Makaron ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą to bardzo pyszny i kolorowy obiad do zrobienia w 20 minut. Połączenie masła, czosnku, szpinaku, słonej fety i rozpływającej się w ustach mozzarelli to po prostu bajka. Musicie tego spróbować! Makaron ze szpinakiem przygotowuje się praktycznie w kilka minut – najdłużej z tego wszystkiego trwa gotowanie samego makaronu. A jeśli użyjecie(...)fety już pokrojonej w kostkę, zajmie Wam to jeszcze mniej czasu. Danie bardzo dobrze smakuje również z cukinią zamiast makaronu, także zachęcam do eksperymentów. Jako że jestem ogromną miłośniczką fety, bardzo często pojawia się ona w moich przepisach. Zobaczcie również: Zdrowy obiad – kotleciki z awokado i serem feta Dietetyczne placki z cukinii zapiekane z serem feta
A to pestkajako samodzielne danie na kolację, albo zapakować do pudełeczka i zabrać ze sobą do pracy. Składniki: 2 małe brokuły lub 1 większy , 2 piersi z kurczaka , puszka kukurydzy , ser feta , 3-4 łyżki majonezu , 1 mały jogurt naturalny , sól , pieprz cayenne lub ostra papryka, odrobina oleju do przesmarowania patelni. Piersi z kurczaka oczyścić z ewentualnych błon, opłukać(...)mniejsze kawałki. Brokuły obgotować przez kilka minut w osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Nie gotować do miękkości, powinny być al dente. Ser feta pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Sałatkę układać warstwami: brokuły, kurczak, kukurydza, ser feta. Jogurt wymieszać z majonezem i polać sałatkę. Można
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień dobry, Htipiti , czyli grecka pasta z pieczonej papryki i sera feta, to wspaniałe połączenie smaku słonego, słodkiego oraz pikantnego. Jej nazwa pochodzi podobno od tradycyjnej metody rozdrabniania sera przy pomocy moździerza, zaś w niektórych regionach Grecji znana jest również pod nazwą kopanisti lub tirokafteri . Zwyczajowo podawana jako jedna z greckich przekąsek meze , świetnie smakuje na chlebku pita , krakersach(...)papryka przestygnie i zdejmij z niej skórę oraz usuń gniazda nasienne. Z papryki chilli usuwam jedynie gniazdo nasienne, skórą się nie przejmuję. Włóż papryki do naczynie blendera, dodaj pokruszoną fetę, czosnek i suszone pomidory. Zmiksuj na pastę, spróbuj i dopraw sokiem z cytryny. Wymieszaj i zajadaj! Pyszne z chlebkami pita . *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę
Chilli Czosnek i Oliwafeta. Przepis pochodzi ze strony Lepszy smak , jednak troszeczkę go zmodyfikowałam. Sos ma fantastyczny smak, pasuje zarówno do dan z grilla, jak i do warzyw. Sos feta Składniki: 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 100 g fety 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek EV sok z 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej bazylii Wykonanie: W blenderze
Kulinarne przygody Gatitywymiarach 40x30cm. Szpinak dokładnie umyć, pokroić na niezbyt małe kawałki i podsmażyć na łyżce oleju, wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, delikatnie przestudzić. Ułożyć na cieście. Posypać pokruszonym serem feta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, sporą szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej, powstałą masą zalać przygotowany wcześniej placek. Pomidorki pokroić na połówki i równomiernie rozłożyć na tarcie. Wstawić do nagrzanego(...)minut, do zrumienienia brzegów i ścięcia masy jajecznej. Smacznego! Wyliczenia: ciasto francuskie: 3,6 zł szpinak 2 zł czosnek 0,3 zł pomidorki 2 zł ser typu feta 1,6 zł jajka 2,10 zł śmietana 1,69 zł przyprawy 0,1 zł Koszt całego dania: 13,39 zł Porcja
Obiad za dychęprzypieczona cebulka, smakuje to bardzo fajnie i jest dobrym dopelnienie tej buleczki. Poza tym robiac je w wersji mini mozna wykorzystac do podejmowania karnawalowych gosci. skladniki: 20 dkg sera feta 1 duza cebula lub 2 male tymianek lub oregano bialy pieprz skladniki na ciasto: 0,5kg maki 4 zoltka 1 szklanka mleka 10 dkg masla 5 dkg drozdzy(...)wylozona pergaminem i jeszcze chwile odstawiamy zeby wyrosly. Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni. Nie solimy. Buleczki smarujemy roztrzepanym bialkiem. Ukladamy na nich cebule i kawalki sera feta. Posypujemy ziolami. Pieczmy w temperaturze 200°C az stana sie rumiane. Smacznego
Przysmaki Karolkiserem feta, zawinięte w chrupiący boczek, zalane sosem śmietankowym z pesto i zielonym groszkiem. Składniki : 2 duże filety z kurczaka (około 500 g) 200 g sera feta 100 g surowego boczku, pokrojonego w cieniutkie plastry - 8 sztuk) 2 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody 200 ml śmietany kremówki 1 łyżka pesto z bazylii 180 g zielonego, mrożonego(...)odcedzić i odstawić. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, a następnie przekroić wzdłuż tak by powstały 4 cienkie filety. Następnie każdy filet roztłuc bardzo cienko. Na każdym filecie położyć kawałek fety i zwinąć w szczelną roladkę. Następnie każdą owinąć dwoma plastrami boczku. Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę i piec roladki z każdej strony po około 6 minut aż ładnie
Zabawa smakiemskładniki: 1 kostka fety 1 jajko 0,5 łyżeczki oregano olej do smażenia tzatziki 5-6 ogórków gruntowych 200 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku sól,pieprz lub przyprawa do tzatziki placki z cukinii 2 średnie cukinie 1-2 jajka sól mąka do panierowania olej do smażenia Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych(...)plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju
Monia miesza i gotujefeta - po grubym plastrze (ok.40g) na każdą pierś sok z cytryny sól pieprz papryka słodka majeranek (lub inne ulubione zioła) oliwa z oliwek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i usuwamy tłuszcz i błony . Lekko rozklepujemy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami. Skrapiamy oliwą z oliwek. Możemy dodać więcej oliwy i marynować - jeśli mamy trochę czasu(...)ogrodzie - lub też przygotowywać bezpośrednio :) Grillujemy z dwóch stron - na grillu lub patelni grillowej , czy też w piekarniku - aż mięso będzie upieczone. Na gorącym kurczaku kładziemy grube plastry fety, możemy lekko rozgnieść ser widelcem . Podajemy z czym lubimy :) Najlepiej z sałatami. Pyszne danie gotowe. SMACZNEGO
Moje Kuchenne Rewelacjekażdym osiedlowym sklepie czy markecie, a samodzielne wykonanie prezentu na pewno zostanie docenione przez obdarowanego :) SKŁADNIKI: Na słoiczek o pojemności około 300 ml. 250 g sera typu feta kilka czarnych i zielonych oliwek 6 - 8 suszonych pomidorów 5 - 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół 3 - 4 papryczki chili kilka ziarenek(...)pieprzu 1 mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek (ok. 100 ml) SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Do wyparzonego, suchego słoiczka układamy pokrojony w niedużą kostkę ser feta, oliwki, suszone pomidory, czosnek, chili, rozmaryn i ziarenka pieprzu. 2. Delikatnie posypujemy ułożone składniki solą i mielonym pieprzem, po czym zalewamy oliwą z oliwek, tak aby wszystkie składniki były
W kuchni Katiejeść bez obaw :) składniki: 1 mały kalafior kostka sera typu feta 2 ząbki czosnku 1 mały jogurt naturalny koperek pieprz Kalafior myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ser feta kroimy w kostkę albo miksujemy w blenderze wraz z opakowaniem jogurtu (tak jak ja to zrobiłam). Do sosu z jogurtu dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy(...)pieprzem i koperkiem. Solić nie trzeba gdyż ser jest słony. Sosem polewamy surowego kalafiora i zajadamy na grillu :) Sałatka z kalafiora i fety
Bon Appetit Małgorzatytypu feta koperek czosnek granulowany pieprz 1 jajko 2 garści płatków żytnich albo otrąb olej do smażenia Ugotowany do miękkości kalafior mieszamy z serem feta ma gładką masę. Dodajemy jajko, pieprz i posiekany koperek oraz szczyptę czosnku granulowanego. Formujemy w dłoniach kulki na kotleciki i obtaczamy je w płatkach żytnich albo w otrębach. Smażymy(...)małym ogniu z obu stron na rozgrzanym oleju. Kotlety bardzo smaczne są z sosem z jogurtu z dodatkiem czosnku. kotlety z kalafiora i fety w płatkach żytnich
Bon Appetit MałgorzatyBardzo oryginalne, a zarazem zaskakująco pyszne połączenie smaków, które znalazłam u Dusi . Zapraszam! Składniki: arbuz pozbawiony pestek i skórki 1 kostka fety kilka listków świeżej mięty pieprz Sposób przygotowania: 1. Arbuza i fetę kroimy w kostkę. 2. Sałatkę układamy warstwowo - najpierw arbuz, porem feta, całość posypujemy pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami mięty. Pyszności! Polecam i smacznego
Kuchnia domowa Anicentymetrowe kwadraty. Dzielimy ząbki czosnku, nie obieramy ich. Wszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok). Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę(...)grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy do bardzo gorącego piekarnika i zapiekamy, aż ser się lekko zezłoci- 5-10 minut
Smakowity Blog Kulinarnyserem feta. Ponadto bób to bomba wartości odżywczych szczególnie białka, dlatego warto go spożywać w sezonie jak najczęściej. Składniki: 400g bobu świeżego lub mrożonego 200g sera feta sól, pieprz sok z cytryny 2 łyżki oliwy szczypiorek kilka listków mięty ogrodowej Wykonanie: Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupinek. Ser feta
Walijskie PichceniePonieważ ostatni post z propozycją obiadu wegetariańskieg o cieszył się wśród Was sporym powodzeniem, dzisiaj przepis na warzywa z farszem m.in. z kaszy, sera fety i innych warzyw :) Składniki: kasza jęczmienna, 1/2 szklanki cukinia papryka po różyczce brokułu i kalafiora oliwki czarne 1/2 kostki sera feta 1/2 pomidora lub przecier pomidorowy bądź pomidory w puszce przyprawy: sól, pieprz(...)papryczka chilli, majeranek Wykonanie: Kaszę gotujemy w 1,5 szklanki wody. Kilka cienkich plasterków cukinii kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni z obranym ze skórki pomidorem lub przecierem. Fetę i oliwki drobno kroimy, wraz ze świeżymi listkami bazylii dodajemy do kaszy. Przyprawiamy. Brokuł i kalafior drobno kroimy, wraz z cukinią dodajemy do kaszy. Mieszamy, jeśli jest potrzeba doprawiamy. Paprykę
Taste Of My DayDzisiaj nasza ukochana sałatka na lato ! Od kiedy tylko pojawia się na straganach fasolka szparagowa bardzo często gości na naszym stole ! Sałatka: feta, fasolka, pomidor Składniki: 500 g fasolki szparagowej 150 g fety 3 pomidory 2 ząbki czosnku 1/2 pęczka posiekanego koperku sok z 1/2 cytryny ok 1/3 szklanki oliwy z oliwek EV sól, pieprz Wykonanie(...)minut. W moździerzu ucieramy czosnek z solą, następnie dodajemy koperek, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Jeszcze ciepłą fasolkę kroimy na 2-3 kawałki i zalewamy sosem. Fetę i pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy fasolkę i mieszamy
Kulinarne przygody Gatityrazu u mnie na patelni pojawia się to danie, które uwielbiam ! Wprawdzie do dietetycznych ono nie należy, bo bakłażan bardzo chłonie tłuszcz, ale raz się żyje :-) Bakłażan, feta, pomidor Składniki: 1 bakłażan 150 g fety 1-2 pomidory listki bazylii sól, pieprz parę kropel oliwy z oliwek EV 1 jajko bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)bułce. Smażymy na średnim ogniu na gorącym oleju z obydwu stron, do momentu aż warzywo będzie miękkie. Bakłażana przekładamy na talerz, solimy i pieprzymy. Kładziemy na niego plaster fety i plaster pomidora, posypujemy bazylią i skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek
Kulinarne przygody GatityZachęcam do wypróbowania ! Sałatka z pieczonej dyni i fety Składniki dla 2 osób (podaję je w przybliżeniu): 10 kawałków pieczonej dyni , u mnie Muscat de Provance 10 dag fety 2 duże garści rukoli kilkanaście czarnych oliwek oliwa z oliwek EV sól świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Rukolę płuczemy, rozkładamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, dodajemy oliwki. Ciepłą dynię
Kulinarne przygody Gatitycoś słonecznego. Przedstawiam szybką, bardzo prostą i bardzo ciekawą w smaku sałatkę z samego południa europy. Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku rzeczy: arbuz - około 300 gram, serek typu feta w bloczku, świeża mięta, cytryna, oliwa, świeżo mielony czarny pieprz, pieczywo do podania - ja użyłem ciabatty, ale równie dobrze może być chlebek pita, bagietka lub zwykła kajzerka. Arbuza pokroiłem(...)ktoś nie lubi pestek z arbuza, to właśnie przed ułożeniem konstrukcji sałatki należało je usunąć - ja od zawsze lubię jeść arbuza z pestkami. W identycznej wielkości kostkę kroję ser feta, uważając, aby kostki nie rozpadły się. Następnie z arbuza i sera ułożyłem piramidkę - sposób dowolny, każda będzie smakować pysznie, ale moim zdaniem dobrze wygląda takie ułożenie jak na zdjęciu
Wyprawy kulinarneProsta i pyszna sałatka z rukoli, warzyw i sera feta z dodatkiem słodkiego kremu balsamicznego. Składniki na 2 porcje: rukola 2 pomidory garść czarnych oliwek 200 g sera feta oliwa z oliwek sok z cytryny krem balsamiczny sól, pieprz Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki na połówki, a fetę w kostkę. Rukolę umyć i osuszyć, ułożyć na głębokich(...)talerzach, dodać pomidora i oliwki, a na końcu fetę. Całość skropić oliwą i sokiem z cytryny, doprawić i udekorować kremem balsamicznym
wyzwania kuchennewegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić, aż liście(...)woda odparuje. Doprawić pieprzem i solą, wystudzić. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 małych kwadratów, na każdy nałożyć łyżkę szpinaku i 3-4 kostki fety. Zlepić na pół, by powstały trójkąty. Ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Podawać z sosem czosnkowym
wyzwania kuchenneszpinaku 4 ząbki czosnku sól pieprz szczypta gałki muszkatołowej oliwa 4 jajka 200 ml śmietany kremówki 30% sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1 cytryny 150 g sera feta Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C, formę* do tarty wysmarować masłem. Mąkę, sól oraz masło przełożyć do malaksera, zmiksować, dolać tyle wody, aż otrzymamy pożądaną strukturę ciasta. Wyłożyć ciasto(...)misce wymieszać jajka, śmietanę, sok z cytryny oraz skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć szpinak i zalać masą jajeczną, wierzch posypać rozdrobnioną fetą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego :) * upiekłam tartę w formie 30 x 20 centymetrów oraz dwie małe w foremkach o średnicy 10 centymetrów
Zabawa smakiemkolejny przekonuję Was, że domowe jest lepsze. Chociaż na pewno i Wy już się o tym nie raz przekonaliście. Tym razem zrobimy ser. Coś ala feta bo i te w sklepach to nie są prawdziwe greckie fety niestety. Domową możemy zrobić mniej lub więcej słoną. I to jest plus tego sera. Składniki : * kostka dobrego twarogu(...)wodzie. Mieszamy około 5 minut. Wkładamy kostkę sera na 5-7 dni i co dzień obracamy ser w solance. Mój po 5 dniach jest idealny do jedzenia. Domowa feta nadaje się do kanapek, sałatek i dań na ciepło. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie MartyDzisiaj nie mam żadnego przepisu tylko pomysł na wykorzystanie domowej fety która robiłam tydzień temu. Do tego aromatyczna oliwa bądź olej, także domowy wyrób. Taka feta idealnie nadaje się do sałatek, kanapek i nadziewania np. naleśników bądź mięsa. Składniki : * kostka domowej fety * szklanka domowej oliwy z czosnkiem i chili Przygotowanie : Ser pokroić w kostkę. Ułożyć
Magiczne Życie Martymasła (rozpuszczonego, wystudzonego) 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 pomidor niewielki (bez skórki) ok. 80 g sera feta Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Wrzucamy wszystkie składniki do jednej miski (oprócz pomidora i fety) i mieszam łyżką. Na końcu dodajemy pomidora i ser. Nakładamy do foremek wyłożonych papilotkami
Blondynka Gotujefeta Składniki: 2 średnie cukinie (do tej sałatki polecam żółta odmianę) 2 pomidory 2 ogórki 1/2 czerwonej cebuli 1/2 główki czosnku (zresztą ilość wg uznania;) 270 g sera feta pieprz do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę, poddusić na oliwie z oliwek wraz z przeciśniętym czosnkiem, odstawić do ostudzenia. Pomidory(...)obieram wcześniej ze skórki, pomidory nie, ale to też kwestia indywidualnych preferencji:). Cebulę pokroić w drobną kostkę. W przezroczystą salaterkę układać warzywa warstwami kończąc pokrojoną w kostkę fetą i czerwoną cebulą oraz świeżo zmielonym pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała