się ją w pięć minut, jest bardzo orzeźwiająca i pyszna. Przepis podpatrzony w Kalejdoskopie Renaty. Sałatka z arbuza i sera feta 500 g arbuza, najlepiej schłodzonego opakowanie sera feta (270 g) garść listków bazylii, posiekana kilka listków mięty, posiekanych łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól
Dzieje kuchennej WiewiórySposób wykonania: 1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni. 3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance. 4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa Anisosie własnym 120-150 g sera typu feta 1/2 małej cebulki pieprz ewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 2. Cebulkę drobno posiekać. 3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki
Kuchnia domowa Ani400g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100g suszonych pomidorów w oliwie 100g czarnych oliwek bez pestek 250g sera feta Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek(...)pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką. Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnywymienione poniżej to nie wszystkie! :) źródło zdjęcia: gabigams.blogspot.com Składniki (na jedną porcję): 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 zielonego ogórka łodyga selera naciowego 8-10 kostek sera feta 2 łyżki ziarenek granatu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy- jeśli bardzo mocno liczycie kalorie(...)można pominąć pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w słupki, a seler w plasterki. Na sałacie układamy seler, ogórek, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem musztardą i ziołami, polewamy po wierzchu sałatki. Gotowe
Czerwona Porzeczkabłonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji 3:1 (na szklankę kaszy 3 szklanki wody) pod przykryciem na wolnym ogniu(...)momentu wchłonięcia całej wody. Cukinię kroimy w grubą kostkę, przesmażamy do zrumienienia na niewielkiej iloci oleju. Brokuły gotujemy. Oliwki kroimy na pół lub na 3 części, pomidory i fetę siekamy w grubą kostkę. Po ostygnięciu, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem, papryką, ziołami i olejem. Mieszamy. Smacznego
Taste Of My DaySkładniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta(...)soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy
Mango Papajapostanowiłam zamieścić coś nowego...Chłodnik z arbuza z serem feta, nic prostszego zrobić sie nie da ;_) Składniki: Ćwiartka arbuza + plasterek pokrojony w kostkę plaster sera feta Arbuza miksujemy w blenderze...przelewamy do talerza wrzucamy pokrojonego w kostkę arbuza i posypujemy pokruszonym serem... W tym tygodniu zapraszam was jeszcze na roladę z sera
NaKońcuJęzykastałe wchodzi do mojego menu. Składniki: (ilość na jedną dużą porcję przygotowaną przeze mnie - cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g) 80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5 średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano Przygotowanie(...)Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż). 2. Na plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora. 4. Posypujemy czosnkiem i oregano. Pieczenie: Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od grubości
Malowane smakiemktórą uwielbiam i mogłabym jeść bardzo często. Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Można ją podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu. Post Sałatka z brokułów i fety pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesera feta 1 zielony ogórek 2 pomidory papryka czerwona cebula czerwona 2 łyżki oleju słonecznikowy 3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Mortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć do jednej miski
wyzwania kuchenneJedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami(...)smaku. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * łyżeczka soli * plaster świeżych drożdży * 5 łyżek ciepłej wody * łyżka cukru * 3 łyżki oleju sezamowego * pół szklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko. Odłożyć na godzinę
Magiczne Życie MartyPost Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Sałatka z arbuzem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePost Naleśniki ze szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeprzekładamy do miski. Wsypujemy bułkę tarta i wlewamy śmietankę. Posiekaną natkę pietruszki dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko i przyprawiamy sola i pieprzem. Dobrze wyrabiamy masę mięsną. Cukinie i ser feta pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa i jeszcze raz wszystko wymieszaj. Uformuj małe okrągłe kotleciki. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy i układamy kotleciki. Smażymy z każdej strony, aż będą
Kredowe MenuSkładniki: jedno dojrzałe awokado pół kostki fety dwa ząbki czosnku dwie łyżki soku z cytryny pieprz, sól, zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado, kroimy w kostkę. Łączymy z fetą oraz pozostałymi składnikami. Blendujemy lub rozdrabniamy dokładnie widelcem. Pasta gotowa od razu do spożycia, jednak na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej. Na kolacje, na śniadanie, zamiast masła, jak kto lubi
pieprzny smaczekSkładniki: 250 g makaronu orzo (w kształcie przypominającym ryż) 200 g mrożonego szpinaku (liście) 150 g sera feta oliwa z oliwek extra vergine starta skórka z 1/4 pomarańczy 2 ząbki czosnku sól pieprz Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente 5 minut. Odcedzamy. Płuczemy w zimnej wodzie. Na patelni rozgrzewamy(...)oraz sól i pieprz do smaku. Do tak przygotowanego szpinaku wrzucamy makaron wcześniej ugotowany. Mieszamy delikatnie, w razie potrzeby dodajemy przyprawy. Danie podajemy zaraz po przygotowaniu, z pokruszoną fetą i startą skórką pomarańczy
Moja smaczna kuchniadodatkiem kurczaka. Podajemy je z jogurtem greckim z czosnkiem. Z przepisu wychodzi 24 sporych pierogów. Post Pieczone pierogi z szpinakiem, kurczakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujepost Sałatka ze szpinakiem, serem feta i pomidorkami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepolędwicy z śródziemnomorskim zacięciem :). Nie jest trudno przygotować takie danie, a na pewno będzie smakować Waszym domownikom. W przepisie nie ma soli. Nie widzę takiej potrzeby, skoro i feta i oliwki są słone. Jeżeli jednak wolicie wyrazisty słony smak, wtedy dodajcie tę przyprawę. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrypogoda jest kapryśna i tych dni jest raczej mało. Ale mimo to musiałam zrobić, bo ta przekąska kusi mnie zawsze i kusiła od dawna. Jest prosta, nieskomplikowana, wystarczy dobra feta - niestety nie ta polska, bo się rozwarstwia a chodzi oto żeby łatwo ja pokroić w kostkę – do tego zioła, przyprawy, suszone pomidory i dobry olej lub oliwa z oliwek
Bernika - moj kulinarny pamietnikPost Sałatka z tortellini i serem feta pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojeszybka sałatka, która jest idealna dy późno wracasz do domu. Jako obiad, kolacja czy jako sałatka imprezowa. PYCHOTA! Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – puszkę tuńczyka – kawałek sera typu feta (w zależności od upodobań) – ugotowany makaron – ząbek czosnku – pieprz Do miski wrzucić tuńczyka i rozdrobnić go widelcem oraz na grubych oczkach zetrzeć ser. Czosnek przecisnąć przez
Szybko Tanio Smaczniebardzo smaczna i tak naprawdę uniwersalna. Podpatrzona na blogu everydaycooking. Dzieciom smakowała i mi również. Ma piękny kolor, obłędny smak i zapach. Krem z Marchwi z Mlekiem Migdałowym i Feta 1 łyżka oliwy 1 mała drobno posiekana cebula 2 ząbki czosnku, drobno posiekane po 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, mielonego kardamonu, łyżeczki mielonego imbiru
Dzieje kuchennej Wiewiórykulinarnego bloga :-P Ale chcę się z Wami dzielić tym, co jem :) Składniki: kiść pomidorków cherry pół czerwonej cebuli wiązanka świeżej bazylii (same listki) pół opakowania sera typu feta oliwa z oliwek sok z cytryny sól i pieprz listki mięty do dekoracji Pomidorki przekrawamy na połówki, cebulę kroimy w pół księżyce, listki bazylii siekamy, ser kroimy w kostkę
Bon Appetit Małgorzatygrupy B, witaminy C, magnezu, wapnia, potasu oraz ma właściwości odkwaszające organizm. Tak więc jedzmy buraki!!! Składniki: 1 puszka cieciorki 2 duże buraki 10 dag sera feta 1 ząbek czosnku natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Buraki ugotować, obrać. Cieciorkę osączyć z zalewy, zmiksować razem z burakami, czosnkiem i serem. Przyprawić i posypać natką pietruszki. Banalnie
Anioły w kuchniSkładniki : 1 mały brokuł pęczek rzodkiewek 1/2 opakowania sera typu feta majonez, jogurt sól i pieprz Przygotowanie: Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć chwilę we wrzątku (wodę posolić in ciut posłodzić)- osączyć Umytą rzodkiewkę pokroić, ser również pokroić w kostkę Ostudzony brokuł, rzodkiewkę i ser wymieszać razem i posolić oraz dodać pieprzu do smaku Jogurt i majonez
Proste PotrawySkładniki : dobry ser typu feta olej - u mnie słonecznikowy świeża papryczka chili 4 ząbki czosnku - zawsze można więcej odrobina tymianku, kilka ziaren czerwonego pieprzu Przygotowanie: Ser pokroiłam w kostkę, papryczkę w paski, czosnek obrałam Do słoja włożyłam poszczególne składniki i zalałam olejem Pozostawiłam w lodówce na kilka dni do "przegryzienia" się smaków. Ten przepis znalazłam u Amber, bardzo przypadł
Proste Potrawymaki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej) 100 g masła 1 jajko szczypta soli Farsz: 250 g boczku wędzonego 250 g brokuł 2 pomidory ser feta - najlepiej smakuje ( w tej wersji jest camerbert) ząbek czosnku cebula 4 jaja 200 ml śmietany 18% pieprz, sól, papryka słodka, oregano Przygotowanie ciasto: Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć
Niezły MłynekSkładniki: - ugotowana pierś z kurczaka - zielony ogórek - 4 jaja ugotowane na twardo - ser feta- opakowanie - ananas (1 puszka) - 100 g ryżu kolorowego (z dzikim) - puszka czerwonej fasoli - majonez + jogurt naturalny - sól i pieprz do smaku Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiamy sosem majonezowo- jogurtowym. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego! spróbuj też: Sałatka z kurczakiem i ananasem
SMYKWKUCHNI