasie gotuję makaron według instrukcji na opakowaniu. Do miski wrzucam porwane kawałki liści sałaty, paprykę wraz z cebulą, ogórkiem i fetą kroję na kwadraty i wrzucam do miski.  Kiedy kurczak jest już gotowy, kroję go także w kwadraty i dorzucam do reszty składników wraz z makaronem.  Na koniec doprawiam

Chocolate Stop Tempting
Grillowane bakłażany z fetą 178

Grillowane bakłażany to prosta i szybka do przygotowania przekąska. Szczególnie, gdy za oknem cieplutko i ne mamy ochoty na ciężkie dania. Grillowane bakłażany z fetą Składniki: 1 bakłażan 10 dag fety 1 pomidor oliwa z oliwek sól, świeżo zmielony pieprz suszone oregano, bazylia Wykonanie: Bakłażana kroimy wzdłuż w plastry. Rozgrzewamy patelnię grillową, elektrycznego grilla lub zwykłego(...)smarowaniu bakłażana oliwą przy obracaniu, żeby się nie przypalił, ale nie smarujmy go zbyt obficie, bakłażan niestety wchłania każdą ilość tłuszczu... Gdy bakłażan już jest miękki kładziemy na niego fetę i pokrojonego w plastry pomidora. Smacznego

Kulinarne przygody Gatity
Mix sałat z pomidorkami i fetą 318

słońce, raz deszcz... A u nas na talerzu lato ! Mix sałat z pomidorkami i fetą Składniki: 5 listków sałaty rzymskiej 2 garści endywii 2 garści rukoli 10 oliwek 5 różyczek zblanszownego brokuła 1/2 cebuli pokrojonej w piórka 1 ogórek gruntowy 10 dag fety 6 pomidorków koktajlowych sól,  świeżo zmielony pieprz oliwa z oliwek EV ocet balsamiczny Wykonanie: Sałaty(...)płuczemy w  zimnej wodzie, rwiemy na kawałki. Ogórka kroimy  w plastry (nie obieramy ze skórki). Kolejno układamy w płaskiej misce: sałaty, ogórek, fetę pokrojoną  w kostkę, oliwki, cebulę, brokuły i pomidorki. Skrapiamy oliwą i octem, solimy i pieprzymy, następnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym 170

zamiast oliwy użyłam oleju rzepakowego.  Drożdżowe bułeczki z botwinką, fetą i olejem rzepakowym Składniki: Ciasto 14 g  suszonych drożdży 1 1/2 szklanki soku z buraków 1 łyżeczka cukru 500 - 600 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 50-70 ml oleju rzepakowego Nadzienie 270 g fety 2 podłużne serki topione  1 duży pęczek(...)kawałki. Czosnek miażdżymy i przez chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy do niego botwinkę i smażymy przez 3-4 minuty. W osobnym naczyniu miksujemy serki topione razem z fetą. Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 0, 5 cm, smarujemy masą serową, układamy botwinkę, solimy i pieprzymy i posypujemy koperkiem. Następnie zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, po czym kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z pieczonych buraków z fetą 224

każdym razie sałatka jest doskonała. Idealnym akcentem dla buraków jest krem balsamiczny. Sałatka z pieczonych buraków z fetą Składniki: 700 g buraków 15 dag sera feta 3 łyżki posiekanego koperku Olej Kujawski z saszetki z czosnkiem sól świeżo zmielony czarny pieprz krem balsamiczny Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Buraki myjemy(...)wielkości buraka.  Gdy buraki ostygną obieramy je ze skórki, kroimy w cienkie plastry i układamy na talerzu. Na buraki układamy pokruszoną lub pokrojoną w plastry fetę. Wszystko posypujemy koperkiem, polewamy olejem kujawskim z saszetki i przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec odrobina kremu balsamicznego i gotowe

Kulinarne przygody Gatity
Zapiekanka z kurkami, ziemniakami i fetą 249

Danie jednogarnkowe – szybkie, proste i smaczne. Kurki prosto z lasu, młode ziemniaki i biały sos z gęstej śmietany, fety, gałki muszkatołowej, świeżo mielonego pieprzu. SKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej(...)następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy

OstryKęs
ŁAGODNE PAPRYKOWE CURRY Z FETĄ. 228

powstawał, gdzieś tam z tyłu głowy. ŁAGODNE PAPRYKOWE CURRY Z FETĄ. /własny:/ 2 porcje po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne(...)Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam, po czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem.  Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Muszle ze szpinakiem i fetą w sosie pomidorowym 518

doczekały się i jestem nimi zachwycona. Jeszcze nie raz je przygotuje. Składniki: opakowanie makaronu Conchiglioni (Lubella) 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku paczka mrożonego szpinaku opakowanie sera feta 5 dużych pomidorów 20 dag żółtego sera sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Makaron ugotować al dente, a następnie każdą sztukę rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na patelni podgrzać oliwę, dodać(...)wyciśnięte ząbki i podsmażyć na wolnym ogniu. Dodać rozdrobnioną fetę i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Pomidory pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Całość chwilę podsmażyć, a następnie przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Łyżeczką napełniać makaron nadzieniem ze szpinaku i fety. Muszle układać na sosie pomidorowym. Całość posypać startym żółtym

Pasja Smaku