Sałatka z serem feta jest jedną z moich ulubionych. Latem serwuję ją bardzo często. Pasuje do grillowanego mięsa ale i jako lekka kolacja(...)Jest zdrowa, lekkostrawna i nie potrzeba do niej żadnych wymyślnych składników. Bo przecież w sezonie letnim ogórków, pomidorów czy papryki nie brakuje u nikogo. Wystarczy więc tylko kupić fetę i smaczna kolacja gotowa! :)) Na upalne dni - jak znalazł! :) Składniki: op.sera feta 1 czerwona papryka 3-4 rzodkiewki 3 średnie pomidory 3 zielone, małe ogórki szczypiorem młoda
Walijskie Pichcenieochłody w te upalny dni proponujemy przepyszny i orzeźwiający chłodnik. Przyrządza się go z zielonego ogórka z dodatkiem kefiru, jogurtu naturalnego i sera feta. Świeżości nadają listki mięty, a wspaniałego posmaku pistacja. Jest przy tym ekspresowy w przygotowaniu: wrzucamy wszystko do blendera miksujemy i już. Gotowe. Ideał niemalże :) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut (w tym 15 minut(...)chłodzenia) Składniki: 2 zielone ogórki 200ml kefiru 50ml jogurtu naturalnego 100g sera greckiego (fety) 50g pistacji 10 listków mięty 1 ząbek czosnek Świeżo mielony pieprz, sól Zielone ogórki obieramy, kroimy w dużą kostkę i umieszczamy w naczyniu od blendera. Dodajemy pozostałe składniki. Póki co nie doprawiamy. Całość miksujemy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. Wyjmujemy, próbujemy i doprawiamy
Kolizje Smakówszpinaku i sera feta. To moja ulubiona wersja makaronowych muszli. Danie wegetariańskie dla miłośników szpinaku i makaronu. Zapraszam. Post Muszle z szpinakiem i serem feta pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujerazem przygotowałam pyszną sałatkę warzywno-owocową. Ostra rukola, słona feta i słodki arbuz doskonale się razem komponują. Składniki: po garści rukoli, szpinaku i roszponki, 50 g sera feta, duży plaster arbuza, 5 łyżek malin, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki oleju z bazylią Kujawskiego Wykonanie Rukolę, szpinak i roszponkę umyć, osuszyć(...)rozłożyć na talerzu. Z arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę. Rozłożyć na liściach. Dodać pokrojoną w kostkę fetę oraz rozsypać maliny (możecie je uprzednio umyć, jednak ja nigdy nie myję malin). Skropić sokiem z cytryny. Polać sosem bazyliowym. Od razu podawać
Z miłości do słodkościpołowę pochłonęłam sama na drugie śniadanie :) Więc równie dobrze można uznać, że były to dwie porcje... Składniki (3 - 4 porcje): - szklanka makaronu świderki - brokuł - pół kostki sera feta - ok. 125 g pomidorków koktajlowych - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki majonezu - 2 łyżki gęstej śmietany 18% - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy(...)brokuła, dodajemy do niej łyżeczkę soli oraz pół łyżeczki cukru. Do wrzątku wrzucamy podzielonego na "różyczki" brokuła. Gotujemy 3 - 4 minuty BEZ pokrywki. Odcedzamy na durszlaku. 3. Ser feta kroimy w niewielką kostkę, pomidorki na połówki lub ćwiartki. Przekładamy do miski, dodajemy wystudzonego brokuła i makaron. 4. W szklance mieszamy majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Kraina Tysiąca Smakówsporo, ale checi na stanie przy piecu juz duzo mniej. Bylo wiec szybko i prosto, moze nawet za prosto, ale lenistwo bierze gore nad ambicjami. Placuszki z cukini z feta skladniki 2 cukinie 100g pokruszonej fety 2 jajka 5 lyzek maki 2 lyzki bulki tartej pieprz, sol 1 lyzka oregano 1 lyzka koperku 1 zabek czosnku wykonanie: Cukinie
Przysmaki Karolkisię ją w pięć minut, jest bardzo orzeźwiająca i pyszna. Przepis podpatrzony w Kalejdoskopie Renaty. Sałatka z arbuza i sera feta 500 g arbuza, najlepiej schłodzonego opakowanie sera feta (270 g) garść listków bazylii, posiekana kilka listków mięty, posiekanych łyżka octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek sól
Dzieje kuchennej WiewiórySposób wykonania: 1. Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie. 2. Do roztworu dodajemy ser na 5-7 dni. 3. Ser trzymamy w lodówce, codziennie obracamy go w solance. 4. Domowa feta świetnie smakuje w sałatce czy na kanapkach. Polecam i życzę smacznego!!! Źródło: Magiczne życie Marty
Kuchnia domowa Anisosie własnym 120-150 g sera typu feta 1/2 małej cebulki pieprz ewentualnie siekana zielenina Sposób wykonania: 1. Tuńczyka odsączyć z zalewy. 2. Cebulkę drobno posiekać. 3. Fetę rozgnieść widelcem, wymieszać z tuńczykiem i cebulką, doprawić do smaku pieprzem. Można dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Smacznego!!! Źródło: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki
Kuchnia domowa Ani400g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli pieprz 2 łyżeczki ziół prowansalskich 100g suszonych pomidorów w oliwie 100g czarnych oliwek bez pestek 250g sera feta Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy składniki suche, czyli mąkę, proszek(...)pieczenia, sól, pieprz, zioła. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre, czyli kefir, masło, jajka. Płynną masę dodajemy do składników suchych i niedbale mieszamy łyżką. Suszone pomidory, oliwki i ser feta drobno kroimy, a następnie dodajemy do ciasta i mieszamy. Masą wypełniamy papilotki do 3/4 wysokości i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni
Smakowity Blog Kulinarnywymienione poniżej to nie wszystkie! :) źródło zdjęcia: gabigams.blogspot.com Składniki (na jedną porcję): 2-3 liście sałaty rzymskiej 1/4 zielonego ogórka łodyga selera naciowego 8-10 kostek sera feta 2 łyżki ziarenek granatu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy- jeśli bardzo mocno liczycie kalorie(...)można pominąć pieprz ziołowy, sól, zioła prowansalskie Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Ogórka kroimy w słupki, a seler w plasterki. Na sałacie układamy seler, ogórek, ser feta i posypujemy ziarenkami granatu. Jogurt doprawiamy solą, pieprzem musztardą i ziołami, polewamy po wierzchu sałatki. Gotowe
Czerwona Porzeczkabłonnika. Dlatego moją sałatkę zrobiłam na bazie kaszy pęczak, jednej z najgrubszych odmian kaszy :) Składniki: szklanka kaszy pęczak cukinia pomidor kilka różyczek brokułu 10 oliwek czarnych pół kostki sera feta olej świeże listki bazylii przyprawy: pieprz, papryka ostra, tymianek Wykonanie: Kasze gotujemy w proporcji 3:1 (na szklankę kaszy 3 szklanki wody) pod przykryciem na wolnym ogniu(...)momentu wchłonięcia całej wody. Cukinię kroimy w grubą kostkę, przesmażamy do zrumienienia na niewielkiej iloci oleju. Brokuły gotujemy. Oliwki kroimy na pół lub na 3 części, pomidory i fetę siekamy w grubą kostkę. Po ostygnięciu, wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy pieprzem, papryką, ziołami i olejem. Mieszamy. Smacznego
Taste Of My DaySkładniki (na dwie porcje): garść rukoli burak, upieczony (180 stopni, 1h) 50 gram sera feta 2 kromki pieczywa razowego, u mnie razowiec z orzechami włoskimi z tego przepisu: klik 3 jaja, ugotowane na twardo/ półmiękko szczypta(...)soli łyżka syropu klonowego, opcjonalnie, do polania całości Rukolę układamy na dwóch talerzach. Buraka obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie ósemki i szesnastki. Układamy na rukoli, posypujemy pokruszonym serem feta. Jajka kroimy na połówki i również umieszczamy na talerzach. Pieczywo kroimy w kostkę, rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pokrojone kromki razowca, dodajemy szczyptę soli i podpiekamy grzanki na złoto-brązowy
Mango Papajapostanowiłam zamieścić coś nowego...Chłodnik z arbuza z serem feta, nic prostszego zrobić sie nie da ;_) Składniki: Ćwiartka arbuza + plasterek pokrojony w kostkę plaster sera feta Arbuza miksujemy w blenderze...przelewamy do talerza wrzucamy pokrojonego w kostkę arbuza i posypujemy pokruszonym serem... W tym tygodniu zapraszam was jeszcze na roladę z sera
NaKońcuJęzykastałe wchodzi do mojego menu. Składniki: (ilość na jedną dużą porcję przygotowaną przeze mnie - cała kratka z piekarnika) jedna średnia grubsza cukinia (350 g) 80 g sera typu feta ( tu : Favita tłusty (niebieski) sałatkowo-kanapkowy) 1,5 średniego (120 g) pomidora czosnek granulowany, oregano Przygotowanie(...)Cukinie myjemy i kroimy lekko po ukosie, żeby plastry były większe, grubość plastrów ok pół cm (w innej wersji można pokroić wzdłuż). 2. Na plastrach cukinii rozsmarowujemy ser typu feta. (nie za grubo) 3. Na każdy kawałek kładziemy plaster pomidora. 4. Posypujemy czosnkiem i oregano. Pieczenie: Pieczemy w piekarniku ok 10-15 min (w zależności od grubości
Malowane smakiemktórą uwielbiam i mogłabym jeść bardzo często. Brokuły z fetą, prażonymi pestkami słonecznika, polane sosem czosnkowym. Można ją podawać jako osobny posiłek na lunch, kolację ale równie dobrze pasuje jako przystawka na różnego rodzaju przyjęcia. Polecam ją każdemu. Post Sałatka z brokułów i fety pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesera feta 1 zielony ogórek 2 pomidory papryka czerwona cebula czerwona 2 łyżki oleju słonecznikowy 3 łyżki octu balsamicznego sól, pieprz Mortadelę i paprykę pokroić w paski. Ser feta, cebulkę i pomidory pokroić w kostkę, a ogórka w półplasterki. Przygotować dressing: olej wymieszać z octem, doprawić pieprzem i solą. Wszystkie warzywa, ser oraz mortadelę przełożyć do jednej miski
wyzwania kuchenneJedne z lepszych bułeczek jakie jadłam. Lekko słonawe od fety, miękkie i po jednej spokojnie można mieć dość. Dość ciekawa alternatywa dla naszych kajzerek. Spróbujcie i podzielcie się opiniami(...)smaku. Składniki : * 3 szklanki mąki pszennej * łyżeczka soli * plaster świeżych drożdży * 5 łyżek ciepłej wody * łyżka cukru * 3 łyżki oleju sezamowego * pół szklanki ciepłego mleka * dodatkowo pół kostki fety, roztrzepane żółtko i sezam do posypania bułeczek Przygotowanie : Drożdże wymieszać z ciepłą wodą i cukrem, dodać do mąki z solą.Połączyć z olejem, wyrabiać dodając ciepłe mleko. Odłożyć na godzinę
Magiczne Życie MartyPost Wiosenna tarta na kruchym cieście (z rzodkiewką i serem feta) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przeboje